Investeringstips - Champagne - 27. april 2023

Investera i 2008 Dom Pérignon Rosé

Profetia - Rosé Champagne kan vara en av de mest prisvärda produkterna. Dom Pérignon 2008 är också bland de bästa. Läs mer om det här.

“The 2008 Dom Pérignon Rosé is magnificent” Antonio Galloni

Och "magnifik" är verkligen passande för detta investeringstips. Magnifikt champagnehus, framstående ägare med fantastiska tillväxtresultat - även i tider av ekonomisk kris. Magnifik årgång i Champagne och en magnifik rosé som inte avviker från sitt ursprung.

Lägg därtill att detta investeringstips presenterar en välgrundad förutsägelse och det förstärker investeringspotentialen för roséchampagne som kategori. Läs potentialen hos 2008 Dom Pérignon Rosé nedan.

Dom Pérignon - En benediktinermunk revolutionerade Champagne

Dom Pierre Pérignon är ett uttryck för kvalitet, framgång och revolution på Champagnes gator. Dom Pierre Pérignon revolutionerade sättet att göra champagne - och det är definitivt tack vare honom som Dom Pérignon anses vara ett av världens ledande champagnehus.

Husets prestigecuvée kom först ut på marknaden 1936 med årgång 1921. Och 1971 firade shahen av Iran det persiska imperiets 2 500-årsjubileum, så han beställde en roséchampagne från Dom Pérignon många år i förväg. Så 1959 blev husets första årgång Rosé. Sedan dess har 25 årgångar Rosé släppts - och endast från de allra bästa årgångarna.

I dag ägs Dom Pérignon av LVMH-koncernen, som uppenbarligen såg en enorm tillväxtpotential i det historiska champagnehuset. Enligt Bloomberg har lyxkonglomeratets marknadsvärde nyligen överskridit 500 miljarder dollar, vilket gör det till det första europeiska företaget att nå den milstolpen - till stor del tack vare en starkare euro och en blomstrande försäljning av lyxvaror i Kina.

"LVMH och dess franska lyxkonkurrenter är för den europeiska aktiemarknaden vad Big Tech har varit för USA: Dominerande företag vars tillväxt håller i sig även när ekonomin går upp och ner", säger Bloomberg. Att vara en del av en framgångsrik lyxjätte som fortsätter att växa obehindrat i tider av ekonomisk kris minskar verkligen inte Dom Pérignons storhet och investeringspotential.

Läs mycket mer om det prestigefyllda champagnehuset i artikeln: Dom Pérignon - Munken, Legenden & Vinet

2008 Dom Pérignon Rosé - Bland de allra bästa

Årgång 2008 i Champagne har fått status som en av de stora referensårgångarna, tack vare viktiga väderförhållanden som resulterade i sublima champagner från alla Champagnehus. Och denna 2008 Dom Pérignon Rosé avviker inte från sin status som riktmärke.

Med 96 poäng från Juhlin, 97+ poäng från Vinous och 97+ poäng från Wine Advocate rankas 2008 Dom Pérignon som en av de absolut bästa roséchampagnerna som huset någonsin har släppt. Endast knappt överträffad av 2002 års årgång, som fick 97,3 poäng genomgående från samma kritiker, jämfört med 2008 års 96,7 poäng.

Vi måste gå hela vägen tillbaka till 1969 och 1962 för att hitta ett högre genomsnittligt betyg på 97 poäng respektive 97,5 poäng, även om dessa två årgångar endast betygsattes av Juhlin och Vinous.

Diagram-SE.png (1)

Lägg därtill det faktum att årgång 2008 i Champagne av Liv-ex beskrivs som en "on"-årgång. De beskriver att det som standard inte borde finnas någon "on"- eller "off"-årgång i Champagne, eftersom champagnehusen historiskt sett bara släpper årgångschampagner under de bästa årgångarna.

Men Liv-ex påpekar också att allt fler köpare och investerare kommer in på champagnemarknaden och kräver det bästa. Och denna typ av efterfrågan är naturligtvis inriktad på de mest kritikerrosade årgångarna, som därför kallas för en "on"-årgång - och detta leder till högre efterfrågan och därmed till prisökningar. Och när det gäller roséchampagne är utbudet helt enkelt mycket mer begränsat än för vanlig champagne.

Under 2019 producerades till exempel endast 15,4 miljoner flaskor roséchampagne, vilket bara utgör 5 % av den totala champagneproduktionen.

Avkastning på Dom Pérignon Rosé

Under de senaste fem åren har de tio senaste årgångarna* av Dom Pérignon Rosé som funnits på marknaden i minst fem år enligt Liv-ex gett en genomsnittlig avkastning på 60,6 %, vilket ger en genomsnittlig årlig avkastning på 9,9 % - och det har verkligen varit framgångsrikt, även om roséchampagner ännu inte har nått upp till samma resultat som vanliga champagner.

Enligt Liv-ex kommer marknaden för roséchampagner att växa i en långsammare takt än för vanlig champagne. Detta beror främst på att roséchampagne produceras i mycket mindre kvantiteter och kräver mer ansträngning i produktionen, vilket resulterar i en så kallad rosépremie, vilket innebär att genomsnittspriset för roséchampagne generellt sett är högre än för vanlig champagne.

"Men i takt med att detta marknadssegment utvecklas kan denna brist på likviditet, om den kombineras med en ökande efterfrågan, en dag göra roséchampagner till några av de bästa prisvinnarna", säger Liv-ex.

Och varför är det så? Därför att roséchampagne är en specialiserad och "uppgraderad" produkt i en redan lyxig kategori där de bästa och finaste flaskorna redan är mycket efterfrågade.

*2006, 2005, 2004, 2003, 2002, 2000, 1998, 1996, 1995 och 1993.

2008 Dom Pérignon Rosé 2008 Dom Pérignon Rosé

Att investera i roséchampagne - hur ser framtiden ut?

I ovanstående avsnitt beskrivs några mycket grundläggande katalysatorer för prisökning - en obalans mellan utbud och efterfrågan. Roséchampagne är fortfarande en nischkategori, och om den verkligen ska uppfylla Liv-ex' förutsägelse ovan krävs det att världens strålkastarljus riktas mot champagnes rosa bubblor.

Och det finns indikationer på att stora aktörer satsar på de rosa dropparna. I februari rapporterade Bloomberg att LVMH har förvärvat Chateau Minuty från Provence - just för att fokusera på lyxig rosé. Phillippe Schaus, vd för LVMH, säger att Provence är för Rosé vad Champagne är för mousserande vin. LVMH satsar stort på Rosé-kategorin.

Dessutom köpte Chanel Group 2019 Domaine de l'Ile med samma argument, och 2020 köpte Michel Reybier (ägare av Cos d'Estournel) tillsammans med NBA-stjärnan Tony Parker Château La Mascaronne. Slutligen köpte Pernod-Richard Château Sainte Marguerite förra året. Med uppköp av profilerade Roséproducenter är det tydligt att starka krafter arbetar för att sätta Rosé på dagordningen - naturligtvis med en vision om tillväxt - och Rosé-Champagne har den utmärkande egenskapen att vara den ultimata Rosé-kategorin. Det blir helt enkelt inte lyxigare än så.

RareWine Invests Analys

Dom Pérignon är ett av världens största champagnehus. Och årgång 2008 är en av de bästa årgångarna i Champagne - någonsin. Den här Rosé-utgåvan avviker inte från sitt ursprung och hör till husets absolut bästa Rosé-utgåvor hittills. Och med LVMH:s stöd och utmärkta löften finns det inget som tyder på att Dom Pérignon kommer att bli mindre känt i framtiden - tvärtom.

Den historiska avkastningen är ganska acceptabel, men det är förmodligen i framtiden som den största Rosépotentialen kommer att förverkligas. Särskilt om Liv-ex-profetian om Rosé-champagnen framtida status som den bästa prisvinnaren förverkligas.

Och det skulle krävas en väldigt liten ökning av intresset för Rosé Champagne för att starta en mer uttalad brist på Rosé-Champagne, som redan är extremt knapp. Allt tyder på att de stora lyxjättarna har luktat på rosé-lågan.

2008 Dom Pérignon Rosé är en årgång som är "on" i Champagne, och enligt Liv-ex är det en efterfrågad årgång. Champagneälskare och investerare kommer förmodligen att fortsätta att efterfråga vad som idag är en nischad champagne från en referensårgång i framtiden.

Investera i 2008 Dom Pérignon Rosé

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2008Dom Pérignon Rosé750OC6€ 350
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt