Investeringstips - Övriga - 29. februari 2024

Sällsynt erbjuden | 2019 Hundred Acre Ark Vineyard

99 poäng kommer sannolikt inte att bli ointressant, och du får dessutom en begränsad tillgänglighet och ett smickrande investeringspris.

Det är extremt sällsynt att Hundred Acre Ark Vineyard hittar till den här investeringsplattformen, och förra gången vi kunde erbjuda några av Napas finaste viner via en e-postkampanj var det 2022 som stod i kalendern. Det säger något om hur sällsynt den här möjligheten är. Och hur stor efterfrågan är på Hundred Acre.

I det här fallet är 2019 Hundred Acre Ark Vineyard tillgänglig för investering. Det åtföljs av 99 poäng, en flamboyant skapare, begränsad tillgång och en smickrande prislapp. Dyk ner i potentialen nedan.

Jayson Woodbridge hade en dröm om att skapa en mästerlig Cabernet Sauvignon

"Att hans okonventionella idéer och sätt att göra saker uppenbarligen ger resultat förstärker bara de rådande föreställningarna om ett slags mystisk, osynlig, mörk materia som står för hans framgång."

-Lisa Perrotti-Brown, Wine Advocate

Strax före millennieskiftet satte Jason Woodbridge sina kanadensiska fötter i den kaliforniska Napa-jorden. Och om du inte är bekant med Napa Valley måste du veta att i norra delen av Kalifornien ligger en berömd dal skyddad av två bergskedjor. Dalen badar i solsken och den vulkaniska jorden är rik på mineraler.

I dalen finns cirka 475 vingårdar, och även om dalen är liten känner de flesta vinkännare till dess existens. Här odlar några av världens bästa vinmakare några av världens bästa viner. Och Jason Woodbridge skrev in sig själv i den berättelsen när han 1999 vände sitt liv i investeringsbranschen och gjorde Napa till sitt hem.

Och han gjorde det för att han drömde om att skapa exceptionell Cabernet Sauvignon. Och kanske är det Woodbridges personlighet som har varit avgörande för hans framgång. Han har beskrivits som briljant, passionerad, flamboyant, arrogant, flyktig och visionär. Och kanske var det just detta och hans enorma känsla för detaljer som var avgörande för att han nästan från början kunde skapa en mästerlig Cabernet Sauvignon.

Hundred Acre Ark Vinyard | "Det är ett komplett vin på alla sätt".

Vid foten av Howell Mountain i Napa Valley ligger den 6 hektar stora vingården Ark, från vilken Hundred Acre producerar sitt Ark-vin. Ett vin som sedan det släpptes första gången, årgång 2005, har fått i genomsnitt 97,7 poäng av Wine Advocate. Och när det gäller Hundred Acre Ark är det bara Wine Advocate som konsekvent har smakat och betygsatt alla 15 årgångarna, med 2019 som det senaste tillskottet. Wine Advocate tilldelar 99 poäng tillsammans med uttalandet att: "Det är ett komplett vin med alla mått mätt". Och Woodbridge verkar hålla med om den observationen.

"Jag tycker att 2018 var en legendarisk årgång", säger han. "2017 hade vi en liten brand - 2018 var sedan så enkelt, så naturligt, frukten mognade bara långsamt och vackert. Problemet var att 2019 var ännu mer underbart."

- Jason Woodbridge

2018 fick 97 poäng, medan 2017 fick 98 poäng av Wine Advocate. Så medan Woodbridge och Wine Advocate välförtjänt hyllar 2019 års årgång, har vi med Hundred Acre Ark att göra med ett vin på en genomgående hög nivå. Och för att sätta det i perspektiv provade och betygsatte Wine Advocate 1631 2019-viner från Napa Valley, och endast 14 av dessa fick 99 poäng.

Woodbridge har enligt uppgift valt att skörda endast ett kluster per vinstock, vilket både är extremt tidskrävande och dessutom resulterar i mycket låga skördar. I skrivande stund finns det till exempel bara 12 erbjudanden tillgängliga för 2019 Hundred Acre Ark Vineyard, varav bara fyra är i fulla lådor.

Lägg därtill att man måste skriva upp sig på en väntelista hos Hundred Acre för att få köpa deras viner, och att vi bara lyckades få tag på 60 flaskor av 2019 års Ark Vineyard-årgång. Det är så begränsat det är.

Bra start, gynnsamt pris och bra historisk avkastning

Det är extremt sällsynt att vi har möjlighet att erbjuda Hundred Acre brett för investering, vilket naturligtvis beror på den omänskligt höga kvaliteten och dito efterfrågan. I juli 2022 fick vi på RareWine Invest 2019 Hundred Acre under administration för första gången, och sedan dess har den stigit med 5,2%. Det är alltså en bra start, men som vi alla vet är det ofta när volymerna börjar försvinna från marknaden som prisökningarna verkligen börjar komma.

Enligt Liv-ex har de senaste 10 årgångarna* Hundred Acre Ark Vineyard som varit på marknaden i minst fem år gett en genomsnittlig avkastning på 59,8%, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 10%. Lägg till detta att det billigaste priset på wine-searcher.com just nu är 555 €**. Ditt pris är €500**.

*Årgång 2006-2015

**Exklusive tull, moms och skatt. I fulla lådor och perfekt skick.

RareWine Invests yttrande

Detta investeringscase har allt. En fantastisk vingård vars unika skapare har lyckats göra vin i världsklass. Det finns bara inte så mycket av det, eftersom Woodbridge till varje pris kommer att främja kvalitet framför kvantitet. Och tillsammans med en överhängande efterfrågan på grund av genomgående hög kvalitet är detta anledningarna till att Hundred Acre sällan hamnar i ett investeringstips som detta.

99 poäng går aldrig ur tiden, så detta 2019 Hundred Acre Ark Vineyard kommer sannolikt att ha en hungrig publik så länge vinets drickfönster är öppet. Och enligt Wine Advocate kommer det inte att öppnas förrän 2025 och sedan stängas 2045. Det här vinet har alltså ett långt liv framför sig, vilket talar till investerarens fördel.

Föregångarna har utvecklats väl. Och priset på denna verkar särskilt gynnsamt just nu, jfr det billigaste priset på wine-searcher.com. Vi förväntar oss ett stort intresse för denna, så som alltid är det först till kvarn som gäller.

Investera i 2019 Hundred Acre Ark Vineyard

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2019Hundred Acre Ark Vineyard750OWC3€ 500
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt