Investeringstips - Bourgogne - 24. juni 2021

Bonnefond Ruchottes-Chambertin ger Roumier-investering till ett förmånligt pris

Ett så kallat metayage-arrangemang gör det nu möjligt för dig att investera i vin från en av Bourgognes mest prestigefyllda producenter - men till ett förmånligt pris.

Grand Cru Ruchottes Chambertin från Domaine Bonnefond erbjuder en attraktiv investeringspotential, men för att förstå den måste man titta på en av Bourgognes mest lysande stjärnor, Domaine Georges Roumier. Roumier är producent av både Roumiers och Bonnefunds Ruchottes-Chambertin, men priset på Bonnefunds är helt annorlunda.

Om man tittar på världsmarknaden är vinet extremt svårt att få tag på i hela lådor - ändå säljs nu sju hela lådor här för investering.

Georges Roumier - En elitproducent i Bourgogne

När det gäller de bästa, mest värdefulla och exklusiva Bourgogne-vinerna finns det inget som överträffar vinerna från det legendariska Domaine de la Romanée-Conti och det mäktiga Domaine Leroy. Men strax under dem finner vi Domaine Armand Rousseau och Domaine Georges Roumier. Roumier har blivit en superstjärna i Bourgogne, och prestigen för domänens viner bygger på utmärkt kvalitet och extremt begränsad produktion - i själva verket så få som 4 000 lådor, vilket motsvarar mindre än 50 000 flaskor per årgång - och det är för alla Roumier-viner tillsammans. Roumier är till exempel känt för sin Musigny, som endast produceras i storleksordningen 600 flaskor och kostar ca 16 000 euro per flaska i en bra årgång.

Detta illustrerar mycket väl att bristen på de bästa Roumier-vinerna är extrem för världens vinälskare, men detta kan motverkas med ett litet men mycket smart knep genom att titta i riktning mot Domaine Bonnefond i stället - ett smart knep som vinvärlden långsamt börjar lägga märke till. Men du kan fortfarande få ett försprång.

Ruchottes-Chambertin Grand Cru och Metayage-systemet

Ruchottes-Chambertin är en Grand Cru-vingård i kommunen Gevrey-Chambertin. Här producerar Christophe Roumier, son till Georges Roumier och vinmakare på Domaine Georges Roumier, ett eftertraktat vin med samma namn. Vinet kommer från ett litet skifte på bara 0,54 hektar som ägs av en affärsman och vinälskare vid namn Michel Bonnefond.

Bonnefond köpte marken 1977 och sedan dess har Roumier skött produktionen från denna mark enligt ett så kallat metayageavtal.

Metayage är ett gammalt koncept där en markägare kan "hyra ut" en del av marken till en vinodlare/producent i utbyte mot en andel av skörden eller det färdiga vinet som betalning. I det här fallet går två tredjedelar av den färdiga produkten till Roumier själv, medan resten går till Bonnefond. Det är med andra ord samma vin på alla sätt, men med två olika etiketter på flaskan. Totalt producerar Roumier cirka 2 000 flaskor Ruchottes-Chambertin per år, buteljerade med de två olika etiketterna under Roumier respektive Domaine Bonnefond.

En flaska 2018 års Ruchottes-Chambertin från Bonnefond kostar idag 625 euro, medan exakt samma vin med Roumier på etiketten lätt kostar 1 000 euro - om det överhuvudtaget går att få tag på. Detta ger givetvis en stark potential åt "Bonnefond"-versionen som produceras av Roumier, och som ett resultat av detta har den ett extremt starkt pris-/kvalitetsförhållande.

Investera i 2018 Bonnefond Ruchottes-Chambertin En sällsynt, mogen flaska Bonnefond Ruchottes-Chambertin från en privat källare. Credit: CellarTracker

Med Roumier är tillgänglighet ett sällsynt fenomen

Som nämnts producerar Roumier cirka 2 000 flaskor Ruchottes-Chambertin, som distribueras så att 1/3 av flaskorna får Bonnefond på etiketten, medan 2/3 får Roumier - trots att det är exakt samma vin, gjort av exakt samma händer. Det ger cirka 1 400 flaskor med Roumier på etiketten och cirka 700 flaskor med Bonnefond.

Trots att vi har att göra med en ung årgång, och samtidigt den nyaste fysiska årgången på marknaden, är Roumier-utgåvan nästan omöjlig att hitta. Enligt wine-searcher.com är det bara några få återförsäljare som har den listad på nätet, men gräver man lite djupare har de antingen bara en enda flaska tillgänglig, om de ens har någon alls - något som avslöjas om man försöker göra köpet.

Om du gör samma sak med Bonnefond-etiketten finns det för närvarande ingen årgång 2018 att hitta, medan det totala utbudet, för alla årgångar, är mycket begränsat. Å andra sidan är det värt att notera att de få mogna årgångar av detta vin som finns tillgängliga här har skyhöga priser. Till exempel kostar en årgång 2005 för närvarande strax under 1 300 euro - ett vin som vid lanseringen kostade långt under priset för en ung årgång i dag.

Det här är med andra ord ett vin som med Roumiers namn på sig är nästan omöjligt att få tag på, medan tillgången på flaskor med Bonnefunds namn också är ett sällsynt fenomen - något som stöder potentialen hos Bonnefond Ruchottes-Chambertin, om man tror på det sällsynta och exklusiva.

Stark årgång av den exklusiva Bonnefond/Roumier Ruchottes-Chambertin

Årgång 2018 är den senaste fysiska årgången av Bonnefond/Roumiers Ruchottes-Chambertin, som enligt de viktigaste kritikernas bedömningar är en eminent Ruchottes-Chambertin.

Årgångarna före 2010 anses vara mer volatila till sin karaktär, och detta till den negativa sidan, men från 2010 och framåt har det varit en konstant hög nivå, som till och med verkar ha ökat något. Som ett resultat av detta är 2018 års årgång bland de starkaste under denna period, överträffad endast av den mycket starka 2015 års årgång och 2019 års årgång, som dock hittills bara har fått preliminära betyg av alla tre kritikerna (Bourghound, Wine Advocate och Vinous).

Och även om 2018 års årgång står stark idag med 94 poäng från Burghound, som med rätta kan betraktas som den strängaste Bourgogne-kritikern, har den här årgången potential att lysa igenom ännu mer om Vinous och Wine Advocate skulle visa sig komplettera sin preliminära kritik med bra betyg.

Även om utsikten att investera i en av Bonnefonds starkaste Ruchottes-Chambertins är lockande måste man ändå komma ihåg att detta är ett vin av begränsad och sällsynt karaktär. Det innebär att det snarare är en fråga om världens vinälskare faktiskt kan få tag på det - och om det till och med är en stark årgång är detta ännu mer spektakulärt.

ÅrgångBhWaVIAvg
201992-9494-9696-9895,0
20189494-9694-9694,7
20179393-9593-9593,7
20169492-949694,3
201594969795,7
201494949494,0
2013949193+92,7
2012949293+93,0
201193939393,0
20109393-9594+93,7
BH: Burghound WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Genomsnitt

RareWine Invests åsikt

En investering i Bonnefond Ruchottes-Chambertin är egentligen en investering i ett toppvin från Christophe Roumier / Domaine Georges Roumier, eftersom det i princip är samma vin, men till ett helt annat och mycket mer attraktivt pris. Namnet "Roumier" har givetvis något att säga, men när de begränsade kvantiteterna av Ruchottes-Chambertin från Roumier har försvunnit nästan innan de når marknaden, återstår bara de ännu glesare kvantiteterna från Bonnefond. Och med tanke på att detta är exakt samma vin har vi att göra med ett mycket starkt pris-/kvalitetsförhållande.

Bonnefunds Ruchottes-Chambertin är i sig ett attraktivt alternativ till Roumiers, och de vinälskare som inte redan tittar på Bonnefond kommer att göra det när Roumiers antingen blir för dyrt och/eller inte går att få tag på.

Under en normal årgång producerar Bonnefond Ruchottes-Chambertin ca 700 flaskor. Med 2018 års årgång får vininvesteraren en stark årgång, som med en stark lagrings- och lagringspotential står som ett attraktivt och exklusivt investeringsvin, som få kan få tag på - även i en ung årgång med ett långt liv framför sig.

Obs: Endast sju lådor tillgängliga - säljs enligt först till kvarn-principen.

Investera i 2018 Ruchottes-Chambertin från Bonnefond och Roumier

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅrgångVinVOLFörpackningQTY. PRIS/fl. *
2018Ruchottes-Chambertin Grand Cru750OC1284€625
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt