Investeringstips - Övriga - 30. april 2024

Harlan Estate har alla element av storhet | Investera i Magnums

Detta är ett sällsynt tillfälle att investera i den mest innovativa vingården i USA

“Today, Harlan Estate is, without question, the most innovative winery in Napa Valley.

- Antonio Galloni, Vinous

Med ovanstående citat sätter Antonio Galloni en bra scen för detta investeringstips. Vad han inte nämner är att Harlan Estate också är symbolen för oöverträffad kvalitet och extremt sparsamt utbud. Citatet säger inte heller mycket om de skogsbränder som härjat i Napa Valley de senaste åren och som gradvis har blivit det nya normala.

Vi gör allt vi kan för att förvärva Harlan Estates fantastiska viner, och vi måste gå tillbaka nästan ett år innan vi senast hade tillräckligt med kvantiteter för att erbjuda brett för investeringar. Nu finns det återigen en sällsynt möjlighet att investera i detta unika vin. Även i magnumformat, vilket gör fallet ännu mer intressant. Läs mer om investeringspotentialen för 2010, 2012, 2014 och 2015 Harlan Estate på magnum här.

Harlan Estate - Kalifornisk vinperfektion

Harlan Estate är mer än bara en vingård; Det är berättelsen om en visionärs beslutsamhet och en hyllning till strävan efter perfektion. När den tidigare fastighetsutvecklaren Bill Harlan fängslades av vinets magi under en resa till Bordeaux och Bourgogne på 1980-talet föddes drömmen om att skapa den ultimata kaliforniska vinupplevelsen. Denna dröm tog form 1984 när Bill Harlan bestämde sig för att producera från de böljande kullarna i Oakville.

Med 97 hektar mark och en vision i sitt hjärta planterade Bill Harlan 16 hektar Cabernet Sauvignon och allierade sig med ett skickligt team av vinmakare. Efter tre årgångar släpptes den första årgången och Harlan Estate började sin resa mot legendarisk status.

Under tre decennier har Harlan Estate konsekvent strävat efter perfektion, utan att helt omfamna den. Bill Harlan, en man med visioner och beslutsamhet, tror på sitt eget sätt att det är ofullkomligheten som gör viner unika och intressanta. Men trots sitt motstånd mot perfektionism kommer han inte att släppa en årgång om den inte får över 95 poäng.

Harlan Estates policy är enkel: fantastiska viner görs i vingården.

Druvorna väljs ut med omsorg och uppmärksamhet, och i källaren utför vinmakarna sin magi, vilket resulterar i viner som är globalt erkända för sin friskhet, eleganta textur och stora komplexitet.

Denna passion för kvalitet och exceptionellt hantverk har lett Harlan Estate till toppen av Napa Valleys vinhierarki och till världsomspännande erkännande. Med varje årgång som produceras i begränsade kvantiteter på bara 2 000 lådor eller 24 000 flaskor är Harlan Estate mer än bara en vingård - det är en legend.

Harlan kommer med inneboende oöverträffad kvalitet

‘These wines possess all the elements of greatness - individuality, power combined with elegance, extraordinary complexity, remarkable aging potential, and compelling richness without ponderousness.’

- Robert M. Parker, Jr.

Att Bill Harlan inte kommer att släppa en årgång som får under 95 poäng låter som ett utopiskt mål. Men under detta årtusende har det bara varit tre gånger som en Harlan Estate har fått mindre än 95 poäng från James Suckling, Wine Advocate respektive Vinous. Årgång 2011 fick 93 poäng av Wine Advocate, medan årgång 2000 fick 91 poäng av Wine Advocate och 93 poäng av James Suckling.

Resten av utgåvorna lever upp till Harlans doktrin om minst 95 poäng, vilket gör detta till en kalifornisk vingård med en extremt elitnivå om det ens är meningsfullt att prata om botten i det här fallet.

Årgångarna 2010, 2012, 2014 och 2015 är tillgängliga för investeringar i detta investeringstips, och av de tre kritiker som nämns ovan får de 98,7 poäng (2015), 98 poäng (2014), 98 poäng (2012) respektive 98,7 poäng (2010).

I diagrammet nedan kan du se de individuella poängen och även se att den övergripande nivån är extremt hög. Så med Harlan Estate handlar det inte om huruvida du får kvalitet för pengarna - utan snarare om du kan köpa kvantiteter över huvud taget - eftersom extremt små kvantiteter produceras, och detta är till och med på Magnum.

HarlanUpdated.png

Sällsynt utbud och den mer frekventa förekomsten av skogsbränder

Det produceras som sagt endast runt 24 000 flaskor Harlan Estate per årgång, vilket i sig påminner om de extremt sparsamma mängder vi känner till från Bourgogne. Och av dessa 24 000 flaskor är de allra flesta i vanligt format, vilket innebär att utbudet av Harlan Estate i magnumformat är extremt begränsat även vid lansering.

Och när det gäller viner från Napa Valley finns det en mycket pressande faktor som potentiellt kan göra det glesa utbudet ännu mer begränsat: skogsbränder.

"Skogsbränder har blivit det nya normala i Kalifornien, så som samhälle måste vi arbeta tillsammans för att bli mer motståndskraftiga och bättre förberedda. Att göra vår del för att förhindra allvarliga skogsbränder och mildra förlusterna för odlare och lantarbetare har blivit en av NVG:s största prioriteringar. Våra Wildfire Resources hjälper druvodlare att förbereda sig för, reagera på och återhämta sig från en brandkatastrof."

Ovanstående citat kommer från Napa Valley Winegrowers, och särskilt stora skogsbränder under 2017 och 2020 har lämnat Napa Valleys odlare i massiv brandberedskap. Branden 2020 innebar att Harlan Estate antingen var tvungna att skörda extremt tidigt – eller förlora hela skörden. Och den tidiga skörden resulterade i en stil som var annorlunda än någonsin tidigare.

Och vad betyder det?

Det betyder två saker: En är att skogsbränder har blivit vanliga i Napa Valley, vilket gör att odlare löper större risk att förlora sina skördar eller pressas att skörda tidigare. Och tidigare skörd betyder en annan stil. Så vi vet inte vad framtiden har kommer visa - men vi vet vad som redan har producerats - och det är ett vin som saknar motstycke och som har en extrem kvalitet.

Magnum: Varför?

I det här investeringstipset kan du bara välja magnum, så du är befriad från att välja mellan format. Det är dock fortfarande vettigt att presentera magnumets kvaliteter.

Magnumflaskorna är dubbelt så stora som vanliga 0,75-litersflaskor. Mängden syre i flaskan är dock inte på motsvarande sätt större, vilket i princip innebär att vin i magnumflaskor mognar långsammare och bättre och därmed har större lagringspotential. Dessutom är de redan mycket mer sällsynta än de normala formaten när de släpps.

Och vinerna från Harlan Estate har en "anmärkningsvärd lagringspotential" enligt Robert Parker, och Wine Advocate bedömer dricksfönstret för de fyra årgångarna som finns tillgängliga i detta investeringstips enligt följande:

Årgång 2015: 2021-2051
Årgång 2014: 2019-2049
Årgång 2012: 2018-2068
Årgång 2010: 2016-2046

Det är värt att notera att ovanstående uppskattningar gäller flaskor i vanligt format, så drickfönstret för magnumformatet som finns tillgängligt här är betydligt längre.

Bästa pris på Harlan Estate

 

Harlan Estate i magnumformat är som sagt en raritet, varför det ofta är en raritet att kunna välja den årgång man vill ha. Här erbjuds fyra olika årgångar för investeringar, och de erbjuds till marknadens bästa pris enligt erbjudanden på wine-searcher.com.

Det billigaste priset för 2015 Harlan Estate på wine-searcher.com är för närvarande 2 757 €*. Ditt pris är 2 650 €*.

Det billigaste priset för 2014 Harlan Estate på wine-searcher.com är för närvarande 1 918 €*. Ditt pris är 1 750 €*.

Det billigaste priset för 2012 Harlan Estate på wine-searcher.com är för närvarande 2 200 €*. Ditt pris är 2 000 €*.

Det billigaste priset för 2010 Harlan Estate på wine-searcher.com är för närvarande 2 624 €*. Ditt pris är 2 450 €*.

*exkl. tull, moms och skatt. I fulla lådor och perfekt skick

Rarewine Invests analys

Det är inte varje dag som Harlan Estate erbjuds för investeringar - särskilt inte i magnumformat. Det är också därför du får möjlighet att välja mellan fyra olika årgångar. Detta är helt enkelt vad som finns tillgängligt just nu, och när möjligheten kommer att dyka upp igen kan vi bara spekulera. Det är därför vi inte rekommenderar det ena framför det andra.

Harlan Estate är ett av de mest populära varumärkena i Napa Valley. Deras nivå är extremt hög och deras utbud är motsvarande lågt. Speciellt i magnumformat. Lägg till detta det faktum att Napa Valleys framtid hotas av skogsbränder som verkar ha blivit en ständig fara för vinproduktionen.

Därför vet vi inte hur kvaliteten på Harlan Estate kommer att vara i framtiden. Om framtida skördar kommer att gå förlorade. Vi känner bara till den kvalitet som redan finns på marknaden. Och här får du ett extremt förmånligt pris.

Investera i Harlan Estate

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2015Harlan Estate1.500OWC1€ 2.650
2014Harlan Estate1.500OWC1/OWC3€ 1.750
2012Harlan Estate1.500OWC2€ 2.000
2010Harlan Estate1.500OWC1/OWC2/OWC3€ 2.450
*Alla priser är i EUR exklusive tull, punktskatter och moms vid leverans till tullager genom Nordic Freeport. Vinerna säljs endast i fulla lådor om inget annat anges, och priset är per flaska. Ett minimiköp gäller - kontakta oss för det specifika minimiköpet för detta alternativ. Förutsätter portfölj hos RareWine Invest. Priset på dessa viner kan ha ändrats sedan publiceringen av denna artikel. Reservation för felskrivningar

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt