Investeringstips - Champagne - 12. januari 2023

Rekommendation: Köp 2007 Comtes de Champagne Och Comtes de Champagne Rosé

För cirka tre år sedan kunde du investera i 2007 Comtes de Champagne för 70 Euro. I dag kostar den 140 Euro. Var kommer du att befinna dig om tre år?

Comtes de Champagne Är Lätt Att Förstå

Taittingers ledstjärna, Comtes de Champagne, är synonymt med prestigefylld champagne till ett oöverträffat attraktivt pris. Comtes de Champagne är ingen nattklubbsklubbs-champagne. Comtes de Champagne är förfinad lyx, men med ett brett tilltal som har en extremt bred publik, både genom prisnivå och varumärke. Comtes de Champagne är inte svårbegriplig och inte heller vulgär, vilket till exempel Dom Pérignon eller Cristal kan uppfattas som. Prestigecuvéerna är i princip själva sinnebilden av överdådig livsstil och extravagans - Comtes de Champagne är snarare avslappnad och cool...

Med tiden har vi köpt upp 2007 Comtes de Champagne och Comtes de Champagne Rosé och kan nu erbjuda ett parti av dessa för investering. Dyk ner i potentialen hos den förbisedda och underskattade årgången nedan och gör dig redo för din nästa champagneinvestering.

Rekommendationen härifrån är tydlig: Köp Comtes de Champagne.

Om du vill läsa mer om Taittinger och Comtes de Champagnes historia hittar du alla våra tidigare artiklar här.

1. Akt: Comtes de Champagne (ordinarie)

Comtes de Champagne är diskret och underskattad men kan spela med de bästa. Årgång 2007 är inget undantag - tvärtom. 2007 är en lite lustig årgång i Champagne, där långt ifrån alla de stora husen fann sin produktion värd att få prestigepredikatet.

Trots detta valde Taittinger att producera en 2007 års Comtes och det måste sägas att de har fått en solid produkt ur en årgång som generellt sett inte anses vara en stor årgång - ändå har årgången också gett upphov till en Cristal och en Salon, och det är i det perspektivet som Comtes de Champagne framstår som underskattad. Döm själv i denna jämförelse av pris och kvalitet mellan följande toppchampagner:

ChampagneRJWAVIIAVGPrice
2007 Salon92969795.0€1,125
2007 Cristal96959796.0€500
2006 Krug Vintage*96979796.7€ 310
2006 Dom Perignon*94969795.7€205
2007 Comtes de Champagne94959695.0€140
*Inte släppt i 2007 års årgång. RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Genomsnittligt pris: Senaste värdering ex. tull, skatt och moms, per flaska, i fulla lådor och i perfekt skick.

Här är det särskilt iögonfallande att man för en Cristal måste betala 360 euro för en extra poäng, medan Salon av de tre kritikerna i årgång 2007 bedöms vara helt jämförbar med Comtes de Champagne trots en prisskillnad på nästan 1 000 euro.

Här är det naturligtvis relevant att komma ihåg att faktorer som varumärke och utbud också spelar stor roll. Till exempel produceras miljontals flaskor Dom Pérignon per årgång medan det endast produceras cirka 60 000 flaskor Salon.

Den totala produktionen av Comtes de Champagne är inte känd, men det uppskattas att Taittinger producerar omkring fem miljoner flaskor av alla viner i portföljen. En kvalificerad gissning är alltså att produktionsvolymen för Comtes borde jämföras mer med Cristal än med Dom Pérignon.

Comtes 2007 är i alla fall en bra champagne till ett attraktivt pris.

Stark Investering Med Fortsatt Potential
Även om 2007 Comtes de Champagne fortsätter att vara undervärderad när det gäller pris i förhållande till märke och kvalitet har den redan varit en stark investering för de investerare som investerade när vi först erbjöd den för investering i december 2019. Då kostade den 70 euro. Idag har priset fördubblats.

Om vi tittar i ett lite bredare perspektiv kan den brittiska vinbörsen Liv-ex rapportera att de senaste tio årgångarna av Comtes de Champagne, som har funnits på marknaden i minst fem år* under de senaste fem åren, i genomsnitt har gett en avkastning på 122,4 %.

Samtidigt är det också värt att notera att det globala intresset för Comtes de Champagne är märkbart: sedan juli 2020 har Comtes de Champagne konsekvent varit bland de 100 mest sökta vinerna på wine-searcher.com. Det kanske inte låter som en lång tid, men detta är oerhört imponerande för en "liten" prestigecuvée bland ALLA världens viner.

*årgång 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002, 2004, 2005 och 2006.

2007 Comtes de Champagne Och Comtes de Champagne Rosé 2007 Comtes de Champagne Och Comtes de Champagne Rosé

2. Akt: Comtes de Champagne Rosé

Som alla stolta champagnehus har Taittinger också en roséversion av sin prestigecuvée. Och som i alla andra fall står Comtes de Champagne Rosé för extra lyx och mer extravagans än sin vanliga motsvarighet.

Taittinger fick ut det bästa av årgång 2007 i sin roséutgåva, som faktiskt får exakt samma poäng som årgång 2008 (94,3 p) på ett genomsnittligt betyg bland de tre viktigaste kritikerna, medan årgång 2008 är cirka 65 % dyrare än årgång 2007 - bara på grund av 2008 års predikat!

Men om vi här också tittar på några jämförbara roséchampagner visar Comtes Rosé ett enormt värde för pengarna:

Rosé ChampagneRJWAWEAVGPrice
Cristal Rosé96-9796.5€450
Dom Pérignon Rosé*94959795.3€ 360
Dom Ruinart Rosé93969795.3€ 215
Counts Rose93969494.3€ 170
Bollinger Grand Year Rosé-94-94.0€115
*Inte släppt i 2007 års årgång. RJ: Richard Juhlin WA: Wine Advocate VI: Vinous AVG: Genomsnittligt pris: Senaste bedömning ex. tull, skatt och moms, per flaska, i fulla lådor och i perfekt skick.

Det är ingen hemlighet att Bollingers rosévin också verkar ha ett spännande värde, men det är också slående att de stora kritikerna inte systematiskt har granskat vare sig 2007 års årgång eller de andra årgångarna. Eftersom det inte kan bero på bristande tillgänglighet är det kanske mer troligt att det beror på deras rykte för denna.

Dessutom verkar förhållandet mellan pris och kvalitet vara till Comtes fördel även här. Okej, det är häftigt att dricka till exempel Dom Pérignon Rosé. Men champagneälskare måste fråga sig om det är mer än dubbelt så häftigt?

Comtes Rosé Har Givit en Stabil Avkastning

2007 Comtes de Champagne Rosé framställdes i december 2018 och släpptes våren 2019. Hos RareWine Invest har denna varit under förvaltning sedan sommaren 2021 och har sedan dess gett en avkastning på 36 % .

Om man tittar i ett lite bredare perspektiv kan den brittiska vinbörsen Liv-ex rapportera att de tio senaste årgångarna av Comtes de Champagne Rosé, som har funnits på marknaden i minst fem år* under de senaste fem åren, i genomsnitt har gett en avkastning på 88,1 %.

Investeringar i champagne är intressanta, men det som gör roséchampagne extra intressant är den totala produktionen:

Mer än 80 % av den globala produktionen av mousserande vin 2017 var vitt vin, medan endast 15 % var rosé. Ungefär 2 % var mousserande rött vin. Världens största producent av mousserande vin var, och är fortfarande idag, Italien. Detta innebär att när andelen italienska och de andra franska mousserande rosévinerna har dragits av, beräknas den totala produktionen av roséchampagne vara ytterst begränsad. Detta innebär att även om den nuvarande konsumtionen också är lägre av till exempel roséchampagne, måste betydligt färre flaskor också drickas för att det globala utbudet ska kunna sänkas procentuellt. Som ett resultat av detta är mogen roséchampagne också extremt svår att få tag på idag.

Varför investera i Champagne?

På RareWine Invest har vi nyligen tittat på Champagne och analysen är särskilt relevant nu när Champagne är på agendan, men också relevant i en värld som är ekonomiskt osäker.

För det första rapporteras försäljningen av champagne öka under det första halvåret 2022 jämfört med föregående år, och Champagnekommittén väntas tillkännage rekordförsäljning för 2022. Den massiva efterfrågan har till och med lett till att Moët fått slut på champagne.

Lägg därtill att efterfråga- och utbudssvårigheter 2022 har lett till att Champagnekommittén har höjt den tillåtna skörden för 2022 - utmaningen är helt enkelt att de stora champagnerna lagras i tio år, så det kommer att dröja länge innan detta får någon verklig effekt.

Dessutom förväntas de kinesiska välbärgade, västerländskt orienterade millennials och generation Z fördubbla storleken på vinmarknaden i Kina i synnerhet fram till 2026 - ett Kina som för övrigt förväntas bli världens största marknad för lyxprodukter fram till 2025.

Med andra ord stämmer inte alls utbud och efterfrågan på champagne överens. Inte nu och inte heller i framtiden - något som Champagneinvesteraren kan dra nytta av.

Läs hela analysen här: Analys: Utsikterna I Champagne - Kommer Korken Att Spricka I Framtiden?

RareWine Invests Analys

Baserat på ovanstående krävs det inte mycket kunskap om vare sig Champagne eller investeringar för att förstå potentialen i Comtes de Champagne. Så istället för att dissekera detta ytterligare är ett förtydligande på sin plats för att hjälpa dig att välja.

I grund och botten är roséutgåvorna nästan alltid av högre kvalitet än sina motsvarigheter, samtidigt som de också alltid produceras i betydligt mindre skala. Å andra sidan är rosé också alltid dyrare än sina motsvarigheter och är av denna anledning (samt mindre utbud) inte efterfrågade i samma utsträckning som de vanliga champagnerna. Här måste det dock sägas att vi tror att denna kategori har en stor framtida uppsida - särskilt på grund av den extremt begränsade produktionen av roséchampagne.

För dig är frågan egentligen bara om du vill investera i de vanliga versionerna med de goda egenskaper de har, eller om du vill betala lite extra för en mer specialiserad produkt som produceras i betydligt mindre skala - om det nu överhuvudtaget är en fråga om att välja det ena framför det andra.

Rekommendationen härifrån är i alla fall tydlig: köp (2007) Comtes de Champagne medan den finns tillgänglig.

Investera i 2007 Comtes de Champagne och Comtes de Champagne Rosé.

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2007Comtes de Champagne750OC6€ 140
2007Comtes de Champagne Rosé750OC6€ 170
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.
Scores Comtes de Champagne_SE 800x600.png

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt