Investeringstips - Övriga - 10. mars 2022

Domaine De La Grange: Investera i en av de sista årgångarna från "vinets Mozart".

I framtiden kommer man alltid att skilja mellan viner som producerades före och efter Laurent Vaillés tidiga död. Investera i årgångar från mästarens egen hand.

För en stund, bara en stund, bör du glömma Bourgogne, Champagne och de stora vinerna från Italien. Vi ska åka till Languedoc i södra Frankrike. Härifrån har du nu möjlighet att investera i några av de senaste vinerna som mästaren Laurent Vaillé har skapat. Dessa kommer att bli eftertraktade skatter för Domaine de la Granges trogna anhängare i framtiden - anhängare som redan är vana vid extremt begränsad tillgång och stigande priser.  

Farväl Till Vinets Mozart - En Sann Mästare

"Jag bryr mig inte alls om någons beröm eller klander. Jag följer helt enkelt mina egna känslor." Så citeras kompositören Wolfgang Amadeus Mozart, förutom att han var en enorm talang före sin tid är detta citat kanske en av anledningarna till att vinmakaren Laurent Vaillé hedras som "vinets Mozart". 

Laurent Vaillé grundade Domaine de la Grange des Peres, vars rötter går tillbaka till 1958, då hans farfar köpte en egendom nära Aniane i södra Frankrike. Vaillé planterade nya vingårdar på egendomen 1988, från 1992 års årgång kunde han presentera det första röda vinet från domänen.

Vaillé studerade oenologi vid universitetet i Montpellier. Mer intressant är dock att Vaillé skaffade sig erfarenhet genom att arbeta med Eloi Dürrbach från Domaine de Trévallon i Les Baux de Provence, Gérard Chave från Domaine Jean-Louis Chave i Hermitage och Jean-François Coche-Dury i Meursault.

Alla historier har ett slut, med ett magnifikt rykte och status som en av södra Frankrikes mest respekterade vinmakare slutade Laurent Vaillés liv den 30 april 2021 vid bara 57 års ålder. 

Trots sin stora ödmjukhet lyckades Laraunt Vaillés skapa ett stort och respekterat namn, trots att han inte var verksam i de mest prestigefyllda regionerna. Hans framgång fungerar som en inspiration för yngre talanger i just dessa regioner, medan hans trogna anhängare nu måste leta högt och lågt efter Vaillés eftertraktade viner. 

Laurent Vaillé Laurent Vaillé

Dyrt, Men Det Kan Bli Ännu Dyrare

I oktober 2004 beskrev Wine Advocate i en recension av Domaine de la Grange des Peres årgång 2001 husets viner på följande sätt:

"Detta gods viner är fruktansvärt dyra och fruktansvärt svåra att få tag på i USA, de säljs ut direkt när de anländer till våra kuster."

Med orden "skrämmande dyrt" uppgav Wine Advocate alltså att försäljningspriset för en röd 2001 Grange des Peres var 75 dollar (ca 60 euro) per flaska (inklusive tullar, skatter och avgifter).

I april och maj tog alla viner från Domaine de la Grange des Peres ett stort kliv uppåt efter den tragiska nyheten om Laurent Vaillé's död. Enligt wine-searcher.com uppgick det genomsnittliga priset för en röd årgång 2001 till 511 euro per flaska*. Detta genomsnittspris har sedan dess stigit till 598 euro*

Samma trend har observerats för alla årgångar av domänen. 

I det här investeringstipset kan du investera i årgången 2018, som är bland de sista som Laurent Vaillé själv har färdigställt.

Priset på denna steg också när nyheten kom om att det sista vinet från mästaren själv har producerats.  Wine-searcher.com vittnar om att genomsnittspriset på plattformen steg från cirka 100 euro till nästan 600 euro per flaska* på nyheten, men att det har lugnat ner sig till en mer verklig nivå fri från den omedelbara hypen på 460 euro. 

Billigaste priset på wine-searcher.com är nu € 333*, medan ditt investeringspris här just nu är €325*.

Det som var dyrt i Wine Advocates ögon 2004 har bara blivit dyrare, på lång sikt finns det stor potential i vin producerat av en legend som inte längre finns bland oss. Detta är definitivt den sista. 

*Exklusive moms och skatter, i hela lådor och i perfekt skick

Vikten Av Vin Från En Avliden Legend

Även om man inte ska jämföra äpplen och päron finns det flera paralleller att dra mellan Laurent Vaillé och Bourgognes gudfader Henri Jayer. 

Henri Jayer är allmänt känd som en av de viktigaste pionjärerna för det Bourgogne som vi känner till i dag - både när det gäller kvalitet och pris. Laurent Vaillé kan betraktas som samma person - bara för de andra och (ännu) mindre prestigefyllda franska regionerna.  

Jayers viner är lysande exempel på vad rätt kvalitet och arv kan göra för priserna, när mästaren själv har producerat sin sista flaska: 

Cros Parantoux var Jayers största vin och är ett lysande exempel på både vininvestering och vikten av namnet Cros Parantoux: 1990 sålde Jayer en låda med 12 flaskor Cros Parantoux 1985 för mindre än 300 euro. År 2016, ungefär sex år efter Henri Jayers död, såldes en liknande låda 1985 Cros Parantoux på Christies auktion i Hongkong till ett värde av nästan 250 000 euro. År 2018 såldes de allra sista vinerna från Jayers källare på auktion, ytterligare en låda med 12 flaskor Cros Parantoux gick under klubban och satte världsrekord för världens dyraste låda med vin (12 flaskor), med ett auktionspris på över 500 000 euro. En värdeökning på mer än 166 000 % sedan 1990. 

Det vore naivt att tro att Laurent Vaillé-vinerna kommer att få samma status som Jayers viner, men parallellerna är slående och vinvärlden kommer att fortsätta att minnas Grange des Peres och Laurent Vaillé stora namn och viner som aldrig kommer att tillverkas igen.

Begränsad Produktion Och Begränsad Information

Laurent Vaillés och Grange des Peres producerar två viner - ett rött och ett vitt. Kvalitet har alltid gått före kvantitet, vilket är anledningen till att produktionen alltid har hållits låg. Faktum är att produktionen är så låg som 20-25 hl/ha. Som jämförelse kan grand cru-viner i Bourgogne producera upp till 35 hl/ha. 

Detta innebär att det för dessa två viner endast produceras 30 000-36 000 flaskor per år. 

Samtidigt har kritiken av outgrundliga skäl varit ytterst begränsad under de senaste årgångarna - kanske på grund av ovanstående. Detta innebär att det inte finns några betyg från de kritiker som vi normalt använder oss av. Detta är alltså ett fall som ännu mer uttalat bygger på tillgång och efterfrågan. Efterfrågan finns. Utbudet är ytterst begränsat.

2018 Domaine de la Grange Peres VdP Herault Rouge

RareWine Invests Åsikt

Genom att investera i Domaine de la Grange des Peres och i vinmakaren Laurent Viallé i synnerhet bryter du dig loss från klassikerna och investerar i en sann mästare. 

Det här fallet är på många sätt en mönsterbrytare, lite som Laurent Vaillé själv. Men i detta ligger också dess styrka. Här har vi inga stora poäng att luta oss mot, det är i princip irrelevant, eftersom Vaillé's namn och status inte har skapats baserat på medelmåttiga viner. 

Grange des Peres har en stor och närmast kultförklarad följarskara, fler vinälskare och konnässörer ansluter sig hela tiden. 

På himlen släcks och tänds ständigt nya stjärnor, men vissa bränner sig in i historien för gott. Laurent Viallé är en av dessa, det oåterkalleliga sista vinet från hans händer har producerats. 

Ta del av arvet, hedra vinets Mozart och bidra till att vinälskare över hela världen kan erbjudas perfekt mogna Grange des Peres från Laurent Vaillé i framtiden.

Investera i Domaine de la Grange des Peres

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2018Domaine de la Grange des Peres VdP Herault Rouge750OC12€325
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt