Investeringstips - Champagne - 15. september 2022

2008 Krug Vintage: Starkt Hus, Stark Årgång och sublim historisk avkastning

Väntan är över och medan 2008 års champagner dominerar champagnehandeln väntar en champagne-torka. Läs mycket mer om potentialen hos 2008 Krug Vintage här.

“Oh, how many of us that have longed to taste this wine. The extremely slowly developing wine is internally called Classic Beauty at Krug.” – Richard Juhlin

Hela världens champagneguru Richard Juhlin hedrar ovanstående uttalande med 96 fantastiska poäng för 2008 Krug Vintage, som verkligen har varit efterlängtad av vinälskare från världens alla hörn. Krug är bland de största av de största på champagnescenen - oavsett om det gäller deras champagner utan årgång, Grande Cuvée, Vintage Brut, Clos du Mesnil eller Clos d'Ambonnay. Var och en av dem utmärker sig i sin egen kategori.

Nu kan vi äntligen erbjuda 2008 Krug Vintage för investering. Detta är första gången, men förmodligen inte den sista. När det kommer att hända igen vet vi inte. Så om du vill försäkra dig om att du får tag på investeringsklassade 2008-kvantiteter är det nu du ska göra det. Samtidigt finns det inget som tyder på att priset kommer att göra något annat än att följa sina föregångare och sina kolleger från 2008. Dyk ner i Krug-potentialen.

Väntan på denna årgång är äntligen över

2008 Krug Vintage släpptes i oktober 2021 och både förväntningarna och hypen har varit enorma. Detta beror naturligtvis på varumärket Krug, men också i stor utsträckning på prefixet "2008", som har markerat sig som en formidabel årgång i Champagne.

Så varför är det först nu som den kommer till investeringar? Krug-årgången 2008 har varit oerhört svår att få tag på i investeringsbara kvantiteter. Lägg därtill det faktum att både förväntningar och efterfrågan kan leda till snabba prisökningar vid lanseringen - särskilt på de stora prestigecuvéerna. Priset kan också sänkas om distributörerna har förköpt och färre än väntat köper de senaste utgåvorna.

Nu när det har gått ett år sedan lanseringen har du här chansen att säkra investeringsbara volymer till ett pris som har hittat sin nivå.

Den allsmäktige Krug - den okrönta kungen

Joseph Krug grundade champagnehuset Krug i Reims 1843 och sedan dess har vägen till världsomspännande framgång varit belagd med flit, engagemang och en stark champagneanda.

Många skulle hävda att Krug Vintage bär den imaginära kungliga kronan som en symbol för dominans över Champagnes årgångschampagner. Detta beror naturligtvis på en konstant hög kvalitet och en marknadsföringsapparat av yttersta potens. År 1999 tog världens mäktigaste lyxvarugrupp, LVMH Group, över Krug, men höll medvetet Krug-familjen nära. Detta för att bevara den mycket speciella Krug-kvalitet som har rått i huset sedan starten.

Världens vinälskare vill ha Krug. Krug är synonymt med kvalitet och är ett toppvarumärke i Champagnes land. Krug Vintage är det sublima uttrycket för de bästa åren, då endast extremt hög kvalitet tillåter utgivning.

2008 Krug Vintage 2008 Krug Vintage

Krug Vintage från Juhlins perspektiv

När det gäller champagne är Richard Juhlin mästare och därför är det vettigt att titta på Krug Vintage ur hans professionella perspektiv. Juhlin har smakat sig igenom nästan alla årgångar av Krug Vintage och i detta perspektiv är 96 poäng särskilt bra. Som jämförelse ger han Krug Vintage mellan 95 och 98 poäng i de riktigt stora Bencharmark-årgångarna* i Champagne, ingen av dem har fått 97 poäng och endast två årgångar har fått 98 poäng (1988 och 1996).

Krug Vintage 2008 får 96 poäng av Juhlin och 97 poäng av Vinous. Wine Advocate håller inte helt med om de andras bedömning och ger 94 poäng.

Denna 2008 Krug Vintage får bra poäng hos alla kritiker och i Juhlins perspektiv. Hög kvalitet är trots allt ett villkor för att få släppa ut vinet. Detta är 2008 - en av de mest hypade och eftertraktade champagneårgångarna på senare tid.

*1988, 1996, 2000, 2002 och 2008.

Klassisk skönhet: Krug Vintage på RWI

Varje gång RareWine Invest erbjuder Krug Vintage för investering är det stor efterfrågan på de tillgängliga kvantiteterna. En fin historisk avkastning understryker att det inte bara är hos RareWine Invest som efterfrågan är stor. Sedan september 2019 har all Krug Vintage* som förvaltas av RareWine Invest gett en genomsnittlig avkastning på inte mindre än 93 %.

Det finns en efterfrågan på klassisk fin champagne från världens kanske bästa champagnehus och därför finns det inget som tyder på att priserna kommer att sjunka på Krug Vintage i framtiden. Tvärtom. Den aktuella investeringsmöjligheten handlar om 2008 Krug Vintage och därför är det viktigt att titta på hur 2008 års champagner presterar.

*Årgångar 1995, 1996, 1998, 2000, 2002, 2003 och 2004 i normal storlek, hela lådor och i perfekt skick.

 

2008 leder champagnehandeln år 2022

Champagnerna från 2008 förtjänar en stor del av äran för att delindexet Champagne 50 på Liv-ex har stigit med 50,6 % under det senaste året. Enligt Liv-ex dominerar 2008 års årgång faktiskt champagnehandeln på andrahandsmarknaden, vilket gör den till den mest omsatta årgången i maj 2022. Årgång 2008 har dessutom varit den mest handlade årgången 2022, med 18 % av den totala handeln med champagne.

Krug Vintage har garanterat stor avkastning. Och med dessa resultat från 2008 i åtanke är förväntningarna på framtiden för 2008 Krug Vintage höga. Det är dock värt att notera att årgång 2008 inte kommer att fortsätta att vara den mest omsatta årgången. Volymerna försvinner stadigt från marknaden och nya årgångar tar över. 2008 blir med tiden allt svårare att hitta och det är här som prisökningarna tenderar att accelerera.

Krugs 2008 Vintage är för övrigt en av de absolut sista 2008 års champagnerna som kommer ut på marknaden*, vilket gör detta till en av de sista möjligheterna att komma in tidigt.

*Med undantag för ett fåtal champagner på enstaka marknader och speciella versioner med sen disgorgering.

Champagnetorka

En pandemi skakade världen och Champagne var inget undantag. I dag har det blivit svårare att hitta champagne och enligt Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) minskade efterfrågan på champagne under 2020 till följd av Covid. Detta innebar att försäljningen under 2020 minskade med 18 procent i volym jämfört med föregående år.

Lyckligtvis släppte pandemins grepp och i slutet av 2020 ökade efterfrågan på bubbelvinet igen. Denna trend fortsatte under 2021, vilket gav prisökningar och rekordavkastning för investerarna, men en ny utmaning dök upp. CIVC fastställer en årlig gräns för hur mycket champagne som får produceras. Som svar på den sjunkande efterfrågan minskade de champagneproduktionen med 25 % under 2020 jämfört med 2019.

Denna produktionsminskning kan inte bara ändras över en natt och minskad produktion och ökande efterfrågan under 2021 har skapat en obalans mellan efterfrågan och utbud. Dessutom har utbudsproblemen påverkat praktiskt taget alla, vilket innebär att även om produktionen helt enkelt skulle kunna ökas skapar brist på till exempel glas och förpackningar stora utmaningar för producenterna. Gabe Barkley, vd för LMVH Group, förutspår att minskad produktion kommer att påverka marknaden under många år framöver.

Läs vår analys av vinmarknaden här

Rarewine Invests Analys

Det råder ingen tvekan om att Krug på allvar har befäst sin plats bland världens ledande champagnehus. Det har de förstås, eftersom Krug-kvaliteten alltid är sublim. Och det har de, eftersom de har stora marknadsföringsmuskler i maskinrummet i form av LVMH-koncernen.

Därför är detta en investering i Krug-märkets styrka.

Men det är också en investering i 2008 års champagne, som leder handeln på andrahandsmarknaden. Och det är en investering i en årgångschampagne vars föregångare har presterat formidabelt.

Efterfrågan på världens bästa champagne kommer troligen inte att minska när den förväntade champagnetorkan visar sitt rätta ansikte. Om man tror på champagnens framtid, på Krug och på 2008, lönar det sig verkligen. Krug Vintage 2008 kommer utan tvekan att vara en av framtidens stora champagner.

Investera i 2008 Krug Vintage

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2008Krug Vintage750OC6€ 625
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt