Investeringstips - Italien - 16. november 2022

2019 Masseto Massetino: Italiensk mikroproduktion och stor uppåtgående pristrend.

Magiska Masseto har en lillebror som har visat sig mycket lovande. Å andra sidan kostar den betydligt mindre än sin storebror. Läs mycket mer om dess potential här.

När kungen av "Super Tuscans", producenten av ett av Italiens dyraste och mest prestigefyllda viner, meddelar att han har fått en lillebror, kommer världens vinkännare att ivrigt vänta på det första mödravårdsbesöket. En sådan lillebror vid namn Massetino finns tillgänglig i det aktuella investeringstipset - betygen cementerar jämn kvalitet och stigande pristrender återspeglar efterfrågan.

Storebrodern heter Masseto, och även om den i sig är sällsynt redan vid utgivningen är Massetino ännu mer sällsynt. Och den är hälften så dyr i runda tal. Läs mycket mer om potentialen nedan.

Masseto Massetino: Dominatorns starka lillebror

Idén med sekundära etiketter, särskilt "second wine" (andra vin), skapades av de stora slotten i Bordeaux i slutet av 1800-talet för att ge liv åt kvalitetsviner som inte omedelbart ansågs vara det. För konsumenten innebär det att kunna öppna och njuta av stora viner vars priser i genomsnitt är 35-45 % lägre än priserna på de primära vinerna. Och ett sådant "andravin" från Masseto skapades 2017 - det fick namnet Massetino. 

År 1985 grundade Lodovico Antinori det berömda Ornellaia, varifrån det eftertraktade Masseto-vinet med en enda vinodling kom fram eftersom det inte passade in i konceptet. Han satsade på merlot, använde det bästa från vingården Masseto och triumferade. I dag är Massetos namn dominerande på Italiens gator - faktiskt i hela världen. Masseto är ett uttryck för suveränitet, exklusivitet och konsekvent hög kvalitet, vilket är helt berättigat.

På Masseto har det alltid funnits ett stort urval av viner som producerats från Massetos vingård, av vilka endast ett fåtal har tillåtits ingå i Masseto-vinet. Nyplanterade Cabernet Franc- och Merlot-parceller i Masseto-vinkällaren hade 2017 ännu inte utvecklat tillräckligt mycket karaktär för att ingå i Masseto, även om deras kvalitet fortfarande var unik. Istället var det dags för Masseto att få ett eget andra vin som kunde leva upp till sin fulla potential. Rätt eftersom Masseto nu också hade sin egen vingård som kunde ge Massetino de rätta förutsättningarna - och så föddes den.

Efter fyra magnifika årgångar, med 2017 som den första, har Massetino markerat sin kvalitet och förtjänade status som husets andra vin.

2019 Masseto Massetino

Second Vin eller Second To None?

Massetino har samma ursprung och identitet som sin storebror. Den allra första distributionen var endast tillgänglig för några få utvalda kunder i Italien och USA, och endast 5 000 flaskor släpptes. Enligt huset självt ska denna kvantitet dock inte ses som en referenspunkt för framtida årgångar. Flaggskeppsvinet Masseto släpps endast i cirka 30 000 flaskor per årgång, medan det i en vanlig Massetino-årgång (2017 undantaget) släpps mellan 10-15 000 flaskor.

2019 Masetto Massetino får 94 poäng av Vinous, 94-96 poäng av Wine Advocate och 95 poäng av James Suckling. Fyra årgångar har släppts och alla har betyg placerade mellan 94 och 96 poäng*, så de fyra årgångarna går nästan inte att skilja från varandra. De ligger alla på en stabil och hög nivå. Med statusen som andravin råder det förstås ingen tvekan om att Massetino placerar sig i Massetos slipstream, även om de fina poängen också placerar det som ett av de bättre vinerna i Italien. Å andra sidan speglar priset också lillebrorstatusen.

Tabel

Massetos lillebror väckte uppmärksamhet redan vid födseln med sin status, vilket har skapat en inneboende efterfrågan. Och visst - det är inte samma vin, men vingården och dito producent är desamma. Men status som lillebror är inte lika med skuggposition, och Massetino har redan visat att det är oöverträffat, även om storebrors rykte skapar efterfrågan - till investerarens fördel.

*Årgången 2020 har släppts och har hittills bara fått betyg av Wine Advocate (95p).

Massetino: Handelsaktivitet och pristrender

I oktober 2022 presenterade den brittiska vinbörsen Liv-ex en veckorapport om den senaste tidens handelsaktivitet. Här hade den toskanska handelsandelen ökat med 7,2 procent, med Tignanello, Sassicaia, Masseto och... ja, Massetino i spetsen. Att vara i samma grupp som Italiens bästa insinuerar två saker: Det finns en efterfrågan på Massetino, och kvaliteten på Massetino har cementerat att den inte bara är Massetoens lillebror. Faktum är att enligt Liv-ex har alla supertoscaner överträffat sitt totala index under de senaste tre åren, så det är värt att överväga att Massetino kan konkurrera precis där de är.

En annan trend som stöder ovanstående är trenderna för prisutvecklingen på wine-searcher.com för Massetino. Nedan kan du se hur trenderna för utbudspriserna har utvecklats på wine-searcher.com sedan lanseringen av 2017, 2018 respektive 2019 Massetino. Här är det värt att påpeka att tillväxten för årgång 2017 kan bero på flera saker. Dels har endast 5 000 flaskor släppts, dels har hypen kring den första utgåvan säkerligen ökat efterfrågan på just denna, samtidigt som den kan ha ökat dess status som samlarobjekt.

Så allt tyder på att det ordspråkliga äpplet inte kommer att falla långt från trädet när det gäller efterfrågan och prisutvecklingen.

VintageGenomsnittlig prisutveckling på Wine-searcher.comAntal år sedan utgivningen och den första mätpunkten.
2019 Massetino34%1 år
2018 Massetino72%2 år
2017 Massetino195%3 år

RareWine Invests Analys

Masseto har redan etablerat sig som Italiens absoluta älskling, med genomgående höga betyg och stor efterfrågan. Så när Masseto släpper en lillebror från samma vingård är det bara naturligt att uppmärksamheten är enorm - och förväntningarna likaså. Och det med rätta. Både handelsaktiviteten på Liv-ex och prisutvecklingen på wine-searcher.com stöder postulatet, och betygen bekräftar att statusen som eftertraktad inte enbart beror på det nära släktskapet med Masseto.

Priset för ett andra vin är betydligt lägre än priset för det primära vinet. I det här fallet släpps endast hälften så mycket som i fallet Masseto. Och med endast 10-15 000 flaskor som släpps ut dröjer det säkert inte länge innan det blir svårare att få tag på 2019 års Massetino.

Investera i 2019 Massetino, som är andra vinet och oöverträffat, och var medveten om att kvantiteterna även här är begränsade. Därför är det som alltid först till kvarn som gäller.

Investera i 2019 Masseto Massetino

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2019Masseto Massetino750OWC3€ 330
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt