Marknadsanalyser - Champagne - 14. december 2020

Champagneinvesteringar är attraktiva som aldrig förr

Stigande handelsaktiviteter och priser. Champagne stjäl rubrikerna för 2020 enligt den engelska vinbörsen Liv-ex, och manifesterar sig därmed som en attraktiv investering.

I det avseendet har 2020 varit champagneåret när det gäller vininvesteringar, och detta trots att det för många inte har funnits mycket att fira under det senaste året. I den aspekten har Covid-19 satt käppar i hjulet för festligheterna, men för vininvesterare finns det anledning till optimism, inte minst om du har Champagne i din portfölj.

Stående rekommendation om Champagne för investeringar

På RareWine Invest har vi i nästan fem år, till skillnad från några andra på marknaden för vininvesteringar, haft en stående rekommendation om Champagne. Dessutom utgör Champagne nästan en tredjedel av vår rekommenderade portföljsammansättning. Vi har ofta hänvisat till de gyllene dropparna som vinens svar på statsobligationer, och de investerare som har omfamnat Champagne har upprepade gånger belönats.

Champagne tillmötesgår en av de viktigaste faktorerna för ett investeringsvin, nämligen en enorm nuvarande konsumtion i de flesta delar av världen. För festliga tillfällen, födelsedagar, mottagningar, fester, på barer och nattklubbar etc. Exemplen är otaliga, det finns alltid en ursäkt för att dricka champagne. Dessutom upplever man inte samma spartradition som bordeauxvinerna har exponerats för i många decennier.

Bristen på spekulation i Champagne som investering, den pågående konsumtionen samt ett globalt ökande intresse för den lilla vinregionen i norra Frankrike leder till idealiska förutsättningar för vininvesterare. Dessutom kan man också spekulera i ytterligare intresse från den enorma kinesiska marknaden i framtiden, eftersom särskilt de unga generationerna av kineser i allt högre grad antar västerländska vanor.

Cristal investering Ett av de största namnen på scenen: Louis Roederers Cristal

Champagne toppar listan i ny årsrapport

Den engelska vinbörsens årsrapport, Liv-ex, som just har offentliggjorts, bekräftar det växande globala intresset för alternativa investeringsformer, i ett visst vin. Låg volatilitet lyfts fram av Liv-ex som särskilt intressant för vin som investering - inte minst i en tid då börsen är omgiven av oro och stora svängningar.

I rapporten konstateras att Champagne tillsammans med vinerna från Italien är bäst presterande 2020. Champagnerna lyfts fram för de största prisökningarna, medan de italienska vinerna - drivna av 2016 Barolo och 2015 Brunello di Montalcino, nästan har fördubblat sin marknadsandel inom segmentet "Fine & Rare".

För Champagne, särskilt den redan legendariska årgången 2008, och den senaste utgåvan 2012, är de stora prisdrivarna, vilket också har lett till prisökningar på de omgivande årgångarna.

På Liv-ex-listan över de 10 mest handlade vinerna 2020 i kategorin Fine & Rare hittar vi inte mindre än tre champagner. 2008 Comtes de Champagne, 2008 Dom Pérignon och 2012 Cristal ligger på tredje, fjärde respektive femte plats på topp 10-listan.

Med detta i åtanke och Liv-ex uttalanden om att det inte finns några tecken på att Champagnes momentum inte kommer att fortsätta in i 2021, tyder det på att tidpunkten för att investera i Champagne i synnerhet kanske aldrig har varit bättre.

Champagne har skonats från strafftullar

Värt att notera är att Champagne, och även vinerna från Italien, har hittills undantagits från amerikanska strafftullar på 25 procent som infördes i oktober 2019. Alla andra franska viner omfattas fortfarande av tullarna.

När USA's tillträdande president Joe Biden ersätter president Donald Trump i början av 2021 kan det pågående handelskriget mellan USA och Europa äntligen sluta, men ingen vet säkert vad framtiden kan föra med sig.

På RareWine Invest kunde vi till och med rapportera prisökningar för Champagne på 4,5% i slutet av tredje kvartalet 2020, vilket gav Champagne över 25% under de senaste 5 åren. En solid avkastning, med tanke på att vi fortsätter att tro på att den viktigaste prisupptrappningen här, ligger framför oss.

Champagne i topp 10 för bara tredje gången på mer än 30 år

De positiva trenderna för Champagne bekräftas ytterligare av den ledande tidskriften Wine Spectator, som varje år vid denna tidpunkt publicerar sin Topp-100-lista över årets bästa viner. Listan, som har publicerats sedan 1988, publiceras baserat på de tusentals viner som deras redaktörer smakar och granskar under året.

Förutom redaktörernas egen viktning utmärker sig även vinets allmänna poäng, pris och handelsaktivitet (men främst i USA). Endast viner med poängen 90 poäng eller mer är berättigade till listan.

2020 års lista kan toppas något överraskande av Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial från den historiska spanska producenten Bodegas Marqués de Murrieta 2010. Ännu mer sensationellt är att för tredje gången i historien finns det en Champagne i topp 10 på listan. 2012 bollinger Grande Année upptar 10:e plats på listan, vilket vittnar om Bollinginges enorma kvalitet, men också den allmänna potentialen i Champagne.

1996 Krug Vintage nådde 10:e plats 2007 och var den första champagnen på listan, följt av 2008 Dom Pérignon Legacy Edition som tog 5:e plats i listan 2018.

2012 Bollinger Grande Année 2012 Bollinger Grande Année - bara den andra champagnen någonsin att nå topp 10-listan på Wine Spectator

För champagneinvesterare har det bästa ännu inte kommit

Flera branschmedier, inklusive respekterade Decanter, rapporterar stigande produktionskostnader för Champagne under de senaste 15 åren som inte står i proportion till prisökningarna. Därför förutspår experter och producenter enhälligt att champagnepriserna kommer att stiga i högre takt under de kommande 10 åren än vad vi varit vana vid tidigare.

På RareWine Invest upplever vi också ett växande intresse för Champagne, som historiskt tillsammans med Bourgogne utgör huvuddelen av våra investeringsrekommendationer, och förväntningar på prisökningar ger bördig mark för ytterligare Champagneinvesteringar, medan priserna fortfarande är på ett minimum.

Vill du veta mer om dina alternativ för att investera i Champagne, vänligen använd formuläret nedan så hör vi av oss.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt