Investeringstips - Bourgogne - 6. juli 2021

2019 Chablis: Dauvissat levererar Premier Cru med stor potential till ett attraktivt pris

Årgången 2019 är redan legendarisk i Bourgogne, och nu har du möjlighet att investera i just denna årgång från Dauvissat

Sommaren är här, och även om det finns få saker som serveras bättre i solen på en terrass än Chablis, blir Chablis också alltmer intressant ur ett investeringsperspektiv - och här har du möjlighet att investera i ett starkt prisvärt vin från Chablis absoluta elit.

Dauvissat: Nästan 100 år utan betydande förändringar

I norra delen av Bourgogne ligger Chablis. Här är man världsberömd för att producera vita viner av Chardonnay-druvan som inte går att jämföra med Chardonnay-viner från resten av världen på grund av sina stringenta toner samt flintiga och mineraliska karaktär.

I detta område regerar Domaine Raveneau som okrönt kung, men han är ingalunda ensam i Chablis elit. En populär uppfattning är att inget slår Raveneau i Chablis, men precis bakom honom finns Vincent Dauvissat - och här gör de Chablis i världsklass som tillsammans med Raveneau har satt Chablis på världskartan.

Sedan 1931 har Dauvissat producerat och sålt vin i eget namn, och även om arvet har gått i arv från generation till generation har förvånansvärt lite hänt här under tiden. Tillvägagångssättet och arbetet förblir klassiskt, och båda sakerna liknar på alla fronter det du ser på Raveneau - ett framgångsrecept som inte behövt förändras särskilt mycket på nästan 100 år.

La Forest - Dauvissats gömda skatt

Dauvissat är världsberömt för sina eftertraktade Grand Cru-viner, Les Clos och Les Preuses - viner som är både dyra och svåra att få tag på. Men finsmakare vet att Dauvissat har en dold skatt bland domänens viner: Premier Cru-vinet La Forest, även kallat La Forêt.

Trots ett pris som i allmänhet är hälften av de två Grand Cru-vinerna anses La Forest fortfarande av många vinkännare vara ett nästan likvärdigt alternativ, där uttryck, djup och komplexitet närmar sig den nivå som man känner till från de två storebröderna från Les Clos och Les Preuses.

La Forests kvaliteter kommer från en hög andel gamla vinstockar (i genomsnitt 40 år gamla), en perfekt sydlig orientering och en klassisk jordmån med mycket lera - egenskaper som delas med den unika Les Clos, och som gör att La Forest ger både vinälskare och investerare extremt mycket valuta för pengarna - priset för 2019 års La Forest är mycket attraktivt.

Dauvissat producerar för närvarande La Forest från cirka 3,7 hektar och i och med klassificeringen som Premier Cru i Chablis får man här producera maximalt 45 hektoliter per hektar. Det innebär att Dauvissat kan producera upp till cirka 22 000 flaskor La Forest, även om det troligen blir mindre eftersom Dauvissat betonar kvalitet framför volym. Detta är en försumbar kvantitet i förhållande till kvalitet, rykte och prisnivå, och är en tydlig indikator på varför dessa viner är extremt svåra att få tag på.

Investera i 2019 Dauvissat La Forest La Forest - Dauvissats gömda skatt

Möjlighet att investera i den mäktiga årgången 2019 från Bourgogne

Årgång 2019 i Bourgogne är helt enkelt något speciellt, och det i en sådan utsträckning att årgången kallas den bästa årgången sedan 1865. Det är nästan garanterat att vi bland de största och bästa vinerna kommer att få se det ena rekordet efter det andra för vad nya årgångar kan kosta, och säkerligen tänja på gränserna för hur mycket en flaska vin kan kosta.

Läs mer om 2019 års årgång i Bourgogne här: 2019 Bourgogne - "Den bästa årgången sedan 1865"

Chablis är som bekant en del av Bourgogne, och även om förväntningarna på 2019 års årgång generellt sett är baserade på Bourgogne, gäller de även för Chablis.

På Dauvissat är årgång 2019 så ny att betyg från de ledande kritikerna är mycket få. Men om man ser tillbaka på de senaste 20 åren har kvaliteten på Dauvissats La Forest inte fluktuerat särskilt mycket och garanterar en stabil hög nivå. I detta perspektiv vore det rimligt att förvänta sig att 2019 års årgång åtminstone håller samma nivå, samtidigt som detta vin kan ha drivkraften att bli en 2019 års årgång som i sig själv kommer att utvecklas till ett riktigt Bourgogne-varumärke.

Poäng: Dauvissat La Forest 2015-2019

ÅRGÅNGWABHVI
2019-91-9492-94
2018939393-95
2017959395
2016939292-94
2015939193+
WA: Wine Advocate BH: Burghound VI: Vinous

Chablis enligt Liv-Ex

Historiskt sett är det vinerna från den "gamla världen" som har rankats högst på listan över de mest omsatta vinerna på den brittiska vinbörsen Liv-ex. Men denna ordning har blivit omvänd under de senaste åren, och viner från bland annat Italien och Rhône har börjat göra sig ett namn för sig själva. Bland dessa nya stjärnor finns också Chablis, som tidigare var den bortglömda delen av Bourgogne.

Liv-ex skrev, som en del av sin 2017 Power 100-lista i januari 2018, att Chablis har kommit in på den stora scenen med Raveneau och Dauvissat. Det var så mycket handelsaktivitet på vinerna från dessa två producenter under 2017 att båda för första gången rankades på plats 112 respektive 189. Power 100-listan baseras på fyra olika kriterier, bland annat prisutvecklingen från år till år och handelsvolymen mätt både i värde och volym - så det är uppenbart att inte vilka producenter som helst finns med här, och ännu färre tar sig in på listan. Dauvissat har tagit det första steget och ansluter sig till Raveneau som pionjärer för Chablis framväxt på den internationella vinscenen.

RareWine Invests åsikt

Tror du på uppkomsten av en "ny värld" av toppviner? Då är Chablis ingen plats att ignorera. Dauvissat har tillsammans med Raveneau verkligen satt Chablis på världskartan och skapat distinkta vita viner som blir alltmer populära världen över.

Dauvissat har presenterat fantastiska viner under eget namn i nästan 100 år och är särskilt känd för sina två Grand Cru-viner. Men det är i skuggan av dessa, i Dauvissats dolda skatt, Premier Cru-vinet La Forest, som den outnyttjade potentialen finns. Här får man ett vin som många vinkännare jämför med de två Grand Cru-vinerna.

Chablisfantaster runt om i världen har för vana att förvärva alla Dauvissat-viner från marknaden, vilket utbudet på wine-searcher.com också vittnar om. Trots detta har vi fått tag på en del av den redan berömda årgången 2019, som nu säljs för investering till ett pris långt under marknadspriset. Faktum är att du för närvarande sparar 25 % jämfört med det billigaste priset på wine-searcher.com.

Nu är det dags att försäkra sig om en Chablis innan strålkastarljuset verkligen slår mot de karakteristiska vita vinerna.

Investera i 2019 Dauvissat La Forest

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2019Dauvissat La Forest750OC12€ 100
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt