Investeringstips - Champagne - 1. december 2021

2008 Champagne: Investera i Piper-Heidsieck Rare - har bara släppts 11 gånger på 45 år.

Att investera i 2008 års champagner har redan visat sig lovande för investerare, och här är en av dessa sällsynta utgåvor - till och med en med 95 Juhlin-poäng.

Familjen Heidsieck och kändisar

Det första Heidsieck Champagne House grundades redan 1785, och senare delades familjeföretaget upp i tre delar och heter nu Heidsick Monopole, Chales Heidsieck och Piper-Heidsieck. 

Redan från början hade de goda förbindelser med de berömda. Grundaren av Heidsieck Champagne House Florens-Louis Heidsieck gick till Marie Antoinette (Frankrikes drottning) för att få henne att bli Heidsieck Champagnes första ambassadör.  

Under årens lopp har Piper-Heidsieck varit notoriskt bra på att marknadsföra sig genom filmstjärnor och kändisar. Den första champagnen på film var 1933 med Laurel och Hardy i "The Sons of the Desert". Dessutom var tidens mest hyllade skådespelerska och ikon Marilyn Monroe känd för att alltid vakna upp med ett glas Piper-Heidsieck vid sin sida. 

År 2011 tog EPI-gruppen kontroll över de två champagnehusen samt flera andra verksamheter. EPI har intressen i Biondi Santi i Brunello di Montalcino samt Sogrape i Portugal, förutom flera vingårdar i Frankrike.

Piper-Heidsieck Rare i sällskap med Krug och Salon angående druvor

Piper-Heidsieck Rare är en unik champagne där en stor del av druvorna kommer från Montagne de Reims, vilket enligt källarmästaren Remes Camus bidrar till att skapa en extraordinär champagne med olika intensitet och balans. 

Druvorna till Piper-Heidsiecks prestigecuvée Rare väljs ut från några av de bästa skiften som Piper-Heidsieck har tillgång till. Ryggraden i årgång 2008 kommer som vanligt från Montagne de Reims, där druvorna 2008 var extra intensiva och med mycket stor mineralitet. Detta balanseras delvis av Chardonnay från grand cru-byar i Cote de Blancs, samt Pinot Noir från Ambonnay. 

Exakt samma byar som också levererar druvor till några av världens mest eftertraktade champagner, nämligen Krug och Salon.

Sällsynt utbud

Sedan 2018 har Piper-Heidsieck Rare marknadsförts som ett eget varumärke - ungefär som Moët et Chandon har separerat Dom Pérignon från sin officiella vinlinje. Detta för att ge fullt fokus på alla aspekter, för att höja nivån på den så viktiga prestigecuvéen. I en tid då det läggs allt större fokus på de bästa champagnerna på marknaden arbetar producenterna hårt för att ständigt leverera champagne på en ännu högre nivå. 

1976 var den första årgången för Piper-Heidsieck Rare, som föddes tack vare en fantastisk odlingssäsong. Sedan dess har endast 11 årgångar av Rare producerats. 1976, 1979, 1985, 1988, 1990, 1998, 1999, 2002, 2006 och nu 2008 - samt i rosé 2007 & 2008. I jämförelse har Rare ett ännu längre utgivningsintervall än den ikoniska Salon, som annars är notoriskt "berömd" för sällsynta utgivningar, och endast när kvaliteten är som allra bäst.

2002 Piper-Heidsieck Rare 2002 Piper-Heidsieck Rare

Vi har sagt det förut: Årgång 2008 i Champagne var monumental

Lyckligtvis är det inte första gången som du stöter på en champagne från 2008 i RareWine Invest-sammanhang. Under lång tid har vi haft siktet inställt på denna redan nästan ikoniska årgång, eftersom den är mer än lovordad i Champagnevärlden. Utgivningen av Piper-Heidsieck Rare är fortfarande ny, och detta ger investerarna möjlighet att vara med från början. 

Investerare som tidigare har investerat i 2008 års champagner från de stora husen har fått en formidabel start på tillväxtresan, med prisökningar på så mycket som 42 % på bara några år. Detta trots att de största ökningarna förväntas på lång sikt, men 2008 är helt enkelt något speciellt och efterfrågan är därefter.

Ännu en champagne har levt upp till förväntningarna på en årgång

2008 Piper-Heidsieck Rare släpptes i juni 2021 eftersom den först nu börjar komma i balans. Därför har inte alla vinkritiker betygsatt den ännu. Champagnegurun Richard Juhlin har dock gett den hela 95 poäng och Wine Advocate ger 93+ poäng vilket understryker att vi här har att göra med en champagne som har levt upp till förväntningarna på den magiska årgången 2008. 

Stor champagnekonsumtion äter upp volymerna

Världen älskar champagne, så det kommer alltid att finnas en extremt hög konsumtion av de bubbliga dropparna. Därför dröjer det inte länge innan de tillgängliga kvantiteterna minskar betydligt. Särskilt för en champagne med ett exklusivt varumärke, höga poäng och en monumental årgång. 

Därför föredrar många att investera medan kvantiteterna fortfarande är tillgängliga och priset fortfarande är överkomligt. Särskilt med en champagne som Piper-Heidsieck Rare, där endast 11 årgångar har släppts på 45 år. 

Priserna har redan stigit

Även om 2008 Piper-Heidsieck Rare bara har funnits på marknaden sedan juni 2021 har det genomsnittliga priset* enligt Wine-searcher stigit med nästan 7 % för alla erbjudanden på plattformen. Prisökningen har alltså skett på bara fyra månader, vilket är en första indikation på efterfrågan och, ännu viktigare, vart priserna kan vara på väg. 

*Exklusive tull, moms och skatt, i hela lådor och i perfekt skick.

RareWine Invests åsikt

På RareWine Invest har vi en stående rekommendation av de bästa champagnerna från 2008. Inte minst Piper-Heidsieck Rare som redan visar lovande tecken. Och av den enkla anledningen erbjuder vi nu Piper-Heidsieck Rare för investering.

Detta är en årgångschampagne från ett känt champagnehus, som också är förknippat med den världsberömda Marylin Monroe och som produceras av samma druvor som Krug och Salon också får sin höga kvalitet från.  

Piper-Heidsieck är ett starkt varumärke med en årgång 2008 som fick hela 95 poäng av champagnegurun Richard Juhlin. Kvaliteten kan inte ifrågasättas. Lägg därtill det faktum att endast 11 årgångar har släppts sedan 1976, vilket gör den sällsynt och utan tvekan mer eftertraktad. 

Dessutom har vi redan sett anmärkningsvärda prisökningar på kort sikt, på de andra Champagner från 2008 som vi har haft möjlighet att erbjuda för investering under de senaste tre åren. Detta är ett bevis på att hela världen slåss om de eftertraktade 2008 års volymerna, som redan är enormt reducerade och enormt eftertraktade. Piper-Heidsieck Rare är inget undantag, men här kan du vara med från början. 

Investera i 2008 Piper-Heidsieck Rare

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2008Piper-Heidsieck Rare 750OC6€120
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt