Investeringstips - Bourgogne - 14. november 2022

Underskattad Prestige Cuvée: 2012 Belle Epoque MAGNUM tillgänglig

2008 Belle Epoque MAGNUM har gett en avkastning på 44,2 % sedan oktober 2019. Nu finns 2012 års årgång äntligen tillgänglig i magnumbutelj....

Perrier-Jouet står inte bara bakom en av Champagnes mest utmärkande flaskor, prestigecuvéen Belle Epoque, utan har också en attraktiv och outnyttjad potential. För även om kvaliteten är obestridlig, är prissättningen spännande för Champagneinvesterare. Samtidigt backas den lilla prestigecuvéen upp av några massiva muskler som har en sak i åtanke: att tillfredsställa investerarna och utveckla konglomeratet.

Men det kommersiella går hand i hand med konst och kärlek - och det finns potential i det.

Perrier-Jouet: Konst, botanik och champagne i en underbar treenighet

År 1810 gifte sig Pierre-Nicolas Perrier och Rose Adélaïde. Hon kom från en kultiverad normandisk handelsfamilj, medan han var botaniker och vinodlare. Deras gemensamma kärlek till konst och botanik förde dem samman och med Pierre-Nicolas status som vinmakare förvandlades en duett till en trio, med champagne som den sista beståndsdelen i en perfekt treenighet. År 1811 grundade de champagnehuset Maison Perrier-Jouët och deras vision var tydlig.

De ville skapa ett annorlunda champagnehus med natur och kreativitet som kärnvärden, vilket fortfarande kännetecknar huset i dag. Rose blev snabbt ansvarig för vingårdarna och produktionen, medan Perrier tog hand om försäljning och marknadsföring, med stor framgång.

Art Nouveau och en Prestige Cuvée

Även om du inte kände till familjens inneboende intresse för konst, kommer en snabb titt på Champagnehusets bilder att måla ditt sinne med konst. Belle Epoque är husets prestigecuvée och den skapades som ett resultat av en strävan efter perfektion. Flaskans utseende måste återspegla innehållet och valet föll på art nouveau-stilen.

Belle Epoque är vackert dekorerad med en rad glaserade anemoner och inspirationen kom från en flaska som hittades i champagnehusets bakre rum. Den tillverkades 1902 av glaskonstnären Emilie Galle, som i dag anses vara en av de viktigaste personerna inom den franska konströrelsen: Art Noveau.

2012-Belle-Epoque-800x600.jpg

Nuvarande ägande kan öka vinsten

I dag ägs Perrier-Jouet av den franska spritjätten Pernod Richard och trots ägarbytet är Perrier Jouet fortfarande helt och hållet sitt eget företag och dess egna värderingar är helt intakta, med Belle Epoque som sin älskling.

Sedan 1959 har Perrier-Jouet ägts av champagneföretaget G.H. Mumm, som 2005 blev en del av Pernod Ricard-koncernen. Perrier-Jouets stöttning har således gradvis ökat i styrka - Pernod Ricard är faktiskt världens näst största spritproducent sett till volym, näst efter Diageo, och sedan 2003 har Pernod Richards omsättning ökat med 151,2 % till 11,2 miljarder dollar år 2022.

De förvaltar varumärken som Havana Club, Absolut Vodka, Kahlua och Malibu samt The Glenlivet, Ballamtime's och Chivas Regal, som alla är varumärken som ger Pernod Richard höga vinster och bidrar till en stor del av företagets rörelseresultat. Till denna portfölj kan man lägga till separata ”supermarketviner” och Pierre-Jouet är i slutändan det största och enda prestigemärket här.

Medan G.H. Mumm, Chivas Regal och Perrier-Jouet alla kan kategoriseras som prestigevarumärken hos Pernod Ricard, hör Belle Epoque hemma i den absoluta toppen av Pernod Richards produktportfölj, som Jouets prestigecuvée. Om de skulle utse en trofé i sina egna led som skulle vara värd att utveckla – då skulle Belle Epoque springa iväg med segern.

Det viktigaste är att Pernod Ricard är ansvariga inför sina investerare. Och för att en gigant som de ska kunna öka vinsten på, så måste de höja priset. Om de istället ökar produktionen riskerar de att förstöra varumärket.

2012 Belle Epoque bland de bästa

Endast Richard Juhlin har konsekvent smakat och betygsatt Belle Epoque över tid, så det är logiskt att se kvaliteten på 2012 års årgång genom hans professionella smakpallet.

Belle Epoque 2012 får 94 poäng av Richard Juhlin, vilket placerar den bland de bästa. Som jämförelse får den legendariska årgången 2008 95 poäng, medan Juhlin bara en gång har gett 96 poäng till en Belle Epoque* - vilket är det högsta än Belle Epoque någonsin har fått av champagneexperten.

*Årgång 1964 som provades och bedömdes 2008.

logo-colored-mobile (1).png

Tillgängligheten är reducerad.

I slutet av 2018 började 2012 Belle Epoque i ordinarie format att finnas tillgänglig på wine-searcher.com och under de följande månaderna tog det fart. I februari 2021 nådde tillgängligheten en topp med 571 tillgängliga erbjudanden. Sedan dess har tillgängligheten minskat med 70 %.

En vanlig Belle Epoque 2012 skördas i september 2012, lagras sedan på jästfällningen i sex år och släpps i slutet av 2018/början av 2019. Prestigecuvéer i magnum lagras ofta 2-3 år längre, vilket är anledningen till att denna 2012 Belle Epoque i magnum släpptes under 2021 och kvantiteterna av magnums är bara en bråkdel av de vanliga flaskorna.

2013 års Belle Epoque har släppts, men marknaden har ännu inte sett en 2013 års Magnum, och möjligheterna att få tag på den här 2012:an minskar. Möjligheten är därför nu om du vill säkra tillgängliga Belle Epoque på magnum.

En “Sweet Spot” bland de stora prestige-cuvéerna?

Belle Epoque har en intressant profil som en prestigecuvée från ett stort och respekterat hus, solid kvalitet och en ännu mer intressant prissättning. Om man tittar på några jämförbara prestigecuvéer blir detta tydligt. Nedan finner du en jämförelse av pris och kvalitet mellan de tre bästa årgångarna. från detta årtusende:

Poäng: Richard Juhlin. Pris: Egen värdering med stöd av uppgifter från Liv-ex och wine-searcher.com. Poäng: Richard Juhlin. Pris: Egen värdering med stöd av uppgifter från Liv-ex och wine-searcher.com.

Även om diagrammet kanske inte ger en så tydlig bild är bilden ändå klar: Comtes de Champagne, som redan är känd för att nästan vara för billig, är generellt sett dyrare än Belle Epoque. Med 2012 Belle Epoque behöver du faktiskt bara betala 1,6 euro per Juhlin-poäng, medan 2012 Comtes, som är den billigaste Comtes i denna jämförelse, kostar 1,8 euro per poäng.

I andra änden av skalan måste du betala 3,7 euro per poäng för en Cristal 2008.

Men är detta direkt jämförbart? Inte riktigt, men det ger ändå en bra uppfattning om att Belle Epoque är mycket attraktivt prissatt och därmed har en spännande potential - eftersom det helt enkelt ser för billigt ut. Men vad krävs för att priset ska stiga? Större efterfrågan. En välkänd och beprövad metod för detta är mer marknadsföring - något som Pernod Richard säkert har både kapacitet och resurser att göra.

Belle Epoque under förvaltning av RareWine Invest

Detta är första gången du har möjlighet att investera i 2012 Belle Epoque på magnum genom RareWine Invest. I mars 2019 hade du möjlighet att investera i vanliga storlekar av årgångarna 2008 och 2012. Om du hade investerat då skulle du i dag ha uppnått en avkastning på 30,8 % respektive 42,9 % (genomsnittlig årlig avkastning: 10,9 % respektive 14,8 %).

I oktober samma år blev årgång 2008 tillgänglig på magnum. De som följde rekommendationen vid den tidpunkten kan i dag njuta av en avkastning på 44,2 % (genomsnittlig årlig avkastning 19,3 %).

Nu är det dags för 2012 års Belle Epoque på magnum...

1: 2008 Perrier Jouët Cuvée Belle Epoque - the best ever! (Only available in Danish)

2: Best Belle Epoque ever: On magnum at no extra cost! (Only available in Danish)

Rarewine Invests analys

2012 Belle Epoque Magnum har många fördelar. Å ena sidan tillhör den husets bästa, och å andra sidan innebär formatet att den redan vid lanseringen är mycket mer sällsynt än de i vanligt format. Och med tillgänglighetshistoriken enligt wine-searcher.com finns det mycket som talar för att det är dags om du vill säkra 2012 Belle Epoque.

Dessutom verkar detta helt enkelt för billigt jämfört med andra prestigecuvéer i samma klass och denna attraktiva prissättning är uppenbarligen till investerarens fördel. Med muskler i maskinrummet kan det hjälpa till att driva upp priset där det hör hemma - Pernod Ricard har dessa muskler. Lägg därtill att både 2008 och 2012 i vanliga format har utvecklats väl under RareWine Invests förvaltning.

Nu är det magnumformatets tur att göra susen och detta är din unika möjlighet att vara med.

Investera i 2012 Perrier-Jouet Belle Epoque

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2012Perrier-Jouet Belle EpoqueMagnumOWC3€ 300
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt