Investeringstips - Bourgogne - 22. april 2022

Robert Groffier: Paradox, prishöjningar och expansion på Bourgogne-marknaden

Begränsat utbud och massiv efterfrågan får priserna att stiga i Bourgogne. Därför söker vinälskare efter nya alternativ i Bourgogne, och Robert Groffier är en stark kandidat.

Bourgogne Paradox sätter scenen

Ju svårare det blir att hitta viner och ju mer priset stiger, desto större blir efterfrågan. Ju högre priset på några av de mest prestigefyllda vinerna är, desto färre potentiella köpare finns det. De som inte har råd med de mycket dyra vinerna kommer att söka sig till billigare alternativ, vilket driver upp efterfrågan i det aktuella segmentet.

På detta sätt kan dynamiken driva upp priset för alla olika segment. Detta scenario kallas Bourgogne paradox, och det sätter vackert scenen för det aktuella investeringstipset, där Domaine Robert Groffier är tillgänglig för investeringar.

Domaine Robert Groffier I fyra generationer

I Bourgogne är konkurrensen enorm och utrymmet för att utöva vinmagi mer än begränsat. Faktum är att ett Bourgogneparcell i de mest eftertraktade kommunerna på de mest eftertraktade vingårdarna är bland de dyraste områdena i världen och kan jämföras med fastigheter mitt i världens metropoler. Det är därför inte för alla, och de som har turen att få en plats har ofta haft äganderätten i flera generationer.

Så är fallet med Domaine Robert Groffier Père & Fils, som äger cirka åtta hektar i olika vinodlingar i Bourgogne. Frédéric Groffier grundade domänen i början av 1800-talet, och redan på 1930-talet överlämnades majoriteten av skiftena till hans son Jules Groffier.

År 1950 ärvde Robert Groffier marken från sin far Jules. Robert var den förste i familjen att buteljera vinerna, och 2005 anslöt sig sonen Nicolas Groffier till familjeföretaget. Sedan Nicolas anslöt sig har kvaliteten förändrats till en mer modern stil, där frukten dominerar mer än torra fat, som Robert Groffier var känd för på sin tid. Nicolas Groffier är också mer öppen för besök från pressen, vilket har lett till ökad publicitet och efterfrågan.

Nicolas Groffier

Bourgognes finaste viner

Flera vingårdar i Bourgogne låter exklusiva och lyxiga bland världens vinkännare, och Domaine Robert Groffier driver några av Bourgognes finaste vingårdar. De har åtta hektar - huvudsakligen i Chambolle-Musigny och Gevrey-Chambertin på vingårdar som inkluderar de berömda Premier Cru Les Amoureuses och Les Sentiers och Grand Cru Bonnes-Mares och Chambertin Clos de Bèze.

2019 Bonnes-Mares

Robert Groffier äger nästan en hel hektar i Bonnes-Mares Grand Cru. Enligt Nicolas Groffier är det här vinet ett "Vin de Garde", vilket innebär ett vin med stor lagringspotential. Vinet jäses med stjälkar och lagras sedan på helt nya fat. Vinous är fortfarande den enda som har tilldelat honom sina poäng. Här får det 95-97 poäng och understryker att detta är ett vin som "bör åldras med stil".

2019 Les Amoureuses Chambolle-Musigny

Denna Premier Cru-vingård anses vara bland de tre bästa av alla Premier Cru-vingårdar i Bourgogne. Den står i topp tillsammans med Cros Parantoux och Clos Saint-Jacques. Robert Groffier är huvudägare till denna vingård med 1,07 hektar fördelat på två skiften. Detta ger Nicolas Groffier möjlighet att kombinera de två parcellerna till perfektion i källaren.

Återigen är Vinous de enda som har gett poäng och ger 95-97 erkända poäng: "Utmärkt".

Classic Burgundy - rik i kvalitet, fattig i kvantitet

Domaine Robert Groffier äger nästan en hel hektar i Bonnes-Mares och 1,07 hektar i Les Amoureuses Chambolle-Musigny. Årgången 2019 producerade därför cirka 5 0001 flaskor Bonnes-Mares från Robert Groffier och cirka 6 4002 flaskor Les Amoureuses Chambolle-Musigny. Lägg därtill att skördeuttaget 2019 enligt Liv-ex minskade med 15 % jämfört med genomsnittet för de senaste tio åren.

1: 38 hektoliter per hektar 2: 45 hektoliter per hektar

Groffier Amoureusses

De burgundiska vädergudarna är inte lyhörda

Att klimatförändringarna även påverkar vinvärlden kan bara förvåna ett fåtal. Och om det fanns en burgundisk vädergud, skulle han bli försmådd av världens vinälskare. Skördeavkastningen minskade 2019, men Bourgogne-skörden 2021 beskrivs som katastrofal. Det innebär att ännu en årgång i Bourgogne drabbas av minskade skördar, och enligt den brittiska vinbörsen Liv-ex är de 37,5 % lägre jämfört med genomsnittet för de senaste tio åren.

Om man summerar ovanstående blir resultatet en större konkurrens om tillgängligt vin från tidigare årgångar - inklusive årgång 2019, där avkastningen redan är knapp. Lägg därtill att de stora Bourgogneproducenterna ännu inte har släppt sin årgång 2019. Man kan förvänta sig att dessa kommer att innehålla viner som kommer att sätta en helt ny standard för vad en flaska vin kan kosta. Detta kommer onekligen att bidra ytterligare till prisökningar på befintliga årgångar.

Detta är ett utmärkt tillfälle att säkra en del av det prestigefyllda och dyrbara vinet från 2019 års årgång.

Lågt utbud + hög efterfrågan = stigande priser

Decanter hänvisar till en Liv-ex-rapport om Bourgogne där man talar om en "omättlig global efterfrågan". Liv-ex svarar också nej på frågan om priserna i Bourgogne har ett tak. Det finns en marknad för både äldre och nya utgåvor, och särskilt Bourgogne har varit den mest omsatta regionen sett till värde sedan början av 2022 (28,8 % av det totala värdet).

Expansionen av Bourgogne-marknaden bekräftar paradoxen

Enligt Liv-ex har Bourgogne-marknaden på andrahandsmarknaden expanderat kraftigt under de senaste åren, som ett resultat av att prismedvetna köpare söker alternativa värden inom regionens appellationer. Detta innebär också att fler viner från Bourgogne handlas än någon annan region, samt att nio burgundiska viner kommer att hamna i Liv-ex 100-index 2021. Bland dessa finns 2018 års Robert Groffier Chambolle-Musigny Premier Cru Les Amoureuses, som fick 94-96 poäng av Vinous (som jämförelse kan nämnas att 2019 års årgång fick 95-97 poäng).

Bourgogneparadoxen är alltså aktuell. Robert Groffier har inte bara bevisat sitt värde baserat på Vinous poäng, utan efterfrågan från vinälskare understryker kvaliteten.

RareWine Invests analys

Detta är varken första eller sista gången du hör om Bourgogne-paradoxen och expansionen av Bourgogne-marknaden genom RareWine Invest. Detsamma gäller för 2021 års skördekatastrof i Bourgogne. Domaine Robert Groffier är högst relevant i detta scenario, eftersom de levererar högkvalitativa viner från några av de allra bästa parcellerna i Bourgogne.

Att deras Les Amoureuses från 2018 har kommit in i Liv-ex 100-indexet 2021 visar att pris- och kvalitetsmedvetna köpare börjar leta efter domänen.

Ökat intresse, begränsat utbud och förväntade prisökningar är kärnan i detta fall. Våra ögon är fortfarande fixerade på kvalitet från Bourgogne, och därför har du nu möjlighet att göra som resten av de prismedvetna - Investera i två intressanta viner från en erkänd Bourgogne-domän och få del i det eftertraktade Bourgogne.

Dessa viner får samma poäng av Vinous, vilket placerar dem på samma höga nivå kvalitetsmässigt. Den största skillnaden ligger i klassificeringen av de två.

Trots sin status som Premier Cru jämfört med Bonnes-Mares Grand Cru är Amoureuses dyrare. Intresset är i allmänhet något högre för Amoureuses än för Bonnes-Mares, vilket återspeglas i prisskillnaden. Detta är inte bara fallet hos Groffier, utan även hos topproducenterna Mugnier och Roumier.

Vi rekommenderar inte det ena framför det andra, och det är verkligen en fråga om smak om man föredrar Premier Cru eller Grand Cru eller Les Amoureuses eller Bonnes-Mares.

Investera i 2019 Robert Groffier

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGKVANTITETPRIS*
2019Robert Groffier (Pere et Fils) Bonnes-Mares 750OC1260€ 650
2019Robert Groffier (Pere et Fils) Chambolle Musigny Amoureuses 750OC1248€ 675
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt