Investeringstips - Champagne - 13. januari 2022

Dom Pérignon: Ny utgåva med fantastiska resultat

Den globala bristen på champagne ökar investeringspotentialen i den nya 2012 års Dom Pérignon.

2019 var året då champagnevärldens extas släpptes lös och 2008 års årgång av prestigecuvéen Dom Pérignon äntligen släpptes. Champagneälskare runt om i världen ställde sig i kö, den legendariska referenschampagnen vaknade till liv och de som investerade från början har redan sett en avkastning på mer än 50 % under Champagnes första år. 

Nu har de begått ytterligare ett genidrag och 2012 års Dom Pérignon finns nu fysiskt på marknaden. Om du vill vara med från början är det dags nu. 

Dom Pierre Pérignon: historien om Benediktmunken

År 1668 valde den 19-årige Dom Pierre Pérignon att tillbringa resten av sitt liv som benediktinermunk i klostret Hautvillers. På den tiden var munkarna de största markägarna och producerade faktiskt tidens vin. 

Dom Pierre Pérignon ägnade sitt liv åt klostret - och lyckligtvis också åt vinframställning. 

Han var källarmästare på Hautvillers fram till sin död 1715 och hans mångåriga hängivenhet för vinframställning har satt sin prägel på vår tid. Det var han som utforskade olika druvor och fann att pinot noir var väl lämpad för det franska klimatet. Och det var han som bestämde sig för att blanda druvor för att göra mer komplexa viner. 

Den första Prestige Cuvée i Champagne

Idag används en del av druvorna från klostrets vingårdar i Hautvillers för att producera Dom Pérignon. Både för att hedra den legendariska munken, men också för att terroiret gör prestigecuvéen rättvisa. 

Dom Pérignon är världens första prestigecuvée med sin första årgång 1921, som kom ut på marknaden 1936. Upphovsmannen var Möet & Chandon, men efter andra världskriget blev Dom Pérignon ett eget självständigt vin för att främja sin kvalitet och detaljrikedom.    

Idag ägs Dom Pérignon av LMVH-gruppen och detta ska absolut inte underskattas. Med en stor koncern i ryggen följer också ett gigantiskt distributions- och marknadsföringsmaskineri som arbetar till prestigecuvéens fördel.

"Summa Cum Laude"

På Dom Pierre Pérignons gravsten står det ”Summa cum laude”, vilket i dag används på många universitet som den högsta utmärkelsen vid examen. Summa cum laude är ett uttryck för hårt arbete och framgång, vilket passar bra för både Dom Pierre Pérignon och prestigecuvéen Dom Pérignon. 

På samma nivå som de bästa årgångarna

Varje gång en årgångschampagne kommer ut på marknaden mäts, vägs och jämförs den med tidigare årgångar för att få en uppfattning om dess kvalitet. I Champagne är några av de senaste årgångarna 1988, 1996, 2002 och 2008 några av de mest aktuella årgångarna. Nu har årgång 2012 av Dom Pérignon släppts och den ger sina föregångare en rejäl skjuts för sina pengar. Den kommer att vara en av dem som ska tas med i ekvationen när "stora årgångar" nämns i framtiden: 

Vintage RJ WA VI AVG
2012 96 96+ 97 96,3
2008 97 95+ 98 96,7
2002 93 96 98 95,7
1996 96 98 95 96,3
1988 95 93 94 94,0
RJ: Richard Juhlin, WA: Wine Advocate, VI: Vinous, AVG: Average

Dom Pérignon 2012 får 96,3 poäng av världens mest respekterade vinkritiker, som i stort sett är enhälliga i sina bedömningar. Den ligger därmed nära den fantastiska årgången 2008 (96,7 poäng) och delar andraplatsen med 1996 års årgång. 

2012 slår alltså ut 2002 och 1988 från podiet, vilket understryker den sublima kvaliteten på 2012 års årgång i synnerhet, medan en jämförelse med den legendariska 2008 års årgång verkligen är värd att göra.

Hur 2008 Dom Pérignon har presterat hittills

Den 9 januari 2019 var en fantastisk dag. Det var första gången vi publicerade ett investeringstips om 2008 Dom Pérignon efter deras efterlängtade release. Priset var då 130 euro per flaska* och som väntat var det massiv entusiasm för investeringar. 

Mekanismer på vinmarknaden, som du kan läsa mycket mer om här, gjorde att priset tog en liten dipp (-5,3 %) under de kommande månaderna. Trots detta förblev (och förblir) vår rekommendation på investering i 2008 Dom Pérignon. Vi rådde investerare som hade köpt in sig att behålla lugnet och vara glada över att ha förvärvat volymer - något som inte skulle bli lätt i framtiden. 

I dag säljs 2008 Dom Pérignon för 200 euro*. Detta motsvarar en ökning med hela 53,8 %, en genomsnittlig årlig avkastning på mer än 15 % sedan vår första rekommendation. 

Årgång 2012 är inte årgång 2008, men de mycket jämförbara betygen ger ändå en bild av jämförbara viner, och eftersom årgång 2008 redan är och i framtiden kommer att bli, ännu svårare att hitta, är årgång 2012 ett mycket attraktivt alternativ och kommer sannolikt att bli ett favoritval bland världens Dom Pérignon- och champagneälskare. 

*exklusive tull, moms och skatt, i hela lådor och i perfekt skick.

Global brist på champagne

Coronapandemin har fått stora globala konsekvenser och oundvikligen har den också påverkat vinvärlden. I dag är det svårare att få tag på champagne av flera skäl. Enligt Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) minskade efterfrågan på champagne under 2020, med en försäljningsminskning på 18 % i volym.

Efterfrågan ökade dock igen i slutet av 2020 och fortsatte under 2021 med rekordhöga skördar. Detta har dock inneburit en ny utmaning: varje år sätter CIVC gränser för hur mycket champagne som får produceras och på grund av den sviktande efterfrågan minskade champagneproduktionen 2020 med 25 % jämfört med 2019. 

Kombinationen av detta och en betydande ökning av efterfrågan under 2021 har skapat en extrem obalans mellan utbud och efterfrågan, som inte bara kan åtgärdas över en natt. Champagneproducenterna är också pressade av utbudsproblemen när det gäller corona och även om produktionen lätt skulle kunna ökas igen, saknar de fortfarande allt från glas till kartong, trä och liknande. 

Gabe Barkley, vd för LMVH Group, förutspår att minskad produktion i de nuvarande årgångarna kan påverka marknaden i många år framöver. Detta ger en attraktiv miljö för investerare.

RareWine Invests åsikt

Vi tycker att Dom Pérignon 2012 är Summa Cum laude. För det första har vi att göra med ett prestigefyllt varumärke med stor marknadsföringsförmåga i maskinrummet. För det andra är 2012 års Dom Pérignon en årgång som imponerar på kritikerna och ligger nära årgång 2008. 

Årgång 2008 har presterat bra och gett 53,8 % sedan RareWine Invest erbjöd den för investering i januari 2019. 

Slutligen måste den globala bristen på champagne vägas in i denna investeringsekvation. Det lönar sig alltså att hålla ut när det finns en möjlighet att förvärva investeringsvärd champagne från de exklusiva husen medan de fortfarande finns på marknaden. En sak är säker: Om du vill vara med från början är det dags nu. 

Vi har stort förtroende för den här, precis som vi hade för 2008 års årgång. 

Investera i 2012 Dom Pérignon

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2012Dom Pérignon750OC6€ 180
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt