Investeringstips - Övriga - 14. september 2021

+18,7 % YTD: Investera i 100 poängaren Hundred Acre från nästan oåtkomliga Napa Valley

En rad 100-poängsbetyg har satt Hundred Acre stadigt på världskartan, och mogna årgångar har blivit extremt dyra. Investera nu i Hundred Acre 2013 Kayli Morgan.

Napa behöver ingen introduktion

I den norra delen av Kalifornien ligger en liten dal insprängd mellan två bergskedjor. Den gynnas av solsken, vulkaniska jordar och mineraler. Med 18 000 hektar är dalen hemvist för 475 vingårdar som tillsammans producerar cirka 1 000 olika viner varje år. 

Även om dalen är liten känner alla i vinvärlden till dess namn. Namnet är Napa Valley, och här odlar några av USA:s bästa vinmakare kvalitetsvin av högsta karaktär. 

År 1980 blev Napa Valley det första officiella AVA (American Viticultural Areas) i USA, och detta är den beteckning som används för att klassificera vinregioner i USA. I Napa Valley finns det 13 olika AVA-områden, var och en belägen i närheten av en liten stad. Faktum är att flera olika druvsorter odlas i dalen på grund av de olika jordtyperna.   

Få en djupgående bild av Napa Valley just nu.

100 hektar med mästerlig cabernet sauvignon

50 % av alla druvor som planteras i Napa Valley är cabernet sauvignon, och en vingård som särskilt behärskar denna druva är Hundred Acre - uppkallad efter den fiktiva skogen på 100 hektar i Nalle Puh.  

Hundred Acre Winery grundades av kanadensaren Jayson Woodbridge, som har beskrivits som flamboyant, briljant, arrogant, svårfångad och visionär. Woodbridge är en bestämd man som inte är rädd för att kämpa i sin strävan att göra den bästa cabernet sauvignon.

Hundred Acre Kayli Morgan - The Picky Vineyard

Vid foten av Howell Mountain i östra Napa Valley ligger Kayli Morgans nio tunnland stora vingård. Sedan 2000 har den varit grunden för Hundred Acre, och här finns det inget utrymme för misstag. Vinerna skördas druva för druva och sorteras för hand, och allt som inte anses perfekt kasseras.  

Kanske är det den karismatiska ägarens kompromisslösa inställning som är anledningen till att Hundred Acre får stort beröm av världens främsta vinkritiker. 

100-poäng 2013 Hundred Acre Kayli Morgan 100-poäng 2013 Hundred Acre Kayli Morgan

Fantastiska betyg: 100 poäng för Hundred Acre, igen.

Det finns en anledning till att världens vinälskare håller ett vakande öga på Napa Valley och Hundred Acre. Faktum är att 2018 publicerade Lisa Perortti-Brown från The Wine Advocate resultaten av en vertikalprovning av Hundred Acres portfölj, och resultaten var tresiffriga. 

Faktum är att hon gav 100 poäng till 19 olika viner från Hundred Acre. Däribland 100 poäng till årgångarna 2002, 2005, 2007, 2013 och 2015 av Kayli Morgan.    

2013 Kayli Morgan ökade med 18,7 % på mindre än ett år

Vi har Napa Valley. Vi har 100 poäng för 2013 Kayli Morgan. Och vi har faktiskt prisökningar för fina viner i allmänhet. Enligt Liv-ex är delindexet Rest of The World 60 det bäst presterande regionala indexet year-to-date. Och det drivs till stor del av stigande priser på de bästa amerikanska vinerna. 

Vi ser den ökningen även hos RareWine Invest. Sedan januari i år har 2013 års Kayli Morgan årgång stigit med hela 18,7 %, medan årgångarna 2014, 2015 och 2016 också har haft stadiga prisökningar på 6,7 %. Detta ger en genomsnittlig ökning på 10 % YTD bland de Kayli Morgan-viner som förvaltas av RareWine Invest.

Hur är det med investeringspotentialen?

Priserna på viner från Napa Valley har stigit, och det finns inte mycket som tyder på att den trenden kommer att upphöra. 

Om man tittar på prisutvecklingen för tidigare årgångar från Hundred Acre ser den positiv ut. Enligt wine-searcher.com är det lägsta priset för en flaska 2002 Kayli Morgan för närvarande 729 euro. För 2005 års årgång är det lägsta priset 625 euro och för 2007 års årgång är det 526 euro - alla tre årgångar med 100 poäng från Wine Advocate. 

Dessa priser bör sättas i samband med att priset var betydligt lägre när de först kom ut på marknaden, och därför är de procentuella ökningarna mycket högre än bara den mellan dagens pris för 2013 års årgång och de tre tidigare årgångarna med 100 poäng. 

Dessutom finns det prisjusteringar från producenterna som höjer priset varje år. På den senaste årgången höjde till exempel Hundred Acre själv priset med mer än 10 % - en utveckling som skapar ännu mer utrymme för prishöjningar på mogna årgångar.

Rarewine Invests utlåtande

Både Napa Valley och Hundred Acre har befäst sin plats i toppen av hierarkin när det gäller amerikanskt vin. De etablerar detta med 100-poäng nästan gång på gång. Här har vi att göra med ett vin som också skördar 100 poäng och det gör det attraktivt att investera.   

Riktigt intressant blir det dock först när priset ligger i ett rimligt intervall, och det gör det här. Vi har sett både rejäla och stora prisökningar på viner från Hundred Acre, och vi har inte nått toppen ännu. Detta understryks ytterligare av det växande intresset för amerikanska viner. Detta har resulterat i kraftiga prisökningar, vilket har gjort Liv-ex' Rest of the World-index till det bäst presterande delindexet YTD. 

Därför tvivlar vi inte på att årgång 2013 Hundred Acre Kayli Morgan har allt som ett bra investeringsvin bör ha. Kvantiteten är begränsad och med sedvanligt stort intresse för 100-poängsvinerna rekommenderar vi att man agerar snabbt. 

Investera i 2013 Kayli Morgan från Hundred Acre i Napa Valley.

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS/FL. *
2013Hundred Acre Kayli Morgan750OWC3€445
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt