Investeringstips - Italien - 4. januari 2024

Sassicaia En Primeur: Få ett försprång på 2021 års årgång

2021 års Sassicaia är nu tillgänglig för förköp. Årgången i området ser ut att bli en stark sådan och Sassicaia tenderar att överträffa regionen...

Vi har förvärvat ett parti av den ännu inte släppta 2021 Sassicaia, som nu erbjuds "En Primeur" - en förförsäljning där du kan säkra en investering i den senaste årgången av ett av världens favoritviner och vara med redan från början.

Detta är en möjlighet där du investerar i det allmänt attraktiva fallet med supermärket Sassicaia, men samtidigt köper in den stora potentiella uppsidan som består av det faktum att ingen av kritikerna ännu har publicerat poäng. Och det verkar som om detta kan vara riktigt intressant.

Super-brand, Super Tuscan, Super-Sassicaia

När man talar om världens hetaste viner är det inte nödvändigtvis de dyraste pärlorna från just Bourgogne. Under de senaste 10 åren har Italien stulit rampljuset på den stora vinscenen. Med viner av utmärkt kvalitet och en tillgänglig prisklass har till exempel Super Tuscans och Brunellos satts på agendan, och i synnerhet Sassicaia har blivit helt oundvikligt.

Super Toscan-flamman tändes 2018 när 2015 års Sassicaia utsågs till årets vin av Wine Spectator, medan 2016 års årgång några månader senare uppnådde de magiska 100 Parker-poängen. Med undantag för 2017 års årgång, som levererar en mer jämn nivå, har efterföljande årgångar levererat extremt höga nivåer och skyhöga poäng som har skickat Sassicaias rykte till nya höjder.

Sassicaia tilltalar både unga och gamla, konnässörer och nybörjare och trivs i såväl snobbig finkultur som pop- och folkscenen. Sassicaia har allt.

Innebörden av en En Primeur-investering

Primeur-konceptet har sitt ursprung i Bordeaux på 1700-talet. På den tiden var slotten inte särskilt likvida, så de erbjöd intresserade parter möjligheten att köpa den senaste årgången i en förförsäljning innan vinet var färdigt och buteljerat. I det här fallet visste man inte hur slutprodukten skulle bli, men denna risk belönades med ett lägre pris. Om slutprodukten blev bra hade köparen gjort en mycket bra affär. Idag finns det mycket bättre förutsättningar för att bedöma En Primeur-viner, och den klassiska Bordeaux En Primeur-försäljningen är idag förmodligen mer rotad i tradition snarare än nödvändighet.

Detta En Primeur-alternativ på 2021 Sassicaia kommer med en stark potentiell uppsida, och det är just det som är kärnan i En Primeur-investering.

Men först tar vi en titt på hur tidigare år har presterat.

2021 Sassicaia

Så här har det sett ut från årgång 2016 och framåt

  • Årgång 2016 fick 100 poäng av Wine Advocate i januari 2019. Vid den tidpunkten handlades den för cirka 130 euro. Bara en månad senare var priset cirka 160 €, medan det följande sommar var 190 €. Vår senaste värdering av 2016 års årgång är 265 €. Så de 100 Parker-poängen gav +23 % nästan över en natt.
  • Vi tog inte itu med 2017 års årgång förrän kritikerna hade publicerat sina poäng. Priset på denna har ökat med 55,5% sedan vår första rekommendation i december 2019.
  • Årgång 2018 såg mer ut som ett En Primeur-fall. När vi kunde erbjuda den i förköp i juli 2020 kostade den 145 €, endast med betyg från Vinous (93-96). Vinous gav den slutliga poängen i februari 2021 (97) medan Wine Advocate gav ett betyg i januari 2021 (97+). 2018 Sassicaia kostar 200 € i slutet av Q1 2021, en ökning med 37,9%. Idag är ökningen 62,1%.
  • Årgångarna 2019 och 2020 var inte heller En Primeur-investeringar, och priset på dessa har inte rört sig sedan vi först erbjöd dem - något som inte är ovanligt under de första dagarna av ett nytt vin.

Varför potentiell uppsida i 2021 Sassicaia?

Även om 2021 Sassicaia ännu inte har fått några poäng från de ledande vinkritikerna, kan vi ta en titt på förhållandena för årgången och få en uppfattning om resultatet.

Vinous betygsätter årgången i intervallet 94-97 poäng. Som jämförelse får årgång 2020 94 poäng och 2020 Sassicaia kostar 225 euro. Superårgången 2016 rankas i intervallet 98 poäng. I detta perspektiv tyder det på att du i värsta fall kan få ett vin i nivå med 2020, som för närvarande är 12,5% dyrare, eller ett vin som kan nå nästan toppen.

Wine Advocate har inte publicerat en bedömning av 2021 års årgång i Bolgheri, men har gett 2020 års årgång 90 poäng medan 2016 får 96 poäng.

Wine-searcher.com gör också denna typ av analys och bedömer årgång 2021 som Good/Excellent, där årgång 2020 "bara" får Good. Referensårgången 2016 får omdömet Excellent.

Detta tyder på att förhållandena i årgång 2021 kan producera riktigt bra viner, men mer intressant är att Sassicaia har en vana att få ut det ideala av sina årgångar, vilket är anledningen till att de vanligtvis får högre poäng än vad kritikernas totala poäng för området dikterar.

2021 Sassicaia

Värsta tänkbara fall: Ett bergfast investeringscase

Ovanstående beskriver den spännande potentiella uppsidan i En Primeur-investeringen, men det ska inte förstås som att caset är en lott. Caset står på en solid grund av ett starkt varumärke, hög kvalitet och god historisk avkastning, och om kritikerna skulle göra oss besvikna med sina betyg står caset fortfarande som ett bergsäkert investeringscase.

Under de senaste fem åren har de 10 senaste årgångarna som har funnits på marknaden i minst fem år (2006-2015) i genomsnitt gett en avkastning på 66,3%. Det motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 10,7%.

Det är också slående hur italienska viner återigen har presterat och visat stabilitet på en utmanande marknad. Medan de stora kategorierna 2023 har fått sig en törn har de italienska vinerna under vår förvaltning ridit ut stormen och ligger praktiskt taget stilla med en genomsnittlig tillväxt på 0,04%.

Den höga kvaliteten, erkända varumärken och prissättning som har en enorm publik är bara några av anledningarna till att stora italienska viner klarar sig bra i osäkra tider, vilket vi också såg under finanskrisen och Corona-krisen.

Om du vill fördjupa dig i de italienska vinernas styrkor och varför de presterar bra i turbulenta tider kan du läsa mer i denna analys: Att investera i italienskt vin: Hur ser framtiden ut ?

RareWine Invests åsikt

Detta är startskottet för att investera i den senaste Sassicaia, och oavsett om du är en ny eller mer erfaren investerare så är detta ett spännande case. Sassicaia har en vana att prestera mycket bra och har också varit en av de stora favoriterna bland investerare ända sedan vi började tillhandahålla investeringsvin på professionell nivå.

Med en genomsnittlig avkastning på 66,3 % under de senaste tio årgångarna är Sassicaia ett skolboksexempel på hur ett vin med ett starkt varumärke och hög kvalitet kan generera god avkastning och är ett riktigt spännande långsiktigt investeringscase.

Men det är En Primeur-vinkeln och bristen på poäng som gör 2021 ännu mer intressant nu och på kort sikt. Indikationerna är tydliga: 2021 ser ut att bli en stark årgång i regionen och Sassicaia har en vana att överträffa den allmänna nivån i regionen. Det är nu det blir riktigt spännande.

Om du redan har Sassicaia i din portfölj och kanske till och med flera årgångar, kan det ha en positiv synergieffekt att kunna erbjuda paket med flera årgångar när de realiseras senare.

Om du vill säkra din investering och vara med från början är det här din möjlighet.

OBS: Detta är en förköp innan vinet fysiskt finns på marknaden. 2021 Sassicaia förväntas släppas från producenten runt augusti/september i år.

Investera i 2021 Sassicaia En Primeur

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2021Sassicaia750OWC6€ 200
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt