Investeringstips - Övriga - 18. juni 2021

Kultvin från Cornas, Rhône: Investera i de bästa vinerna från Thiérry Allemand

Thiérry Allemand är mannen som på egen hand har satt Cornas på världskartan och skapat en nästan kultliknande fanskara för sina utsökta Rhône-viner.

I dag finns det ingen mer unik personlighet eller historia från norra Rhône än Thiérry Allemand - en man som själv har satt en hel vinregion på världskartan och skapat en stor och lojal skara av kräsna vinälskare, där efterfrågan klart överstiger de små kvantiteterna av Allemand-vin.

Legenden från Cornas

Om du riktar blicken mot Frankrike, närmare bestämt mot den berömda Rhônedalen, strax söder om Lyon, hittar du den minsta appellationen i hela Rhône. Namnet är Cornas, och om vi vrider tillbaka tiden bara 20-30 år, skulle de flesta icke-lokala vinkännare knappast fästa något särskilt värde vid området. Men en man har nästan på egen hand förändrat detta helt och hållet.

Thiérry Allemand inledde sitt vinäventyr i Cornas i början av 1980-talet, utan en familjeförmögenhet som stöd och utan bra ärvda markinnehav att bygga sin domän på. Därför började Allemand från grunden och samlade hela tiden in små övergivna och förvuxna jordlotter - en del på branta sluttningar, en del med gamla "vilda" vinstockar och andra med träd. Allemand stod inför en nästan omöjlig uppgift men lyckades genom hårt arbete och engagemang bygga upp sin egen domän från ingenting till att ha just de markinnehav som han ansåg vara idealiska.

Allemand hade ingen formell utbildning i vinframställning, men lärde sig av två av regionens förfäder, Joseph Michel, och Noël Verset. Allemand började snart tjäna pengar på att arbeta för Michel och Verset - pengar som några år efter starten spenderades på att köpa paket på Les Chaillot, som redan ansågs vara en av de bästa vingårdarna i Cornas.

Allemand hade ingen formell utbildning i vinframställning, men lärde sig av två av regionens förfäder, Joseph Michel och Noël Verset. Allemand började snart tjäna pengar på att arbeta för Michel och Verset - pengar som några år efter starten användes för att köpa jordlotter på Les Chaillot, som redan ansågs vara en av de bästa vingårdarna i Cornas.

Allemands goda relation med Verset belönades senare, och eftersom Verset inte hade några arvingar fick Allemand köpa en annan av de bästa vingårdarna i norra Rhône - nämligen Reynard.

Med över 30 års personlig erfarenhet har Thiérry Allemand satt hela Cornas på världskartan och skapat några exceptionella viner som har gett upphov till en fanskara av kräsna vinkännare, som på många sätt liknar förhållandet mellan den kultförklarade Champagnen Selosse och dess fans.

Om du letar efter en kultstjärna i norra Rhône är Allemand det närmaste du kommer.

Investering 2018 Reynard från Thiérry Allemand 2018 Reynard från Thiérry Allemand

Reynard och Les Chaillots

1987 började Allemand sälja vin till en negociant, vilket fortsatte fram till 1991, då negocianten vägrade att betala mer än de 32 franc per liter (cirka 5 euro) som Allemand krävde för vinet från Chaillots och Reynard. Från och med då skötte Allemand själv försäljningen och tappade vinet i sitt eget namn.

Mycket har hänt sedan dess och idag står Allemands Chaillot och Reynard som två av de mest älskade vinerna från Rhône-regionen, tillsammans med till exempel viner från Domaine Jamet eller Jean Louis Chave, om det bara inte kan vara för stort och exklusivt.

På Chaillot är vinstockarna mindre än 40 år gamla, medan de på Reynard är mer än 40 år gamla. Alla skiften bearbetas med hårt manuellt arbete, eftersom en maskin har svårt att arbeta på de branta sluttningar som vingårdarna ligger på. Den enda tillåtna druvan i området är syrah, vilket också är den som den 50-årige Thierry Allemand arbetar med. Alla vingårdarna sköts med stor respekt för naturen, och i källaren är det minimal påverkan på musten och nästan ingen tillsats av sulfiter. Detta resulterar i några av de hälsosammaste och mest hållbara vinerna som produceras i norra Rhône.

Allemand producerar i ca 500 lådor vardera av Chaillot och Reynard, vilket motsvarar bara ca 6 000 flaskor per vin. Till sin natur är detta en extremt begränsad mängd för den stora och lojala fanskara som Allemand har byggt upp på nästan rekordtid.

Vinerna kommer i OC12 Vinerna kommer i OC12

Bra kvalitet i Cornas Kultvin

Cornas är ett annat område som förtjänar internationell uppmärksamhet, men som också har potential. För medan de största och mest kända vinerna bara blir dyrare, söker många vinälskare efter alternativ och utforskar "nya" områden. Ett av dem är Cornas, och intresset drivs utan tvekan av Allemand. Men Allemands brist på tid i rampljuset kan spåras i de största kritikernas omdömen om vinerna. Det är faktiskt bara Vinous som systematiskt har gett poäng för de senaste tio årgångarna, där James Suckling och Wine Advocate å andra sidan har varit mer sporadiska, men ändå gett både 98 och 99 poäng för stora årgångar. Årgång 2018, som du har möjlighet att investera i här, har bara fått fatpoäng av Vinous, men allt tyder på att vi har att göra med en bra årgång:

ÅrgångReynardChaillot
201996-9895-97
201896-9795-96
20179695
20169796
20159896
201494-9693-95
20139594
20129695
201193-9493
201096-9795-96
200994-9593-94
Poäng av Vinous

Ökande popularitet återspeglas i stigande priser

Även om alla de stora kritikerna ännu inte har tagit full fokus på Allemand har världens vinälskare gjort det, om prisökningarna på hans två toppviner är en indikation. Mycket har hänt sedan negocianten 1991 inte ville betala 5 euro för en liter av Allemands sublima vin, men trenden verkar ha accelererat under de senaste åren.

Enligt wine-searcher.com har till exempel priset på Allemands Reynard, för alla noterade årgångar, ökat med 34 % under de senaste tre åren. Det är en genomsnittlig årlig prisökning på mer än 10 %.

Chaillot har hittills varit något mer populär, och priset här har ökat med 52 % under samma period, enligt wine-searcher.com, vilket är en genomsnittlig årlig ökning på 15 %.

Rarewine Invests åsikt

Thiérry Allemand är en sann ikon som har format uppfattningen om en hel vinregion och byggt upp sin domän från grunden för att bli världsberömd i vinvärlden.

Thiérry Allemands två eftertraktade toppviner, Chaillot och Reynard, är särskilt kända bland en kräsen skara vinälskare, och denna kärlek verkar sprida sig till den allmänna vinvärlden. Priserna har förvisso ökat stadigt sedan den första årgången (1989), och prisökningar under de senaste tre åren på 34-52 % tyder på ökat intresse och efterfrågan.

Om du är en Rhône-älskare är Allemand ett måste i din investeringsportfölj, medan toppvinerna från Rhône också kan fungera som en bra ballast i portföljen, som en motvikt till några av de mer klassiska kategorierna bland investeringsvinerna.

Vi tror på att det ökande intresset för de stora vinerna utanför de största regionerna kommer att fortsätta, och om det gör det är Thiérry Allemand's Cornas Chaillot och Cornas Reynard det rätta valet för en investeringsportfölj.

Investera i 2018 Reynard och Chaillot fran Thiérry Allemand

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅrgångVinVOLFörpackningANTAL. PRIS/FL. *
2018Cornas Chaillot750OC1260€ 235
2018Cornas Reynard750OC1260€ 285
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt