Investeringstips - Bourgogne - 16. juni 2021

Investering i 2016 Marquis d'Angerville Clos Des Ducs

Investera i ett klassiskt vin med stor outnyttjad potential. Volnay-kommunen har potential för ännu mer, och här ligger d'Angerville i topp!

Ett oskiljaktigt par

Marquis d'Angerville och Clos des Ducs är ett oskiljaktigt par i Bourgogne. Precis som den sammanhållning vi känner till med Armand Rousseau & Chambertin, Comte Vögue & Musigny eller Leflaive & Montrachet.

Marquis d'Angerville är ett starkt investeringsobjekt med stor potential. Volnay-kommunen får allt mer uppmärksamhet under dessa år och är mycket väl på väg att få ett stort genombrott. Särskilt Marquis d'Angerville har med sitt stora engagemang bidragit till att höja nivån för hela kommunen, och vinet från Premier Cru-läget Clos des Ducs har visat sin stora utvecklingspotential under årtiondena.

Få en snabb översikt här och in i potentialen hos både d'Angerville och Clos des Ducs nedan.

  • Den bästa vingården, från den bästa producenten i Volnay
  • Extremt attraktiv prissättning för ett toppvin i en toppårgång
  • Färre än 14 000 flaskor per årgång
  • Volnay har ännu inte stigit till samma prisnivåer som resten av Côte de Nuits
  • Biodynamisk sedan 2006 - följer giganternas fotspår

Ökad potential i Volnay - den södra motsvarigheten till Vosne-Romanée

Vinkommunerna Volnay och Pommard ligger strax söder om Beaune. Här finns stora viner som ännu inte har sett samma prisökningar som norr om regionens huvudstad, nämligen i Nuits-Saint-Georges och Vosne-Romanée. Detta ger en intressant potential i dessa två kommande vinregioner, som under de senaste åren har visat sig ha både terroir och begåvade producenter, som kan och kommer att konkurrera på den internationella scenen med sällsynta och exklusiva viner. Bland dessa finner vi Marquis d'Angerville, som historiskt sett har levererat viner av hög kvalitet från några av domänens exklusiva vingårdar. Samtidigt har den bästa vingården i detta område potential att uppgraderas till Grand Cru-status under de kommande åren, och om detta sker finns det ytterligare potentiella uppåtgående vinster att hämta från d'Angerville.

Clos des Ducs levereras i exklusiva trälådor om 6 - OWC6 Clos des Ducs levereras i exklusiva trälådor om 6 - OWC6

Möt markisinnan av Volnay

Volnay och Marquis d'Angerville är oupplösligt förknippade med varandra, och familjens historia kan spåras flera århundraden tillbaka.

I dag leds domänen av Guillaume d'Angerville, som tog över 2003 och som sedan dess har höjt kvaliteten på vingårdarna med biodynamisk odling. Detta med tydlig inspiration från familjevänner på Domaine Leroy och Domaine Leflaive - framstående vänner som utan tvekan har gett inspiration, vilket har bidragit till d'Angervilles starka utveckling.

Innan Guillaume tog över var hans far ansvarig för domänen i 52 årgångar och höjde nivån bland de bästa i Bourgogne. Hans förmåga ledde till att han valdes till ordförande för Bourgogne-kommittén inte mindre än två gånger under denna period. Jacques d'Angerville var en mycket respekterad man som visste hur man arbetade hårt i vingårdarna för att producera distinkta viner.

Idag äger familjen 16,5 hektar vingårdar som är klassificerade upp till den högsta nivån i Volnay. På den absoluta toppen hittar vi Clos des Ducs, som genom d'Angerville presenterar majestätiska viner med stor mognads- och lagringspotential.

Clos Des Ducs och klonen Pinot d'Angerville

Det absoluta toppvinet från Marquis d'Angerville, som har ett perfekt läge i Volnay. Det finns inga Grand Cru-vingårdar i Volnay, men Clos des Ducs anses vara toppnivån, och om Volnay får en Grand Cru-vingård bör det bli Clos des Ducs - något som det har talats mycket om de senaste åren.

2016 var en årgång som påverkades av hård frost på våren. Clos des Ducs klarade sig undan frosten tack vare sin högre belägenhet och har därför haft optimala odlingsförhållanden under ett år med optimala förhållanden. Clos des Ducs ligger på 300-325 meters höjd och frosten lägger sig alltid i dalen.

På Domaine d'Angerville arbetar man med sin alldeles egna klon av Pinot Noir, kallad Pinot d'Angerville. Denna klon ger vinet den stil som familjen uppskattar. Klonen är utvald från de äldsta skiftena i familjens vingårdar och ger låg skördenivå men en eminent balans i det färdiga vinet.

2016 Marquis d'Angerville Clos des Ducs - Toppen av Volnay 2016 Marquis d'Angerville Clos des Ducs - Toppen av Volnay

2016 - En ikonisk årgång i Bourgogne

2016 års årgång påverkades av vårfrost, vilket generellt sett minskade skördarna i hela regionen och har reducerat utbudet av vin från en annars enastående årgång. Det goda vädret under odlingssäsongen garanterade druvor av hög kvalitet.

Marquis d'Angerville förlorade mycket frukt i sina lägre liggande vingårdar, men var nöjd med kvaliteten på den frukt som kom in. Totalt sett förlorade d'Angerville 35 % av produktionen under 2016 års årgång.

Guillaume d'Angerville själv jämför årgången med de två ikoniska årgångarna 2009 och 2010: "Jag tycker att 2016 har precisionen och renheten från 2010 och kroppen från 2009". Det råder ingen tvekan, varken hos d'Angerville eller hos de stora kritikerna, om att vinerna från 2016 kommer att utvecklas under ett långt antal år.

Mycket begränsad produktion, solid kvalitet och attraktiva priser

Som så många gånger tidigare råder det osäkerhet om hur mycket vin som produceras på en viss vingård. Detta beror till stor del på att många producenter fortfarande i första hand är jordbrukare, snarare än producenter av lyxprodukter av hög klass. Detta kan styrkas av det faktum att nationella distributörer fortfarande får handskrivna fakturor då och då även i dag, år 2021.

Ändå kan vi spåra hur många flaskor Clos des Ducs som produceras under normala omständigheter. Enligt Vinous gav 2017 års årgång 43 hektoliter per hektar på Clos des Ducs. Och eftersom vi vet att Clos des Ducs är en monopole, och att det därför endast är d'Angerville som producerar vin här, kan vi dra slutsatsen att det under dessa förhållanden producerades mindre än 14 000 flaskor under 2017 års årgång - en årgång som anses vara representativ när det gäller skördeavkastning.

Kvalitetsmässigt är 2016 års Clos des Ducs hög, med jämförbara viner i Premier Cru-klassen, och även om d'Angerville inte har överpresterat i 2016 års årgång har man levererat en solid årgång, som samtidigt har fördelen av att vara ett vin från den redan legendariska 2016 års Bourgogne-årgången.

Som ett resultat ligger 2016 års årgång i den goda hälften av de senaste 10 årgångarna som alla har fått betyg av Burghound, Wine Advocate och Vinous. Noterbart är Wine Advocates poäng på 95, vilket i det här perspektivet placerar det bland de bästa presenterade.

skördBhWaVI AVG
201792-9592-9494-9693,8
2016939593-9694,2
201593-9695+9695,2
20149393-959393,3
201295939594,3
201191919391,7
201093-9695-9793+94,5
20099595+94+94,7
2008949393+93,3
200793919292,0
BH: Burghound WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Genomsnitt

Dessutom har Clos des Ducs en attraktiv prissättning, vilket förmodligen till stor del kan hänföras till postnumret där vinet kommer ifrån, snarare än vinens isolerade kvalitet och kaliber.

RareWine Invests åsikt

Clos des Ducs från Domaine Marquis d'Angerville är en spännande hybrid med goda egenskaper som är kända från några av kollegorna i regionen. Å ena sidan representerar d'Angervilles monopole Clos des Ducs en mycket exklusiv mikroproduktion, som vi känner till den från Vosne-Romanée och Gevrey-Chambertin. Kvaliteten är hög jämfört med viner av liknande kaliber och klassificering, och det är just denna faktor som placerar den mycket sannolikt i en gränszon mellan den nuvarande Premier Cru-klassificeringen och en eventuell Grand Cru-klassificering. Utöver detta är prisklassen för detta vin helt annorlunda än vad man annars skulle kunna förvänta sig för ett vin i denna klass, vilket gör att en extremt stor publik kan njuta av exklusiviteten hos en liten produktion som annars ofta är reserverad för betydligt dyrare viner.

Om trenden fortsätter på samma sätt som den har gjort under de senaste åren i Volnay kan det här postnumret få ytterligare intresse och efterfrågan - något som under de senaste 10-15 åren har gjort postnumren på motsatta sidan av Beaune till platsen för extremt dyra viner.

Detta är ett klassiskt Bourgogne-case, där man investerar i en hög grad av värde för pengarna, i en ansedd monopole-vingård och en producent som är långt ifrån färdig med att vara ledande i Volnay.

Ovanpå allt detta ingår en liten lottokupong som består av klassificeringen Clos des Ducs. Skulle Volnay få en Grand Cru-klassificering pekar allt på att det blir Clos des Ducs, och det kommer säkert att ge Volnay och d'Angerville ännu mer uppmärksamhet.

Investera i 2016 Clos Des Ducs från Domaine Markis d'Angerville

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2016Clos des Ducs 750OWC6€ 200
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt