Investeringstips - Champagne - 11. maj 2023

2014 Belle Epoque - Den Tredje Mest Populära 2014 års Prestigechampagne

Prestigecuvée från ett stort champagnehus till ett exceptionellt lågt pris. Öst efterfrågar mousserande vin, vilket gör framtiden för champagneinvesteringar oerhört spännande.

Perrier-Jouet: Ett Champagnehus Med Ett Konstnärligt Förhållningssätt

Rose Adélaïde växte upp i en normandisk handelsfamilj med ett stort intresse för konst och kultur. År 1810 gifte hon sig med Pierre-Nicolas Perrier, en botaniker och vinodlare. Konst och botanik förde dem samman, så det var naturligt att de grundade champagnehuset Maison Perrier-Jouët 1811, drivna av en vision om att skapa ett champagnehus som inte liknar något annat.

Det var deras önskan att naturen och kreativiteten skulle vara de två grundläggande pelarna i deras värderingar, och än i dag är det dessa två pelare som huset fortfarande står stadigt på. Om du inte känner till husets två pelare behöver du bara ta en kort titt på Perrier-Jouets prestigecuvée Belle Epoque för att inse att konsten är ständigt närvarande.

Mellan 1840 och 1870 byggde paret sina stora vingårdar på de eftertraktade crus: Aÿ, Mailly, Avize och Cramant. Perrier-Jouet ville ha de bästa förutsättningarna för sina champagner - och det är vad de fick.

Belle Epoque är resultatet av parets strävan efter perfektion, och dess exteriör var tänkt att spegla dess interiör. Den ikoniska flaskan är vackert dekorerad med dekadenta japanska anemoner och den första cuvéen var årgången 1964. Flaskans utseende skapades med stor inspiration från en flaska som hittades i champagnehusets bakre rum och som 1902 dekorerades av glaskonstnären Emilie Galle - en av de viktigaste figurerna i den franska konströrelsen Art Noveau.

Den ikoniska flaskan är vackert dekorerad med vackra japanska anemoner. Den ikoniska flaskan är vackert dekorerad med vackra japanska anemoner.

Ägarskap: Belle Epoque - portföljens tungviktare

Perrier-Jouet ägs idag av den franska spritjätten Pernod Ricard - världens näst största spritproducent i volym räknat, näst efter Diageo. Sedan 2003 har Pernod Ricards omsättning dessutom ökat med 151,2 % till 11,2 miljarder US-dollar år 2022.

Pernod Ricard har en bred portfölj av varumärken som Havana Club, Absolut Vodka, Kahlua, Champagne Mumm, Malibu, The Glenlivet, Ballantine's och Chivas Regal, som alla bidrar till företagets starka marknadsandel. Pernod Ricard har också skapat en kategori med "strategiska internationella varumärken", som representerar företagets "tungviktare" eftersom produkterna står för den största andelen av den globala verksamheten och har den största potentialen. I denna kategori återfinns Pernod Ricards främsta prioriteringar i världen.

En av dessa tungviktare är naturligtvis Pierre-Jouet. Det betyder att champagnehuset står högst upp på jättens prioriteringslista. Pernod Ricard är trots allt ansvarig inför sina investerare. Om man vill öka lönsamheten för ett prestigemärke måste man höja priset. Att öka produktionen av champagne skulle å andra sidan äventyra kvaliteten på champagnen.

2014 Belle Epoque - Tillbaka På Ruta Ett

Belle Epoque 2014 släpptes på sensommaren 2022, och under den tid som följde såg vi handelspriser på upp till 170 euro*. I februari rapporterade Liv-ex att 2014 Belle Epoque hade sett en prisnedgång på 14,2 %, vilket är helt i linje med de 125 euro du kan få 2014 Belle Epoque för här - ett pris som ligger mycket nära utgivningspriset - och det finns investeringspotential i det.

Det betyder att du har möjlighet att få en prestigecuvée till ett förmånligt pris, som för en stund är tillbaka till ruta ett. Om priset skulle stanna där skulle det vara första gången - priset på Belle Epoques föregångare har inte det.

* Pris per flaska, ex tull, skatt och moms, i hela lådor och i perfekt skick.

Belle Epoque Avkastning

RareWine Invest har fyra gånger tidigare erbjudit Belle Epoque för investeringar i två olika årgångar:

ÅrgångDatum för investeringstipsAvkastning
2012 Magnov.220%
2008 Magokt.1947%
2012mar.1948%
2008mar.1938%

Se de tidigare investeringstipsen från Belle Epoque här. (Observera att vissa av de tidigare investeringstipsen endast finns på danska. Dessa finns här.)

Lägg därtill att under de senaste fem åren har de senaste 10 årgångarna* av Belle Epoque som varit på marknaden i minst fem år gett en avkastning på 47,1 % enligt Liv-ex, vilket ger en genomsnittlig årlig avkastning på 8 %. Så både internt och externt har Belle Epoque gett en jämn avkastning, och med ett utgångspris på 125 euro** är billigare prestigechampagne nästan omöjlig att hitta och en justering uppåt av priset verkar oundviklig - särskilt om man tittar österut.

* Årgångarna 1996, 1998, 1999, 2000, 2002, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009 och 2009
** Pris per flaska, ex tull, skatt och moms, i hela lådor och i perfekt skick.

Kina kan öka efterfrågan på champagne

"Enligt forsknings- och konsultföretaget GlobalData kommer vinmarknaden i Kina att nästan fördubblas fram till 2026 och växa från 42 miljarder dollar år 2021 till 72,2 miljarder dollar år 2026, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 11,5 %. Tillväxten förutspås ledas av stilla vin, medan kategorin mousserande vin beräknas växa med en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 11,3 % fram till 2026."

"[...] Champagne hör hemma i lyxsegmentet, och lyx är verkligen inte främmande för kineserna. Enligt den amerikanska konsultfirman Bain & Company spenderade kinesiska konsumenter mer än 73,6 miljarder dollar på lyxprodukter 2021, vilket är 36 procent mer än 2020. Dessutom beräknas Kina år 2025 vara världens största marknad för lyxprodukter."

Ovanstående är utdrag ur vår analys av utsikterna för Champagne, där kinesernas växande rikedom och önskan om lyx och mousserande viner är av särskilt intresse när det gäller Champagneinvesteringar.

Dyk ner i hela analysen: Analys: Kommer korken att spricka i framtiden?

2014 Belle Epoque - den Tredje Mest Populära

Endast Richard Juhlin har konsekvent smakat sig igenom Belle Epoque, och tyvärr har han ännu inte smakat och bedömt 2014 års årgång. Även om 2014 års Belle Epoque ännu inte har bedömts är den mycket eftertraktad. Enligt wine-searcher.com är 2014 Belle Epoque för närvarande den tredje mest populära champagnen av 2014 års årgång - baserat på sökfrekvens. Endast överträffad av 2014 Cristal och 2014 Bollinger La Grande Année.

Var den slutliga poängen kommer att landa vet vi förstås inte, även om faktorer kan ge en fingervisning. Enligt wine-searcher.com är kvaliteten på 2014 års årgång i Champagne: Bra. Och enligt Wine Advocate's Vintage Guide placeras 2014 års årgång i Champagne i kategorin Outstanding (90-95 poäng) med en ranking på 94 poäng - bara en bråkdel från att placeras i den allra bästa kategorin.

Årgången 2014 kännetecknades av en ovanligt mild och blöt vinter som följdes av en torr och solig vår. Sommaren kännetecknades av kraftiga regnmängder i juli och augusti med två månader med kontrasterande temperaturer. September återgick till det normala med gynnsamma väderförhållanden för skörden. Pierre Jouets druvor var friska och skördades vid perfekt mognad. Förutsättningarna för en bra Belle Epoque är alltså intakta.

Juhlin har dessutom smakat och utvärderat 29 enskilda Belle Epoque-årgångar, och det genomsnittliga betyget för de 29 årgångarna är 93,3, där det lägsta betyget är 89 poäng och det högsta 96 poäng. Med tanke på det totala betyget för årgången kan man anta att Belle Epoque 2014 ligger i det högre poängintervallet inom ovanstående intervall.

RareWine Invests Analys

I dag verkar det upprörande att en exklusiv prestigecuvée från ett stort och erkänt champagnehus kan köpas för bara 125 euro, men så är fallet här - och oavsett om kritikernas betyg är bättre eller sämre än genomsnittet för de senaste 29 årgångarna erbjuder den nuvarande prisnivån en spännande potential.

Belle Epoque har historiskt sett garanterat avkastning och detta är naturligtvis alltid en bra indikation på framtida potential. Samtidigt har Perrier-Jouet starka marknadsföringskrafter bakom sig som kommer att göra allt för att fortsätta att bygga upp varumärket och öka distributionen, och vid den östra horisonten finns de lyxtörstiga kineserna med kapital och en ständigt växande efterfrågan på mousserande viner och lyx.

Vårt fokus fortsätter att ligga på de stora prestigecuvéerna från de stora champagnehusen. Perrier-Jouets Belle Epoque tillhör denna kategori.

Investera i Perrier-Jouet Belle Epoque

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2014Belle Epoque750OC6€ 125
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt