Investeringstips - Bourgogne - 19. augusti 2021

2018 Coche-Dury Meursault Blanc

När det gäller investeringar nämns vitt vin allt oftare - och det med rätta. Bourgogne är den obestridda högborgen och Coche-Dury är en av de främsta producenterna.

2018 Coche-Dury Meursault – Vitt vin med potential från Bourgogne

Här har du möjlighet att investera i en av de bästa producenterna i Bourgogne. En producent vars vita viner omnämns i paritet med viner från Domaine Leroy och Domaine Leflaive. Vissa skulle till och med kalla Coche-Dury för kungen av Meursault, vilket de flesta skulle hålla med om.

Detta är populära vita viner med stor konsumtion och samtidigt en fantastisk potential att utvecklas med tiden. Intresset för de bästa producenterna i Bourgogne är skyhögt från vinälskare och efterfrågan är som bekant en viktig del i alla bra investeringar. Inte minst 2018 Coche-Dury Meursault, som är ett fantastiskt vin i en stor årgång, men prissatt under de absolut bästa vita vinerna. Det öppnar upp för stor konsumtion av vinälskare från hela världen - och konsumtion är en annan av de viktigaste delarna i en bra vininvestering. Som ofta i Bourgogne är kvantiteterna begränsade och därför är vägen banad för en solid investering.

En av de största vinmakarna på jorden

Coche-Dury beskrivs alltid i superlativ - och det med goda skäl. I dag är det Raphael Coche som bestämmer, men hans far, Jean-Francois, är fortfarande involverad i både vingården och källaren, där hans känsla för kvalitetsvintillverkning utnyttjas fullt ut.

Robert Parker från The Wine Advocate har faktiskt beskrivit Jean-Francois som "en av de största vinmakarna på jorden". Detta säger en hel del när det kommer från Parkers erfarna mun. 

Raphael Coche - fjärde generationen på detta ikoniska område

Domaine Coche-Dury grundades på 1920-talet av Leon Coche, som förvärvade några vingårdar runt Meursault. George Coche tog senare över och utökade med små markförvärv. År 1973 tog sonen Jean-Francois försiktigt över och ledde domänen uppåt. Under hans krävande ledarskap odlades nio hektar - Meursault, Puligny-Montrachet, Auxey-Duresses, Monthelie och Volna.

Han lämnade tryggt över verksamheten till sin son Raphael 2010.

Raphael Coche är i dag mannen som är ansvarig för detta ikoniska domänområde. Domänen släpper inte mycket mer än 3 500 lådor vin per år, men de har ändå skaffat sig ett rykte i nivå med de allra bästa när det gäller vita viner i Bourgogne.

Raphael arbetar både i vingården och i källaren tillsammans med sin far. Det är särskilt hans passion för vingårdarna som håller Jean-Francois aktiv när vinrankorna behöver skötas. Hans kunskap och nästan nördiga intresse för beskärning av vinrankorna är kanske en av de små saker som tar kvaliteten på Coche-Dury till toppen.

Meursault - Ett exempel av Coche-Durys höga nivå

Meursault, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet är de tre viktigaste kommunerna när det gäller vita viner i Bourgogne.

Meursault utmärker sig för att producera viner med god intensitet och stor potential. Under de senaste generationerna har Coche-Dury placerat sig högst upp på vinpodiet, i det prestigefyllda sällskapet med Leroy och Comtes Lafon.

Meursault är det enda vinet du kan hitta i lite större kvantiteter från Coche-Dury. Det gör dock inte detta till ett vin som finns i varje gathörn, eftersom vi fortfarande bara talar om fyra hektar vinodlingar utspridda inom appellationen Meursault. Det här är alltså klassisk Bourgogne med begränsad produktion.

På Coche-Dury är skördarna till och med betydligt lägre än de tillåtna 64 hektoliterna per hektar. Detta innebär att koncentrationen och kvaliteten på druvorna är absolut i topp. I allmänhet håller man fast vid traditioner för att hålla kvaliteten på en oförändrat hög nivå.

2018 Coche-Dury: Det bästa vi har sett det senaste decenniet

Raphael Coche har beskrivit 2018 års årgång som en varm och torr årgång som gav kvalitetsvin. 2018 var också året då starka vindar lämnade marken väldigt sprucken. Trots vissa hårda väderförhållanden säger Coche:

"Avkastningen var faktiskt ganska bra, och den bästa vi sett under det senaste decenniet".

Entusiasmen kring 2018 års årgång stöds av åsikter från både Burghound och The Wine Advocate. Burghound ger 2018 års Coche-Dury Meursault imponerande 92 poäng och konstaterar:

"Det här vinet är också mycket imponerande på grund av sin nivå och framför allt på grund av det utmärkta djupet."

The Wine Advocate håller med om de 92 poängen och konstaterar:

"Vinet är verkligen mycket lovande"

Rarewine Invests analys

Coche-Dury har sedan länge gjort klart att de tillhör topproducenterna i Bourgogne, och det är naturligtvis en plats som förpliktigar. Med 2018 års Meursault Blanc-årgång visar de återigen att de arbetar seriöst i både vingård och källare, och med en slutprodukt som tillhör de allra bästa Coche-Dury Meursault Blanc någonsin, enligt de ledande vinkritikerna. 

Topproducent, begränsad produktion, hög efterfrågan, hög konsumtion samt lovord och utmärkta betyg från kända kritiker understryker att denna årgång har stor investeringspotential. Den passar också in i den trend vi ser för investeringar i vitt vin, där det nästan uteslutande är Bourgogne som investerare från hela världen efterfrågar.

Att vi inte har att göra med toppvinet Corton-Charlemagne från Coche-Dury innebär också att prisnivån är helt annorlunda, vilket öppnar upp för en större konsumtion. Det är just därför vi ser att marknaden för de näst- och tredje bästa vinerna från de absoluta topproducenterna är attraktiv för investeringar. Således har även den jämförbara 2016 Coche-Dury Meursault Blanc från Coche-Dury ökat med över 13 % år 2021.

Nu har du möjlighet att börja eller komplettera din portfölj med en investering i vitt vin och till och med från en av topproducenterna i magiska Bourgogne.

Investera i 2018 Coche-Dury Meursault Blanc

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2018Coche Dury Meursault Blanc750OC12€525
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt