Investeringstips - Champagne - 3. april 2024

Champagne Henri Giraud Fût De Chêne MV19 | Odlarnas intresse ökar potentialen

Helt ny champagnerelease direkt från producenten. Produktionen är minimal och priset återspeglar den direkta tilldelningen. Läs mer här.

"Recent tastings confirm that 2019 is the most complete and serious vintage in Champagne since 2013. The wines have texture, resonance, and complexity. The NV wines that I have tasted so far are impressive."

- Antonio Galloni, Vinous

Henri Giraud Fût de Chêne MV19 (multiårgång baserad på årgång 2019) är den senaste utgåvan av husets NV-champagne. Den är så ny att ingen av våra vanliga kritiker ännu har hunnit fälla sitt omdöme.

Därför förlitar vi oss bland annat på ovanstående påstående om årgång 2019 i Champagne, som anses vara seriös och komplett. Och så lutar vi oss mot betyg från tidigare årgångar, och om vi ska dra paralleller till 2013, som Galloni gör, ger Vinous Fût de Chêne MV13 (multi årgång baserad på årgång 2013) 97 poäng.

Vi köper direkt från Henri Giraud, vilket är anledningen till att vi har kunnat säkra kvantiteter av investeringskvalitet till ett mycket attraktivt pris.

Vi baserar också vår investeringsrekommendation på den bergfasta och traditionella grunden för ett champagnehus som bara kommer att bli mer intressant i takt med att världen i allt högre grad efterfrågar odlarchampagne, hållbar vinframställning och ekologi: Välkomna Henri Giraud.

Henri Giraud | Imponerande kunnande som gått i arv generation efter generation

I nästan 400 år har det familjeägda champagnehuset Henri Giraud producerat fantastisk champagne i världens mousserande vinhuvudstad. Henri Giraud är en odlare som arbetar för att få ut det bästa av varje skifte med ett starkt fokus på att uttrycka terroir. Och med ett sådant fokus kommer en oundviklig, om än drastiskt minskad avkastning.

Odlarchampagne hedrar några av de dygder som är kända från Bourgogne: bra vin kräver friska jordar. Och detta tillvägagångssätt för champagnetillverkning har lyckats skapa champagne av exklusiv karaktär med en oerhört hög nivå.

Claude Giraud har fört champagnehusets arv vidare i 12 generationer, men nu har hans dotter Emmanuelle tagit över tyglarna med en tydlig vision. Hennes mål är att bevara husets unika kunnande och kärleksfullt föra det vidare till kommande generationer. Även om Henri Giraud har en imponerande historia som ett av de äldsta husen i Champagne är det först på senare tid som champagnekännarnas uppmärksamhet verkligen har börjat riktas mot dem.

Det unika med Henri Girauds champagner ligger inte bara i deras eminenta vingårdar, av vilka många har uppnått Grand Cru-status. Historien bakom dessa mästerverk börjar faktiskt i den närliggande Argonne-skogen, där hundraåriga ekar ger virke till husets speciella ekfat, som spelar en avgörande roll i produktionen, som Claude Giraud betonar. Användningen av ekfat i champagneproduktion glömdes nästan bort efter införandet av ståltankar på 1960-talet, men Henri Giraud, Krug och Selosse är några av de få som håller fast vid traditionen.

Bakom varje stor champagne finns en skicklig källarmästare, och hos Henri Giraud är det Sébastian Le Golvet som håller fanan högt. Han anser att det krävs tålamod och en djup förståelse för terroiren för att skapa bra viner. Utan ett nära samarbete med terroiren kan man aldrig förvänta sig att skapa ett vin i världsklass – återigen en dogm som för tankarna till världens finaste viner från Bourgogne, snarare än Champagnes klassiska storslagna produktioner.

RareWine hade den unika möjligheten att besöka Henri Giraud, och i videon nedan delar Emmanuelle Giraud och hennes svåger, Sébastian Le Golvet, med sig av hemligheterna bakom Henri Giraud Champagne House.

Henri Giraud Fût de Chêne MV

I generationer har Henri Giraud Champagne House producerat fantastiska champagner. Men de har också varit champagner reserverade för en rik och exklusiv fransk marknad. Det är förmodligen därför Robert Parker för två decennier sedan sa:

"This may be the finest Champagne house virtually no one has ever heard of".

Sedan dess har världen hört talas om Henri Giraud, och särskilt husets topp- och flaggskeppsviner Fût de Chêne och Argonne stjäl rubriker hos världens vinälskare. Och dessa kännetecknas inte av hög skördegrad. Exakt hur många flaskor som har producerats av Fût de Chêne MV19 som finns tillgängliga genom detta investeringstips vet vi inte. Enligt Wine Advocate producerades dock endast 30 000 flaskor Fût de Chêne MV12, och eftersom det inte finns några uppgifter om en betydande ökning av produktionen finns det bevis som tyder på att produktionen ligger runt detta antal.

MV står för "multi-vintage" och den första upplagan släpptes 2012 och baserades på årgång 2005. Den fick namnet Fût de Chêne MV05. Sedan dess har 10 champagner med flera årgångar släppts, där MV19 är det senaste tillskottet.

Multi-vintage avser ett vin som består av en bas. Basen som representerar numret i versionen. MV19 är alltså skapad på en bas av årgång 2019 och kompletterad med husets eviga reservviner från 1990. Detta innebär också att MV19 är begränsad, och när Henri Giraud har skickat den sista flaskan till marknaden kommer det inte att finnas fler. Det är över och världen kommer aldrig att få se MV19 igen.

Enastående årgång med saknat Fût de Chêne-betyg

"Note to self: drink more Giraud Champagne. That's all I could think as I ran through these new releases from Claude Giraud, a man whose temperament is very much reflected in impeccable Champagnes loaded with personality."

- Antonio Galloni

Självanteckningen ovan gjordes bara för Henri Girauds Multi-vintage Champagne, och det visar bara kvaliteten. Och medan Galloni berömmer Henri Giraud här, har Vinous inte betygsatt en Fût de Chêne sedan MV13 (men den fick 97 poäng).

Samma brist på omdöme är uppenbar bland de andra kritiker som frekventerar kanalen här. Av 11 utgåvor har Richard Juhlin provat och betygsatt fyra. Wine Advocate sex, Vinous sexa, medan James Suckling har provat åtta av 11, och av de åtta rankade får Fût de Chêne 95 poäng från Suckling.

Detta innebär att den senaste MV19-utgåvan ännu inte har smakats och utvärderats av ovanstående kritiker. Men en titt på årgångens kvalitet kan ge en försmak av hur kritikernas bedömning kan se ut.

  • Enligt Wine Advocates årgångstabell är årgången enastående och får 95 poäng av 100.
  • Och enligt samma årgångstabell måste vi gå tillbaka till årgång 2013 i Champagne för att hitta samma kvalitet - och Fût de Chêne MV13 får 96 poäng av Wine Advocate.
  • Ovanstående stämmer för övrigt överens med Gallonis uttalande i början av artikeln här. Årgångarna 2019 och 2013 jämförs också här, och MV13 får 97 Vinous-poäng.
  • Även om MV19 inte lever upp till årgångens rykte får Fût de Chêne ett totalt genomsnittligt betyg på 95 poäng från Wine Advocate, Vinous och James Suckling för alla årgångar.
920x1100-henri-giraud-fut-de-chene.jpg

Spotlight: Odlare, ekologi och miljöansvar

Enligt Forbes har övergången till ekologisk och medveten vinframställning tagit fart under de senaste 20 åren och har exploderat under de senaste åren. De konstaterar att det finns en tydlig efterfrågan på en marknad som är mer miljömässigt ansvarsfull.

Forbes påpekar också att det finns en växande efterfrågan på små odlarproducenter, vilket stämmer överens med Liv-ex förutsägelse om att efterfrågan på odlarchampagne kommer att accelerera.

Henri Giraud är en odlare med stort fokus på hållbara initiativ. De är certifierade enligt HVE (Haute Valeur Envitonnementale) och Viticulture Durable en Champagne, vilket betonar deras fokus på terroirskydd, biologisk mångfald, avloppsvattenhantering, biprodukter, avfall och koldioxidavtryck.

Henri Giraud är ännu inte ekologiskt certifierade, även om de arbetar enligt ekologiska riktlinjer.

Och även om ditt miljöarbete inte kan sälja vin på egen hand, enligt trenderna ovan, är de en avgörande parameter för efterfrågan.

"Giraud makes some of the most unique, individualistic wines in Champagne."- Robert Parker

Och om det är certifieringar och odlarstatus som också har ökat efterfrågan på Henri Giraud de senaste åren vet vi inte. Men faktum är att Henri Giraud gjorde betydande framsteg mot en plats på den berömda Liv-ex power 100-listan med en ökning med 159 platser från 2021 till 2023. Enligt Liv-ex såg Henri Giraud också en ökning av antalet omsatta viner från 269:e plats 2022 till 188:e plats 2023 – och har därmed varit med och tävlat om en plats på listan. 

En lista som under 2023 innehöll champagnemärken som Louis Roederer, Bollinger, Krug, Selosse och Taittinger. En lista vars behörighet beror på ett visst vinmärkes prisutveckling, genomsnittspris, värde och volym som handlas på Liv-ex under en 12-årsperiod. För att sätta i perspektiv hur hård konkurrensen om platserna på listan egentligen är, så kom den mäktiga Salon inte med på den senaste upplagan av listan.

RareWine Invests Analys

Att investera i Fût de Chêne är en investering i ett hyllat champagnehus, i en extraordinär champagnehistoria, en investering i odlarchampagnerörelsen och en efterfrågan på ekologisk och miljömedveten champagne som bara verkar bli större och större. Och det är en investering i en champagne som bara finns i en mycket begränsad upplaga.

Å ena sidan är det faktum att Henri Giraud Fût de Chêne MV19 ännu inte har fått något betyg mindre relevant, baserat på karaktären hos husets tidigare utgåvor och egenskaperna hos basårgången - baslinjen förväntas vara fast fastställd. Omvänt kan ett utomordentligt högt betyg från en av kritikerna ge ytterligare vinst. Hur som helst, lovorden för Henri Giraud från Suckling, Vinous och Wine Advocate står i kö.

Och naturligtvis är det en stor fördel att vi köper direkt från Henri Giraud, vilket hjälper till att optimera ditt investeringspris och därmed din investering.

Henri Giraud är efterfrågad och priset fortsätter att tilltala en bred publik, vilket resulterar i hög konsumtion. Om vi ser det i det långa perspektivet är detta ett vin som champagneälskare kommer att älska att lägga vantarna på om två, fem och 10 år.

 

Investera i Henri Giraud Fût De Chêne MV19

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

VINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
Henri Giraud Fut de Chene MV19750OC6€ 115
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt