Investeringstips - Italien - 10. november 2021

Ouppfylld potential i Flaccianello Della Pieve - har vi hittat en ny lysande stjärna?

Flaccianello della Pieve från Fontodi är för billig. Har vi hittat en ny italiensk stjärna här? Bedöm det själv och se hur de senaste italienska rekommendationerna presterar.

Som ett vinproducerande land garanterar Italien att man kan leverera viner av sublim kvalitet när man tittar på de bästa vinerna på hyllan. Men samtidigt är priset helt annorlunda än för jämförbara viner från till exempel Frankrike. Vi är verkligen inte de enda som har vaknat upp till detta - resten av vinvärlden börjar också göra det.

Under det senaste året har vi lagt ytterligare fokus på dessa italienska prisvärda viner, och även om det är på lång sikt som vi ser den absolut största potentialen har de handplockade investeringsfallen i det övergripande perspektivet redan presterat bra. Se vilka och hur de har presterat hittills längre ner i artikeln, men ännu viktigare - med Fontodis Flaccianello della Pieve lägger vi nu ytterligare ett av dessa fall till listan och du kan fortfarande vara med.

Vägen till vinets berömmelse är belagd med terrakottaplattor

Sedan 1968 har Fontodi-egendomen tillhört familjen Manetti, som producerar fantastiska viner. Fontodi ligger i Toscana och i hjärtat av Chianti Classico - närmare bestämt i dalen söder om staden Panzano. I århundraden har den mycket karakteristiska terroiren varit berömd för sin vinodling, som utstrålar kvalitet.

År 1968 förvärvade Dino Manetti Fontodi-egendomen, som hade bestått av vingårdar sedan romartiden. På 1970-talet kom Manettis första viner ut på marknaden och fick redan ett internationellt erkännande: särskilt för sin Flaccianello della Pieve.

Faktum är att familjen Manetti inte alltid har ägnat sig åt vinframställning, även om de har fått ett stort världsrykte inom detta område. De har en stark koppling till Chianti-regionen i synnerhet, eftersom de sedan 1600-talet har varit involverade i produktionen av de världsberömda terrakottaplattorna som är typiska för området.

I dag leder Dinos son Giovanni Manetti företaget i nära samarbete med sin bror Marco och vinmakaren Franco Barnabei. Tillsammans skapar de några av Toscanas bästa viner. De har lyckats överföra sin passion för kvalitet och respekt för området till sin noggranna odling av vingårdarna i Panzano-området. Till glädje för vinälskare över hela världen.

Flaccianello Della Pieve: Flaggskeppsvinet från Fontodi

Det är viktigt för familjen Manetti att maximera fastighetens interna resurser för att undvika att förlita sig på externa insatser. Detta återspeglas i det faktum att de inte använder kemiska produkter, utan i hög grad centrerar sin vinproduktion på en grundläggande idé om hållbarhet och respekt för naturen.

Flaccianello della Pieve är deras flaggskeppsvin, och det omnämns som ett av de mest framgångsrika toskanska vinerna gjorda på 100 % sangiovese. Med tanke på att Toscana är hemvist för några av Italiens bästa viner är denna referens en massiv kvalitetsstämpel. Flaccianello Pieve produceras på egendomens absolut bästa och äldsta vingårdar. Druvorna är noggrant utvalda, handplockade och vinifierade enligt konstens alla regler. Resultatet är en toskansk pärla som imponerar på kritikerna.

2017 års flaggskeppsvin Flaccianello della Pieve från Fontodi är en riktigt prisvärd årgång. 2017 års flaggskeppsvin Flaccianello della Pieve från Fontodi är en riktigt prisvärd årgång.

Stark potential i värdefulla årgångar

Det råder ingen tvekan om att Fontodi är en garant för gott vin. Men om man tittar på de viktigaste kritikerbetygen för flaggskeppsvinet Flaccianello della Pieve står det också klart att de gör VÄLDIGT bra vin - och kvaliteten har stadigt ökat under de senaste åren, med ett par betyg på 100-poäng som resultat.

Men även om viner med 100 poäng alltid är intressanta har vi identifierat en stark potential i 2017 års årgång. Årgång 2017 ligger faktiskt mellan 2018 års årgång som fick 100 poäng av Vinous och 2016 års årgång som fick 100 poäng av både Wine Advocate och Vinous, och även om hela Flaccianello della Pieve ser för billigt ut i förhållande till kvaliteten finns det en stark värdepotential i 2017 års årgång. För medan en 2018 års årgång för närvarande kostar i storleksordningen 145 euro* och en 2016 års årgång kostar 200 euro*, kostar en 2017 års årgång för närvarande bara 90 euro*.

Det är helt enkelt ohållbart att årgångarna 2018 och 2016 är 61 % respektive 122 % dyrare än årgång 2017, när det inte finns någon större skillnad i genomsnittligt betyg än vad som finns. När prisskillnaden är ohållbart hög, och det är mycket osannolikt att priset på årgångarna 2016 och 2018 skulle sjunka, finns det egentligen bara en sak som kan göras för att rätta till denna skillnad.

Kolla in betygen för de tre senaste årgångarna av Flaccianello della Pieve här:

VintageVIWAJSAVGPris*
2018100 98 95 97,7 €145
2017 97 96 95 96,0 €90
2016100 100 95 98,3 €200
VI: Vinous WA: Wine Advocate JS: James Suckling AVG: Average *Pris per flaska utan tull, moms och skatter, i hela lådor och i perfekt skick.

Potentialen hos de billiga italienarna - hur det gick till

Som nämnts ovan har vi ökat vårt fokus på italienska fina viner i den lägre delen av marknaden, vilket beror på att det ofta finns en mycket hög kvalitetsnivå till attraktiva priser vilket gör att vi ser en stor potential för framtiden. Men även om det är på lång sikt som vi ser den stora potentialen har många av dem redan sett stora prisökningar till glädje för de investerare som förvärvat dessa fall.

Detta har varit fallet för de jämförbara fall som vi har rekommenderat under det senaste året, som alla har varit under förvaltning i minst sex månader:

InvesteringsdatumVinAvkastning sedan rekommendation
10. juli 20202015 Casanova di Neri Tenuta Nuova13,6%
25. augusti 20202016 Vajra Barolo4,6%
31. augusti 20202016 La Spinetta Starderi26,7%
7. september 2020 2016 Chiara Boschis Barolo Mosconi5,5%
20. november 20202015 Guado al Tasso11,4%
26. april 20212016 Petrolo Galatrone9,4%
12. april 20212019 Solengo0,0%
8. mars 20212016 Casanova di Neri Tenuta Nuova2,9%
7. januari 20212016 Argiano Brunello di Montalcino7,7%

RareWine Invests analys

Med Fontodis Flaccianello della Pieve lägger vi nu till ytterligare ett attraktivt italienskt fall med ett enormt värde för pengarna i sortimentet.

Det är vår klara uppfattning att Flaccianello della Pieve generellt sett är underprissatt i förhållande till kvaliteten, och i fallet med 2017 års årgång, som är ungefär hälften så dyr som 2016 och 2018 års årgångar, finns det en ökad potential. För även om det är högst osannolikt att de två 100-poängsvinerna kommer att sjunka i pris, finns det bara ett sätt att stänga den ohållbart höga prisskillnaden och det är med prishöjningar på 2017 års årgång.

Lägg därtill det faktum att vi under de senaste åren har upplevt en efterfrågan på de goda italienska vinerna som bara har ökat stadigt. Då har du en potentiell italiensk stjärna som vi räknar med kommer att ha en stor framtid i ett segment där extremt många vinälskare både kan och vill ta del av.

Vi rekommenderar att du agerar snabbt eftersom de tillgängliga kvantiteterna är begränsade.

Investera i 2017 Fontodis Flaccianello della Pieve

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2017Fontodis Flaccianello della Pieve750OC6€90
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt