Investeringstips - Champagne - 18. juli 2023

Ny champagne till ett otroligt lågt pris: 2015 Henri Giraud Argonne

8 årgångar av Argonne har släppts, och föregångarna har garanterat hög kvalitet, små skördar och stor avkastning. Efterfrågan på champagne ökar i USA och Kina. ....

Henri Giraud - Mästerverk på flaska

Henri Giraud är ett oberoende och familjeägt champagnehus som har skrivit in sig i en odlarrörelse. Här är fokus att få ut det bästa av varje enskild parcell, med särskild tonvikt på att uttrycka terroir - med en oundviklig och drastiskt minskad produktion som följd.

Claude Giraud representerar den 12:e generationen i detta nästan 400 år gamla företag, och nu har hans dotter Emmanuelle tagit över. Hennes vision är tydlig: husets imponerande know-how måste bevaras och försiktigt föras vidare till nästa generation. Även om Henri Giraud har en lång historia som gör det till ett av de äldsta husen i Champagne, är det först på senare år som Giraud verkligen har uppmärksammats av champagneälskare.

Den betydelsefulla och distinkta karaktären hos Henri Girauds champagner handlar inte bara om deras fantastiska parceller, av vilka många har Grand Cru-status. Mästerverken börjar faktiskt i den närliggande Argonne-skogen, där gamla ekar ger träet till husets speciella ekfat som används i produktionen och, enligt Claude Giraud, är fatet den del som fulländar husets champagner. Användningen av ekfat i Champagneproduktionen fasades nästan ut i och med introduktionen av ståltankar på 1960-talet, men Henri Giraud, Krug och Selosse använder alla ekfat med stolthet.

Bakom varje stort vin finns en stor källarmästare, och Sébastian Le Golvet är namnet på källarmästaren hos Henri Giraud. Enligt honom tar stor vinframställning tid - och terroir är nyckeln till varje stort vin. Om du inte förstår hur du ska arbeta med din terroir kommer du aldrig att kunna göra ett bra vin.

RareWine besökte Henri Giraud och i videon nedan förklarar Emmanuelle Giraud och hennes svåger Sébastian Le Golvet essensen av Henri Giraud och Argonne.

Argonne: En gyllene raritet i Champagne

“This is the way I think Krug SHOULD taste”

– Robert Parker om Henri Giraud Argonne

Henri Giraud har en lång rad olika cuvéer, men högst upp i hierarkin finns den champagne som bär samma namn som Argonne-skogen, Argonne. Dessa flaskor är mästerverk och behandlas som sådana: Från den avantgardistiska flaskförseglingen som används i videon ovan, signaturen Argonne på guldfolietiketten till det faktum att de levereras individuellt i högkvalitativa lådor.

Den allra första Argonne som såg dagens ljus kom från årgång 2002, och sedan dess har sju årgångar släppts, där 2015 års Argonne bara representerar den åttonde utgåvan - en utgåva av inneboende sällsynthet. Det har inte varit möjligt att bekräfta exakt hur många flaskor som producerades 2015, men enligt Wine Advocate producerades 8 000 flaskor av 2004 Argonne och 4 000 flaskor av 2008 Argonne.

En sökning efter de olika årgångarna på wine-searcher.com visar också snabbt att det finns ytterst få (om ens några) erbjudanden om tidigare årgångar av Henri Giraud Argonne i hela lådor. Detta understryker bara den extremt glesa produktionen.

Föregångarna är kvalitetskonsekventa

2015 har precis släppts, så vi väntar fortfarande på betyg från kritikerna. Det bör dock tilläggas att Wine Advocate aldrig har gett lägre än 94 poäng till en Argonne, medan denna siffra för Vinous är 93 poäng. De två kritikerna har dock gett 96,6 poäng för årgångarna 2012, 2013 och 2014. Det är svårt att föreställa sig att betygen för 2015 kommer att avvika avsevärt från dessa - särskilt eftersom både 2015, 2014 och 2013 enligt Wine Advocates årgångstabell representerar en "enastående" årgång i Champagne.

SE-diagram.png (1) Richard Juhlin har endast provat och bedömt de två första årgångarna av Argonne, varför hans betyg inte finns representerade i ovanstående.

Henri Giraud Argonne: Tresiffriga avkastningar sätter standarden

Ett vin i så begränsad produktion försvinner snabbt från marknaden. Därför kan det också vara svårt att få fram prisuppgifter. Liv-ex har dock tillräckligt med data från de senaste fem åren för att kommentera de tre första* årgångarna av Argonne - under de senaste fem åren har dessa tre årgångar levererat en genomsnittlig avkastning på 229,5%.

Och förutsatt att 2015 presterar kvalitativt som sina tre föregångare är det också uppenbart att titta på hur erbjudandepriserna för dessa har utvecklats på wine-searcher.com sedan deras respektive släpp. 2014 Argonne har funnits på marknaden i ett år och på ett år har utropspriset utvecklats +31%, enligt wine-searcher.com. För 2013 Argonne är siffran +16% per år sedan release, medan siffran är +17% per år sedan release för 2012 Argonne.

Med andra ord: Argonne presterar över alla årgångar.

Lägg därtill att det lägsta priset för 2015 Argonne på wine-searcher.com just nu är 377**. Ditt pris är €335**.

*2002, 2004 och 2008.

**Per flaska exklusive tull, moms och skatt i fulla lådor och perfekt skick

2015 Henri Giraud Argonne

Framtida efterfrågan på champagne

Enligt Champagne Bureau skickades mer än 33 miljoner flaskor champagne till USA under 2022, och sett till värdet ökade exporten enbart till USA med 58%. I hela världen uppgick de totala champagneleveranserna till 6,6 miljarder dollar, varav USA stod för nästan 1 miljard dollar.

Och även om efterfrågan på världens bästa champagne verkar öka i USA, verkar det som om Kina kommer att ge USA betydande konkurrens i framtiden.

"Enligt forsknings- och konsultföretaget GlobalData kommer vinmarknaden i Kina att nästan fördubblas fram till 2026 och växa från 42 miljarder USD 2021 till 72,2 miljarder USD 2026, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 11,5%. Tillväxten förutspås ledas av stilla vin, medan kategorin mousserande vin beräknas växa med 11,3% i genomsnitt per år fram till 2026"

Ovanstående är ett utdrag ur vår marknadsanalys: Analys: Utsikterna I Champagne - Kommer Korken Att Spricka I Framtiden?

RareWine Invests Analys

Du är bara garanterad att vara med på en ny release en gång, och möjligheten för 2015 Henri Giraud Argonne ligger precis vid dina fötter till ett otroligt lågt pris, för närvarande 42 € under det billigaste erbjudandet på wine-searcher.com.

De tidigare Argonne har varit konsekventa i kvalitet och har garanterat avkastning. Argonne garanterar dock inte tillgänglighet, eftersom Argonne släpps i extremt begränsade kvantiteter.

USA vill ha champagne och Kina är på frammarsch, vilket innebär ett lukrativt scenario för champagneinvesteraren. Återigen är kvantiteterna begränsade, så som alltid är det först till kvarn som gäller.

Investera i 2015 Henri Giraud Argonne

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2015Henri Giraud Argonne750OWC1€ 335
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt