Investeringstips - Bourgogne - 21. februari 2024

Musigny: Investering i Drouhin och en av världens mest berömda vingårdar

Kombinera Musigny med Drouhin och du får en välkänd, klassisk Bourgogne-investering.

Ett kraftfullt hus i Bourgogne

I Bourgogne är namnet Drouhin helt enkelt obestridligt. Med 93 hektar vingårdar och mer än 100 års historia som familjeföretag är Maison Joseph Drouhin idag en institution i Bourgogne, som representerar både Bourgognes rika historia och moderna affärsmetoder.

År 1921 förvärvade Maurice Drouhin de första skiftena för familjeföretaget, som vid den tiden inte var involverat i vinproduktion. Skiftena tillhörde det vi idag känner som Clos de Mouches och blev starten på en imponerande portfölj med skiften i inte mindre än 164 appellationer över större delen av Bourgogne och till och med i Oregon, USA. Förutom en hel del Village och Premier Cru äger Joseph Drouhin också parceller i några av världens finaste vingårdar med inte mindre än 23 Grand Cru, inklusive de mest prestigefyllda som Bonnes-Mares, Chambertin, Corton-Charlemagne, Echezeaux och Grands-Echezeaux och naturligtvis Musigny.

Joseph Drouhin har i stor skala lyckats producera imponerande viner över ett stort geografiskt område och över ett brett spektrum av komplexa terroirer, något som få vinmakare har lyckats med på den nivå som Joseph Drouhin har gjort. Oavsett om det handlar om en Rully Rouge eller Grand Cru från Cote de Nuits kommer Joseph Drouhin att stå distansen ut, och om du kommer över en flaska med det namnet på etiketten kan du vara säker på att den kommer att prestera lysande i sin klass.

Det handlar om Musigny, och även om inte ens Joseph Drouhin kan mäta sig med Madam Leroy, som onekligen har varit Musignys fanbärare, får du här ett sublimt Bourgognevin från en mytomspunnen vingård med en ingångsnivå som är betydligt mer tillgänglig - både för dig som investerare nu, men också för framtidens vinälskare.

Om du vill lära dig mer om omfattningen av Drouhins innehav rekommenderar vi att du besöker Drouhins interaktiva karta, där du själv kan utforska alla egendomens appellationer: Se karta här.

En underbar Musigny från Drouhin

Musigny är utan tvekan ett av Drouhins mest prestigefyllda viner, om man inte tar sig friheten att faktiskt kalla det för kronjuvelen.

Men det är inte bara ett unikt vin från en mytomspunnen vingård, Joseph Drouhin har också lyckats pressa kvaliteten stadigt uppåt under de senaste 20 åren.

Nedan följer en jämförelse av poäng för Drouhin Musigny. Wine Advocate är exkluderad från denna jämförelse, eftersom 6/10 årgångar inte har recenserats av detta media. Nedan visas poängfördelningen för de senaste 10 årgångarna. Alla årgångar före 2013 har generellt lägre poäng än 2018 med undantag för 2010 som har samma snittpoäng.

Joseph Drouhin scores.png BH: Burghound VI: Vinous AVG: Average

Årgång 2018 får imponerande 95-97 poäng av Vinous och 94-96 poäng av Burghound, vilket ger ett genomsnitt på 95,5 poäng - ett genomsnitt som bara är en hårsmån från referensårgången 2015.

Drouhin har gjort det mesta av 2019, 2020 och 2022, men dessa årgångar handlas också redan till ett högre pris än 2018, där 2019 till exempel för närvarande värderas till 1 150 €*, medan 2018 för närvarande är tillgängligt för 950 €*.

2021 är inte värderad. Förmodligen för att produktionen har varit så begränsad att den nästan är obefintlig. Joseph Drouhin rapporterade att bland all deras chardonnay förlorade de 50-100% av produktionen, medan pinot noir gjorde något bättre. Faktum är att den sammanlagda produktionen av Bourgogne-vin 2021 nästan halverades jämfört med 2018 års 1,8 miljoner hektoliter.

*Pris exkl. tull, moms och skatt, i fulla lådor och perfekt skick

Priserna sjunker - är Bourgogne ett sjunkande skepp?

Det är varken nytt eller någon hemlighet att priserna på Bourgogne har sjunkit under det senaste året - särskilt för de bästa och dyraste flaskorna. Även om man skulle kunna skriva spaltmeter om de makroekonomiska utmaningar som spelar in här, finns det en observation som är ganska intressant:

Medan Liv-ex rapporterade en nedgång på -16,2 % i Burgundy 150*-indexet för 2023, sjönk handelsaktiviteten endast måttligt. Liv-ex 2023-rapport anger att den totala handeln med Bourgogne-vin på Liv-ex 2023, mätt i värde, var 24,0% av den totala volymen - en liten minskning från den rekordhöga nivån på 26,2% år 2022.

Så vad kan man tolka av detta? Intresset för Bourgogne-vin är fortfarande enormt, även om efterfrågan för närvarande skiftar till andra typer av Bourgogne-vin - vanligtvis något billigare flaskor ur ett finvinsperspektiv.

Bourgogne fortsätter alltså att vara en region där produktion/utbud inte matchar en efterfrågan som uppenbarligen inte går att slå - om priset på de dyraste vinerna faller och drar ned index måste en hel del billigare vin handlas för att den totala handeln mätt i värde inte ska falla mer än 2,2 procentenheter.

De grundläggande förutsättningarna för investeringar i Bourgogne är oförändrade och fortfarande till investerarnas fördel.

* RareWine Invest rapporterade en genomsnittlig nedgång på -6,7% för alla Bourgogne-viner under förvaltning

2018 Joseph Drouhin Musigny

Drouhin ger mycket musigny för pengarna

Som vi alla vet finns det många saker som påverkar prissättningen av ett vin, men trots detta är det fortfarande intressant att titta holistiskt på en vingård som Musigny och relatera det till priset på viner från andra producenter - och om vi tittar på pris/kvalitet objektivt så ger Drouhin mycket Musigny för pengarna:

2018 MusignyBHVIPris
Leroy-- -
Georges de Vogue9792 € 1.950
Georges Roumier9795-97 € 13.500
Jacques Frederic Mugnier-97 € 1.290*
Jadot93-9594-96 € 2.046*
Faiveley94-97- € 3.000
Joseph Drouhin94-9695-97 € 950
BH: Burghound VI: Vinous Pris: Senaste betyg på viner under förvaltning av RareWine Invest. *Viner som inte förvaltas av RareWine Invest, därför är lägsta pris på wine-searcher.com inkluderat.

Drouhin ser inte bara ut som en stark leverantör av Musigny ur ett prisvärdhetsperspektiv, det har också varit en stabil investering. Årgång 2010, som är den mest jämförbara årgången med 2018, har haft genomsnittliga årliga prisökningar på cirka 8% under de senaste fem åren, enligt de begärda priserna på wine-searcher.com.

RareWine Invests Analys

Musigny andas prestige, exklusivitet och burgundisk mystik. Det är inte bara värdet som har tillskrivits - ryktet beror på vingårdens karaktär, egenskaper och unika terroir, som är hem för några av världens bästa och mest dyrbara viner.

Med Joseph Drouhin Musigny får du en kraftfull kombination som förvisso hör hemma i världseliten, men ändå tilltalar en mycket bredare publik än de största vinerna härifrån - vill du smaka bra Musigny är Drouhins för många mycket mer lättillgängliga än Roumiers eller Leroy's.

Årgång 2018 är en fantastisk årgång, och alla vinets egenskaper talar starkt för den övergripande berättelsen om Bourgogne-kategorins attraktiva investeringsutsikter. Även om vissa klassiska regioner står inför allmänna utmaningar när det gäller att göra sig av med det vin de producerar, produceras det i grunden mindre Bourgogne-vin än vad som efterfrågas - och Liv-ex siffror visar att inte ens krig, katastrofer och ekonomisk osäkerhet sätter stopp för intresset för Bourgogne-vin. Intresset har helt enkelt flyttats till andra viner i kategorin under en tid.

Bourgogneviner är för närvarande högt prissatta, men med tanke på deras underliggande fundament är det omöjligt att föreställa sig en framtid där de inte kommer att bli ännu dyrare.

Investera i 2018 Joseph Drouhin Musigny

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

VINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2018 Joseph Drouhin Musigny750OWC3/OWC6€ 950
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt