Investeringstips - Champagne - 17. mars 2022

Senaste utgåvan - bra poäng för 2014 års Cristal och en champagne-torkan som är farligt nära

Kvalitet, lust och lyx i en enda stor Cristal-synergi. Investera i 2014 Cristal så att du kan leverera mogen champagne till framtida champagnekonnässörer.

Världen vill ha champagne. Särskilt champagne från världens bästa champagnehus. Cristal är en sådan champagne och nu kan du investera i den helt nya årgången 2014, som får bra poäng av världens mest kända vinkritiker.

Det här är historien om en prestigecuvée från ett av världens bästa champagnehus, en lättillgänglig champagnedryck och en fantastisk historia om Cristals avkastning. 

Louis Roederer och Cristal

Det ikoniska gyllene cellofanet skyddar de dyrbara dropparna från solens strålar och har samtidigt blivit synonymt med extravagans, lyx och bubbelkvalitet.

I mer än 100 år har Cristal imponerat på världens champagnedrickare. År 1776 grundades huset under namnet Dubois Pére et fils. Huset fick dock sitt nuvarande namn när Louis Roederer ärvde huset 1833 - sedan dess har det varit i familjens berömda champagnehänder.

Louis Roederer var en man med visioner. Han förstod att vingårdar var avgörande för Champagne, därför förvärvade han tidigt vingårdar på de bästa platserna i Champagne. Detta har gett dem full kontroll över både kvalitets- och prisutveckling. I dag äger Louis Roederer 240 hektar vingårdar fördelade på mer än 410 skiften.

Cristal är husets prestigecuvée. Cristal hyllas av många. Cristal är ikonisk. Nivån är ständigt på topp.

Innebörd: Premium, Önskvärd och Exklusiv

Cristal produceras från Roederers bästa Grand Cru-vingårdar, produktionen anpassas alltid till årgången. Detta innebär att endast när årgången är bra kan den ingå i Cristal.

Det är förmodligen därför Cristal är eftertraktad och varför Cristal alltid får höga betyg av världens vinkritiker - och 2014 års Cristal är inget undantag. Wine Advocate ger 96 poäng, Vinous 98 poäng och James Suckling 97 poäng, vilket ger ett genomsnittligt betyg på 97 poäng.

Som jämförelse är det ett genomsnittligt betyg som är identiskt med 2002 Cristal, som är en legendarisk årgång i Champagne.

Champagnegurun Richard Juhlin har ännu inte gett sitt omdöme, men oavsett vad det blir så rankas 2014 Cristal bland de bästa champagnerna.

2014 Cristal

+ 56,6 % jämfört med 2013 Cristal

Den 2 juli 2021 erbjöd vi för första gången investering i 2013 Cristal. Sedan dess har priset på denna stigit med 56,6 %. 2013 Cristal har fått 97,3 poäng av ovanstående fyra kritiker, vilket placerar den kvalitetsmässigt på nästan samma nivå som denna årgång 2014.

För att få ett bredare perspektiv på Cristals avkastning kan det vara bra att titta lite längre tillbaka i tiden. Enligt Liv-ex har de fem senaste årgångarna av Cristal, som har funnits på marknaden i minst två år*, gett en genomsnittlig avkastning på 74,5 %.

Dessutom har de fem senaste årgångarna av Cristal, som varit på marknaden i minst fem år**, gett en genomsnittlig årlig avkastning på 13,7 %.

*2012, 2008, 2009, 2007, 2006

**2007, 2006, 2005, 2004, 2002

Den Enorma Förbrukningen Minskar Utbudet Dag För Dag

Varje år skickar de stora champagnehusen ut flera miljoner flaskor champagne. Louis Roederer sägs till och med producera mer än tre miljoner flaskor per år. Av denna miljonproduktion blir några hundratusen flaskor av de bästa årgångarna husets prestigecuvée.

Och även om det låter som mycket är hela världens champagnehungriga ögon riktade mot bland annat Cristal när de stora årgångarna släpps.

Majoriteten av all champagne dricks ung, men den har faktiskt en formidabel lagringspotential. De två komponenterna är särskilt attraktiva ur ett investeringsperspektiv. Om vinerna lagras medan de återstående kvantiteterna konsumeras blir de sparade vinerna ännu mer eftertraktade.

En mogen Cristal är alltså inte något man kan hitta hur som helst. 

2012-Cristal-800x800.jpg

Torkan I Champagne Hotar

En pandemi skakade världen och champagne blev inte gratis. I dag har det blivit svårare att hitta champagne och enligt Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) minskade efterfrågan på champagne under 2020 till följd av Covid. Detta innebar att försäljningen minskade med 18 % mätt i volym.

Lyckligtvis släppte pandemins grepp och efterfrågan på det bubblande vinet återhämtade sig i slutet av 2020. Denna trend fortsatte under 2021 och gav rekordhöga intäkter, men en ny utmaning dök upp. CIVC fastställer en årlig gräns för hur mycket champagne som får produceras. Som svar på den sjunkande efterfrågan minskade de champagneproduktionen med 25 % 2020 jämfört med 2019.

Minskad produktion och ökande efterfrågan fram till 2021 har skapat en massiv obalans mellan efterfrågan och utbud. Lägg därtill att utbudsproblem har drabbat i stort sett alla, så de kan inte bara omedelbart öka produktionen igen. Gabe Barkley, vd för LMVH Group, förutspår att minskad produktion kan påverka marknaden i många år framöver.

RareWine Invests Analys

Bra champagne är mycket efterfrågad. Det i sig är en bra utgångspunkt för att investera i Champagne. En annan attraktiv utgångspunkt är att investera i en Champagne med bra betyg och ett starkt varumärke bakom sig, vilket är fallet med 2014 års Cristal.

Dessutom finns det en viktig faktor som spelar in - nämligen den förestående champagnetorkan. Vi vet ännu inte vilken inverkan detta kommer att ha på marknaden, men enligt branschen själv kommer volymerna att bli lägre. Samtidigt finns det inget som tyder på att efterfrågan på champagne kommer att minska. Tvärtom.

Cristal är en gammal vän. Både inom RareWine Invest, men också bland världens champagneälskare. Det är därför vi har stort förtroende för årgången 2014. Precis som vi har haft i dess föregångare. Nu kan du investera i kvalitetschampagne, så att även framtiden kan njuta av mogen champagne från ett av världens bästa champagnehus. 

Investera i 2014 Cristal

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2014Cristal750OC6€ 225
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt