Investeringstips - Champagne - 20. februari 2024

Prestige-cuvée av högsta kvalitet | Nya Larurent-Perrier Grand Siecle No.26 tillgänglig

Juhlin-betyget bekräftar kvaliteten på denna champagne från 2008/2012 från flera årgångar. Föregångarna har visat vägen och priset tilltalar alla investerare.

“This suave, complex three-vintage blend is the Grande Marque prestige cuvée par excellence”

– William Kelley, The Wine Advocate

Citatet ovan följer med Wine Advocates 96+ betyg för Laurent-Perrier Grand Siecle No.26, som är husets senaste utgåva. Detta är alltså både din möjlighet att vara med första gången den erbjuds för investering genom RareWine Invest, samtidigt som det är din möjlighet att få tag på en Champagne baserad på de fantastiska årgångarna 2008 och 2012. Och… nämnde vi att Richard Juhlin gav denna 97 poäng?

Läs mer om det gedigna champagnehuset och investeringspotentialen i husets prestigecuvée nedan.

 

Laurent-Perrier | Banbrytande champagnehus med NV Prestigecuvée

Historien om champagnehuset Laurent-Perrier kan spåras tillbaka till 1812, då André-Michel Pierlot slog sig ned som champagnehandlare i Tours-sur-Marne. Här grundade han det som världen idag känner som Maison Laurent-Perrier. André-Michel lämnade över domänen till sin son Alphonse Pierlog, som senare lämnade över huset till sin källarmästare Eugéne Laurent, därav namnet "Laurent" som lades till domänen.

Eugéne dog 1887, så hans änka Mathilde-Emilie Perrier tog över förvaltningen och lade till sitt egna namn. Ägarbyten har varit en realitet sedan dess, men det förändrar inte den ständiga skicklighet, flit och innovation som har genomsyrat champagnehuset under årens lopp. Huset har alltid varit känt för att producera champagne av högsta kvalitet, kryddat med ett stort affärsmannaskap.

Med en produktion på cirka 80.000 flaskor på 1940-talet har Laurent-Perrier vuxit till att bli ett kraftpaket med sju miljoner flaskor som produceras årligen. Laurent-Perrier var till och med det första champagnehuset som introducerade nolldosering och på 1950-talet det allra första som började använda ståltankar för jäsningen. Och mycket riktigt är detta en metod som idag är mer regel än undantag i Champagne.

Pionjärandan är en del av husets DNA, så det är inte förvånande att Laurent-Perrier också var först med att presentera en prestigecuvée med flera årgångar. Den uppmärksamme läsaren vet naturligtvis att det allt som oftast är ovanligt att göra en prestigecuvée baserad på mer än en årgång.

Men så är fallet med Laurent-Perrier. Flaggskeppet heter Grand Siegle, och dess legitimitet som prestigecuvée är mejslad i sten med genomgående höga krav.

Vad är Grand Siecle

Grand Siecle är något så okonventionellt som en prestigecuvée baserad på flera årgångar, så tekniskt sett är det inte en Vintage-Champagne.

Grand Siecle skapades 1959 under ledning av Bernard de Nonancourt. Enligt honom (och därmed Laurent-Perrier) bygger idén med Grand Siecle på iakttagelsen att naturen och till och med den exceptionella årgången förmodligen aldrig kommer att ge oss det perfekta oenologiska året. Med konsten att blanda flera årgångar strävar Laurent-Perrier efter att skapa en genom varje ny iteration av tidigare årgångar.

Grand Siecles sammansättning bygger på tre principer som idag har blivit oföränderliga:

  1. En blandning av tre exceptionella årgångar som kompletterar varandra.
  2. En blandning med övervägande Chardonnay kompletterad med Pinot Noir och utvald från 11 av de 17 befintliga grands crus i Champagne.
  3. En blandning som har dragit nytta av mer än 10 års lagring i källarna.

Den första Grand Siecle bestod av årgångarna 1955, 1953 och 1952, men det var inte förrän i den 22:a utgåvan (baserad på 2004, 2002 och 1999) som man faktiskt gjorde en dygd av att differentiera flaskorna och märka ut upplagan med nummer.

I detta investeringstips finns det möjlighet att investera i Grand Siecle No.26, som baseras på jätteårgångarna 2012 och 2008, kompletterat med 2007 års årgång.

Grand Siecle No.26 | 2x Extraordinär

Laurent-Perriers Grand Siecle No.26 är den senaste utgåvan, och enligt huset består den av 65% 2012, 25% 2008 och 10% 2007 druvor. Och det är här det blir särskilt intressant. Enligt Wine Advocate's Vintage Chart är både 2012 och 2008 kategoriserade i den bästa kategorin: Extraordinär. Och den kunnige Champagne-entusiasten vet att dessa årgångar kategoriseras som referensårgångar i Champagne - särskilt 2008.

Och det faktum att No.26 till största delen är baserad på fantastiska årgångar återspeglas också i de poäng som kritikerna ger. Richard Juhlin ger 97 poäng, Wine Advocate ger 96+ poäng och Vinous har gett ett preliminärt betyg på 94-96 poäng. Och 97 poäng från Champagne-experten Juhlin toppar hans ranking av Grand Siecle.

Diagrammet nedan visar två saker. Att Grand Siecle No.26 tar en knapp ledning. Och att nivån är genomgående hög. Nu är det kanske inte normalt att en NV-champagne fungerar som en prestigecuvée, men för att sätta detta fall i perspektiv, låt oss bara titta på husets årgångschampagne.

Laurent-Perriers 2008 Brut Millésimé får till exempel 93 poäng av Vinous, 93 poäng av Wine Advocate och 92 poäng av Richard Juhlin. Det innebär att husets årgångschampagne från den legendariska årgången 2008 får lägre betyg än deras prestigecuvée. Det tyder på att de har helt rätt när de placerar Grand Siecle högst upp i hierarkin - och att Grand Siecles tre grundprinciper skapar en positiv synergi.

diagram.png

Antaganden om volymer

För ett år sedan hade vi möjlighet att erbjuda Grand Siecle för investering för första gången - då nr 25, som var den nyaste utgåvan vid den tidpunkten. Och även här talade vi volymer:

"Som alla andra stolta champagnehus håller Laurent-Perrier också detaljerna om produktionens omfattning för sig själva, men här är en liten uppdelning för att hjälpa till med perspektivet: Laurent-Perrier producerar enligt uppgift cirka sju miljoner flaskor champagne per år. Huset har sju olika champagner i sin kärnportfölj, från halvsöt till nolldos och NV till årgångschampagne. Som med alla andra hus måste vi anta att NV-champagnerna, som deras La Cuvée, är de absolut viktigaste i denna ekvation, medan årgångschampagnerna är mindre viktiga."

Grand Siecle ligger mellan NV och årgångschampagne och baseras i det här fallet på årgångarna 2012, 2008 och 2007, som alla också görs som årgångsutgåvor. Skulle en producent spara onödigt mycket av årgångschampagnen, som är en kärnprodukt, för att göra en blandning? Och kommer en producent att producera prestigeprodukten i onödigt stora volymer?

En annan liten observation som kan ge en uppfattning om produktionens storlek: Det billigaste priset på wine-searcher.com för en 2008 Laurent-Perrier är för närvarande cirka 58 €*. Ditt investeringspris på Grand Siecle No.26 är 130 €. Här är det inte svårt att tolka slutsatser om prestige, utbud och efterfrågan.

Laurent-Perrier Grand Siecle No.26 Laurent-Perrier Grand Siecle No.26

Grand Siecle No.26 - Specifikation möjliggör investeringar

Det är inte varje dag som en icke-vintage Champagne hittar sin väg in i investeringsvärlden, men just denna Grand Siecle är en specificerad produkt - precis som vintage-Champagner. När den sista Grand Siecle No.26 har släppts kommer det inte att finnas fler. Och inga fler kan produceras, så till sin natur har den exakt samma investeringskvalifikationer som årgångschampagner.

Som du vet är det här andra gången vi erbjuder en Grand Siecle för investering. Om ni hade investerat i nr 25 för ett år sedan skulle ni i dag ha fått en avkastning på 4,3 procent - en bra start, så att säga. Om man tittar på de begärda priserna på wine-searcher.com kan man också se en intressant trend. På 3,5 år sedan lanseringen har det begärda priset på Grand Siecle No.24 ökat med i genomsnitt 10% per år. Under samma period har de begärda priserna för Grand Siecles nr 23 ökat med 13% i genomsnitt per år, medan siffran för nr 22 är 19% i genomsnitt per år. Ju fler år på marknaden, desto högre prisökningar ses vanligtvis.

Lägg därtill att du för närvarande får ett förmånligt investeringspris. Det billigaste erbjudandet* på Laurent-Perrier Grand Siecle No.26 är för närvarande 18% högre än ditt pris på 130 €*.

*Exklusive moms och skatt. I fulla lådor och perfekt skick.

Rarewine Invests Analys

Det här är inte en slumpmässig icke-årgångschampagne från ett slumpmässigt champagnehus. Det här är ett historiskt champagnehus vars prestigecuvée skapades med en vision om att producera det perfekta oenologiska året genom att blanda årgångar. Och kritiken har bekräftat att en sådan vision har uppfyllts.

För det andra har tidigare utgåvor visat hur priserna stadigt har klättrat uppåt - i ännu högre grad ju äldre utgåvorna är. Och detta är helt i linje med det faktum att det ofta är när volymerna minskas från marknaden som de största prisökningarna börjar inträffa.

Den här fick 97 poäng av Juhlin. Det är första gången den erbjuds för investering på den här kanalen. Och den har ett bra pris jämfört med det billigaste erbjudandet på wine-searcher.com.

Investera i Laurent-Perrier Grand Siecle No.26

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

VINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
Laurent-Perrier Grand Siecle No.26750OC6€ 130
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt