Investeringstips - Champagne - 4. oktober 2023

Nyheter: 2013 års Salon har anlänt som en grekisk gud

99 poäng för den senaste Salon-releasen, och prispunkten är fortfarande inte i närheten av att matcha sina motsvarigheter i Bourgogne….

”The 2013 is the most powerful, dense young Salon I have ever tasted […] In a word: Magnificent.”
- Antonio Galloni, Vinous

2013 Salon är utgåva nummer 44 från husets 120-åriga historia, och enligt Champagne Salon själva anländer 2013 som en grekisk gud - en "oförskämd skönhet". Även om sund skepsis bör tillämpas på uppfattningen av ett sådant uttalande från producentens egen mun, backar kritikerna upp uttalandet. Så det är ett faktum: 2013 Salon. Grekisk gud. Insolent skönhet. Redo för investering för första gången genom RareWine Invest.

Spänningen På Salon Kan Äntligen Släppas

Världen har ivrigt väntat på den senaste utgåvan från Salon, vilket naturligtvis beror på att Salon har befäst sin rättmätiga plats som producent av en av världens bästa champagner. Lägg därtill det faktum att en Salon-lansering verkligen inte är vardagsmat.

Salon 2013 har funnits på marknaden i några månader, så varför är detta första gången som den kommer upp för investering? Först och främst är Salon en publikfriare, vilket är anledningen till att det tar tid att anskaffa kvantiteter av investeringsgrad. Dessutom kan höga förväntningar och efterfrågan, särskilt på hypade lanseringar, leda till fluktuerande priser, vilket gör prisbildningen svår och därmed utmanande att bedöma när priset når en nivå som är lämplig för investeringar. 

Vi tror att priset nu hittar rätt nivå, vilket är anledningen till att du nu har möjlighet att investera i 2013 Salon för första gången genom RareWine Invest. Det billigaste erbjudandet för 2013 Salon på Wine-searcher.com är för närvarande 1 054,5* €. Ditt pris är 1 000 €*.

*Exkl. Tull moms och skatt. I fulla lådor och perfekt skick.

Jakten På En Exceptionell Champagne

Historien om Eugéne-Aime Salon har sina rötter i en envis och kvalitetsdriven person som inte gav sig förrän han hade uppnått sitt mål. År 1905 lyckades Eugéne Salon presentera sin första årgångschampagne gjord helt på Chardonnay. Det var världens första blanc-de-blancs. Det var också det första kapitlet i äventyret med den magnifika Champagne Salon, som har manifesterat sitt värde bland världens absolut bästa Champagner.

Eugéne var kompromisslös i sin strävan efter en oöverträffad champagne, och därför producerades endast mycket små kvantiteter för att möta efterfrågan på kvalitet framför kvantitet. I början var det bara Eugénes närmaste släktingar som kunde njuta av läckerheterna. På 1920-talet började dock Eugéne sälja sin Salon Champagne till de mest exklusiva ställena i Paris, och hans Salon-skatter blev väl mottagna.

Salon släpps endast i årgångar där kvaliteten på druvorna är tillräckligt bra. Så var det när Eugéne ansvarade för produktionen, och så är det fortfarande. Endast cirka 60.000 flaskor släpps. Salon är till för de få exklusiva champagneälskare som har turen att komma nära dem. För de ikoniska gröna flaskorna med det gyllene "s" på etiketten är mycket efterfrågade.

Läs mer om Salon i artikeln: Salon Champagne är så ren som champagne kan bli

99 poäng och nästan perfekt

Redan i början av denna artikel sattes scenen för hur formidabel Antonio Galloni från Vinous tycker att denna 2013 Salon är. Han ger den 99 poäng, vilket bara överträffas av 2008 Salon, som fick 100 poäng, medan poängen matchar den som Vinous gav 1996 Salon. Richard Juhlin ger 2013 Salon 97 poäng, och Wine Advocate följer efter.

Över de tre poängen får 2013 Salon 97,7 poäng, och som diagrammet nedan visar är det därför i topp tre av de senaste 10 utgåvorna. Observera att Salon-utgåvor kan vara få och långt mellan gångerna, vilket gör det ännu mer önskvärt.

diagram-salon.png

Hur Salon Presterar

Det faktum att 2013 års Salon är något av det bästa som Salon har släppt är i sig ett starkt investeringsargument. Men faktum är att Salon har presterat bra under de senaste årgångarna. Det beror naturligtvis på att det inte finns någon dålig Salon, men också på att det finns en stor efterfrågan på Salon. Under 2022, med en tillväxt på 34,4% mellan januari och oktober, var Salon en av de största bidragande faktorerna till framgången för Champagne 50-indexet. Lägg därtill att 2013 års Salon förra veckan fanns med på listan över mest handlade viner efter värde hos Liv-ex.

Salon är efterfrågad.

Enligt Liv-ex har de senaste 10 årgångarna* av Salon som funnits på marknaden i minst fem år gett en avkastning på i genomsnitt 144,7% under de senaste fem åren.

Normalt skulle det också vara självklart att titta på utvecklingen för en liknande årgång, men eftersom det inte finns någon 1:1 jämförelse, här är femårsavkastningen för tre årgångar som ligger strax under eller strax över 2012 Salon i termer av kvalitet.

  • 2007 Salon får 95 poäng av kritikerna och har under de senaste fem åren under förvaltning av RareWine Invest uppnått en avkastning på 180%, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 23%.
  • 2002 Salon får 96 poäng av kritikerna och har under de senaste fem åren uppnått en avkastning på 162% under ledning av RareWine Invest, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 21%.
  • 1996 Salon får 98,7 poäng över kritikerna och har under de senaste fem åren under ledning av RareWine Invest uppnått en avkastning på 150%, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 20%.

Salon uppträder så här över olika årgångar. Över olika poäng. Enligt Antonio Galloni når vissa Champagne-priser Bourgogne-nivåer:

"Prices for a number of wines [Champagnes] have become stratospheric, à la Burgundy, as more and more consumers discover the most coveted growers and wines. Some of these prices strike me as absurd, but the market can move very, very quickly when production is tiny. For growers and wines that are established, it is what it is." - Antonio Galloni, Vinous May 2023.

Punkten om begränsad produktion är intressant i förhållande till Salon. Endast cirka 60.000 flaskor Salon produceras per årgång, vilket är en mikroskopisk produktion ur ett Champagne-perspektiv.

Salon är Champagnes bästa, och om man jämför prisnivån med det bästa från Bourgogne så matchar prisnivån inte alls. Bourgogne har helt enkelt visat att det inte finns något pristak här. Om det finns det i Champagne får framtiden utvisa.

*Årgång 2007, 2006, 2004, 2002, 1999, 1997, 1996, 1995, 1990 och 1988.

RareWine Invests Analys

Det här är första gången du har möjlighet att investera i 2013 Salon genom RareWine Invest. Även om vi inte riktigt kan använda uttrycket "att vara med från början", anser vi att den nuvarande prisnivån återspeglar en mycket mer gynnsam investeringspunkt än den gjorde för två månader sedan.

Salon är en pärla i Champagne. Den är sällsynt när den släpps, och sedan släpps den med en inbyggd efterfrågan. Salon har också presterat över årgångar, vilket i sig beror på det faktum att Salon också levererar en konsekvent hög kvalitetsnivå.

Men även om Salon fräser av exklusivitet oavsett årgång, så är 99 poäng inte vardagsmat. Lägg till 99 poäng prestigechampagne till din portfölj. "Gå med från en gynnsam start". De tillgängliga kvantiteterna är naturligtvis begränsade, så som alltid är det först till kvarn som gäller.

Investera i 2013 Salon

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2013salon750OWC3€ 1.000
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt