Artiklar - RareWine Academy

Penfolds: Historien om det australienska vinets triumf

Upptäck Australiens bästa vinmakare, vars väg till världssuccé har varit lång, ambitiös, målmedveten och lyckligtvis värd det.

Det här är berättelsen om hur en vinintresserad läkare kom in på Australiens vinscen. Men det är också berättelsen om hur ett särskilt vin från Penfolds sortiment skulle erövra världens vinhjärtan. Grange: Ett vin som konkurrerar med Château Latour, Harlan Estate, Masseto och grandiosa Grand Cru Bourgogne. Penfolds och Grange är onekligen kopplade till varandra och därför kan den ena historien inte berättas utan den andra. Läs historien här. Du kan också läsa mer om Peter Gago - Chief Winemaker på Penfolds - i vår exklusiva intervju med honom i videon nedan.

Dominanten från Australien

Penfolds är utan tvekan den mest betydande och dominerande vinproducenten i Australien. Trots att ägarförhållandena har förändrats har man lyckats uppnå en konstant hög kvalitet och Penfolds har stadigt rört sig mot toppen sedan grundandet 1844. Även om den globala framgången har låtit vänta på sig.

I dag leds Penfolds av Chief Winemaker Peter Gago, som bara är den fjärde att inneha den prestigefyllda titeln. Kontinuiteten av vinmakare är förmodligen också en nyckel till den karakteristiska balansen och stabiliteten hos de magiska vinerna från Penfolds.

På senare år har Penfolds utökat sin verksamhet långt bort från den egna kontinenten med projekt i Kalifornien och Champagne. Ambitionsnivån är enorm, men det krävs också något speciellt om man vill utmana världens bästa producenter.

Peter Gago - Chief Winemaker på Penfolds

Klicka på bilden för att starta videon med Peter Gago

Penfolds: En framgång för importerat vin

I mitten av 1800-talet var Australien ett öppet land för vinodling och många nybyggare tog med sig och planterade sticklingar för att göra vin. Den engelska läkaren Christopher Rawson Penfold och Mary Penfold emigrerade till Australien och Adelaide blev hemvist för läkarens praktik. Intresset för starkvin var den direkta orsaken till att Penfolds planterade sina importerade sticklingar på Magill Estate i utkanten av Adelaide 1844. Här bodde, arbetade och odlade de vin och plötsligt översteg vinproduktionen den medicinska verksamheten. Än idag är Magill Estate en av de mest kritiska platserna för odling av druvor till Penfolds toppviner.

De första framstående vinerna från Penfolds produktportfölj var viner gjorda på riesling och den stil som kallas Claret. Claret är den engelska termen för ett lätt rött vin och dess stil är jämförbar med viner från Bordeaux. Dessa viner var populära i Australien på den tiden och lade grunden för resten av egendomens framgång.

Magill Estate har nästan 100 hektar vinrankor, ursprungligen riesling och Bordeaux-druvsorterna cabernet sauvignon och merlot. På senare år har omplantering skett så att endast shiraz planteras på egendomen idag. Dessa druvor används i vissa årgångar för Grange (egendomens toppvin) och i andra årgångar används alla druvor i Magill Estate Shiraz.

Under Penfolds tidiga år köptes druvor från andra områden. Vinerna blandades och balans var nyckelordet. Många av dessa viner åtnjöt stor popularitet hemma och på exportmarknaden - främst i det engelska imperiet. Framgången gjorde att Penfolds 1907 var den största vingården i södra Australien. Införda sticklingar blev därmed hörnstenen för vinframgångar.

Max Schubert: Fritt tänkande. Fria viner.

År 1948 anställde familjen en extern vinmakare för att stärka företagets kompetens. Valet föll på Max Schubert, som snart skulle visa sig vara precis rätt man för Penfolds. Schubert blev företagets man och hans innovativa idéer banade väg för företagets vision att nå nästa nivå. Penfolds mest vitala vin, Grange, kan endast tillskrivas hans målmedvetna och innovativa arbete under flera år. Även om hans främsta uppgift var att utveckla de så kallade Bin-vinerna, som alla följs av ett nummer. Numret hänvisar ofta till var vinet i fråga lagrades i källarna.

Ur en vinmakares perspektiv var Penfolds vid den här tiden ett sammanslagningshus. Allt kunde blandas och så var det också. Penfolds gjorde viner av blandade druvor för att uppnå den stil som Max Schubert ville ha i vinerna. Han såg också idén med att blanda druvor från ett område med druvor från ett annat. I Australien kunde vinmakaren kombinera styrkor från flera regioner till ett vin. På detta sätt skapade Schubert sina små vinpärlor. Det fanns ingen dominerande och rigid fransk appellationslag eller sekelgammal italiensk tradition som höll tankarna låsta. Det fria tänkandet gav kompletterande viner fulla av smak. Precis som konsumenterna krävde.

Målet är den konstanta Penfolds-stilen

Penfolds viner är inte inlåsta i en uppsättning regler, utan deras egen kod innehåller en ständig önskan att förbättra stilen på varje vin. Detta exemplifieras av Kalimna Bin 28, det första Bin-vinet på marknaden med årgången 1959. Ursprungligen kom alla druvor från Kalimna-vingården, som det är uppkallat efter. För att förstärka stilen görs Kalimna 28 på ett helt annat sätt idag. Nu är det en blandning av flera regioner och flera olika vingårdar. De enda två konstanta elementen är att det är ren Shiraz och att målet med vinet, enligt den nuvarande vinmakaren Andrew Baldwin, är: "Bin 28 definierar Penfolds karaktär: generös i stilen, utsökt att dricka och pålitlig varje årgång."

I dag görs vinerna på Penfolds av ett team av vinmakare som specialiserar sig på enstaka druvor eller är djupt rotade i ett enda distrikt. Målet är fortfarande att hålla stilen på vinerna konstant, vilket är chefsvinmakarens ansvar. Sedan 1948, då Max Schubert debuterade som huvudvinmakare, har det bara funnits tre andra ansvariga. Det minimala antalet huvudvinmakare har haft en betydande inverkan på kontinuiteten i en så omfattande produktion. I dag har teamet av vinmakare på Penfolds mer än 150 års sammanlagd erfarenhet.

De flesta viner i urvalet har fortfarande ett bin-nummer kopplat till sig. Detta är vanligt i Australien, men det är också ett sätt att signalera att vinets stil är konstant. Var druvorna har sitt ursprung det året är mindre relevant. På Penfolds är vinmakaren styrmannen som komponerar vinet i den välkända Penfolds-stilen.

 

Ett vin skulle dock överträffa alla.

PEN-2022-Collection-Winemaker-Portrait-PeterGago-Grange-2018_W1920x1297px.jpg

Historien om Grange: En vinikon med allvarliga uppstartsproblem

Idag är Grange Penfolds ursprungliga och mest kraftfulla uttryck. Det symboliserar hur en blandning av flera vingårdar och distrikt kan förenas till en härlig enhet. Grange är Australiens mest kända vin, men vägen till berömmelse har varit belagd med skepsis, fördömanden, och tack och lov, en hel del uthållighet.

När Grange presenterades för första gången fick Max Schubert denna kommentar från en respekterad provsmakare:

"Schubert, jag gratulerar dig. Ett mycket gott, torrt portvin som ingen vettig människa kommer att köpa - än mindre dricka."

Om Max Schubert inte hade varit så bestämd om vinets höga kvalitet hade hela äventyret med Penfolds Grange kunnat kollapsa där och då. Lyckligtvis var han en envis man. Vinet i källaren var av så hög kvalitet att det visade sin verkliga potential efter ytterligare lagring.

Historien om Max Schuberts Grange började på en resa till Europa 1950. Här upplevde han för första gången doften av viner som lagrats under lång tid.

Känslan av moget vin i glaset. Tertiära aromer och extra lager i glaset uppträder endast i lagrade viner, eftersom dessa kemiska föreningar utvecklas i flaskan under lång lagring. I Australien gjordes vinerna för att drickas unga, med fokus på de primära aromerna. Traditionen att producera viner med tillräcklig komplexitet för utveckling fanns inte alls. Max Schubert upplevde mogna viner på sin resa till Europa och tog med sig den erfarenheten hem. Han ville göra vin hemma i Australien som kunde utvecklas i källaren på samma imponerande sätt.

I Europa var de finaste vinerna från Bordeaux baserade på cabernet sauvignon. Men planteringarna i Australien på den tiden gjorde att Schubert var tvungen att tänka på alternativ. Målet var att använda druvor från gamla vinstockar planterade på de bästa platserna och att välja lämpliga druvor från rätt vingårdar var hans väg framåt. Shiraz, eller hermitage som den kallades i Australien, valdes därför och det skulle visa sig vara ett bra beslut. De första årgångarna kallades Grange Hermitage på etiketten tills Hermitage-regionen i Frankrike protesterade. Hermitage togs därför bort från etiketterna och det nuvarande namnet Grange blev kvar.

Första årgången av Grange Hermitage

År 1951 producerades den första årgången. Druvorna valdes delvis från Magill Estate som ägs av Penfolds och en vingård söder om Adelaide. Den första årgången gjordes i två versioner för att säkerställa rätt riktning. Den ena lagrades på fem Hogshead-fat, 550-litersfat, inte långt ifrån vad Schubert hade observerat i Europa. Den andra versionen lagrades i ett 4 550-liters neutralt fat. Detta gjorde det möjligt för Schubert att testa lagringsmetoden för att försäkra sig om att han rörde sig i rätt riktning. Efterföljande årgångar visade att lagring på Hogshead-fat var rätt lösning för Grange. Schubert hade alltså lyckats göra vin av shiraz enligt europeiska idéer - med potential att utvecklas i mer än 20 år.

Det avvisades första gången Max Schubert presenterade sin nya stjärna för ägarna och andra begåvade provsmakare. Det var verkligen inte det mottagande som Max Schubert hade önskat. Ändå var han lyckligtvis begåvad med tålamod och den uthållighet som nämns ovan. Ägarna till Penfolds krävde till och med att han skulle upphöra med produktionen. Ändå var han så säker på sitt projekt att han gömde sin produktion i källaren i flera år.

Lyckligtvis stod Jeffrey Penfold Hyland på hans sida. Jeffrey var ansvarig för produktionen på Penfolds då och tillät den hemliga produktionen. Det var inte förrän den första årgången var 10 år gammal som den hade den kvalitet som övertygade ägarna på Penfolds. Därifrån fick Max Schubert grönt ljus att återuppta sin produktion av Grange.

Den offentliga presentationen av Grange i Australien

Det har alltid funnits en stor tradition av vinutställningar i Australien, där producenterna provsmakar varandras viner blint och delar ut medaljer. Provningarna är mycket uppskattade, men Penfolds har hållit sig borta från dessa under de senaste decennierna. År 1963 återvände de till de australiensiska vinmässorna för att presentera 1955 Grange Hermitage. Vid utställningen vann Grange guld och denna årgång har sedan dess skördat mer än 50 guldmedaljer - 1977 vann den till och med priset för bästa röda vin vid utställningen i Melbourne. Grange hade upptäckts av alla de rätta personerna för att hjälpa till att göra vinet känt.

Härifrån har Grange skördat otaliga medaljer och fantastiska recensioner. Flera årgångar har fått 100 poäng av Robert Parker och de fina recensionerna ställer sig i kö.

PEN-Prod-Beauty-RedCapsule_1920x1441.jpg

Fler kändisar från Penfolds

Även om Grange har fått en överväldigande, om än välförtjänt, uppmärksamhet i den här artikeln finns det flera utmärkta viner i Penfolds sortiment. Hög kvalitet finns över hela spektrumet från Penfolds och även på de lägre nivåerna strävar vinmakarna på Penfolds efter att leverera viner som utmärker sig i sin kategori.

Idag producerar Penfolds många olika viner, som alla förtjänar sin stjärnstatus. Antingen små produktioner, där ett enskilt skifte har utmärkt sig, eller ett unikt vin som bara produceras i en årgång. Det finns dock en handfull viner som har bidragit till att göra Penfolds känt för mer än bara Grange.

St. Henri Shiraz

St. Henri Shiraz är en del av Penfolds historia och den första årgången producerades redan 1888. Då hette vinet Auldana Cellars St. Henri Claret och var förmodligen uppkallat efter vinmakarens son. Vinet krönte stor framgång i detta tidiga skede och vann priset för bästa rödvin vid The Adelaide Wine Show 1890 och 1891. Namnet och vinet försvann kring första världskriget men återupptogs i början av 1950-talet. Den första kommersiella årgången av St Henri under Penfolds var 1957.

St Henri Shiraz är nästan en motvikt till Grange. Vinet är baserat på shiraz som inte lagras på nya fat. Druvorna till vinet skördas i flera distrikt och den senaste årgången skördades från sju olika distrikt. Det lagras på stora fat som är mer än 50 år gamla. Här sätter sig vinet men tar inte upp någon smak från fatet. St Henri Shiraz är ett klassiskt shirazvin från Australien fullt av karaktär och kraft.

Bin 389 Cabernet Shiraz - aka. Baby-Grange 

Bin 389 kallas ofta för Baby-Grange. Det beror på att den föddes ungefär samtidigt som Grange och tappades på flaska med nästan samma inställning. Med denna ville Max Schubert se vad som var möjligt om han blandade bra cabernet sauvignon med några av de bästa shirazerna.

Den första årgången för Bin 389 var 1960, alltså precis i hälarna på Grange. Druvorna skördas från flera olika regioner. Innan vinet buteljeras lagras det på förra årets fat från Grange, vilket också bidrog till smeknamnet Baby-Grange. Bin 389 är en klassiker i sortimentet hos Penfolds och utvecklas otroligt bra med tiden i källaren.

RWT Shiraz Bin 798

RWT-förkortningen står för "Red Winemaking Trial". Det är inte längre ett försök, men Penfolds har behållit namnet. Det här vinet är tänkt att visa de bästa sidorna av ett distrikt - den berömda Barossadalen, där shirazdruvan är som bäst. Druvor med stor fetma och mycket aromer är målinriktade och det produceras vin som skiljer sig avsevärt från Grange.

RWT:s första släpp var årgång 1997, som kom efter några års källarförsök för Penfolds vinmakare. Från och med årgång 2014 fick vinet namnet Bin 798. Siffrorna hänvisar till bokstäverna RWT på en mobiltelefons numeriska tangentbord.

Bin 707 Cabernet Sauvignon

Bin 707 uttrycker Penfolds stil genom cabernet sauvignon. Druvorna är utvalda för sin stora intensitet och kommer från olika regioner. Både jäsning och lagring sker på nya ekfat och stilen är kraftfull och lämplig för lång lagring.

Bin 707 är uppkallad efter Boing 707, med hänvisning till det namngivna flygplanet som förde Australien närmare resten av världen på 1960-talet. Faktum är att planet flög lågt över Penfolds huvudkontor nära Sydney Airport. Max Schubert gjorde flera experiment med cabernet sauvignon på 1950- och 1960-talen, men huvudsakligen användes druvan för blandningar. Bin 707 var det första renodlade experimentet och kom ut på marknaden med årgången 1964. Vinet produceras endast när vinmakaren anser att kvaliteten tillåter det.

Magill Estate Shiraz

På Magill Estate grundades Penfolds år 1844 och vingårdarna här består till 100 % av shiraz. Magill Estate Shiraz tillverkas med traditionen i åtanke, vilket är anledningen till att endast druvor från egendomen skördas - och alla druvor skördas för hand. Druvorna pressas på en gammaldags korgpress, vilket var normen när vingården grundades. Slutligen lagras vinet i en kombination av franska och amerikanska fat. Magill Estate Shiraz producerades för första gången 1983 och är känd för att skilja sig markant från den stil som annars kännetecknar Penfolds.

Yattarna Chardonnay

Penfolds är mest kända för sina röda viner och därför markerade lanseringen av Yattarna Chardonnay ett nytt kapitel i egendomens historia. Efter 114 försök med vinframställning producerades den första årgången Yattarna Chardonnay 1995, som av media kallades "white Grange" och till och med hamnade på de australiensiska tidningarnas förstasidor. Chardonnay har alltid varit en populär druva och Yattarna är det finaste vinet från Penfolds som gjorts på denna druva.

Druvorna skördas från de bästa vingårdarna i flera distrikt - från Yarra Valley till Tasmanien. Man vill ha druvor som har mognat under lång tid, vilket ger en optimal balans. Stilen här kan jämföras med de bästa vinerna i världen på Chardonnay.

Ovanstående viner berättar en viktig och väsentlig del av historien. Ändå kommer ständigt nya intressanta viner till Australiens vinportfölj - vissa uppnår till och med stjärnstatus redan från första årgången. Bin 111A Shiraz släpptes första gången 2016 och fick 100 poäng av The Wine Advocate. Det här bekräftar bara att Penfolds strävar efter kontinuitet och innovation.

PEN-Prod-Beauty-Yattarna-Chardonnay-NV-W1600x1200px.jpg

Från Adelaide Till Champagne

Penfolds är i första hand en australiensk vingård, men önskan att utforska nya områden har tagit dem från Kalifornien till Champagne. Quantum är namnet på ett nytt spektakulärt vin från Penfolds. Det är resultatet av Shiraz-druvor från Australien och Cabernet Sauvignon från Kalifornien. Därav den nya "appellationen" Wine of the World. Den första årgången var 2018 och det har redan fått imponerande recensioner världen över.

Den nuvarande chefsvinmakaren på Penfolds, Peter Gago, började som vinmakare för mousserande viner. Den kärleken fortsätter och för honom var det en naturlig utveckling för Penfolds att utveckla en champagne i samarbete med sin franska importör - Champagne Thienot. Till en början producerade partnerskapet tre viner för att fira Penfolds 175-årsjubileum. Alla tre vinerna är baserade på den utmärkta årgången 2012. Dem första är en blandning av Pinot Noir och Chardonnay - de andra två är från enskilda druvor som skördats i Grand Cru-byar. Det australiensiska inslaget är att den likör som används för doseringen är lagrad på fat från Yattarna, Penfolds berömda Chardonnay från Australien. Penfolds strävar ständigt efter innovation.

Penfolds vilar inte efter segern

När en vinintresserad läkare invandrade till Australien på 1800-talet hade han förmodligen aldrig drömt om att Penfolds skulle bli det dominerande varumärket på 2000-talet. Han hade inte heller förväntat sig att ett av hans viner skulle vara bland världens bästa. Så gick det och Penfolds triumferade med Grange.

Framgången är säker, men Penfolds vilar inte efter en seger, utan innovation och strävan efter vinets perfektion driver dem framåt. Det finns alltid utrymme för ny utveckling och även om ambitionsnivån säkrat mästerverket, är sökandet efter det nya vinmästerverk ständigt närvarande hos den ledande australiensiska vinjätten.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt