Investeringstips - Bordeaux - 21. december 2023

2015 Petrus | Vinperfektion Med 2 X 100 poäng

Bordeaux är tillbaka, och priskorrigeringar erbjuder gynnsamma investeringsmöjligheter för ett av världens mest ikoniska viner.

“But, with the devil in all the many details that are involved in the pursuit of wine perfection, if anyone has that devil by the horns, it is this incredibly talented young winemaker.”,

- Wine Advocate

Den begåvade unga vinmakare som avses här är vinmakaren bakom den ikoniska Petrus. Och citatet kommer från Wine Advocates recension av 2015 års Petrus, som med sina 100 poäng representerar vinets perfektion. Petrus är ett bucket list-vin för alla konnässörer, och 2015 års årgång representerar några av de bästa Petrus från detta årtusende.

Petrus har tilldelats 100 poäng 12 gånger av Wine Advocate, vilket bara cementerar hur coolt Petrus faktiskt är. Men det är sällsynt att två vinkritiker ger perfekt tresiffrig poäng till samma vin. Så är fallet med Petrus 2015.

Samtidigt erbjuder den nuvarande marknaden en extremt intressant möjlighet för vininvesterare... Läs mer här.

Bordeaux Är Tillbaka

Vid det här laget råder det ingen tvekan om att olika faktorer världen över har skapat en turbulent marknad. Det har inneburit att vi för närvarande befinner oss mitt i en korrigering även i vinvärlden. Liv-ex har nyligen publicerat sin berömda Power 100-lista, som kronologiskt listar de 100 vinmärken som har presterat bäst under det senaste året, bland annat när det gäller handelsvärde och handelsvolym.

Årets rapport lyfter fram "Flight to Quality", vilket syftar på när en investerare börjar flytta sin tillgångsallokering från riskfyllda investeringar till säkrare - till exempel från aktier till obligationer. I vinvärlden innebär detta att fler samlare flyttar sitt fokus mot högkvalitativa viner - antingen när det gäller varumärke eller årgång. Det innebär också att Bordeaux är den region som har flest nya Liv-ex Power-100-representanter på 2023 års lista.

Enligt Liv-ex är Bordeaux den naturliga vinnaren här. Den representerar den minst riskfyllda marknaden som finns. Det är den mest välkända marknaden och samlarna vet vad de kan förvänta sig av Bordeauxviner.

2015 Petrus 2015 Petrus - 2 X 100 poäng

Petrus – Ett Fyrtorn i Pomerol. En Ikon Över Hela Världen

När det gäller Bordeaux spelar särskilt Pomerol en stor roll som arena för några av områdets - ja, världens - absolut bästa viner. I Pomerol finns Le Pin, Chateau Latour och Petrus. Och särskilt den senare har erövrat hela världen. Även om våra rekommendationer på RareWine Invest sällan inkluderar Bordeaux-viner, finns det alltid undantag.

Petrus är ett sådant undantag.

Även om Petrus rötter sträcker sig tillbaka till 1750, då Château Gazin sålde några vingårdar till egendomen, var det inte förrän 1878 som Petrus och Pomerol verkligen hamnade i rampljuset, då Petrus förädlade sig till guldstatus på världsutställningen i Paris.

Fram till 1929 tillhörde egendomen familjen Arnaud, men de bestämde sig för att sälja Petrus till Madame Edmond Loubat. Hon var redan ägare till mindre egendomar i Pomerol och Libournes finaste restaurang. I slutet av andra världskriget ingick Loubat ett avtal med Jean-Pierre Moueix om att hjälpa till med distributionen och produktionen av vinerna.

Loubat var inte bara en kvalitetsmedveten vinmakare, hon var också exceptionellt visionär. Hon var övertygad om att Petrus hade de egenskaper som krävdes för att tillhöra eliten av Frankrikes viner - och hon ville bevisa det för världen. Vid kröningen av drottning Elizabeth II skickade hon till och med en låda Petrus till Buckingham Palace, vilket sägs ha imponerat stort på monarken.

Efter Madame Loubats bortgång tog hennes systerdotter under en kort tid över förvaltningen av egendomen, men 1964 blev Moueix ägare till Petrus. Om namnet Moueix låter bekant kan det mycket väl bero på att Christian Moueix (son till Jean-Pierre) senare grundade den världsberömda Dominus Estate i Napa Valley. Familjen Moueix äger fortfarande majoriteten av Petrus, men 2016 sålde de 20% av fastigheten till den colombianske investeraren Alejandro Santo Domingo för den ansenliga summan av 200 miljoner euro.

Idag är Petrus ett av världens mest eftertraktade vinmärken. Anledningen till detta är deras genomgående höga kvalitet. Dessutom produceras endast cirka 30 000 flaskor Petrus per årgång. 30 000 flaskor räcker inte på en Petrus-hungrig marknad.

2015 Petrus: 2x tresiffrigt Cement – Perfektion

Även om Petrus har uppnått stjärnstatus tack vare en genomgående hög kvalitet, finns det årgångar som sticker ut från resten. En sådan årgång är 2015. Wine Advocate ger 100 poäng, liksom Vinous. James Suckling ger 98+ poäng, så den slutliga poängen från de tre kritikerna är 99,3 poäng.

I detta millennium hamnar den på samma höga nivå som årgångarna 2010 och 2018, även om det lilla "+" från James Suckling placerar 2015 ett snäpp före de andra. 2020 tar den översta platsen på pallen. Det är dock värt att notera att både Antonio Galloni och Neal Martin från Vinous har smakat och betygsatt 2020 Petrus vid samma tillfälle. Galloni ger 100 poäng, medan Martin ger 98 poäng. Topplaceringen på pallen ovan är därför baserad på 100 poäng, medan pallplatsen skulle gå till 2015 om 98 poäng dominerade.

Topplacering eller inte, det är en absolut sällsynthet att ett vin får två tresiffriga poäng. Och med ett drickfönster (Wine Advocate) på 2024-2058 har 2015 Petrus ett mycket långt liv framför sig, varför vinälskare också kommer att kunna njuta av dess kvalitet om 30 år - om det finns något kvar.

Billede1.png (2)

Priskorrigeringar Erbjuder En Unik Investeringsmöjlighet

Anledningen till att Bordeaux inte så ofta kommer med i våra investeringsrekommendationer har inget med kvalitet att göra. Det finns extremt hög kvalitet i Bordeaux, men priserna har också matchat den höga kvaliteten under lång tid. De stora Bordeaux-vinerna har inte rykte om sig att vara de största prisraketerna, men som den första delen av denna artikel också rapporterar, är Bordeaux synonymt med stabilitet - även i kristider.

Priskorrigeringar har varit rubriken på vinmarknaden den senaste tiden, och detta återspeglas uppenbarligen i statistiken. Enligt Liv-ex har de tio senaste årgångarna* av Petrus, som har funnits på marknaden i fem år, gett en avkastning på i genomsnitt 28% under de senaste fem åren. Den uppmärksamme läsaren noterar att detta inte är någon anmärkningsvärd avkastning. Men i själva verket speglar denna avkastning bara den tillfälliga situation på vinmarknaden som vi har sett under de senaste månaderna - en så kallad "bump in the road".

Redan i september var avkastningen på samma viner 40,8%, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 7%. På lång sikt, vilket alltid är den tidshorisont vi rekommenderar för investeringar, visar Petrus stabilitet. Den nuvarande avkastningen bör inte tas som representativ för Petrus i allmänhet - men å andra sidan erbjuder priskorrigeringarna en gynnsam ingångspunkt för investeringar.

Tillbaka i oktober 2023, 2015, värderades Petrus till 4 100 € av RareWine Trading. Priskorrigeringar har dock inneburit att ditt pris just nu är 3 800 €. Dessutom är det billigaste erbjudandet för 2015 Petrus på wine-searcher.com just nu 14% högre än det pris du får här.

Lägg därtill att både 2009 och 2010 Petrus har haft en något längre tid på marknaden, och de får båda 100 poäng av Wine Advocate, medan 2009 får nöja sig med 99 poäng av Vinous, vilket innebär att den över poängen från de tre kritikerna ligger strax bakom både 2010 och 2015 Petrus. Enligt wine-searcher.com har genomsnittspriset för 2010 Petrus ökat med 84% på tio år, medan siffran för 2009 Petrus är 80%.

Petrus går därmed in i Bordeaux stabilitetsberättelse.

*Årgång 2008-2017

RareWine Invests Analys

Det är sällsynt att vi överhuvudtaget kan erbjuda Petrus för investering, och när en årgång flankeras av inte mindre än 2 x 100-poängare är efterfrågan på de befintliga volymerna större än vanligt. Petrus är just så ikonisk - och endast 4 investerare har möjlighet att säkra minimiinvesteringen i den ikoniska Petrus-årgången 2015.

100 poäng går aldrig ur modet, särskilt när det åtföljs av ett bucket list-varumärke som Petrus. Drickfönstret här kräver också många, många års åldrande, så framtida vinälskare och vininvesterare kan också njuta av de 2 x 100 poängen.

Bordeaux visar sig vara motståndskraftigt i kristider och Petrus är ett av Bordeaux mest ikoniska viner. Frågan är hur länge 2015 Petrus kommer att finnas kvar på marknaden. Om du tror på en av de största ikonerna i Bordeaux och tror att världsmarknaden kommer att vända är detta vinet för dig. Vi förväntar oss att denna sällsynta möjlighet kommer att vara mycket efterfrågad, så som alltid är det först till kvarn som gäller.

Investera i 2015 Petrus

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2015Petrus750OWC3€ 3,800
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt