Investeringstips - Champagne - 30. november 2023

Investera i världens mest exklusiva champagner från den kultförklarade årgången 1996

Med Clos du Mesnil och Clos d'Ambonnay står Krug bakom två av världens mest exklusiva champagner - och i kultårgången 1996 blir det knappast bättre.

Det blir inte bättre i Champagne...

Det finns mousserande vin och sedan finns det Champagne. Det finns non-vintage och vintage Champagne. Men för den ultimata Champagne-upplevelsen måste du titta på Champagner från en "Single Vineyard" - och Krug ligger bakom de största och mest exklusiva.

Det betyder att det säkert finns små, lokala vingårdschampagner som produceras i mindre skala, men när man tar hänsyn till faktorer som kvalitet, prestige, varumärke och begränsad produktion blir det helt enkelt inte bättre än så här i Champagne.

Sedan en tid tillbaka har vi köpt upp Krugs två "single vineyard" Clos du Mesnil och Clos d'Ambonnay från den kultförklarade årgången 1996, som du nu har möjlighet att investera i.

Dyk ner i varje sublimt vin nedan och förstå att vi har att göra med något mycket speciellt.

Krug Clos Mesnil & Krug Clos Ambonnay

1996 Krug Clos Du Mesnil: Den största av de största

Mitt i en av Champagnes mest ikoniska byar - Mesnil-sur-Oger - ligger en 1,84 ha stor vingård som har varit omgiven och skyddad av sitt klassiska stengärde sedan 1698. Här odlar Krug endast Chardonnay, som i årgångar som anses tillräckligt bra blir den sublima Clos du Mesnil. Men det här är inte bara en romantisk historia om en liten vingård i en liten by. Nej, det här är också en extremt exklusiv Champagne som är reserverad för de få och de lyckliga - oavsett om vi talar om de stora Champagne-aficionados eller den passionerade samlaren.

Det här är vad du behöver veta om Clos du Mesnil och årgång 1996 ur ett investeringsperspektiv:

 • Krug Clos du Mesnil har hittills släppts i 20 utgåvor, där den första årgången var 1979 och den senaste 2008.
 • Om det står Krug på flaskan vet du att kvalitetsnivån är skyhög - om det också står Mesnil eller Ambonnay är "skyhög nivå" en historisk underdrift:
  • Av alla Clos du Mesnil som betygsatts av de tre främsta kritikerna (Juhlin, Wine Advocate och Vinous) har årgång 1996 den högsta genomsnittliga poängen på 99,3 poäng, vilket överträffar alla andra årgångar.
  • Vinous ger den perfekta 100 poäng, medan Richard Juhlin och Wine Advocate ger den 99 poäng. Notera att Juhlin endast en gång har gett en Champagne de perfekta 100 poängen (1928 Pol Roger Vinotheque)
  • Clos du Mesnil är, tillsammans med Salon, den bästa 1996 års champagnen enligt Wine Advocate.
  • Få en fullständig översikt över poängen i diagrammet nedan.
 • Mycket begränsad produktion: Under de senaste fyra årgångarna har Krug producerat i genomsnitt ca 12.500 vanliga flaskor och ca 600 magnum per årgång. Från 1996 års årgång producerades enligt Juhlin endast motsvarande 9.800 flaskor!
 • 1996 tillbringade ca 14 år i källaren hos Krug och har haft en lång tid på marknaden sedan den släpptes men anses fortfarande ha ett långt liv framför sig. Wine Advocate och Vinous uppskattar båda att den befinner sig i sitt optimala drickfönster fram till senare hälften av 2030-talet
 • Enligt Liv-ex har de senaste 10 årgångarna av Clos du Mesnil som funnits på marknaden i minst fem år* gett en genomsnittlig årlig avkastning på 11,6% - det är i genomsnitt +73,4 % på bara fem år!
 • Det är inte bara de senaste fem åren som priset har ökat. Wine-searcher.com rapporterar att det genomsnittliga begärt pris för 1996 Clos du Mesnil har ökat med 151,9% under de senaste 10 åren.
 • Den billigaste 1996 Clos du Mesnil på wine-searcher.com ligger för närvarande på 2 450 €**. Ditt investeringspris är 2 375 €**.

Clos du Mesnil är i en klass för sig - en klass där inte ens Cristal eller Salon kan konkurrera med 1996 års årgång när det gäller kvalitet. Därför är det lätt att dra den slutgiltiga slutsatsen att 1996 Clos du Mesnil inte bara är några av de allra bästa champagnerna från 1996 års årgång, utan förmodligen också den finaste blanc de blancs som någonsin producerats.

Om detta är något för dig har du nu ett av dessa sällsynta tillfällen. Men vänta tills du också har läst om Clos d'Ambonnay.

* Årgång 1989, 1990, 1992, 1995, 1996, 1998, 2000, 2002, 2003 och 2004.

**Pris per flaska, ex skatt, moms och tull, i hela lådor och perfekt skick

Scores - Clos du Mesnil.png RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Average score

1996 Krug Clos d'Ambonnay: Champagnes svar på Romanée-Conti

Trots Clos du Mesnils makt tar Krugs andra champagne med en enda vingård, Clos d'Ambonnay, saker till nya höjder när det gäller prestige, exklusivitet och, inte minst, prisvärdhet. I centrum av Champagnes pinot noir-fäste - Ambonnay - ligger den 0,68 hektar stora Clos d'Ambonnay som omgärdas av ett stengärdesgård - födelseplatsen för Krugs blanc de noir med samma namn, Clos d'Ambonnay. Det är inte utan anledning som denna pärla kallas Champagnes Romanée-Conti. Den delar flera egenskaper med Bourgognes mest berömda juvel.

Detta är vad du behöver veta om Clos d'Ambonnay och årgång 1996 ur ett investeringsperspektiv:

 • Om du tyckte att Clos du Mesnil lät exklusivt, kolla in det här: Endast sex årgångar av Clos d'Ambonnay har släppts sedan den första 1995.
 • Enligt Krug har endast 27 175 vanliga flaskor och 1 240 magnumflaskor tillverkats under dessa sex årgångar - det här är verkligen champagne för de få.
 • Kvaliteten går inte att ta miste på även här, även om Wine Advocate och Vinous inte är lika entusiastiska utan ger vinet 95+ respektive 95 poäng. Champagnegurun Richard Juhlin ger den dock 99 poäng, vilket är den enda gången han någonsin har gett detta till en Ambonnay, samtidigt som han kommenterar "helt magnifik och bäst av alla 96:or".
 • Krug Clos d'Ambonnay är mycket exklusiv till sin natur, men detta är ännu mer uttalat med kultårgången 1996. Årgång 1996 är den minsta Ambonnay-årgången med endast 3.000 producerade flaskor. En kvantitet som utan tvekan är kraftigt reducerad idag.
 • Clos d'Ambonnay har, något överraskande, inte presterat lika imponerande som Clos du Mesnil, med ett genomsnitt på 46,8% under de senaste fem åren för de fem årgångar som har funnits på marknaden under denna period*. Detta innebär också att klyftan mellan Ambonnay och Mesnil aldrig har varit mindre.
 • Bra timing för investeringar - enligt wine-searcher.com har det genomsnittliga utropspriset för 1996 Ambonnay sjunkit med 12,3% sedan toppnoteringen förra sommaren. Så det här är ett sällsynt tillfälle att köpa billigare.
 • Billigaste priset på wine-searcher.com just nu är 3 000 €. Ditt investeringspris är 2 850 €**.

Krugs Clos d'Ambonnay är helt enkelt något alldeles extra och förser champagneälskare med några av de mest exklusiva egenskaper som i vinvärlden nästan uteslutande återfinns i de allra största vinerna från Bourgogne. För att sätta exklusiviteten ännu mer i perspektiv, sedan den första Clos d'Ambonnay släpptes 2007, och endast 27.175 flaskor har släppts sedan dess, har cirka +65.000 flaskor DRC Romanée-Conti släppts. Intressant.

*1995, 1996, 1998, 2000, 2002

**Pris per flaska, ex skatt, moms och tull, i hela lådor och perfekt skick

Krug-1996-Clos-d'Ambonnay-600x600 01.png RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Average score

RareWine Invests Analys

1996 är en referens- och kultårgång i Champagne och kommer alltid att vara något som champagneälskare runt om i världen kommer att se tillbaka på med nostalgi. Men det här är inte vilken champagne som helst - det är den finaste av de finaste. Två av Champagnes största juveler och Krugs mest exklusiva champagner.

Om du tror på potentialen hos det mest sällsynta, exklusiva och lyxiga, om du tror på det allmänna Champagne-fallet och om du tror att världen inte har sett sitt sista uppsving - då är Clos du Mesnil och Clos d'Ambonnay perfekt för dig. Tack och lov har världen inte sett det sista av varken Mesnil eller Ambonnay, men möjligheten att investera i mogna kultårgångar som dessa är inte på något sätt garanterad i framtiden.

Investera i 1996 Krug Clos du Mesnil och Clos d'Ambonnay

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
1996Krug Clos du Mesnil750Loose€ 2.400
1996Krug Clos d’Ambonnay750Loose€ 2.850
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt