Investeringstips - Italien - 6. juli 2023

Nyheter: 2020 Le Pergole Torte | Helt Ny Och Eftertraktad Release Till Förmånligt Pris

Montevertine är bland Chiantis bästa, hög efterfrågan på husets toppvin innebär stark konkurrens om inköpen. Säkra ett parti och var med från början.

“The 2020 Le Pergole Torte is a towering, vertical wine endowed with tons of pure visceral intensity”
– Antonio Galloni, Vinous

Tillsammans med Castello di Ama's crus är flaggskeppet från Montevertine förmodligen det mest eftertraktade och erkända vinet från hela Chianti. Särskilt under de senaste åren har efterfrågan ökat och nya utgåvor är svåra att få tag på.

2020 La Pergole Torte är helt ny och vi har lyckats säkra volymer för investering. Volymen är avgörande eftersom detta inte är något som presenterar sig för oss varje månad. Snarare tvärtom. Här får du till och med ett förmånligt pris. Le Pergole Torte har visat fin historisk avkastning, men priset matchar ännu inte den höga kvaliteten: In kommer vininvesteraren.

Italienskt vin klarar sig bra även i kristider, även om världen verkar tumultartad är världsresenärernas intresse för mat- och vinturism i Italien inte på något sätt på reträtt. Faktum är att Google bekräftar att tillväxten i online-sökningar under de första fem månaderna 2023 för vinturismupplevelser och vinprovning är 13% högre jämfört med 2019. Även i kristider står Italien på menyn.

Det här caset erbjuder en ny utgåva från det bästa av Chianti. Läs mycket mer om potentialen nedan.

Montevertine - Ett Sommarresidens Som Förvandlats Till Ett Vinmecka

Egendomen Montevertine har funnits sedan 1000-talet och dess ursprungliga funktion var som försvarsanläggning. Det omvandlades senare till en bondgård och 1967 förvärvade Sergio Manetti egendomen som semesterbostad. Sergio Manetti arbetade ursprungligen inom järn- och stålindustrin och efter att ha renoverat Montevertine-egendomen planterade han två hektar mark med vingårdar.

Och ingen vingård utan vinkällare. Manetti ville kunna ge vin i present till sina vänner och kunder, men eftersom hans första årgång var så bra skickade han några flaskor till Vinitaly-utställningen i Verona - och vinet blev en succé.

Manetti blev förförd av vinframställning och bestämde sig för att ägna all sin tid åt sin nya kärlek. Med hjälp av den välkände vinkonsulten Giullio Gambelli och källarmästaren Bruni Bino nådde framgångarna nya höjder. Nya skiften etablerades och källarna byggdes ut. Idag består Montevertine av cirka 18 hektar vinodling som årligen producerar cirka 90.000 flaskor vin, fördelat på tre olika viner och en grappa.

Sergio Manetti avled år 2000, varefter hans son Martino Manetti tog över vingården - med stor framgång och med stor respekt för sin fars värderingar.

2020 Montevertine Le Pergole Torte 2020 Montevertine Le Pergole Torte

Le Pergole Torte: På Toppen Av Chianti-hierarkin

Le Pergole Torte var det första 100% Sangiovese-vinet från Radda in Chianti-området och betraktas därför allmänt som en Super Tuscan eftersom det har utmanat de klassiska normerna. Vinet kommer från husets äldsta vingårdar, planterade mellan 1968 och 1999 och gav bara 29 000 flaskor i 2019 års årgång enligt Wine Advocate. Förutom den höga kvaliteten kännetecknas Le Pergole Torte av konstnärliga etiketter i samma distinkta stil sedan den första årgången 1977.

Tillsammans med cru från Castello di Ama är Le Pergolo Torte - Montevertines unicorn - de mest eftertraktade och erkända vinerna från Chianti. Särskilt under de senaste åren har efterfrågan ökat, vilket också är anledningen till att det är svårt att få tag på kvantiteter.

Endast Italien-experten Antonio Galloni på Vinous har gett betyg till 2020 års Le Pergole Torte, och det är ett så kallat fatbetyg på 96-98 poäng. Wine Advocate är också entusiastisk över Le Pergole Torte, och sedan 2014-årgången har ingen årgång fått lägre än 96 poäng. Wine Advocates betyg för 2020 års Le Pergole Torte har ännu inte publicerats, men enligt kritikerns årgångstabell ligger både 2019 och 2020 i kategorin "Outstanding", så man kan anta att poängfördelningen i de två årgångarna kommer att vara ungefär jämförbar, och 2019 års Pergole Torte fick 97 poäng av Wine Advocate.

Om den slutliga poängen blir 96, 97 eller 98 Vinous-poäng är naturligtvis okänt, men oavsett vad spelar den här poängen med några av världens allra bästa viner.

Le Pergole Torte Presterar Konsekvent Över Hela Spektrat

Även om Montevertines Le Pergole Torte fortfarande är relativt ny som investeringsobjekt hos RareWine Invest, är den på intet sätt en ny upptäckt för oss - och mycket tyder på att världens vinälskare också har upptäckt dess höga kvalitet. Enligt Liv-ex har de senaste tio årgångarna av Le Pergole Torte som har funnits på marknaden i minst fem år* gett en genomsnittlig avkastning på 157,7% under de senaste fem åren.

Trenderna är desamma när man tittar på genomsnittliga erbjudandepriser på wine-searcher.com för jämförbara Le Pergole Torte-årgångar. I diagrammet nedan kan du se den genomsnittliga årliga utvecklingen av erbjudandepriserna på wine-searcher.com för respektive årgång sedan lanseringen. Eftersom vi ännu inte vet hur Vinous-poängen kommer att visa sig, och eftersom Wine Advocate ännu inte har betygsatt 2020 Le Pergole Torte, nedan hittar du representanter från olika poängintervall över de två kritikerna.

*Årgång 2006-2015

Se-Le-pergole-torte.png

Potentialen I Italien Ligger Fortfarande Framför Oss

Även om ovanstående avkastning verkar exceptionell är det viktigt att betona att priserna för Le Pergole Torte länge har varit oöverträffade med tanke på kvaliteten. Priset är inte längre rekordlågt - därav den höga avkastningen. Men det betyder inte att priset fortfarande matchar kvaliteten.

Årgång 2020 kostar bara 205 euro*. Om den stiger med 51 % blir priset 310 euro, vilket motsvarar priset för Massetos andravin/2:a vin, Massetino, från årgång 2020, och det får "bara" 94 poäng av Wine Advocate. Den avgörande faktorn i detta investeringscase är (förutom priset) volymen. Med endast cirka 29 000 producerade flaskor är det extremt svårt att förvärva kvantiteter av investeringsgrad.

Le Pergole Torte 2020 har precis släppts och nu är den mest gynnsamma tiden att få tag på volymer. Enligt Antonio Galloni går den dessutom in i sitt drickfönster från 2028-2060, vilket ger den alla möjligheter att stanna kvar i portföljen medan pågående konsumtion reducerar de återstående volymerna från marknaden.

Lägg till detta att det billigaste erbjudandet på wine-searcher.com för 2020 Le Pergole Torte i hela lådor i skrivande stund är 216 €*, medan ditt pris är 205 €*.

*Pris per flaska, ex. tull, skatt och moms, i hela lådor och perfekt skick

Italienskt Vin I Kristider

Det är oundvikligt att krig i Europa och kraftigt höjda räntor också påverkar vinpriserna. Som ett resultat av detta har vissa viner sett korrigeringar medan andra stagnerar. Vi har tidigare rapporterat om turbulenta förhållanden på världsmarknaden, men faktum är att den italienska vinkategorin har utvecklats bättre än den bredare marknaden under det senaste året. Nedan kan du se avkastningen på Liv-ex Index Italy 100 och Fine Wine 1000 på ett, två respektive fem års sikt.

Källa: Liv-ex Källa: Liv-ex

Om du är nyfiken på framtiden för italienskt vin och hur kategorin har presterat i stormigt väder kan du läsa en djupgående analys i artikeln: Investera i italienskt vin: Hur ser framtiden ut?

Rarewine Invests Analys

Oavsett om världen var tumultartad eller inte, skulle Italiens bästa också finnas på menyn här. Helt enkelt för att kvalitet och pris ännu inte matchar för de allra flesta av Italiens mest eftertraktade viner. Särskilt i jämförelse med deras franska motsvarigheter.

Att Le Pergole Torte har visat exceptionellt god avkastning är bara en cementering av det växande intresse som vingården har fått från världens vinälskare under de senaste åren. Det är ett kvitto på att Montevertine har etablerat sin plats bland världens vinelit.

2020 Le Pergole Torte är den senaste och färskaste utgåvan, som ger investerare möjlighet att förvärva kvantiteter till ett gynnsamt pris. Även här är kvantiteterna små, så som alltid är det först till kvarn som gäller.

Investera i 2020 Montevertine Le Pergole Torte

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2020Montevertine Le Pergole Torte750OWC6€ 205
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt