Investeringstips - Champagne - 7. november 2023

Egly-Ouriet: En Av Endast Sex 2008 Års Champagner Med 100 Poäng Från Parker Nu Tillgänglig

Tillsammans med Selosse var Egly-Ouriet pionjärer i Champagne och står i spetsen för odlarrörelsen. Men priset speglar inte formatet.

Om du är en av dem som ser spännande potential i Champagne, som är bekant med Ambonnay och får gåshud när du hör namnet "Selosse", är detta för dig. Detta är inte bara första gången vi har möjlighet att erbjuda denna Champagnepärla för investering, utan ett av de Champagne-alternativ som verkligen sticker ut.

Egly-Ouriet Var Pionjär Inom Champagne Tillsammans Med Selosse

Champagne Egly-Ouriet är ett familjeägt champagnehus som är djupt rotat i den rika jorden i Ambonnay - en av Champagneregionens mest berömda Grand Cru-byar. Egly-Ouriet grundades 1945 av Michel Egly, men drivs idag av hans son, Francis Egly, som har mer än 30 års erfarenhet av att leda familjens champagneproduktion.

Historien om Egly-Ouriet är en berättelse om samhörighet med jorden och respekt för traditioner, kombinerat med en innovativ anda. Från de tidiga dagarna då familjen odlade druvor och sålde dem till större champagnehus, tog Egly-Ouriet steget att bli en "récoltant-manipulant", vilket innebär att de odlar sina egna druvor och producerar sin egen champagne under sitt eget namn - något som idag är populärt känt som "Grower Champagne". Denna övergång skedde under ledning av Francis far, Michel Egly, under 1960- och 1970-talen och har banat väg för Egly-Ouriet att bli en av de mest respekterade producenterna av just Grower Champagne.

Familjen Egly var på många sätt före sin tid och har haft en visionär syn på champagneproduktion. Detta inkluderade ett starkt motstånd mot användningen av bekämpningsmedel och ett val att hålla sig till vinifiering på ekfat snarare än ståltankar - bekämpningsmedel och ståltankar som var och fortfarande är allmänt använda och allmänt accepterade. Men det mest intressanta är att Egly var en av de få producenter som förkastade spridningen av "boues de ville" på sina vingårdar. På 70- och 80-talen var det vanligt att man använde rivet stadsavfall som gödningsmedel på vingårdarna, och därför kan man idag hitta rester av glas, plast och metall från detta system på många av de bästa och största vingårdarna i Champagne. Michel Egly ville inte ha något av detta i sina vingårdar.

Styrkan och berömmelsen hos Egly-Ouriets viner idag ligger i Francis tillvägagångssätt, som kännetecknas av en nästan manisk uppmärksamhet på detaljer, från den noggranna hanteringen av vingårdarna, som odlas med biodynamiska metoder, till precisionen i källaren, där ingenting lämnas åt slumpen.

Egly-Ouiret är idag allmänt erkänd som en av pionjärerna inom grower-rörelsen, oberoende men tillsammans med Anselme Selosse, som utforskade och följde många av samma idéer och initiativ från den tiden. Idag står Grower Champagne från Selosse och Egly-Ouriet, till exempel, som ledstjärnor i Champagne och hedrar några av samma dygder som är kända från Bourgogne, och har lyckats skapa Champagne av samma exklusiva karaktär på en sublimt hög nivå.

Egly-Ouritet-harvest-800x800.jpg Skörd hos Egly-Ouriet i Ambonnay

Stort Erkännande För 2008 Års Årgång

Med den första kritiskt granskade årgången, 1989, av Egly-Ouriets Grand Cru Millesime, husets flaggskepp inom Champagne, har vi inte att göra med en historisk cuvée, utan med en cuvée som har väckt uppmärksamhet. Årgång 2008, som är föremål för detta investeringstips, har tilldelats 95 poäng av Richard Juhlin, 96 poäng av Vinous och perfekta 100 poäng av Wine Advocate. Detta var första gången Egly-Ouriet fick 100 Parker-poäng men har 2 x 99 poäng (2002 + 2012) i bagaget, samt ytterligare 100 poäng för den senaste årgången - 2013.

Oenigheten mellan de tre främsta kritikernas åsikter om årgång 2008 är slående, men det är också slående att Wine Advocates champagneexpert, William Kelley, har smakat och betygsatt årgång 2008 inte bara en eller två gånger, utan tre gånger under tre år - och har hållit fast vid 100 poäng alla tre gångerna.

För att sätta formatet i perspektiv, tänk på detta: Wine Advocate har smakat och betygsatt 168 av de redan legendariska Champagnerna från 2008. Av dessa är det bara sex som har nått de perfekta 100 poängen:

  1. 2008 Salon
  2. 2008 Champagne Roses de Jeanne Les Ursules
  3. 2008 Bollinger Blanc de Noirs Vieilles Vignes Francaises (V.V.F)
  4. 2008 Cristal Rosé
  5. 2008 Jacques Selosse Extra-Brut Millésime
  6. 2008 Egly-Ouriet Grand Cru Millésime

Detta är ett framstående företag och vittnar om den höga nivån på Egly-Ouriet.

En Snabb Titt På Avkastning, Selosse och Ambonnay

När man tittar på den brittiska vinbörsen Liv-ex databas blir det snabbt tydligt att Egly-Ouriets årgångschampagner har sett betydande prisökningar under de senaste åren. Eftersom det är en mindre cuvée från ett mindre hus finns det av naturliga skäl inte så mycket data bakom, men alla årgångar från detta millennium har ökat med mellan 200% och 800% under de senaste fem åren. Att avkastningen är SÅ hög kan bland annat tillskrivas det faktum att utgångspunkten för priset för fem år sedan var mycket låg, i förhållande till vinets karaktär.

För att sätta detta i perspektiv kan vi ta en titt på två besläktade viner. Som nämnts kommer merparten av Egly-Ouriets frukt från Ambonnay, som också är hem för Krugs enda vingård Champagne Krug Clos d'Ambonnay. Årgång 2008 av detta vin har ännu inte släppts, men dess systervin, Clos du Mesnil, är historiskt sett lätt hälften så dyrt som ett Clos d'Ambonnay. Idag kostar en 2008 Clos du Mesnil cirka 2 000 euro*. Om du vill lägga vantarna på en 2008-årgång från Selosse, får du räkna med att betala minst det dubbla.

Här kan du investera i 2008 Egly-Ouriet för 750 euro*.

*Pris per flaska, exkl. tull, skatt och moms, i fulla lådor och perfekt skick

2008 Egly-Ouriet Grand Cru Millésime

RareWine Invests Analys

Du kanske ännu inte känner till Champagne Egly-Ouriet, men om du har följt den här webbplatsen ett tag och är en aktiv Champagneinvesterare, känner du till vikten av de ovan nämnda egenskaperna hos en Champagne.

Egly-Ouriet producerar Grower Champagne av hög karaktär under flera dygder som påminner om vad vi känner från de största och bästa cuvéerna från till exempel Côte de Nuits och Côte de Beaune i Bourgogne. Produktionen är också extremt begränsad och uppgår endast till cirka 100.000 flaskor per år, fördelat på 8-10 olika champagner, där flaggskeppsvinet Grand Cru Millésime kommer att vara klart minst.

Med ett pris som har fördubblats flera gånger under de senaste åren vore det lögn att påstå att världen inte har fått upp ögonen för Egly-Ouriet, men potentialen är fortfarande enorm med tanke på champagnens karaktär, för att inte tala om vad relaterade viner handlas för.

Dessutom blir 100-poängsviner aldrig omoderna, medan storheten i 2008 års Champagne inte på något sätt har nått sin topp ännu.

Det är knappast sista gången du möter Egly-Ouriet här, men det är tveksamt om vi kommer att se mängder av 2008 Grand Cru Millésime. Och här har du möjlighet att investera i både vanlig- och magnumformat.

Investera i 2008 Egly-Ouriet Grand Cru Millésime

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2008Egly-Ouriet Grand Cru Millésime 750OC6€ 750
2008Egly-Ouriet Grand Cru Millésime (MAG)1500OC3€ 1,550
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt