Investeringstips - Bourgogne - 21. september 2021

Starkt ägande och stora prishöjningar: investera i 2012 Clos de Tart och en verklig affärsidé

Solida historiska prisökningar bekräftar potentialen. Men det är långt ifrån det enda skälet till att vi har stora förhoppningar på Clos de Tart.

Historiskt Bourgogne-monopol i gott skick

I Bourgogne hittar vi Clos de Tart, där 60-åriga vinrankor i storform levererar druvor till vinet. Förutom att leverera formidabla viner som visar stor takt både när det gäller avkastning och pris är det också ett vin med massiva muskler bakom sig när det gäller marknadsföring och distribution. 

Årgång 2012 är tillgänglig för investeringar, och om den presterar som andra Clos de Tart-årgångar som förvaltas av RareWine Invest, kommer även den att bli en stark och attraktiv investering.

Erfarna, starka krafter för Clos De Tart

Clos de Tart fick en ny ägare 2018, som har tillfört några rejäla hästkrafter till marknadsföringen. François Pinault heter den nya ägaren, och förutom att bli stolt ägare till Clos de Tart står han också bakom lyxkonglomeratet Artémis, som bland annat äger Yves Saint Laurent och Gucci. 

Artémis och Pinault är vid det här laget rutinerade i vinvärlden, eftersom de tidigare har lett stora vingårdar. I dag äger de inte bara Clos de Tart, utan även legendariska Chateau Latour i Bordeaux, Eisele Vineyard i Napa Valley, Chateau Grillet i Rhône och Domaine d'Eugenie i Bourgogne. Alla dessa egendomar förvaltas av Frederic Engerer som har varit involverad i Chateau Latour sedan Pinault tog över det 1994. 

Pinault och Artémis har många års erfarenhet av att utveckla och stärka varumärken på toppnivå. Det faktum att Clos de Tart också förvaltas av Artémis innebär stora varumärkes- och marknadsföringskrafter av oändliga dimensioner. Sådana krafter kan påverka efterfrågan och därmed leda till prisökningar.

Investera i 2012 Clos de Tart

Förvärv av domäner har tidigare lett till prisökningar

Detta är inte första gången Artémis tar över en välrenommerad domän. Faktum är att François Pinaults visioner, som på ett kompetent sätt kombinerats med Frederic Engerers vinframställningskunskaper, har höjt Chateau Grillet avsevärt. Sedan Artémis tog över Chateau Grillet 2011 har man sett prisökningar i nästan alla årgångar. Årgångarna 2014 och 2012 har till exempel sett ökningar på 71,3 % och 56,7 % på bara ett år från juli 2017.

Kunskap och marknadsposition har därför en enorm inverkan på efterfrågan på ett varumärke i hela världen. 

Största Bourgogne-monopolet med minimal produktion 2012

Även om Clos de Tart med sina 7,53 hektar är det största monopolet i det bergiga Bourgogne är det trots allt ett minimalt område. Här produceras cirka 24 000 flaskor grand cru under en genomsnittlig årgång. Men så gick det inte till i  2012 års årgång

På Burghound.com hänvisar man till producentens egna ord om produktionen av 2012 års årgång. Här beskriver de hur skördeutfallet i årgång 2012 var så gott som halverat med endast 12 hl/ha. Med endast 7,53 hektar ger detta en produktion i årgång 2012 på endast ca 12 000 flaskor. Med andra ord en nästan katastrofalt låg kvantitet av det populära vinet. 

Investera i 2012 Clos de Tart

97 poäng för 2012 Clos De Tart

Wine Advocate ger 97 poäng till 2012 Clos de Tart. Det finns inga andra årgångar från Clos de Tart som fått mer än 97 poäng, så den här placerar sig i toppen. 

Faktum är att de 97 poängen från Wine Advocate tilldelades av Neal Martin innan han lämnade The Wine Advocate och istället började recensera viner för Vinious. Vinous gav 2012 Clos de Tart 94 poäng, medan Burghound landade på 92 poäng.

Smak är subjektivt, även för världens ledande kritiker, men Wine Advocate med sina 97 poäng är ett starkt riktmärke.

Hur går det för de andra Clos De Tart-årgångarna med 97 poäng?

Wine Advocate har tidigare gett 97 poäng till andra årgångar av Clos de Tart. Och prisökningarna på andra årgångar med 97 poäng som Wine Advocate betygsätter är tydliga. 

Enligt wine-searcher.com har priserna stigit rejält på alla tidigare årgångar med 97 poäng från Wine Advocate:

Årgång 5Y Prisökning Genomsnittlig årlig prisökning
200275,3 %11,87 %
200575,7 %11,93 %
200945,0 %7,72 %
201071,0 %11,33 %

Under de senaste fem åren har Clos de Tart-viner med 97 Wine Advocate-poäng alltså haft prisökningar på i genomsnitt 10,7 % per år under de senaste fem åren. 

9,5 procent i Rarewine Invest slår marknaden

9,5 procent i Rarewine Invest slår marknaden

Clos de Tart är också en gammal vän hos RareWine Invest. De viner som förvaltas här och som har funnits på marknaden i minst fem år* har gett en genomsnittlig avkastning på hela 19,8 procent under de senaste två åren. 

Detta innebär en genomsnittlig årlig avkastning på 9,5 %, vilket är bättre än marknaden och understryker Clos de Tarts ställning, vilket stärker våra förväntningar på framtiden.  

*Årgång 2008, 2009, 2010 och 2013 

Rarewine Invest Åsikt

Detta är en investeringsmöjlighet där siffrorna talar för sig själva. Det finns mer än imponerande prisökningar på fem år upp till 75 % på 97-poängsviner från Clos de Tart enligt wine-searcher. Lägg därtill att vi på RareWine Invest har sett en årlig avkastning på 9,5 % på enbart viner från Clos de Tart. 

Dessutom har vi att göra med en årgång där produktionen nästan halverats jämfört med den optimala avkastningen på fältet. Detta i kombination med en ägare som för närvarande arbetar med några av världens största varumärken gör detta till en mycket lovande investeringsmöjlighet.   

Investera i 2012 Clos de Tart

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2012Clos de Tart750OWC6€425
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt