Investeringstips - Bourgogne - 21. oktober 2022

Investera i Richebourg från en Vosne-Romanée-legend som verkar vara på väg upp igen

Den här lilla glömda stjärnans Richebourg har gett +12,9 % per år under de senaste fem åren - men nya krafter kan göra Gros Frére et Soeur ännu mer populärt.

Efterfrågan på Bourgogne har ökat nästan dagligen. Detta gäller för Village-viner, Premier Crus och Grand Crus. Det sistnämnda är i fokus i detta investeringstips, som också undersöker klimatförändringarnas inverkan på den framtida produktionen i Bourgogne.

2020 Gros Frére et Soeur Richebourg står på agendan. Detta är berättelsen om en domän som är på väg att återfå storheten från förr och erbjuder investeraren ytterligare en potentiell uppgång i den redan validerade potentialen. Detta är berättelsen om stor avkastning. Berättelsen om konstant minskad produktion och ständigt ökad efterfrågan i Bourgogne. Du får räkna på det. Läs mer om potentialen nedan.

Gros Frére Et Soeur - betydelsefullt i Vosne-Romanée, arenan för världens finaste viner

För många behöver Gros Frére et Soeur ingen introduktion alls, eftersom de är en av de mest kända vingårdarna i Vosne-Romanée - eller åtminstone var de det.

Faktum är att familjen Gros har tillverkat sina viktiga viner i Vosne-Romanée sedan början av 1800-talet. Och även om det idag finns flera separata Gros-domäner, föddes och växte de upp på samma plats. År 1930 grundades Domaine Louis Gros och när Louis Gros dog 1951 förde hans fyra barn (François, Jean, Gustave och Colette) domänen vidare, även om de 1963 valde att dela upp arvet.

Uppdelningen innebar att François och Jean startade varsin domän, medan Gustave och Colette förenade sitt arv och startade Domaine Gros Frére et Soeur, som är huvudämnet för detta investeringstips. Gustave dog 1984, varefter hans brorson Bernard tog över domänen. Han återplanterade vingårdarna och utökade vingårdarna med totalt 12 hektar.

I dag driver Bernard Gros Frére et Soeur tillsammans med sin son Vincent och de äger 19 hektar i Vosne-Romanée, vilket inkluderar Grand Cru-innehav i spektakulära Richebourg, Clos Vougeot, Echezeaux och Grands Echezeaux. Förutom dessa så innehar de även premier cru- och by-appellationer som inkluderar Vosne-Romanée Les Chaumes, Vosne-Romanée 1er cru, Bourgogne Hautes Cötes de Nuits Rouge och Blanc.

2020 Gros Frére et Soeur Richebourg 2020 Gros Frére et Soeur Richebourg

Nya vindar hos Gros Frére Et Soeur

Även om Gros Frére et Soeur för många är bekant och framträdande på de burgundiska gatorna har domänen enligt Steen Öhman på Winehog* förlorat en del mark under de senaste 30 åren. De är fortfarande framträdande, även om de enligt honom inte längre dansar segerdansen bland eliten.   

Öhman beskriver flera orsaker till markförlusten, men en nyckelfaktor som han tillskriver oförutsägbarheten i kundernas preferenser, stil och smak. Så även om denna 2020 Gros Frére et Sour Richebourg kvalitetsmässigt är i nivå med de senaste tio årgångarna, är det fortfarande något på gång på domänen.

Bourgogneexperten Burghound är den enda av RareWines frekventa vinrecensenter som kontinuerligt har provat och betygsatt Gros Frére et Sour Richebourg under de senaste två decennierna. Dom ger 2020 års årgång ett fatbetyg på 91-94 poäng. Detta intervall placerar årgång 2020 i linje med tidigare årgångar och vittnar därmed om att Gros Frére et Sour kan prestera på en stabil nivå, oavsett årgång. 

Ändå är det enligt Öhman något som händer. Stilmässigt har vinerna förändrats runt 2018, då Vincent gjorde mer moderna förändringar i produktionen. Mängden nya fat har minskat och i årgång 2020 har man helt utelämnat det. Poängen är: Det har skett ett spännande stilistiskt skifte hos Gros Frére et Soeur, i en riktning som i allt högre grad bör glädja den moderna Bourgogneälskaren. Världen runt domänen har förändrats och det verkar som om den nu reagerar på detta - och det kan vara vägen tillbaka till forna tiders glansdagar!

*Dansk bourgognexpert med mer än 40 års erfarenhet av vin och imponerande bourgognexpertis.

Återvändande trots postulerad terrängförlust: Vad betyder det?

Även om Winehogs antagande om att Gros Frére et Soeur förlorar mark stämmer, finns det vissa tecken som tyder på att det fortfarande finns en stabil och lojal kundkrets.

Det är svårt att avgöra om de är Gros-anhängare eller Richebourg-fans, men med tanke på de många alternativen i Richebourg kan valet av Gros inte ha varit en ren tillfällighet. Gros Richebourg har gett en god avkastning under de senaste åren. Enligt Liv-ex har vin från denna vingård under de senaste fem åren gett en genomsnittlig årlig avkastning på nästan 12,9 %*.

Lägg därtill det faktum att de tre senaste årgångar av Gros Frére et Soeur Richebourg som förvaltas av RareWine Invest har gett följande avkastning på kort tid:

ÅrgångBurghound poängAvkastningTidsperiod
2019 Gros Frére et Soeur Richebourg9352%15 månader
2018 Gros Frére et Soeur Richebourg9328%6 månader
2016 Gros Frére et Soeur Richebourg9354%15 månader

Av det ovanstående framgår en sak med säkerhet. Efterfrågan finns. Och i detta perspektiv är det mycket intressant att fråga sig vad som kommer att hända när marknaden på allvar upptäcker att det har skett ett stilistiskt skifte hos Gros Frére et Soeur och att årgång 2020 är den nya Gros Richebourg? Vincent kommer med nya krafter och strävar helt klart efter en mer modern stil och smak som tillgodoser dagens preferenser.

Domaine Gros Frére et Soeur står på en solid grund med en beslutsamhet att höja sig till gårdagens höjder.

*2006-2015 - de 10 senaste årgångarna som har funnits på marknaden i minst fem år.

2020-Gros-Frére-Richebourg-800x600.jpg

Framtiden för Bourgogne förväntas präglas av stora fluktuationer

Gros Frére et Soeur har ett 0,7 hektar stort skifte i Richebourg som ger mellan 2 300 och 3 250 flaskor per årgång. Detta är i sig en extremt begränsad produktion. Lägg därtill det faktum att marknaden har sett betydligt mindre Bourgognevin än vanligt under de senaste åren. Samtidigt verkar efterfrågan på Bourgognes bästa viner bara öka.

Tyvärr verkar det som om denna brist kommer att bli svår att kompensera för i framtiden. Klimatförändringarna medför allt mer extrema väderförhållanden och detta kommer naturligtvis att påverka vinproduktionen - även i Bourgogne.

Enligt den brittiska vinbörsen Liv-ex har de senaste årgångarna i Bourgogne haft allt mindre skördar och årgång 2021 har haft den lägsta skörden sedan 1981, detta på grund av en oväntad vårfrost i Bourgogne.

Denna trend är alarmerande och har föranlett åtgärder från BIVB (den branschorganisation som företräder, försvarar och marknadsför viner från Bourgogne-regionen). Därför har de beslutat att öka budgeten för forskning och utveckling (FoU) under de kommande tre åren. Detta innebär att de ökar budgeten från 1 miljon euro till 3 miljoner euro fram till 2025. Detta för att förbättra grundstammar, forska om sorter och optimera odlarnas arbetssätt.

Vårfrosten har varit en väckarklocka och producenterna accepterar uppenbarligen inte bara sitt öde. Det är dock tveksamt hur mycket 3 miljoner euro kommer att betyda, även om det är en tredubbling av budgeten. Även om koden knäcks och utmaningarna löses kommer vi troligen att se stora variationer i produktionen under många år framöver - och med mer extrema väderförhållanden i sikte - mest på nedsidan.

RareWine Invests Analys

Richebourg är de framstående vinproducenternas domän och det råder ingen tvekan om att Gros Frére et Soeur har rätt att spela här. Burghound är en av de få som har smakat och bedömt de flesta årgångarna, något som väldigt få har förmånen att göra. Hans dom är att Gros Frére et Soeur fortfarande är betydande i Vosne-Romanée.

Därför kommer det att bli oerhört intressant att följa utvecklingen av stilskiftet och viljan att återuppstå i Vosne-Romanées stora strålkastarljus.

Avkastningen visar att det redan finns en trogen publik för Gros Frére et Soeurs Richebourg. Och den höga avkastningen på kort sikt kan vara en indikation på att återupplivningen av gårdagens glansdagar har börjat, så detta är din möjlighet att investera i en ny, ung årgång - och den första i sin klass med den nya stilen.

Det görs dock ansträngningar för att skydda Bourgognes framtid mot klimatförändringarna. Men är det tillräckligt? Minskad produktion och ökad efterfrågan innebär säkerligen att det kommer att bli ont om Bourgognes bästa viner. Bourgognes näst bästa. Och Bourgognes tredje bästa. Här är vi på toppen och det här är din möjlighet att säkra en plats.

Investera i 2020 Gros Frére et Soeur Richebourg

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2020Gros Frére et Soeur Richebourg750OC6€ 725
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt