Investeringstips - Bourgogne - 10. december 2021

Den eftertraktade Vogue Musigny levererar igen. Investera i 2013 års årgång med starka poäng till ett bra pris

I Musigny finns några av de bästa producenterna i Bourgogne. Härifrån skapar Domaine Comte de Vogue magiska viner som nu är tillgängliga för investeringar.

Musigny i Côte de Nuits är täckt av beröm, prestige och sublim kvalitet och det är Musigny som utgör ramen för detta investeringstips. Producenten är Domaine Comte de Vogue och årgången är 2013.

På RareWine Invest är detta ingen ny bekantskap. Lyckligtvis. Läs med när vi dyker ner i producentens historia och gradvis gör dig mer medveten om varför det finns investeringspotential i just denna producent, vingård och årgång. Vi kan avslöja att priset är bra och att poängen också är bra. Se dessutom hur 2015 års årgång har presterat sedan vi rekommenderade den för investering i somras.

Domaine Comte de Vogue i mer än 500 år

Det är inte varje dag man stöter på en historia om en egendom i Bourgogne som går tillbaka ända till 1450. Men det är här som historien om Domaine Comte de Vogue börjar.

Jean Moisson byggde den ursprungliga byggnaden, varefter egendomen förblev i familjen i flera generationer och följde kvinnorna i familjen tills Cathrine Bouhier gifte sig med general Cerice-Melchior de Vogue 1766. 

Den franska revolutionen kom gradvis och berövade adeln både sina titlar och sina egendomar. Familjen lyckades dock behålla sin domän i Bourgogne.

Jarlens dotter och de otroliga markinnehaven

År 1925 tog Comte (Earl) Georges de Vogue över domänen och detta var början på dess framgång. När George dog tog hans dotter Elisabeth över domänen och införde en naturbaserad vinfilosofi. Hon anställde en ny vinmakare och riktade sin uppmärksamhet mot marknadsföring och försäljning. Ett skarpt affärssinne, gott hantverk och ett formidabelt markinnehav har lett till domänens välförtjänta popularitet.

I dag har Elisabeths döttrar förtjänstfullt blivit chefer, och de driver vinverksamheten med samma noggranna, professionella och högkvalitativa hand som deras mor gjorde.

Comte de Vogue har 1,8 hektar av Premier Cru Chambolle-Musigny, 2,75 hektar av Bonnes-Mares Grand Cru och 7,25 hektar av den magnifika Musigny. Comte de Vogues ägande gör honom till den överlägset största markägaren i Musigny.

Vingården Musigny Grand Cru - en legendarisk vingård Vingården Musigny Grand Cru - en legendarisk vingård

Mytisk, magisk och eftertraktad. Det är därför Vogue Musigny är så speciell.

Namnet Musigny skapar en lycklig resonans i vinälskarens öra. Musigny producerar några av världens finaste viner som endast ett fåtal får smaka. Åtminstone när det gäller Domaine Leroys Musigny, som i en bra årgång lätt kan kosta +50 000 euro per flaska*. Den höga kvaliteten beror naturligtvis på terroir, men också i stor utsträckning på vinmakarnas kunskap och mångåriga erfarenhet i vingården.

Domine Comte de Vogue producerar sin Musigny Vieilles Vignes från vinstockar som är mer än 25 år gamla. Och det råder ingen tvekan om att de levererar vin av mycket hög kvalitet. Men till ett pris som är betydligt mer överkomligt för världens vinälskare.

Ett pris som också har resulterat i att Comte de Vouges Musigny är oerhört populärt världen över, vilket också resulterar i en pågående konsumtion som onekligen har slukat en stor del av de befintliga kvantiteterna. Enligt Vinous producerade årgång 2013 endast i storleksordningen 19 000 flaskor. Mogna flaskor är därför redan nu sällsynta.

*Exklusive tull, moms och skatter och i perfekt skick.

Musigny överträffar Vouge som helhet

Lyckligtvis är detta inte första gången som RareWine Invest får bekanta sig med Comte de Vogues fantastiska viner. Under de senaste två åren har all* Comte de Vogue under RareWine Invests förvaltning gett en avkastning på nästan 11 %.

Det bör noteras att ovanstående i första hand baseras på nyare årgångar, så detta kan bara antas vara början på prisökningarna. Vad som dock är intressant ur ett Musigny-perspektiv är att Vogue Musigny, isolerat under samma tidsperiod, gav en avkastning på 14,2 %**. Vogue Musigny har alltså presterat bättre än de andra Vogue-vinerna.

I detta investeringstips handlar det om årgång 2013. Enligt Wine Advocate öppnas dock inte dricksfönstret för denna förrän 2023 och varar åtminstone till 2050. Så även om det här vinet har några år på nacken närmar sig det bara sitt optimum. De senaste 5-6 åren på marknaden måste utan tvekan ha minskat de tillgängliga kvantiteterna.

*Musigny, Amoureuses, Bonnes-Mares, Chambolle-Musigny i olika årgångar och storlekar.

**Vogue Musigny från och med årgång 2010, i normal storlek och hela lådor och i perfekt skick.

2013 Vogue Musigny - Ett vin med bra poäng och ett attraktivt pris 2013 Vogue Musigny - Ett vin med bra poäng och ett attraktivt pris

Framförande av 2015 års Comte De Vogue Musigny

I juni 2021 kunde du investera i 2015 Comte de Vogue Musigny via RareWine Invest. Då var priset 850 euro och idag är priset 975 euro. Det är en ökning med 14,7 % på bara sex månader.

Nu rekommenderar vi årgång 2013 med ett pris på endast 600 € och här är det mycket klokt att ta en titt på kritikernas betyg på 2015 respektive 2013 Comte de Vogue Musigny. Bland världens mest respekterade Bourgogne-kritiker* får båda årgångarna 95,6 poäng fördelade enligt följande:

ÅrgångBHWAVIAVG
20159796+9495,6
2013969596+95,6
*Burghound, Wine Advocate, Vinous

Samma genomsnitt, ungefär samma poäng, men ett pris på 2013 års årgång som är betydligt lägre än vad 2015 års årgång kostar både idag och i somras.

RareWine Invests analys

Om vi tar bort prosan återstår de råa siffrorna. Råa siffror som visar att avkastningen på 2015 års Vogue Musigny som förvaltas av RareWine Invest är 14,7 % på bara sex månader. Eftersom 2013 års årgång kostar betydligt mindre och är betygsatt på samma höga nivå tvekar vi inte att erbjuda den för investering.

För att lägga till prosa vill vi betona att vi har att göra med en mytomspunnen vingård i Bourgogne, hemvist för några av världens allra bästa producenter. Comte de Vogue har ett starkt varumärke, vilket skapar efterfrågan nog i sig självt. Musigny är Vogues suveräna vinpärla och 2013 års årgång närmar sig först nu sitt optimum. Det innebär att det finns gott om möjligheter att lägga in det i en portfölj och låta det bli helt sublimt under de kommande åren.

Vi har nu ett begränsat antal 2013 Domaine Comte de Vogue Musigny Grand Cru för investering. Dessa säljs enligt principen först till kvarn.

Investera i 2013 Comte de Vogue Musigny

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2013Comte de Vogue Musigny Vv750OWC6€ 600
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt