Investeringstips - Champagne - 8. augusti 2023

Nyheter: 2013 Cristal Rosé Magnum | Kandidat till Wine-of-the-vintage

99 rosépoäng är inte vardagsmat i Champagne. Men exklusivitet är det, och enligt Liv-ex kan rosékategorin vara den stora kursvinnaren...

"A candidate for wine-of-the-vintage honors in Champagne”, Wine Advocate om 2013 Cristal Rosé

På RareWine Invest stöter vi ofta på viner som får poäng i den mycket höga änden av skalan. Men det är verkligen inte ofta som ett vin är nära perfektion. Det är dock fallet med 2013 Cristal Rosé som finns i detta investeringstips. Enligt Wine Advocate är det en stark kandidat till att bli wine-of-the-vintage.

Cristal Rosé levererar. Levererar på kvalitet. Levererar på efterfrågan. Levererar på historisk avkastning. I det här fallet levererar Cristal Rosé också sällsynthet, eftersom den senaste utgåvan är i magnumformat. Efterfrågan på Champagne ökar, och när utbudet inte kan hålla jämna steg händer intressanta saker. Läs mer här.

Cristal: Rosé från Champagnes Musigny?

Cristal blev verklighet eftersom en paranoid champagnedrickande tsar 1876 ville ha lönnmordssäkra bubblor. Historien om Cristal är unik, och kanske för att den föddes ur en önskan om den bästa champagne som världen ännu hade sett, ligger Cristal än idag högst upp i världens sublima champagnehierarki. För ja, den är verkligen så bra: oavsett om den kommer i vitt eller rosa.

Under många år fanns det bara en Cristal, men 1974 berikades världen med den allra första roséversionen av Cristal. Den görs med Saignée-metoden, där rött vin blandas med vitt vin, och produceras i mycket mindre kvantiteter än sin vita motsvarighet.

Jean-Baptiste Lecaillon, källarmästare på Louis Roederer, säger att de försöker göra viner som återspeglar jorden och hänvisar till ett exempel, Villers, som är en biodynamiskt odlad parcell i Ay som ingår i en Cristal Rosé. Den ligger precis ovanför de vingårdar som används i Dom Pérignons Rosé, men Jean-Baptiste kallar bara vingårdarna för Champagnes Musigny. För enligt honom gör både Cristal och Dom Pérignon några av de bästa roséchampagnerna från samma område. Det är jorden som skapar smaken i Champagne.

Oavsett om du håller med om Musigny-referensen eller inte går det inte att ifrågasätta Cristals position på världens vinscen, och deras konsekventa kvalitet är en dröm för en samlare.

Läs hela historien om Cristal i vår artikel: Myten om Cristal: Kristallklart och exklusivt

2013 Cristal Rosé Magnum

Rosé Champagne På Magnum: Mer Exklusivt Än Så Blir Det Inte

Champagne förknippas med extravagans och lyx, men om du är ute efter lite mer prestige, kvalitet och överflöd, behöver du inte leta längre än till de rosa, bubbliga alternativen. Producenterna tenderar att producera betydligt färre Rosé Champagnes än vanliga vita Champagnes. Cristal Rosé är också Louis Roederers minsta cuvée och man vet inte med säkerhet hur många flaskor som faktiskt produceras.

Men cirka 400 000 flaskor Cristal produceras, i årgångar som är tillräckligt starka för att kvalificera sig för lansering. Rosévolymerna är mindre - och din möjlighet att investera i 2013 års Cristal Rosé är till och med i Magnum-format, vilket gör den mycket mer begränsad än de vanliga formatversionerna. Är detta en fördel? Det finns ungefär lika mycket syre i en vanlig flaska som i en magnum, även om mängden champagne i en magnum är dubbelt så stor. Detta resulterar i en långsammare och mer graciös mognadsprocess, en lång livscykel och ökad lagringspotential, vilket är till investerarens fördel.

Förresten, lite kuriosa: 2019 producerades endast 15,4 miljoner flaskor Rosé Champagnes, vilket motsvarar endast 5% av den totala Champagne-produktionen.

Genomgående Hög Kvalitet Kännetecknar Cristal Rosé

Cristal Rosé beskrivs med rätta som en av de absolut bästa Rosé Champagnerna i världen och genomgående höga betyg stöder detta påstående. Ingen årgång som listas i diagrammet nedan har fått mindre än 95 poäng. Cristal Rosé är därmed en solid medlem i den högpresterande klubben, och 2013 års Cristal Rosé placerar sig i toppskiktet av den extremt höga standarden.

Årgång 2013 får 99 poäng av Wine Advocate (endast överträffat av 100 poäng för de stora referensårgångarna 2008 och 2002), medan Vinous ger 98 poäng. Richard Juhlin har ännu inte delat ut poäng, men om han delar sin entusiasm för Cristal Rosé med de andra, vilket han brukar göra, behåller 2013 sin plats i toppen.

2013 Cristal Rosé Magnum

Så Har Cristal Rosé Presterat

Cristal är en frekvent och välkommen gäst hos RareWine Invest, det beror naturligtvis på att de garanterar kvalitet release efter release. När det gäller avkastning har de under de senaste åren också bevisat sitt värde i investeringsvärlden. Enligt Liv-ex har de senaste 10 årgångarna* av Cristal Rosé som har funnits på marknaden i minst fem år gett en avkastning på i genomsnitt 54,3% under de senaste fem åren, vilket ger en genomsnittlig årlig avkastning på 9,0%. Dessutom har alla Cristal Rosé** som vi har rekommenderat för investering i mycket hög grad i överensstämmelse med detta gett en genomsnittlig årlig avkastning på 9,0% sedan det första datumet för investeringstipset.

*Årgång: 2009, 2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2002, 2000, 1999, 1996
** Årgång: 2013, 2012, 2012 (MAG), 2008, 2008 (MAG) och 2005

Rosé Champagne: Framtida Kursvinnare?

Champagnekategorin står inför en stor uppgång när Asiens efterfrågan på champagne ökar. Vinmarknaden i Kina förväntas fördubblas fram till 2026. Marknaden kommer att växa från 42 miljarder dollar 2021 till 72,2 miljarder dollar 2026 - en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 11,5%. Kategorin mousserande vin förväntas växa med 11,3% per år fram till 2026, vilket även omfattar rosékategorin.

Dessutom etablerar sig starka aktörer i Provence, som är för rosévin vad Champagne är för mousserande vin. Både Chanel Group och LVMH har köpt upp prestigeproducenter, och det finns en anledning till detta. Rosé-kategorin blir alltmer populär bland vinälskare, och detta kommer naturligtvis att påverka Rosé Champagne-kategorin.

Roséchampagner produceras i mycket mindre kvantiteter, delvis på grund av att produktionen är betydligt mer krävande - och Liv-ex rapporterar att köpare som letar efter andra alternativ än vita champagner kommer att söka sig till varumärken som Comtes de Champagne, Dom Pérignon och Cristal på grund av deras trovärdighet.

"Men när detta marknadssegment utvecklas kan denna brist på likviditet, om den kombineras med en stigande efterfrågan, en dag göra roséchampagner till några av de bästa prisutvecklarna som finns", säger Liv-ex.

RareWine Invests Analys

Det här är din chans att vara med redan från början på en helt ny magnumutgåva från en fantastisk årgång. Det är inte vanligt att se ett vin som detta: 99 poäng, Cristal rosé (från Champagnes Musigny) på etiketten, och ett format som är ännu mer begränsat vid födseln.

Cristal Rosé har levererat stor historisk avkastning, men det är i framtiden som den stora potentialen finns. Champagnekategorin får allt större uppmärksamhet och i den kategorin är rosé mer sällsynt, mer extravagant och mer exklusivt. Det är just detta ojämlika förhållande som, enligt Liv-ex, kan göra Rosé Champagne till framtidens stora kursvinnare. Lägg därtill att det alltid kommer att finnas en efterfrågan på viner med 99 poäng - den här har till och med en extra lång livslängd tack vare sitt stora format.

Cristal Rosé 2013 är en av de bästa Cristal-roséerna som någonsin har släppts och detta är startskottet. Vi har lyckats få tag på ett litet parti, så det är som alltid först till kvarn som gäller.

Investera i 2013 Cristal Rosé Magnum

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGANTALPRIS*
2013Cristal Rosé Magnum1500OC1/GB50€ 1.000
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt