Investeringstips - Bourgogne - 16. april 2021

William Fevre: Ny kraftfull aktör i Chablis - och du kan fortfarande få tidig tillgång till den

Chablis är verkligen på uppgång i ordets alla bemärkelser, och en av de stigande stjärnorna är toppproducenten Domaine William Fevre - nu kan du gå med i uppgången ...

Domaine William Fevre är den största markägaren av Grand Cru-vingårdar i Chablis. Inte mindre än 15,2 hektar av de totalt 101 hektar Grand Cru-vingårdarna i området tillhör William Fevre, som tillsammans med Raveneau och Dauvissat utan tvekan måste nämnas när det gäller de absolut bästa producenterna i området. Dessutom är priset på 2018 års William Fevre Les Clos fortfarande extremt attraktivt jämfört med vinerna från de två andra ikonerna, vilket är intressant särskilt ur investeringssynpunkt - men det kommer förmodligen inte att förbli så...

Vitt vin - en ofta förbisedd investeringspärla

Vitt vin, som blir alltmer populärt just nu, är en kategori som ofta hamnar under radarn när man talar om vininvesteringar. Det bästa av sitt slag finns vanligtvis i Bourgogne, och i den norra delen av Bourgogne finns Chablis.

Röda bourgogneviner brukar ofta dra till sig all uppmärksamhet, även om flera ställen i regionen, däribland Chablis, producerar några av de obestridligt bästa vita vinerna i världen - även i mycket mindre mängder. Fokus ligger ofta på Montrachet och de omgivande kommunerna, och därför är det lätt att glömma bort de dolda skatter som finns i Chablis, där William Fevre lyser som en av de ljusaste stjärnorna.

Som vininvesterare är det naturligtvis en fördel att produktionen av vitt Grand Cru-vin är betydligt lägre än produktionen av rött Grand Cru-vin. Välkända producenter som Domaine Leroy, Leflaive och Coche-Dury drar nytta av detta, och dessa är långt ifrån okända för vininvesterare, vilket också återspeglas i priset. Därefter måste vi titta på Corton-Charlemagne och Chablis, som är de två övriga platserna där Grand Cru-vitvin produceras i Bourgogne.

Dessutom har uppmärksamheten under de senaste åren riktats mot Chablis. När temperaturen stiger i den klassiska delen av Bourgogne har det nordligt belägna Chablis fördelen av ett svalare klimat. Det svalare klimatet bidrar till att skapa en bättre syrastruktur i vinerna, vilket gör dem mer hållbara på lång sikt och därmed mycket lämpliga för investeringar.

Från bra Chablis till det bästa Chablis - William Fevre

När du har den största andelen av Chablis Grand Cru-vingårdar, en bra vingård, men ändå inte kan producera det bästa vinet i området, ska du då gå i pension? Kanske var det vad William Fevre tänkte när han 1998 sålde sin egendom till det berömda champagnehuset Henriot. De har å andra sidan både de ekonomiska musklerna och inte minst viljan att göra den sista stora insatsen, som har lyft vinerna från att vara riktigt bra till att vara bland de absolut bästa i Chablis. Bland annat har de ställt om produktionen till biodynamisk och anställt en utmärkt vinmakare i form av Didier Séguier.

Sedan Champagne Henriot förvärvade domänen 1998 har stilen på vinerna förändrats avsevärt. Man har använt sig mindre av fat och fokuserat mer på den rena, precisa frukten som Chablis är känd för. Förändringen till den renare stilen har till och med bidragit till att öka efterfrågan på dessa viner. Den rena stilen är vad marknaden vill ha. Denna förändring har bidragit till att placera Fevre i samma liga som Dauvissat och Raveneau - i toppen av Chablis. Och detta gäller inte bara Les Clos, som är föremål för detta investeringstips, utan även de andra toppvinerna från William Fevre, såsom Bourgros, Valmur och Preuses, som alla har Grand Cru-status och tillhör toppen av Chablis.

WilliamFevre_LesClos_2018_chablis.jpg

250 år av historia och kunnande imponerar på oss

William Fevres familj har sitt ursprung i Chablisområdet med mer än 250 år på nacken. Sedan andra världskriget har de betraktats som en av de viktigaste vinodlarna i Chablis. Den unge William Fevre följde familjetraditionen och grundade Domaine de la Maladiere 1959, som senare blev Domaine William Fevre. Under hela 1970-talet investerade William Fevre i ny teknik, för att inte tala om de bästa vingårdarna, för att förbättra sin ställning på marknaden. Totalt sett står domänen idag med 78 hektar vingårdar, varav en stor del klassas som Grand Cru.

Domaine William Fevre har en av de mest imponerande samlingarna av vingårdar i Chablis. Grand Cru är som bekant den högsta klassificering som kan uppnås i området och står för 1 % av regionens totala produktion på bara 101 hektar totalt. Av dessa äger Fevre hela 15,2 hektar, och på nivån strax nedanför har Domaine William Fevre till och med 15,9 hektar Premier Cru-vingårdar av totalt 779 hektar. Detta antal bra vingårdar gör att produktionerna varierar stort på Domaine William Fevre, men här erbjuds du bara det bästa av det bästa.

I dag har källarmästaren Didier Séguier ändrat produktionen, så vinkritikerna är flitigt belönande. Som ett resultat av detta är kvaliteten nu på sin högsta nivå någonsin. Alla vingårdar behandlas enligt de bästa hållbara principerna och dessutom odlas alla Grand Cru-vingårdar enligt biodynamiska föreskrifter, dock utan certifiering. I källaren används gravitation för att undvika att störa vinet med pumpar - ett tillvägagångssätt som kanske låter lite avantgardistiskt för den vanliga vinälskaren, men som är en av de detaljer som gör skillnad.

Årgången 2018 i Chablis

Det är också värt att nämna att 2018 var en årgång som producenterna välkomnade med öppna armar. En årgång utan frost och hagel, som kännetecknade de två föregående årgångarna. En varm växtsäsong som i slutändan gav den största skörden på länge. Kvaliteten på druvorna var på högsta nivå och det var därför upp till vinmakarna att se till att producera toppviner. De producenter som valde att skörda med små skördar fick fantastiskt balanserade och intensiva druvor.

På grund av ovanstående faktorer fick årgång 2018 de absolut bästa producenterna ta ytterligare avstånd i toppen. Raveneau, Dauvissat och William Fevre har verkligen visat vägen med avkastning, bra lotter och hårt arbete i vingården. Faktum kvarstår att William Fevres viner från årgång 2018, tillsammans med de andra två topproducenterna, kommer att definiera Chablis under många år framöver och sätta nya standarder för regionen. Det är precis den resan du kan ta del av nu genom att investera i Domaine William Fevres Grand Cru Les Clos, som vi erbjuder för investering.

Den största och mest kända Grand Cru-vingården i Chablis är Les Clos, en av sju Grand Cru-vingårdar i området. De är alla perfekt exponerade för solen och har en terräng full av snäckor från när isen drog sig tillbaka genom Europa. Optimal exponering och terräng, i kombination med ett något svalare klimat än i södra Bourgogne, gör denna speciella del av Frankrike särskilt optimal för att producera Chardonnay-viner med hög intensitet och stor utvecklingspotential.

Domaine Williams Fèvres fem lotter i Les Clos ligger i den övre delen av vingården, där druvorna har den längsta mognadsperioden. Detta ger viner med extra intensitet och längre lagringspotential. Naturligtvis finns även Raveneau, Bichot och Dauvissat bland de andra topproducenterna på Les Clos.

RareWine Invests åsikt

Redan 2018 rapporterade den engelska vinbörsen Liv-ex att Chablis håller på att växa ur skuggan av de andra toppvinerna i Bourgogne. Detta stöddes av handelsaktivitet och prisökningar för de bästa vinerna från regionen. Så är det fortfarande i dag - och kanske ännu mer betydelsefullt i dag. De bästa vinerna från Chablis kan konkurrera med de stora vita vinerna när det gäller kvalitet - och toppvinerna från William Fevre hör definitivt till dem.

2018 års Les Clos får 94 och 95 poäng av Vinous och The Wine Advocate, vilket placerar den på samma nivå som den ikoniska Raveneau Les Clos från samma årgång. 

Efter försäljningen till Henriot år 1998 är Domaine William Fevre dessutom inte bara en av de bästa producenterna i Chablis, utan också en av de producenter som har störst marknadsföringskapacitet. Detta innebär att efterfrågan säkert kommer att öka i takt med berömmet under de kommande åren - särskilt eftersom råvaran är i ordning i form av de bästa vingårdarna och skickliga människor i produktionen. Klimatet i Chablis, som är svalare än i resten av Bourgogne, kommer också att fortsätta att spela en allt större roll, och därför kommer det utan tvekan att bli ännu större fokus på området under de kommande åren.

Det råder ingen tvekan om att Domaine William Fevre är en kommande stjärna, men den stora fördelen är att priset fortfarande inte har hållit jämna steg med kvaliteten och berömmelsen, och därför kan du som vininvesterare under en begränsad tid fortfarande hoppa på tåget innan det verkligen tar fart.

Investera i Domaine William Fevre:

ÅRGÅNGVINVOLPAKETERINGKVANTITETPRIS/FLASKA*
2018Les-Clos750OWC642€ 68
*Alla priser är i valutan EUR och exkl. tull, tullavgifter och moms vid leverans till vårt tullager. Priser inkl. tull, skatt och moms skickar vi vid förfrågan. Vinerna är till försäljning endast i hela lådor om ingenting annat nämns och priset är per flaska. Minimum beställning är på 2 500 € och antar då att det finns en befintlig portfölj hos oss på minst 10 000 €.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt