Investeringstips - Bourgogne - 21. mars 2024

2017 Bonneau du Martray | Drottningvärdigt vin i miljardärens händer

Efterfrågan på vitt vin ökar. De bästa vita vinerna kommer från Bourgogne, och en sann affärsman har tillväxtvisioner för Bonneau du Martray. Dyk ner i fallet.

"Det här var en imponerande uppsättning viner från Domaine Bonneau du Martray" – Willian Kelley, Wine Advocate

Den Bonneau Martray-årgång som var föremål för Kelleys entusiasm var 2017, vars Corton-Charlemagne nu är tillgänglig för investeringar. Han delar ut 96 fantastiska poäng, vilket cementerar storheten hos denna vita Bourgogne.

Detta är ett fall av kvalitetstung vit Bourgogne Grand Cru. Det handlar om ett befäst Bourgogne-område vars tillväxtpotential har upptäckts av en visionär rik man som nu har tagit över rodret. Och kursen är inställd på framgång, redan startad av ett genidrag. Läs mer om potentialen i Bonneau du Martray 2017 här. 

Bonneau Du Martray | Drottningvärdigt vin i miljardärens händer

Domaine Bonneau du Martray är en historisk vingård i Bourgogne. De är en av de största producenterna i den stora Grand Cru-appellationen Corton-Charlemagne. De är en burgundisk pionjär inom biodynamik. Och deras legitimitet som ett eftertraktat världsvin var verkligen skrivet i sten när deras vin serverades vid ett privat födelsedagsfirande 2006 för Englands avlidna drottning Elizabeth II.

Bonneau du Martrays historia går tillbaka till den franska revolutionen. År 1791 sålde den revolutionära regeringen kyrkans egendomar, vilket innebar att munkarna var tvungna att släppa taget om Karl den stores vingårdar. Dessa auktionerades ut och en del av vingårdarna var nu i händerna på Simon Very.

Simon Verys dotter Marie-Eugénie gifte sig med Charles Bonneau du Martray (ättling till Nicolas Rolin, grundare av Hospices de Beaune). Och hennes hemgift var cirka 60 hektar vingårdar i bland annat Aloxe-Corton och Volnay. Och härifrån har Bonneau du Martray gått vidare och överlevt generation efter generation. De förädlade och utvecklade husets vingårdar, vilket är anledningen till att huset idag är erkänt som en stor vinaktör i Bourgogne - och därmed i hela världen.

Och kanske är detta gedigna grundarbete anledningen till att Domaine Bonneau du Martray nu ägs av en miljardär med känsla för seriösa affärer.

Familjens ägande upphörde 2017 när fastighets- och sportmogulen Stanley Kroenke köpte Domaine Bonneau du Martray. Kroenke är en extremt begåvad affärsman, och framgången för Screaming Eagle - Napa Valleys toppvin - kan till stor del tillskrivas Stanley Kroenke. Och 2017 har han startat en ny vingård.

Stanley Kroenke - En visionär man av världen

Stanley Kroenke är ingen vanlig man och kan skryta med mycket mer än att bara vara mannen bakom USA:s dyraste vin, Screaming Eagle. Som nuvarande innehavare av 138:e plats på Forbes lista över världens rikaste beräknas han ha en förmögenhet på nästan 10 miljarder dollar. Stanley Kroenke, som ofta kallas fastighets- och sportmogul, äger cirka 60 miljoner kvadratmeter fastigheter (främst köpcentrum) och mer än 8 000 kvadratkilometer mark i samband med rancher i USA och Kanada.

Dessutom äger han flera idrottslag, bland annat Premier League-klubben Arsenal, NFL-klubben Los Angeles Rams, NBA-klubben Denver Nuggets och NHL-klubben Colorado Avanlanches.

Stanley Kroenke är också gift med Ann Walton, arvtagerska till Walmart Group.

2017 Bonneau Du Martray: Wine Advocates favorit

När det gäller Bonneau du Martray är det en genomgående hög nivå, även om årgång 2017 får 96 poäng av Wine Advocate, vilket placerar den bland de bäst rankade Bonneau du Martrays under detta årtusende - endast överträffad av årgångarna 2020 och eventuellt 2022, som för närvarande har ett utgångsbetyg på 96-97 poäng.

Bonneau du Martray 2017 får 94 poäng av Burghound och 92 poäng av Vinous Neal Martin 2021. Det är dock värt att notera att 2020 tilldelade Antonio Galloni från Vinous 2017 Bonneau du Martray 96 poäng. Och även om vi alltid använder det senast utdelade betyget från kritikerna, är det ändå ovanligt att ett betyg på ett vin från samma vinmedia varierar med fyra poäng.

Även med sina 92 Vinous-poäng får Bonneau du Martray 2017 94 poäng av de tre kritikerna och representerar därför den konsekvent höga nivån av excellens som Bonneau du Martray levererar på Corton-Charlemagne:

2017 Bonneau du Martray

Bonneau Du Martray Corton-Charlemagne och Kroenkes första genidrag

Normalt har Bonneau du Matray 9,5 hektar i Corton-Charlemagne, men 2018 tillkännagavs det att de skulle hyra ut 2,8 hektar till Domaine de la Romanée-Conti själv, enligt uppgift på grund av den krävande naturen hos biodynamisk odling. En minskning av arealen skulle alltså innebära att Bonneau du Martray kan öka kvaliteten på den återstående arealen. Men det går inte att komma ifrån det faktum att ankomsten av världens kanske mest hypade vinmakare till Corton-Charlemagne kommer att öka vinvärldens fokus och intresse för vingården avsevärt. Detta kan leda till prishöjningar och driva upp priserna i hela regionen. Ett mästerverk av Kroenke.

Den första utgåvan av DRC:s Corton-Charlemagne var årgång 2019, som fick 95 poäng av Wine Advocate, och det billigaste priset på wine-searcher.com är för närvarande 6 138 euro*. Ditt pris för 2017 Bonneau du Martray Corton-Charlemagne (96 poäng) är 400 €*.

Med sitt hyresavtal har DRC också satt en ny standard för vad en Corton-Charlemagne kan kosta.

Med sina återstående 6,7 hektar och en skörd på 45 hektoliter per hektar i årgång 2017 lämnar den Bonneau du Martray med en produktion på 40 200 flaskor av 2017 Corton-Charlemagne.

*ex. Tull, moms och skatt. I fulla fodral och perfekt skick.

Efterfrågan på Bonneau du Martray - Efterfrågan på vit Bourgogne

I februari 2024 såg Bourgogne den mest betydande ökningen av veckohandelns andel i värde enligt Liv-ex från vecka till vecka, från 13,1 % till 24,6 %. Och denna ökning drevs särskilt av Domaine Bonneau du Martray, Roumier och Dujac. I mars 2024 dök Bonneau du Martray upp igen på Liv-ex. Den här gången på listan över de mest omsatta vinerna när det gäller värde representeras av 2020 Bonneau du Martray Corton-Charlemagne.

Det finns alltså en efterfrågan på Bonneau du Martray. Och detsamma gäller för vit bourgogne.

Enligt OIV (International Organisation of Vine and Wine) innebär den växande efterfrågan på vitt vin och rosé att dessa står för mer än hälften av den globala vinkonsumtionen idag. Dessutom står det att konsumtionen av vitt vin har ökat i snabb takt sedan 2010.

"Under de senaste decennierna har världens vinsektor sett en övergripande positiv trend av produktion och konsumtion av vita viner och roséviner, medan röda viner har minskat. Denna strukturella förändring kan främst tillskrivas övergripande förändringar i konsumenternas preferenser.", fortsätter OIV.

Och när det gäller vitt vin är det mycket svårt att ignorera jättarna i Bourgogne.

Hur Bonneau Du Martray presterar

Med sin status som ett starkt fäste för vita viner och ett ökande intresse för vitt vin under det senaste decenniet är det inte konstigt att Bonneau du Martray också har upplevt prisökningar. Enligt Liv-ex har de tio senaste årgångarna* av Bonneau du Martray Corton-Charlemagne som har funnits på marknaden i minst fem år stigit med i genomsnitt 137,7 % under de senaste fem åren, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 19 %.

Om man tittar på prisutvecklingen för tidigare årgångar, som också får 94 poäng av kritikerna ovan, är bilden densamma. 2014 Bonneau du Martray Corton-Charlemagne har funnits på marknaden i nio år, och under den tiden har det genomsnittliga utropspriset stigit med 16 % per år i genomsnitt, enligt wine-searcher.com. På tio år har det genomsnittliga utropspriset för 2009 Bonneau du Martray Corton-Charlemagne också ökat med 16 % per år enligt wine-searcher.com.

Faktum är att Bonneau du Martray Corton-Charlemagne historiskt sett har presterat mycket bra.

*årgång 2007-2016

2017 Bonneau du Martray

Priskorrigeringar erbjuder gynnsamt inträde

2023 har präglats av tvekan och försvagad likviditet på grund av geopolitiska och makroekonomiska realiteter. Detta har också påverkat vinmarknaden, vilket har lett till priskorrigeringar på ett antal viner.

I oktober 2023 kostade Bonneau du Martray 2017 450 euro*. Och priskorrigeringar innebär att ditt pris just nu är 400 €*. Vi har tidigare argumenterat för att kärnprodukten och dess kärnvärde bör förbli oförändrade. Historien har visat att vinpriserna stiger när likviditeten återvänder till marknaden och köpkraften återfår sin vanliga styrka.

Om man litar på historien verkar denna korrigering särskilt gynnsam - premissen är i övrigt oförändrad.

Lägg till detta det faktum att denna Bonneau du Martray 2017, enligt Wine Advocate, inte kommer att gå in i sitt drickfönster förrän 2025 och kommer att vara drickbar fram till 2045. Så det finns gott om tid att återfå styrkan och följa föregångarna.

*ex. Tull, moms och skatt. I fulla lådor och perfekt skick.

RareWine Invests åsikt

Om vi antar att efterfrågan på vitt vin ökar kan det visa sig fördelaktigt att exponeras för vit Grand Cru från vitvinsfästet. Och även om 400 euro för en flaska vin kanske inte är billigt, är det ingenting jämfört med kostnaden för en DRC Corton-Charlemagne.

Bonneau du Martray är en befäst Bourgogne-domän. En domän med tillväxtpotential. Annars skulle en inbiten affärsman som Kroenke inte ha gett sig ut på ännu ett vinäventyr. Det gjorde han, och hans första genidrag var att hyra ut till DRC. Vem vet vad som händer härnäst?

Oavsett framtida genidrag eller inte har Bonneau du Martray Corton-Charlemagne historiskt sett presterat bra över årgångar, och priskorrigeringen erbjuder för närvarande ett särskilt gynnsamt investeringsinträde. Endast 10 kan säkra minimiinvesteringen på den här, så som alltid är det först till kvarn som gäller. 

Investera i 2017 Bonneau Martray Corton Charlemagne

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2017Bonneau Martray Corton Charlemagne 750OWC6€ 400
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt