Artiklar - RareWine Academy - 8. augusti 2022

Magiska Bordeaux - den ultimata vinguiden

I Bordeaux ger druvsorterna viner i världsklass med stor mångfald. Lär dig mer om Bordeaux och deras appellationer och stilar i den här kompletta guiden.

En guide till Bordeaux

Bordeaux är ett av världens viktigaste vindistrikt. Mångfalden är stor, vilket är anledningen till att alla typer av viner produceras här. Allt kontrolleras på ett ädelt franskt sätt och områdets möjligheter verkar nästan oändliga.

På grund av de många möjligheterna kan Bordeaux också vara en komplex enhet att förstå. Om du förstår Bordeaux har du en fantastisk grundförståelse för många av världens andra vinregioner. Bordeaux är hemvist för några av världens bästa viner gjorda på de mest kända druvsorterna. I synnerhet Cabernet Sauvignon och Merlot utgör fantastiska referenspunkter som många andra vinmakare inspireras av.

Bordeaux är ett mycket stort område, som den här artikeln försöker ge en översikt över. Läs vidare och låt dig dras in i fransk vinfiness.

Läge och klimat i Bordeaux

Bordeaux ligger i västra Frankrike, där Gironde flodmynning rinner ut i Atlanten. Klimatet är måttligt och påverkas starkt av de floder som rinner genom regionen och av själva Atlanten. Regionen är relativt platt jämfört med andra framstående vinregioner, så det finns ingen betydande påverkan från högt belägna vingårdar eller mycket branta sluttningar.

Vinmässigt anses Bordeaux ha ett måttligt klimat, med en medeltemperatur på drygt 20 grader under odlingssäsongen. Detta skapar goda möjligheter för de mest kända druvorna i området. Jordmånen ger också utrymme för utveckling i de enskilda delområdena i regionen och producenterna drar nytta av detta med sitt val av druvsorter som är optimerade för jordmånen.

Det är dock viktigt att förstå att vädret inte alltid följer genomsnittet, så det är viktigt att titta noga på vädret det aktuella året. Det är faktiskt vädret som bidrar till de stora kvalitetsvariationerna mellan de olika årgångarna i Bordeaux.

Dessutom är blandningen av druvor en av de viktigaste punkterna för att förstå viner från Bordeaux. För i både vita och röda viner blandas flera olika druvsorter för att uppnå rätt balans i det slutliga vinet. Att förstå vad varje druvsort kan tillföra vinet, samt var den bäst odlas, är nyckeln till varje producents framgång.

Bordeaux i siffror

120 000 hektar vinodlingar

>60 appellationer

>8 500 producenter / slott

>9 000 viner varje år

Cirka 900 miljoner flaskor varje år

Cirka 1,5 % av världsproduktionen, 15 % av Frankrikes produktion.

< 3 % säljs för mer än 15 euro per flaska

10 % av vingårdarna kommer att vara ekologiska år 2020

Översikt: Vinstilar i Bordeaux

De flesta vinstilar finns representerade i Bordeaux. Som så många andra platser är det dock de stora röda vinerna som de flesta konsumenter känner till området för. Översikt över stilar i Bordeaux:

Mousserande: I Bordeaux produceras även mousserande vin med beteckningen "Cremant de Bordeaux". Det är i allmänhet lätta viner med en antydan till aromatisk karaktär från sauvignon blanc, som är den huvudsakliga druvan i dessa viner.

Vita viner: Dessa tillverkas i två olika stilar. Den lätta och eleganta stilen, utan fatlagring och redo att drickas i unga år. Oftast kommer de antingen från Entre-deux-Mers eller den bredare appellationen Bordeaux.

Det produceras även fatlagrade versioner med en komplexitet som utvecklas ytterligare under lång lagring. De bästa exemplen kommer från appellationerna söder om Bordeaux stad med Pessac-Léognan som ledare. På senare år har flera av de bästa rödvinsproducenterna börjat producera fina vita viner - från Margaux till Saint-Emilion.

Söta viner: Från appellationen Sauternes, som ligger cirka 30 km söder om Bordeaux, hittar du de söta vinerna. Den har ett unikt mikroklimat som gör att svampen botrytis cinera kan utvecklas optimalt på druvorna. Detta ger några av världens mest komplexa söta viner. Förutom Sauternes kommer de söta vinerna också från de omgivande appellationerna, varav "Barsac" är den mest kända.

Röda viner: Majoriteten av vinproduktionen i Bordeaux är rött vin med nästan 90 % av allt vin som produceras, där två huvudstilar dominerar. Den ena erbjuder lätta fräscha röda viner som kan drickas i unga år. Den andra stilen är den som gett regionen dess stora berömmelse - kraftfulla röda viner med stor utvecklingspotential. Den sista stilen representeras bland annat av "Pomerol" och "Pauillac".

Den nya stilen: Även moderna stilar som orange vin, okontrollerat naturvin och andra experiment kan hittas i alla delar av denna traditionsbundna region.

IMG_8777.jpeg

Druvsorter i Bordeaux

I Bordeaux används en mängd olika druvsorter. Alla druvor är föregångare för vinframställning i många länder, men det är i Bordeaux som de bästa druvsorterna produceras. Med referenspunkter avses viner som i smak och stil är den typ av vin som många andra vinregioner försöker återskapa. I Bordeaux kommer druvsorten dock sällan att nämnas på etiketten, eftersom producentens stil baseras på det årets blandning.

I Bordeaux kommer det mycket sällan att finnas viner gjorda på endast en druvsort. Traditionellt sett har producenterna flera druvsorter planterade i vingårdarna. Detta har gjort det möjligt för vinmakaren att anpassa sig till säsongens utveckling, eftersom alla druvor inte mognar samtidigt. De druvsorter som nämns här kommer inte alla att mogna optimalt under alla årgångar. Den druvsort som mognar bäst det året kommer ofta att vara den dominerande druvsorten i vinet det året.

För rödvin från Bordeaux används följande blå druvsorter:

Merlot är den mest planterade blå druvsorten för produktion av röda viner från Bordeaux. Merlot står för 66 % av de blå druvorna. Den planteras i hela regionen, men åtnjuter optimala förhållanden i Pomerol i synnerhet, där ett kultvin som Petrus framställs till 100 % av merlot utan tillsats av andra druvor. Druvan är känd för att ge mycket färg och mjuka mogna tanniner.

Cabernet Sauvignon är den näst mest planterade blå druvsorten med 22,5 % av de blå druvorna. Cabernet sauvignon är ryggraden i många av de bästa vinerna från regionen och områden som Pauillac och Margaux är några av de mest kända. Det namngivna Château Latour från Pauillac är gjort av mer än 90 % cabernet sauvignon och är ett av världens bästa exempel på vad druvan är kapabel till.

Det är dock ytterst sällsynt att viner görs uteslutande av cabernet sauvignon. Ofta blandas de med Merlot för att avrunda de hårda tanninerna och den höga syran.

Cabernet Franc upptar 9,5 % av de planterade vingårdarna i Bordeaux. Druvan är ännu mer sällsynt som egen druva och används främst för att blandas med de två ovannämnda druvorna.

Cabernet franc ger ofta gröna toner samt toner av örter och torra tanniner. Dessa attribut är bra i blandningar, där de ger kant åt vinet - på egen hand har den dock inte samma slagkraft. Den mest populära blandningen är med Merlot, där resultatet blir ett perfekt balanserat vin. Château Cheval Blanc från Saint-Emilion är till exempel känt för sin höga andel Cabernet Franc, som ger Cheval Blanc en unik karaktär.

Petit Verdot, Carmenere, Malbec och andra utgör de återstående två procenten av vingårdarna. De flesta av dessa druvor bör betraktas som kryddor, som används i små mängder i Bordeaux för att ge vinet en viss skärpa och karaktär.

Nya druvsorter har tillåtits i Bordeaux de senaste åren för att se hur andra druvor klarar sig i regionen mot stigande temperaturer. Dessa druvor är dock endast tillåtna i viner med Bordeaux-appellation, i viner från några få kommuner, så det kommer förmodligen att dröja många år innan touriga nacional blir en viktig druva i de mest kända distrikten i Bordeaux.

För vitt vin från Bordeaux används följande gröna druvsorter:

Semillon är den mest planterade och utgör 45 % av de totala vinodlingarna med gröna druvor. Det är den dominerande druvan för de söta vinerna i Sauternes och de omgivande kommunerna. Druvan angrips lätt av svampen botrytis cinera, vilket bidrar till att skapa Sauternes oförglömliga viner. I resten av regionen används den för att blandas med andra gröna druvor. Semillon bidrar med särskilt blommiga toner till vinerna.

Sauvignon Blanc är den näst mest planterade gröna druvan med 43 % av de gröna druvorna i Bordeaux. Den ger hög syra och en distinkt stil med toner av nyklippt gräs, fläderblomma och mineralitet. Detta är ryggraden i många av de stora torra vinerna från Bordeaux - särskilt från appellationen Pessac-Léognan.

Muscadelle, med 5 %, är en viktig aktör med sin mycket parfymerade karaktär. Den används främst i de söta vinerna och mindre i de torra versionerna. Druvan har dock inget att göra med den söta muskatdruvan som är känd på andra håll i Frankrike.

De sista vingårdarna är uppdelade på flera små druvsorter som huvudsakligen används lokalt. Ingen av dessa odlingar har något större inflytande på de viner som produceras i området, vilket är anledningen till att de inte ens finns med i de officiella uppgifterna om området.

Bordeaux.jpg

Uppdelning av höger- och vänsterbank

Bordeauxregionen är indelad i mer än 50 olika appellationer. En appellation är ett avgränsat område med tydliga regler för plantering, produktion med mera. En appellation kan omfatta en kommun eller i vissa fall flera kommuner. I allmänhet omfattar appellationen "Bordeaux" hela regionen, medan en appellation som "Pomerol" endast omfattar en viss kommun.

Den allmänna indelningen i Bordeaux är mellan Girondes flodmynning högra och vänstra strand. Indelningen används i stor utsträckning och ger en rimlig överblick över området.

Västra stranden

Den vänstra (västra) stranden är den sida av Gironde flodmynning där själva staden Bordeaux ligger. De vindistrikt som ingår i denna indelning är Medoc och underkommunerna norr om staden samt Graves och underkommunerna söder om staden.

Till vänster är marken rik på lera, vilket i allmänhet ger goda förutsättningar för druvan cabernet sauvignon. Sammantaget kan man säga att de röda vinerna härifrån har den största lagringspotentialen. Detta beror på att valet av druvsort, i kombination med markförhållandena, ger högre strukturella element i vinerna.

De mest kända kommunerna på den vänstra stranden ligger från norr till söder:

- Saint-Estéphe

- Pauillac

- Saint-Julien

- Margaux

- Pessac-Léognan

- Graves

Östra stranden

Den högra (östra) stranden av Gironde-flodmynning är större och mer varierad, med de mest kända appellationerna runt staden Libourne. Jorden är mer kalkhaltig här, vilket är en mycket lämplig jordart för merlotdruvan. Kombinationen av druvval och jordmån gör att vinerna från den högra stranden är mjukare och har mer rundade tanniner. Dessa viner är i allmänhet klara att drickas tidigare, men de bästa kan ha mycket hög lagringspotential.

De två appellationer som leder vägen för östra stranden är:

- Pomerol

- Saint-Emilion

IMG_8780.jpeg

De 5 viktigaste appellationerna i Bordeaux

Bra viner produceras på många platser i Bordeaux-regionen, men fem kommuner sticker ut när det gäller viner med stor utvecklingspotential. De fem kommuner som producerar de mest intressanta vinerna - både ur smak- och investeringssynpunkt - är dessa:

Pauillac

Pauillac är för många den mest kända appellationen i Bordeaux. Detta beror på att tre av de fem slott som är klassade som 1:a Grand Cru Classé ligger i denna appellation. Château Latour, Château Lafite-Rothschild och Château Mouton-Rothschild är de tre främsta slotten i kommunen av de nästan 100 slott som är registrerade i appellationen. Totalt omfattar appellationen 1213 hektar och 7,2 miljoner flaskor Pauillac produceras årligen. Pauillac ligger cirka 50 km norr om Bordeaux stad på vänster sida av Gironde-flodmynning.

Smakmässigt är vinerna från Pauillac kända för att vara rangliga och ha en hög intensitet i smaken när de är yngre än 15 år. Med tiden utvecklas toner av blyertspenna och fuktig jord.

Margaux

Appellationen Margaux ligger cirka 25 km norr om Bordeaux och är uppkallad efter det berömda Château Margaux, som är klassificerat som 1st Grand Cru Classé.

Appellationen sträcker sig över tre kommuner och totalt 1500 hektar. Totalt produceras 9 miljoner flaskor per år med Margaux på etiketten.

Margaux har 21 slott i Grand Cru Classé, 10 slott i Cru Bourgeois och fyra slott i Cru artisan (Länk till artikeln om klassificering när den är klar). När det gäller smaken är vinerna från Margaux kända för sin finess och elegans, som med åldern ger toner av svamp och tobak.

Pomerol

Pomerol är en liten och nästan perfekt appellation på den högra stranden. Pomerol utgör endast 0,7 % av den totala arealen i Bordeaux. Omkring 800 hektar är planterade här. I hela appellationen finns det 138 slott som producerar Pomerol. Eftersom appellationen är så relativt liten har producenterna alltid insisterat på att det inte ska finnas någon klassificering. Varje producent framställer sitt vin på sitt eget slott.

Den höga efterfrågan i kombination med den minimala arealen resulterar i höga priser på Pomerols viner. Under årens lopp har den höga kvaliteten på vinerna i appellationen garanterat en hög prisnivå och höga vinster, som har investerats tillbaka i slotten - vilket har säkerställt den konstant höga kvaliteten.

De mest kända slotten i Pomerol är Petrus, Lafleur och Le Pin, som alla producerar vin i små kvantiteter och ligger i toppen av prisskalan för hela Bordeauxregionen.

Saint-Emilion.

Saint-Emilion är den mest bildsköna av alla appellationer i Bordeaux-regionen. Den sträcker sig runt byn med samma namn, och staden har till och med skyddats som världsarv av UNESCO sedan 1999. 5 400 hektar vinodlingar sträcker sig runt appellationen - en del ligger på sluttningarna runt staden och resten sträcker sig österut, där de gränsar till Pomerol-appellationen.

I den senaste klassificeringen från 2012 har 82 slott rankats, med fyra slott i toppen. Château Cheval-Blanc, Château Ausone, Château Pavie och Château Ausone. Vinerna från Saint-Emilion görs främst på merlot, vilket ger mjuka och rundade viner med god balans.

Sauternes

Sauternes ligger 30 km söder om Bordeaux och är en appellation som omfattar söta viner gjorda på gröna druvor. Appellationen omfattar 1557 hektar plus ytterligare 390 hektar i Barsac, som tillhör samma appellation. Vinerna görs av druvor som lämpligen angripits av svampen botrytis cinera. Svampen uttorkar druvorna så att sockernivån blir utomordentligt hög. Detta ger viner med unik karaktär och stor sötma. Dessa viner har varit berömda i hundratals år och de är unika på världens vinmarknad. Château d'Yquem ligger i topp här, följt av många andra utmärkta châteaux.

Den fullständiga förståelsen av Bordeaux

Bordeaux är ett område med så många olika aspekter att det knappast går att beskriva en helhetsbild i ord. Befintlig lagstiftning och klassificering ger dock ramarna och hjälper till att förstå komplexiteten i det bergiga Bordeaux.

Bordeauxs i storhet och mångfald kan förstås på djupet när man sätter fötterna i den franska jorden mellan vinstockar och vingårdar. Ovanstående har beskrivit en Bordeaux med oändliga möjligheter till vinframställning i alla dess former. Komplexiteten är enorm. Bordeaux måste smakas, kännas och förnimmas innan någon form av överblick kan bildas. Den här artikeln har gett ramarna för berättelsen. Besök Bordeaux och komplettera bilden.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt