Investeringstips - Övriga - 13. juli 2021

Rhônervin omgärdat av myter och kvalitet: Få tag på 2019 Jaboulet - Hermitage La Chapelle

I norra Rhône produceras viner av skyhög kvalitet, vilket imponerar på kritikerna. Begränsad produktion, höga betyg och hög efterfrågan är kärnan i detta tips.

Jaboulet: En prestigefylld producent baserad på familjetraditioner

I norra Rhône hittar vi Jaboulet, ett av de äldsta vinproducerande områdena i denna del av Frankrike. Det går inte att datera exakt när produktionen startade, men 1834 började en man vid namn Antoine Jaboulet att producera vin i Tain l'Hermitage. Och det var tur det.

Antoine Jaboulet krediterades som grundare av varumärket, och efter honom följde en stolt familjetradition av vintillverkning som har lyckats utnyttja områdets unika potential att producera vin i toppklass.

År 1997 var det inte mindre än sju medlemmar av familjen Jaboulet som skötte verksamheten på lika villkor. Deras varumärke hade då blivit världsberömt, och särskilt vinerna från La Chapelle Hermitage fick stort beröm och internationellt erkännande - något de fortfarande gör idag.

Från Jaboulet till Frey – från en familj till en annan

År 2006 såldes domänen. Om det var Frankrikes komplicerade arvsrätt eller bristen på solid förvaltning som gjorde att det blev så är inte känt.

Familjen Frey förvärvade Jaboulet, och det minskade verkligen inte kvaliteten på det redan hyllade vinet från La Chapelle Hermitage. Familjen Frey är väl förtrogen med konsten att göra vin med många års erfarenhet som ägare av Château La Lagune i Bordeaux.

Denna erfarenhet innebär att familjen Frey kan leverera toppviner från den bästa delen av Rhône, kanske till och med i hela världen, som står högst upp på podiet i Rhônedalen. Och med all sannolikhet i hela världen.

Hermitage La Chapelle – Kapellet på toppen på mer än ett sätt

La Chapelle är en hänvisning till ett litet kapell på toppen av Hermitage med utsikt över Rhône-floden, och kapellet är inte det enda som ligger på toppen. Vinerna följer dess exempel. La Chapelle görs på Syrah-druvor från Hermitages finaste marker, som omfattar toppvingårdar som Les Greffieux, Le Méal, Les Rocoules och Les Bressards.

Jordmånen är en smältdegel av olika glorier som granit, skiffer och gnejs, och de sydvända vingårdarna är skyddade från nordliga vindar och berikade med gott om solsken. Dessutom är vinrankorna på La Chapelle mellan 40 och 60 år gamla, vilket tillsammans med ovanstående faktorer ger optimala förutsättningar för vinframställning i toppklass.

Den unika, krävande och enastående terroiren resulterar i låg avkastning och högkvalitativa viner som mognar i tusenåriga romerska sandstensgrottor. Detta är ännu ett argument för att vinerna från detta område är värda att hålla ögonen på.

2019 Jaboulet Hermitage La Chapelle kan hamna i legendariskt sällskap

Det råder ingen tvekan om att La Chapelle är synonymt med kvalitetsvin. Tre gånger tidigare har Wine Advocate tilldelat Jaboulet Chapelle 100 poäng. Årgångarna 1961, 1978 och 1990, där särskilt årgången 1961 har omnämnts som ett av 12 mytiska viner från 1900-talet.

Robert Parker själv, förmodligen den mest respekterade vinkritikern i världen, har till och med sagt att årgång 1961 är ett av 1900-talets bästa viner, och hans åsikt kan man alltid ta för mer än gott. 2019 Jaboulet Hermitage La Chapelle är nära de 100 poängen från Wine Advocate, som ursprungligen har gett ett betyg på 98-100 poäng.

Detta skulle potentiellt kunna göra 2019 Jaboulet Hermitage La Chapelle till den enda fjärde årgången i serien som når den magiska tresiffriga siffran, och om detta skulle hända skulle det ha en stor inverkan på priset - nästan över en natt. Och även om den "bara" hamnar på 98 poäng är vi fortfarande i toppen, och med en solid investeringspotential för framtiden.

Investera i 2019 Jaboulet - Hermitage Chapelle

Detta har betyg som tidigare var avsedda för priset

När det gäller vininvesteringar vill alla ha samma sak: en bra och stabil avkastning. Det finns få garantier i livet, men som tur är finns det många faktorer som du kan lita på. Här är tre liknande exempel:

År 2019 gav Wine Advocate 100 poäng till 2016 års Sassicaia. Vi sålde den samma månad till ett pris på 210 euro. I dag, 2,5 år senare, är priset 275 euro. Det är en ökning med 31 % och en genomsnittlig årlig avkastning på 11,8 %.

År 2019 gav Wine Advocate 100 poäng till 2016 Solaia. Vi sålde den samma månad till ett pris på 230 euro. I dag kostar den 275 € bara två år senare. Det är en ökning med 19,5 % och en genomsnittlig årlig avkastning på 9,7 %.

I mars 2021 gav Wine Advocate 100 poäng till 2018 års Petrus. Detaljhandelspriset har stigit från 3 000 euro till cirka 4 000 euro i dag. Det är en ökning med 33 % på bara fyra månader.

Detta är ingen raketforskning, och 2019 års Jaboulet La Chapelle presterar i de höga poängintervallen, vilket också kan ha en avgörande inverkan på priset inom en snar framtid.

Begränsad produktion, höga betyg och hög efterfrågan: Resultatet är självförklarande

Det är ofta svårt att ange exakt hur många flaskor en producent producerar per år. Man uppskattar dock att cirka 12.000 flaskor kommer från La Chapelle i norra Rhône varje år. Norra Rhône står för endast 6 % av Rhônes totala rödvinsproduktion.

Begränsad produktion, höga betyg och stor efterfrågan: Nyckelfaktorer för en bra investeringsmöjlighet.

RareWine Invests åsikt

Rhône ingår i våra allmänna investeringsrekommendationer som en del av kategorin "Övriga världen", som även omfattar amerikanska viner och whisky. Vi förväntar oss mycket av båda områdena, men detta gäller särskilt det ofta förbisedda Rhône. Enligt den brittiska vinbörsen Liv-Ex var det faktiskt Rhônes viner som presterade bäst av alla i juni, med en ökning på 1,6 %. Rhône har verkligen bevisat sitt värde som det näst bästa delindexet på samma Liv-Ex med en ökning på 6,1 % för året.

Särskilt Jaboulet har sedan länge etablerat sig som en av områdets mest fulländade producenter. Rhônedalen är en av Frankrikes största appellationer, näst efter Bordeaux, men till skillnad från Bordeaux befinner vi oss i en prisklass där fler människor kan vara med, vilket är bra för både konsumtion och investeringar.

En sak är att Jaboulet är erkänt för att producera vin på högsta nivå, vilket också är fallet med 2019 års årgång. För det andra måste priset naturligtvis vara attraktivt i investeringssyfte. Och här är det så.

På RareWine Invest erbjuder vi just nu 2019 Jaboulet La Chapelle för 125 euro i hela lådor och i perfekt skick.

Som jämförelse är det billigaste priset på wine-searcher just nu 132 €. Vi erbjuder alltså marknadens billigaste pris på 2019 års Jaboulet årgång. Detta ger dig en fördelaktig möjlighet att få tag på flaskor från de mytomspunna vingårdarna i norra Rhône till ett attraktivt pris, innan priset stiger.

Investera i 2019 Jaboulet - Hermitage La Chapelle

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2019Jaboulet La Chapelle750OWC6€125
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt