Artiklar - RareWine Academy

Stora förändringar på Domaine De La Romanée-Conti gör framtiden intressant

Legendariska Aubert de Villaine har gått i pension och detta kan vara avgörande för framtiden. Läs vidare för att få en inblick i den nya utvecklingen från den världsberömda k

Nya krafter på Domaine De La Romanée-Conti

Även hos en ikonisk producent som Domaine de la Romanée-Conti kan det ske betydande förändringar som är svåra att missa. Under de senaste åren har inte en, utan två stora förändringar ägt rum hos världens förmodligen mest kända vinproducent.

Vinets värld är förunderlig och ett vins uttryck och kvalitet återspeglas i dess förvaltning, vingård och källare. Allt har betydelse för slutresultatet, vilket är anledningen till att lärlingsutbildning är en viktig del av Domaine de la Romanée-Conti.

Nu har en ny vinmakare anlänt och även den legendariske Aubert de Villaine har gått i pension efter mer än 50 år som ansvarig för Domaine de la Romanée-Conti. Detta är två massiva förändringar som potentiellt kan få stor betydelse för DRC:s framtid. Deras avsikter är fortfarande oklara, men fragment av dem har läckt ut genom The Wine Advocate, Vinous och Winehog, som fick en pratstund med den nya källarmästaren Alexandre Bernier under ett besök på DRC. Dessa fragment är sammanställda i denna artikel, där du kan få veta mer om framtiden för Domaine de la Romanée-Conti.

Ny källarmästare efter 32 år på Domaine De La Romanée-Conti

Efter 40 år på Domanie de la Romanée-Conti beslutade källarmästaren Bernard Noblet att avgå 2018. På domänen finns det en tradition av år av lärlingsutbildning och det är precis på det viset som Bernard Noblet själv utbildades i början av sin karriär. År 1978 följde Bernard i sin fars fotspår i källaren och när hans far klev åt sidan 1986 tog Bernard över titeln som källarmästare. Och så, i bästa Jedistil, uppfostras källarmagikerna. Det är därför förvånande att se hur mycket förändring som redan har skett i källaren på Domaine de la Romanée-Conti, nu när Bernard har gått i pension.

Bernard Noblet kan tillskrivas några fantastiska årgångar som producerades under hans tid i källaren och förtjänar den största respekt. Den nya källarmästaren Alexandre Bernier har arbetat i källaren i åtta år för att lära känna vinerna på bästa möjliga sätt. Alexandre Bernier är kvalificerad oenolog och har tidigare arbetat på den biodynamiska Domaine Chanson i Beaune. Och även om Domaine de la Romanée-Conti strävar efter kontinuitet har Alexandre förmodligen sina egna tankar och idéer, som nu börjar synas i vinerna.

Domaine de la Romanée-Conti

Nya fat i källaren på DRC

Arbetet i källaren är en konst, där även små beslut har betydelse för vinets slutliga uttryck. Faten från fatmakaren Francois Frère har därför dominerat källaren på Domaine de la Romanée-Conti. Deras fat har en distinkt smakprofil tack vare en relativt hård bränning.

Nya fat har dock lagts till i källaren, vilket är helt normalt. De nya faten kommer från fatmakare med mer delikata avtryck på vinerna - så frukten kommer att vara mer dominerande i smaken. Bland de nya fatproducenterna i källaren finns Seguin Moreau, La Grange, Damy och Taransaud, som alla är producenter i den absoluta "Barrel Super League", om man nu kan definiera en sådan.

De arbetar fortfarande med 100 % nya fat för alla viner, men i en helt ny stil. Det är både tunnor som bränns vid lägre temperatur och som i allmänhet ger mindre tunnsmak till vinerna. Ovanstående stämmer väl överens med ett uttalande av Aubert de Villaine vid presentationen av 2019 års årgång i London: "Domaine har som mål att träet ska vara 'helt osynligt i smak och arom'".

Avtappning i ett tidigare skede

Dessutom har buteljeringen av vinerna tidigarelagts och omlastningen i källaren har ändrats (när vinerna flyttas från ett fat till ett annat). Viner som just har blivit omlastade är ur balans och inte optimala att smaka. Detta har inneburit att vissa kritiker som har besökt DRC inte har kunnat smaka alla viner. Den tidigare buteljeringen gör det möjligt att fokusera mer på frukten i de slutliga vinerna - utan att kompromissa med kvaliteten.

Mängden sulfiter minskas

Den sista ändringen som offentliggörs för allmänheten gäller sulfitnivån i både produktion och tappning. I modern tid vill de flesta producenter sänka denna siffra och detta är också fallet på Domaine de la Romanée-Conti. Tydligen har de helt slutat använda sulfiter under produktionen och har minskat mängden vid tappningen till ett minimum.

Kan man känna av den smaken i vinerna?

Om man jämför smakanmärkningar från kritiker som har haft nöjet att prova de senaste årgångarna, kan man konstatera att de senaste årgångarna har kännetecknats av luftigare viner med mer frisk frukt och större smakintensitet än tidigare. Detta är en kombination av både förändringar i källaren och några riktigt bra årgångar när det gäller kvalitet.

De betyg som delas ut, särskilt årgång 2019 med 100 poäng från Vinous för toppvinet Romanée-Conti, är något högre än de senaste åren. Det verkar som om kombinationen av innovation i källare och vingård och ett par bra odlingssäsonger har hjälpt vinerna på god väg.

Domaine de la Romanée-Conti

Aubert de Villaine går i pension

Den legendariske Aubert de Villaine har varit den man, om någon, som har format domänens image under de senaste decennierna. Han är och har alltid varit en perfekt ambassadör för domänen och dess viner. Han har varit med oss sedan 1965 och det är därför som många anser att han är själva sinnebilden för Domaine de la Romanée-Conti.

Ägandet av Domaine de la Romanée-Conti är uppdelat mellan två stora familjer i Bourgogne - familjen de Villaine och familjen Leroy. Den dagliga förvaltningen kommer att skötas av en förvaltare från varje familj. De Villaine har representerats av Aubert sedan början av 1970-talet, men nyligen upphörde det och Aubert gick i pension. Den andra hälften förvaltas nu av Perrine Fenal - dotter till Madame Lalou Bize-Leroy själv.

Nu när Aubert de Villaine är pensionerad lämnar han över sin andel till sin brorson Bertrand de Villaine, som officiellt tog över i december 2021. Bertrand har dock assisterat sin farbror under lång tid, vilket är anledningen till att lärlingstiden inte bara är i källaren. Man kan inte ansöka om denna position - familjen bestämmer själv.

Framtiden för Domaine de la Romanée-Conti

Ett kraftfullt varumärke som Domaine de la Romané-Conti har naturligtvis vetat att det skulle komma en dag då både Aubert de Villaine och Bernard Noblet skulle vara tvungna att lämna över facklan till en ny, framväxande generation. Den dagen har nu kommit och man förväntar sig naturligtvis att de år av lärlingskap har gett resultat.

Förvänta er därför inte någon större revolution annat än ytterligare optimering. Domaine de la Romanée-Conti fortsätter på den väg mot perfektion som de har ägnat åratal åt att göra mer än passabel. Noggrann utbildning och rekrytering inom de egna leden innebär med all sannolikhet att framtiden nu är i säkra händer för världens kanske mest ikoniska vin.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt