Investeringstips - Italien - 23. juni 2022

Är Castellare Di Castellinas toppvin en dold pärla?

2017 I Sodi di San Niccolòs kvalitet stämmer inte på något sätt överens med priset, vilket är ett recept för en klassisk prisvärd investering. Läs mer om potentialen.

"I Sodi, ett av de mest okända vinerna i hela Italien", Vinous

På RareWine Invest är det ingen nyhet att Italien är hemvist för kvalitetsviner med en prissättning som inte alls gör dem rättvisa. I det här investeringstipset står ytterligare ett sådant på agendan, och det förmodas inte vara ett medvetet val av Castellare di Castellina att deras toppvin flyger tyst och osynligt under världens vinradar.

Vad tror du kommer att hända när världen verkligen får kvalitetssignalen från Castellare di Castellina? Just nu är priset för lågt. Och faktum är att priset här är lägre jämfört med det lägsta priset på Wine-searcher.com. Kvantiteterna är också små, och en potentiell uppgång kan överträffa 2017 I Sodi di San Niccolò. Bli medveten om potentialen och investera innan radiotystnaden upphör.

Castellare Di Castellina: Kombinationen av innovation och tradition

På 1970-talet tog affärsmannen Pauolo Panerai ett initiativ som skulle visa sig vara mer än rimligt. Ett initiativ att köpa och skapa ett konsortium av Castellare, Caselle, San Niccolò och Le Case. År 1979 blev detta vingården Castellare di Castelina, och målet var tydligt. Målet var att producera vin av högsta möjliga kvalitet, baserat på både innovation och toskansk tradition. I dag äger Panerai fortfarande vingården, även om han har lagt till både sicilianska Feudi del Pisciotto och toskanska Rocca di Frassinello till sin samling.

Castellare di Castellina ligger i hjärtat av Chianti Classico och har idag status som både ikonisk och respekterad producent i Toscana. Huset har en bred portfölj där 250 000-300 000 årliga flaskor distribueras.

Castellare di Castellina Castellare di Castellina

Panerai och Rothschild i ett underbart samarbete

1970-talet beskrivs som Italiens vinrevolution, då "Super tuscans" föddes, baserade på internationella druvsorter, barriquer och nya tekniker. Panerai köpte inte de revolutionära idéerna till hundra procent, utan fokuserade istället på tradition, ekologi och innovation, även om Castellera de Castellina var en av de första vingårdarna i Italien som införde användningen av barriquer.

I själva verket grundade Panerai och baron Edmond de Rothschild (ägare av Château Lafite) föreningen Compagnie Vinicole Conseille, vars syfte var att sprida kunskap om just nya vinframställningstekniker. Barriquer var utan tvekan vägen framåt, men Panerai visste också att produkten från fältet var av största vikt.

 

Husets toppvin - I Sodi Di San Niccolò

I Sodi di San Niccolò är Castellare di Castellinas bästa vin, som flera gånger rankats på Wine Spectators Top 100-lista, som baseras på kvalitet, värde, spänning och tillgänglighet. Senast 2019 rankades just det vin som ingår i detta investeringstips, 2017 Sodi di San Niccolò, som nummer 17.

2017 Sodi di San Niccolò får mycket bra poäng av vinkritikerna. Den italienska specialisten ger det 96 poäng, vilket James Suckling håller med om. Wine Advocate har ännu inte tilldelat poäng till denna, vilket kan ge en potentiell uppgång om de delar entusiasmen. Överlag håller huset en fin hög standard på sina toppviner, och det högsta betyget bland recensenterna är 97 poäng*, vilket placerar detta 2017 bland de bästa.

ÅrgångVIWAJSAVG
2017969696
20169896+9596,3
201598959696,3
201494+94+9193
201395+969595,3
*Prisades för årgångarna 1990 och 1997 baserat på betyg från Vinous och Wine Advocate.
2017 I Sodi di San Niccolò 2017 I Sodi di San Niccolò

Starkt förhållande mellan pris och kvalitet

Det har funnits en tendens att priserna på italienska viner inte helt och hållet har följt kvaliteten. Tvärtom. Här får du mycket kvalitet för pengarna - i det här fallet till ett pris som ligger 22 % under det billigaste priset på wine-searcher.com.

De billigaste priserna för 2017 Sodi di San Niccolò på wine-searcher.com är just nu 55 € per flaska* och ett genomsnittspris på 71 €. Ditt pris är € 45 per flaska. Argumentet om huruvida vinälskaren ens skulle märka om priset steg 10, 20 eller 30 % över en natt är relevant här. I det senare fallet skulle en flaska alltså kosta mindre än 60 euro, vilket fortfarande verkar billigt. En intressant tanke för vininvesteraren. 

Årgången 2016 var en utmärkt I Sodi di San Niccolò årgång, och om Wine Advocate ger 97 poäng till 2017 års årgång kommer den att vara i nivå med denna. Även om WA ger 96 poäng kommer genomsnittet att vara mer än respektabelt och jämförbart med föregångaren. Årgång 2016 Sodi di San Niccolò med 96,3 poäng hos alla kritiker** enligt wine-searcher.com kostar för närvarande minst 60 euro och i genomsnitt 85 euro. Detta har naturligtvis kostat betydligt mindre vid lanseringen. Samma vin har också enligt Wine-searcher sett en betydande minskning av tillgängligheten sedan lanseringen på 29 230 flaskor. Det har inte varit möjligt att hitta ett exakt antal producerade flaskor 2017, men sedan årgång 2014 har siffran legat mellan 27 000 och 29 230, så produktionen antas ligga i detta intervall vid lanseringen.

Ur ett italienskt perspektiv är detta en extremt liten produktion. Och till ett pris som inte gör kvaliteten rättvisa är det att vänta att en betydande del redan har konsumerats

*Ex. tull, moms och skatter, i hela lådor och i perfekt skick.

**Wine Advocate, Vinous and James Suckling

RareWine Invests analys

Detta är ett klassiskt prisvärt vin som kostar 22 % mindre än det billigaste erbjudandet på wine-searcher.com. Så redan här får du ett betydande försprång. Lägg därtill att ett högt betyg på 97 poäng från Wine Advocate kan ytterligare öka både efterfrågan och pris..... Och även om man inte delar entusiasmen hos både Vinous och James Suckling är potentialen ändå ständigt närvarande. Wine Advocate har gett mellan 94-96 poäng för de senaste fem årgångarna och det är osannolikt att inte ligga i det intervallet igen. Faktum är att han i allmänhet håller med både Suckling och Vinous när det gäller detta vin.

Volymerna är små och har förmodligen minskat betydligt sedan lanseringen. Och vi vet att vinälskare är villiga att betala för kvalitet, så prisökningar på ett bra vin i den här prisklassen kan gå nästan obemärkt förbi. Det här är din chans att investera innan resten av världen ser kvaliteten på Castellare di Castellinas toppvin. Innan resten av världen ser denna dolda pärla som 2017 I Sodi di San Niccolò verkligen är.

Investera i 2017 Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolò

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2017Castellare di Castellina I Sodi di San Niccolò750OC6€ 45
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt