Investeringstips - Bourgogne - 10. juni 2021

Vogue levererar extremt populära musigny grand cru - investera i en toppårgång nu

Bara namnet Musigny ger de flesta vinälskare kalla kårar. Nu har du möjlighet att vara en del av sagan och investera i Vogues populära toppvin.

Bland världens mest berömda vingårdar finns det en liten exklusiv skara som till och med i detta sällskap sticker ut. Vissa har bara det där lilla extra. Några som bara är bättre. Mer legendariska. En av dem är utan tvekan Grand Cru-vingården Musigny i Côte de Nuits.

Från just denna vingård kommer bland annat världens dyraste vin, samtidigt som några av världens mest prestigefyllda vinproducenter gemensamt bygger och upprätthåller det varumärke som Musigny är idag. Här hittar vi Domaine Comte de Vogue, som med en extremt populär Musigny levererar en stark investeringspotential.

Få en översikt över fallet här och läs vidare för att lära dig mer om producent, vin och potentialen:

  • Vogue Musigny: Ett vin på bucketlist för många vinälskare.
  • Extremt populärt alternativ till de nästan ouppnåeligt dyra Musigny-vinerna från Roumier och Leroy.
  • Högre tillgänglighet och attraktivt pris ger en aktuell konsumtion.
  • Årgång 2015: Stark toppårgång
  • Redan stigande priser för unga årgångar bekräftar potentialen.

Greven, revolutionen och den mytiska vingården

Det prestigefyllda Domaine Comte de Vogue har djupa rötter i Bourgogne och går tillbaka till 1450, då Jean Moisson byggde de ursprungliga byggnaderna. Domänen förblev inom familjen i flera generationer och följde kvinnorna i familjen tills Catherine Bouhier gifte sig med Cerice-Melchior de Vogüé 1766 - en man som hade en framtid som stor general och politiker.

Tiden gick, spänningarna i det franska samhället ökade och en dag sommaren 1789 stormade folket Bastiljen, och som ett resultat var den franska revolutionen ett faktum. Adeln och aristokraterna berövades titlar och egendomar, men familjen Vogue lyckades fly till exil i England och lyckades mirakulöst nog behålla kontrollen över domänen i Bourgogne.

I modern tid tog Comte (greve) Georges de Vogue över domänen 1925 och blev det namn som fortfarande pryder etiketten i dag. Domänens storhetstid började på 1940-talet och accelererade under 1950- och 1960-talen och kan tillskrivas tre viktiga markinnehav utöver god hantverksskicklighet och affärsmässighet. Domaine Comte de Vogue äger 1,8 hektar av den berömda Premier Cru Chambolle-Musigny, 2,75 hektar av Bonnes-Mares Grand Cru och till råga på allt 7,25 hektar av den mytomspunna Musigny, vilket gör Comte de Vogue till den överlägset största markägaren i detta attraktiva område.

Vogue Musigny: Ett must-try för alla vinälskare

Bara namnet Musigny ger de flesta vinälskare kalla kårar - delvis på grund av de exceptionella viner som vingården per definition förknippas med, men kanske också på grund av de prislappar som Musigny-viner också är synonymt med. Det är nämligen härifrån som världens dyraste vin* finns. Om man ser till Domaine Leroy Musigny överstiger priset för en bra årgång (till exempel 2015 års årgång) idag lätt +50 000 euro per flaska**, medan man kan "nöja" sig med cirka 15 500 euro per flaska** med Domaine Roumiers version av samma årgång. Skyhöga priser som återspeglar en sublim kvalitetsnivå och en massiv efterfrågan på flaskor i en kvantitet på bara några hundra flaskor.

Här erbjuder Domaine Comte de Vogue ett mycket attraktivt alternativ för väldigt många vinälskare. För även om Roumier och Leroy är i en klass för sig är Comte de Vogue fortfarande en av de stora som varje vinkännare verkligen vill både dricka och ha i sin källare. Och med Musignys största produktion på någonstans mellan 10 000 och 15 000 flaskor i en vanlig årgång***, är Comte de Vogues version av denna mytomspunna Grand Cru mer tillgänglig och kommer dessutom med en prislapp som gör detta bucket list-vin högst tillgängligt för väldigt många vinälskare runt om i världen. Det är just detta som har gjort Vogues Musigny så populär och säkerställt en hög aktuell konsumtion som gör mogna flaskor till ett sällsynt fenomen.

*i normal storlek och normal produktion

**utan tullar, skatter och i perfekt skick

***Det är förmodligen ingen utom producenten som vet hur många flaskor som faktiskt produceras, men tastingbook.com uppskattar att det rör sig om 10 000 flaskor, medan Decanter rapporterar att det rör sig om 15 000 flaskor.

2015 Comte Vogue Musigny En sublim introduktion till Musigny - ett måste för varje vinälskare

Investera i 2015 års årgång: En toppårgång i Bourgogne

Det krävs inte mycket kunskap om den franska vinvärlden för att veta att Musigny producerar viner av högsta kvalitet. Och Comte de Vogues version är verkligen inget undantag. Faktum är att Comte de Vogues Musigny håller så hög standard att Allen Meadows från Burghound, som med rätta kan betraktas som den mest rigorösa Bourgogne-kritikern, över alla årgångar sedan millennieskiftet (2000-2018), har gett den 95,4 poäng, vilket är ganska högt på dessa breddgrader. Men om vi tittar specifikt på toppårgången 2015, som du har möjlighet att investera i här, är fallet ännu mer iögonfallande. Burghound har nämligen tilldelat denna årgång 97 poäng, vilket bara överträffas av årgångarna 1919, 1949 och 2005. Wine Advocate har gett 2015 års årgång 95+ poäng medan Vinous, Italienspecialisten, är mindre imponerad och ger den 94 poäng.

Om perspektivet hålls till de två dyraste vinerna från Musigny, från Domaine Georges Roumier respektive Domaine Leroy, är två saker tydliga. Kvaliteten på Vogues Musigny har en sagolik nivå i årgången 2015 och kvalitetsnivån vittnar om att det finns mycket valuta för pengarna att få i detta vin:

Producent av MusignyBHWAVIPris
Leroy9810098€ +50.000
Roumier98+99-10096+€ 15.500
Comte de Vogue9796+94€ 850
BH: Burghound WA: Wine Advocate VI: Vinous

Priset stiger, men det är inte för sent att vara med...

En av grundprinciperna för vininvesteringar är helt enkelt att köpa unga viner till ett bra pris och sälja dem till ett högre pris när vinet är mer moget och utbudet minskar. De största prisökningarna brukar ses ju längre vinet har funnits på marknaden, ofta när tillgången minskar. Samma sak gäller för Vogue och i synnerhet för husets kronjuvel, Musigny Grand Cru. Men även om 2015 års Vogue Musigny redan är några år gammal är det fortfarande ett ungt vin - men trots det har priset redan börjat stiga. Priset på 2015 Comte de Vogue Musigny har ökat med 21,5 % under de senaste 4,5 åren, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig ökning på mer än 4,4 %. Detta bekräftar förvisso investeringspotentialen, men den stora potentialen ligger sannolikt i framtiden: Enligt Wine Advocate har 2015 års Vogue Musigny ett så kallat "drinking window", vilket enligt Wine Advocate beskriver fönstret för perfekt mognad från 2027-2065, vilket ger detta vin ett extremt långt liv.

Som jämförelse kan nämnas att enligt wine-searcher.com kostar den billigaste 2005 års Musigny från Vogue idag mer än 1 400 euro per flaska*, medan tillgången på flaskor från före 2000 är extremt begränsad. Allt detta tyder på en stark och outnyttjad potential i 2015 års årgång.

*Fri från tullar, moms och skatter, i hela lådor och i perfekt skick.

Rarewine Invests åsikt

Även om det skulle vara att jämföra äpplen och apelsiner att jämföra Domaine Leroys Musigny med Comte de Vogues Musigny är det ändå ganska intressant att våga göra det - jämförelsen illustrerar ganska tydligt varför Comte de Vogues version är så populär som den är.

En investering i Vogue Musigny är både en investering i en av Bourgognes bästa producenter och i varumärket Musigny, som stöds av Vogue och av stora producenter som Domaine Leroy och Domaine Georges Roumier. Sortimentet för Vogues version är dock betydligt högre, men samtidigt ligger den också i en prisklass där det finns betydligt fler potentiella köpare än vad det finns för Leroys version, som ett exempel. Av samma anledning är detta också ett mycket populärt vin bland världens vinälskare och står som ett mycket uppnåeligt bucket-list-vin för många också.

Trots sin ganska unga ålder har 2015 års Vogue Musigny redan sett prisökningar som bekräftar dess potential, men om man tittar på den allmänna historiska trenden bland Fine & Rare-vinerna samt vad en årgång 2005 kostar idag och det mycket begränsade utbudet av åldrande Vogue Musigny på marknaden, tyder allt på att de stora prisökningarna ligger i framtiden.

Vi har nu en begränsad mängd 2015 Domaine Comte de Vogue Musigny Grand Cru för investering enligt principen "först till kvarn".

Investera I 2015 Domaine Comte de Vogue Musigny Grand Cru

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRACKNINGANTAL.PRIS/FLASKA*
2015Musigny Grand Cru750OWC348€ 850
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt