Investeringstips - Italien - 1. mars 2022

100 sällsynta Vinous-poäng för en nybliven toskanare - investera i 2018 Fontodi Flaccianello Della Pieve

Fontodis Flaccianello ger de fem ursprungliga ”supertoscan-vinerna” en rejäl konkurrenssituation. Läs om investeringspotentialen hos detta italienska stjärnskott.

I Italien är traditionerna inom vinframställning starka. År av erfarenhet är kanske anledningen till att de bästa italienska vinerna rankas bland de allra bästa i världen och att kritiker regelbundet ger 100 poäng. Världens ögon är också riktade mot Italien och efterfrågan på världens bästa viner ökar. 

Här har du chansen att investera i ett italienskt stjärnvin med 100 poäng från den italienska specialisten Antonio Galloni från Vinous. Men till ett pris som inte motsvarar kvaliteten.  

Fontodi: En passion för kvalitet

1968 köpte Domiziano och Dino Manetti Fontodi-egendomen i Chianti Classico i Toscana. Vid den tidpunkten var den 90 hektar stora gården både övergiven och nedgången. De nya ägarna ville dock ändra på detta, så de renoverade vinframställningsanläggningarna och planterade om vinodlingarna. 

Det visade sig vara ett bra beslut, för i dag har Fontodi rykte om sig att vara en av de allra bästa producenterna i regionen. 

Kvalitet var inte främmande för familjen Manettis DNA. Faktum är att de sedan 1600-talet också har varit involverade i produktionen av de världsberömda terrakottaplattorna som är ett särskilt kännetecken för området. I dag är familjen Manetti världsberömd för både kakel och vin. 

Flaggskeppsvinet Flaccianello Della Pieve

Fontodis viner tillverkas av druvor som odlas på de egna vingårdarna. Druvorna plockas omsorgsfullt för hand. Fontodis viner vinifieras på ett sätt som framhäver området och den specifika fältkaraktären. Hållbarhet och respekt är allestädes närvarande i Fontodis vinframställning och kanske är detta en viktig orsak till att deras flaggskeppsviner är hyllade över hela världen. 

Fontodis flaggskeppsvin heter Flaccianello della Pieve och produceras på egendomens bästa och äldsta vingårdar. Det har ett rykte om sig att vara ett av de mest framgångsrika toskanska vinerna gjorda på 100 % sangiovese.

2018 Fontodi Flaccianello Della Pieve 2018 Fontodi Flaccianello Della Pieve

Italienskt för kvalitetskännare

Ett gott rykte är naturligtvis mycket viktigt för att lyckas och det blir bara bättre när ett gott rykte backas upp av bra recensioner från världens främsta vinkritiker. 2018 Fontodi Flaccianello della Pieve får hela 100 poäng av Vinous, 98 poäng av Wine Advocate och 95 poäng av James Suckling.

Fontodis flaggskeppsvin lever upp till sitt rykte och med 100 poäng i bagaget är det bara mer eftertraktat av världens vinälskare samtidigt som det säkrar sitt arv. Och medan 60 000 flaskor som produceras årligen verkar vara mycket, räcker det inte på långa vägar för att tillgodose efterfrågan på 100-poängsviner. 

Hög kvalitet och attraktivt pris...

Kvaliteten är obestridlig. Den enda frågan är om priset motiverar kvaliteten. Just nu, enligt wine-searcher.com, är genomsnittspriset för Fontodi Flaccianello Pieve 2018 177 euro, vilket är 22 % mer än vad den nu erbjuds för via RareWine Invest. 

Viner med 100 poäng är alltid intressanta och Fontodi är inte de enda Toskanska vinet som kan skryta med toppoäng. Masseto och Sassicaia dominerar den italienska vinscenen och deras årgång 2016 fick också 100 poäng av världens vinkritiker. Även om äpplen och päron uppenbarligen inte är jämförbara kan en jämförelse ändå belysa investeringspotentialen i det här fallet. 

Årgång 2016 från Massetto kostar 825 euro just nu. Sassicaia 2016 kostar 340 euro*, vilket är betydligt mindre men ändå betydligt mer än Flaccianello della Pieve 2018.   

Priset på 2018 års Flaccianello ger fler människor tillgång till att dricka ett italienskt vin med 100 poäng, vilket i slutändan ger en bredare marknad att sälja vinerna till.   

*Senaste värdering av RareWine Invest. Per flaska, exklusive tull, moms och skatt i hela lådor och i perfekt skick. 

De ursprungliga fem supertoscanerna får en utmanare

På Vinous är de mer än väl förtrogna med italienska viner. Så det är en gigantisk kvalitetsstämpel att Vinous ger 100 poäng till 2018 års Flaccianello. Särskilt med tanke på att Vinous inte har gett 100 poäng till någon av de fem ursprungliga supertoscanerna (Massetto, Sassicaia, Tignanello, Ornellia och Solaia) de senaste 15 åren*. 

Detta är en massiv bekräftelse på att Fontodis Flaccianello della Pieve hör hemma i den absoluta toppen. Något som prislappen för närvarande inte återspeglar. 

*Med undantag för 2010 Masseto på Magnum, som faktiskt får 100 poäng, medan 2010 Masseto i vanlig storlek får 98+ poäng av Vinous.  

Vi har gått igenom våra tidigare investeringstips för italienska viner som har fått 100 poäng av Vinous. Årgång 2014 från Monfortino är det enda vinet hos RareWine Invest som har fått högsta poäng av Vinous och när vi erbjöd det för investering i oktober 2021 var priset 925 euro. I dag är priset 1050 euro, vilket ger en ökning med 11,9 % på bara fyra månader. 

Rarewine Invests analys

Förra gången vi hade Fontodis Flaccianello della Pieve som investeringsvin argumenterade vi för outnyttjad potential och ett kvalitetsvin som helt enkelt var för billigt. Faktum är att vi kallade Flaccianello för ännu ett italienskt stjärnskott. 

De argumenten står naturligtvis fortfarande fast, även om det här fallet innehåller en annan viktig ingrediens - nämligen de berömda sällsynta 100 poängen från Vinous, som 2014 års Monfortino också gynnades av. Dessa poäng innebär förstås att efterfrågan är högre. 

Utbud och efterfrågan är kärnan i alla investeringar. Priset innebär att fler har råd att vara med. Det innebär också att de tillgängliga volymerna snabbt minskar. Här har du möjlighet att investera i Fontodi medan priset är lågt och volymerna fortfarande är lämpliga för investeringar. 

Vi tror fortfarande starkt på investeringspotentialen i Fontodis Flaccioanello della Pieve, som ger de ursprungliga fem supertoscanerna en rejäl konkurrenssituation. 

Investera i 2018 Fontodi Flaccianello della Pieve

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2018Fontodi Flaccianello della Pieve750OC6€145
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt