Investeringstips - Bourgogne - 1. juni 2021

Endast 964 flaskor tillverkades: Investera i Faiveleys exklusiva cuvée från en enskild parcell.

Tillgången på detta vin är extremt begränsad på världsmarknaden. Nu kan du investera i hela lådor till ett extremt attraktivt pris...

Vinkännare älskar och beundrar den legendariska Bourgogne-kommunen Gevrey-Chambertin, där Grand Cru-vingårdarna Chambertin och Chambertin-Clos de Bèze väcker stor uppmärksamhet. På Chambertin-Clos de Bèze odlar Domaine Faiveley druvorna för ett äkta burgundiskt investeringsvin på ett mikroskopiskt område, där både kvalitet och historia är i en klass för sig. Även om utbudet är ytterst begränsat har du nu möjlighet att investera i den första årgången av detta vin, nämligen toppårgången 2010 - detta till och med i hela lådor och till ett förmånligt pris.

Läs vidare för att lära dig mer om potentialen hos både Domaine Faiveley och Grand Cru Chambertin-Clos de Bèze Les Ouvrees Rodin.

Domaine Faiveley: En av Bourgogne's största och minsta

I sju generationer har familjen Faiveley, från grundaren Pierre Faiveley till Erwan Faiveley, som idag driver familjeföretaget, haft stora ambitioner för området.

Idag är Domaine Faiveley en av Bourgognes största markägare med cirka 120 hektar vingårdar, medan en total produktion på mer än 400 000 flaskor per år också gör Faiveley till en av de största producenterna. Samtidigt är Faiveley särskilt känd för sin Musigny, som inte utan problem kostar mer än 3 000 euro per flaska i bättre årgångar. Fram till 2014 års årgång var Faiveley också känd som Bourgognes minsta cuvée med en produktion på bara 170 flaskor per årgång. Från och med årgång 2015 utökades dock produktionen till cirka 500 flaskor per årgång, eftersom domänen nästan mirakulöst lyckades få äganderätt till flera skiften i vingården.

På så sätt visar Domaine Faiveley att de har både kapacitet och förmåga att hantera volymer och mikroproduktioner för tusentals euro per flaska, utan att dessa två mycket olika discipliner påverkar varandra negativt.

Domaine Faiveleys absoluta toppviner omfattar idag viner från Musigny Grand Cru, Chambertin-Clos de Bèze Grand Cru och Domaine Faiveleys Grand Cru Monopole som kallas Clos des Cortons.

Sjunde generationen omdefinierar stilen

Med årgång 2007 markerade Erwan Faiveley början på en ny era för familjeföretaget. Med den här årgången tog han en paus från sin fars klassiska Bourgogne-stil för att sträva efter lättare och mer eleganta viner som både är tillgängliga unga men som också tillåter långvarig lagring - något som han i hög grad har lyckats med.

År 2016 påbörjade familjen en fullständig renovering och modernisering av hela produktionsutrustningen, som var redo att bearbeta 2018 års årgång som den första. De nya anläggningarna förväntas bidra positivt till utvecklingen av både domänen och vinerna, och om detta uppnås fullt ut kan Faiveleys bästa viner potentiellt komma upp i nivå med Bourgognes bästa.

Trots detta beskriver Erwan Faiveley själv årgångarna 2010, 2015 och 2016 som sina absolut bästa årgångar, där allt har samspelat till perfektion.

2010 Domaine Faiveley Chambertin-Clos de Beze Ouvrees Rodin Tillgänglig för investering: 2010 Domaine Faiveley Chambertin-Clos de Bèze Ouvrees Rodin

Les Ouvrees Rodin - En exklusiv Cuvèe från Chambertin-Clos de Bèze

Bland Faiveleys toppviner finns viner från Grand Cru-vingården Chambertin-Clos de Bèze och här finns dessutom den extremt exklusiva cuvén Les Ouvrees Rodin.

Les Ouvrees Rodin är Faiveleys hyllning till skulptören Auguste Rodic (1840-1917) och hans tidlösa verk samt en hyllning till bandet mellan Rodic och familjen Faiveley.

Les Ouvrees Rodin kommer från ett skifte på endast 0,329 hektar i den södra delen av Chambertin-Clos de Bèze. Här ger 60-åriga vinstockar vinet en särskilt elegant karaktär och en enastående lagringspotential. Men medan Faiveley producerar ca 6 000 flaskor av "vanlig" Chambertin-Clos de Bèze produceras mindre än 1 000 flaskor av Les Ouvrees Rodin, vilket gör det både hyperexklusivt och extremt sällsynt redan vid lanseringen.

Investera i den första årgången av Chambertin-Clos de Bèze Les Ouvrees Rodin

2010 års årgång är den första utgåvan av Faiveleys speciella vin från det lilla partiet i Chambertin-Clos de Bèze. Trots att allt tyder på att kvaliteten har varit extremt hög i alla årgångar sedan dess är det nästan bara kritikernas preliminära fatbetyg som vittnar om detta. Detta kan dock bidra till att indikera hur lite av detta vin som faktiskt finns i omlopp eftersom nästan inga slutliga provningar har publicerats.

Årgång 2010 har dock fått ett slutbetyg av Allen Meadows från Burghound, den kanske mest specialiserade Bourgogne-kritikern, vars slutbetyg på 96 poäng vittnar om att det här är något speciellt.

Poängen på Chambertin-Clos de Bèze Les Ouvrees Rodin fördelar sig enligt följande:

ÅrgangBhWaVI
201894-97--
201793-96-93-95
201694-979795-98
201594-97-94-97
201495-97-95-98
201394-97-95-98
201297-96-95-98
201193-96-95-97
201096-96-99
BH: Burghound WA: WineAdvocate VI: Vinous

Av 2010 års årgång släpptes 964 flaskor och Burghounds betyg, tillsammans med Vinous fatbetyg, stöder Erwan Faiveleys åsikt att 2010 års årgång är något speciellt.

Säkra dig några historiska flaskor från den första årgången någonsin

Huruvida världens vinälskare är vidskepliga, nostalgiska eller något annat är en annan bra fråga. Men somliga egenskaper gör vissa årgångar och till och med enstaka flaskor mer attraktiva än andra. Det är självklart att viner från stora årgångar och av hög kvalitet alltid är attraktiva, men andra specifika egenskaper kan också vara av stor betydelse. Till exempel flaskans nummer, om du har tur nog att få nr 1, eller andra runda/roliga nummer. Till detta kommer dock att historiska markörer som årgång också är intressanta för många. Det kan vara den första årgången efter ett generationsskifte, den sista årgången före en brand med mera.

Här har du möjlighet att säkra flaskor från den allra första årgången av Faiveleys Chambertin Clos De Beze Ouvrees Rodin någonsin, som dessutom sedermera dras som kanske den bästa Faiveley har presenterat.

Domaine Faiveley Chambertin-Clos de Beze

Investera till ett attraktivt pris: Hela lådor med sällsynt toppvin från Faiveley

Med en produktion på mindre än 1 000 flaskor per årgång är Faiveleys Chambertin-Clos de Bèze Les Ouvrees Rodin exklusivt redan från start, men de tillgängliga kvantiteterna av mogna årgångar av detta vin är extremt begränsade på världsmarknaden. Detta återspeglas av att det för närvarande bara finns två möjligheter att köpa 2010 Chambertin-Clos de Bèze Les Ouvrees Rodin i hela lådor på wine-searcher.com. Samtidigt kostar dessa lådor 1 280-1 530 euro per flaska, medan du här har möjlighet att investera för endast 1 000 euro per flaska. Detta ger din investering den bästa möjliga utgångspunkten.

Rarewine Invests åsikt

Domaine Faiveley tillhör på många sätt eliten i Bourgogne, men har också formatet och kapaciteten att ta sig upp i det mycket exklusiva sällskapet. Domaine Faiveley har historien, de rätta markinnehaven och inte minst kompetensen, anläggningarna och filosofin för att presentera viner i världsklass - och kan göra det i nivå med viner som kostar tusentals euro per flaska, liksom med husets billigare Bougogne Rouge.

Här har du möjlighet att investera i den allra första årgången av domaineets Grand Cru-vin Chambertin-Clos de Bèze Les Ouvrees Rodin, som i denna årgång (2010) producerades i endast 964 flaskor. Årgång 2010, trots ett relativt begränsat antal slutbetyg på detta vin, är en särskilt stark årgång och understryker kvaliteten på både Chambertin-Clos de Bèze och i synnerhet på det mikroparcell som Les Ouvrees Rodin kommer från.

Dessutom är de tillgängliga kvantiteterna av 2010 Chambertin-Clos de Bèze Les Ouvrees Rodin extremt begränsade, och nu kan du investera hela lådor i perfekt skick till ett riktigt attraktivt pris.

Sammantaget erbjuder Domaine Faiveley ett starkt och klassiskt investeringscase från Bourgogne, där det egentligen bara är en sak som drar ner: Vi har bara några få lådor tillgängliga.

Investera i Les Ouvrees Rodin från Domaine Faiveley

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRACKNINGANTALPRIS/FLASKA*
2010Chambertin-Clos de Beze Les Ouvrees Rodin 750OWC324€ 1.000
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt