Investeringstips - Champagne - 14. oktober 2021

97 poäng: Investera i extremt sällsynta 2010 Philipponnat Les Cintres

Hur exklusiv kan champagne bli, undrar du? Philipponnat Les Cintres, svarar vi. Investera i en extremt sällsynt champagne med en enda vingård av enastående kvalitet.

Champagne med en enda vinodling. Mikroskopiska partier. Stor lagringspotential.

Ett enkelt recept för vininvesteringar med stor potential finns i de tre egenskaperna ovan. Den här artikeln kommer att fokusera på 2010 Philipponnat Les Cintres, som förutom att vara ett världsberömt och väletablerat kvalitetsmärke också kännetecknas av sin mer än minimala produktion på sina toppchampagner. Läs mycket mer om potentialen hos denna champagne nedan.  

Växande intresse för exceptionella champagner: 2010 Philipponnat Les Cintres

Philipponnats vinhistoria går tillbaka till 1500-talet, då familjen levererade vin till Ludvig XIV:s hov. Dessutom har företagets källare från 1700-talet varit en del av det historiska Château de Mareuil. I nästan 500 år har familjen Philipponnat således gjort sitt avtryck i Champagne-regionen, där stolta traditioner har förts vidare i generationer..     

Under de senaste åren har intresset för viner från enstaka vingårdar i Champagne ökat, och ännu mer för viner från enstaka skiften som är kapabla att skapa något verkligt exceptionellt. För Philipponnat är detta inte unikt, eftersom de har producerat Champagne Clos des Goisses med en enda vingård sedan 1935. Detta 5,5 hektar stora skifte är omslutet av en stenmur på en brant sluttning i Mareuil sur Ay.  

Idag känner de flesta till Champagne Philipponnat, som grundades 1910 av Pierre Philipponnat. I dag står Charles Philipponnat bakom det berömda champagnehuset, som endast producerar i storleksordningen 650 000 flaskor årligen i hela sin produktportfölj. En mängd som låter som mycket, men som bara är en droppe i havet, jämfört med deras kollegors produktioner på miljon efter miljontals flaskor.

2010 Philipponnat Les Cintres 2010 Philipponnat Les Cintres

Extremt sällsynta Les Cintres från Clos Des Goisses

Clos de Goisses är en av de äldsta vingårdarna i Champagne-regionen och en av de brantaste med en lutning på upp till 45 grader. Detta ger den perfekt exponering för solen, vilket är anledningen till att champagnerna från här är både intensiva och bombastiska, och har perfekt lagrings- och utvecklingspotential.  

Om Clos de Goisses årliga produktion på cirka 30 000 flaskor är minimal, är volymen av Les Cintres årliga produktion mikroskopisk. Philipponnat Les Cintres 2010 produceras i endast 1 391 flaskor, vilket gör möjligheten att förvärva dem nästan ouppnåelig.  

Les Cintres produceras endast i fyra årgångar i mycket små kvantiteter: 2006 (okänt antal flaskor), 2008 (2 187 flaskor), 2009 (2 461 flaskor) och 2010 (1 391 flaskor). 

Även om tidigare årgångar har producerats i minimala kvantiteter är 2010 den minsta årgången med nästan 1 000 färre flaskor än sina föregångare. 

Blanc De Noir från Les Cintres och Krug Clos d'Ambonnay

Les Cintres är den senaste Blanc de Noir från Philipponnat, där man kanske med inspiration från Krug's Clos d'Ambonnay gör ett vin av sin bästa pinot noir. Detta skifte ligger på den högsta punkten mitt i Clos des Goisses, där druvorna når optimal mognad.  

Krugs dyraste champagne med en enda vingård kommer från den legendariska Clos d'Ambonnay. Liksom Les Cintres är det en Blanc de Noir, så det är svårt att inte dra vissa paralleller. Fem årgångar av Clos d'Ambonnay har släppts med cirka 5 000 flaskor per årgång. En Clos d'Ambonnay 2002 kostar för närvarande cirka 2 400 euro per flaska.    

Priset för Les Cintres kommer inte i närheten av Krugs Clos d'Ambonnay, men utbudet är mycket mindre och mer exklusivt. Två mycket spännande möjligheter för Champagneinvesteraren.

97 poäng från Champagne Guru

Endast fyra årgångar av Philipponnat Les Cintres har släppts, och som tabellen nedan visar är vinkritikerna inte alltid överens. Det är dock bara marginaler som skiljer betygen mellan recensenterna för de olika årgångarna.  

2010 Philipponnat Les Cintres har övertygat Richard Juhlin, vilket är anledningen till att han ger den hela 97 poäng. Juhlin är den ultimata champagnegurun, vilket understryker att vi här har att göra med en champagne av väldigt hög kvalitet.   

ÅrgångRJWAVIAvg
201097949495
200991979694,7
2008969796+96,3
200695-
Rj: Richard Juhlin, WA: Wine Advocate, VI: Vinous, AVG: Average.  

Rarewine Invests åsikt

Det är inte svårt att se investeringspotentialen i 2010 Philipponnat Les Cintres. Här har vi att göra med en sublim champagne vars produktion är så liten att det är nästan omöjligt att skaffa kvantiteter som lämpar sig för investeringar. Utom just nu.  

Dessutom får 2010 Philipponnat Les Cintres 97 poäng av Richard Juhlin, vilket understryker årgångens kvalitet. Lägg här till att paralleller till Krugs enastående Blanc de Noir Clos d'Ambonnay, som också beskrivs som Champagnes Romanée-Conti, inte kan undvikas. Les Cintres presenterar dock en mycket mindre produktion till en bråkdel av priset.  

Nämnde vi att endast 1 391 flaskor producerades? Vi rekommenderar att du snappar upp den om du vill lägga till mikroproducerad champagne i din portfölj. Tillgängligheten på den öppna marknaden är extremt begränsad, och det är av goda skäl.

Investera i 2010 Philipponnat Les Cintres

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2010Philipponnat Les Cintres750OC6€290
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt