Artiklar - RareWine Academy

Hospices De Beaune - Maurice Drouhins flykt från Gestapo

Världens största vinauktion för välgörande ändamål är en blandning av burgundisk generositet och ikoniska vinförsäljningar. Och just här kryddas historien med vin av särskild

Det var förmodligen ödet som gjorde att ett sjukhus som skapades av vänlighet, föddes i hjärtat av Bourgogne och nästan döptes i vin skulle överleva flera århundraden för att idag existera som ägare av världens största välgörenhetsvinauktion.

Det är i alla fall så historien om Hospices de Beaune är uppbyggd. Och genom otaliga donationer har sjukhuset villkorslöst hjälpt otaliga sjuka människor under årens lopp. Och det råkar vara så att nunnorna på Hospices de Beaune också räddade livet på Maurice Drouhin när Gestapo kallade till "kontroll". Läs historien om den ikoniska vinförsäljningen och den tacksamma Drouhin här.

Hospices de Beaune - En institution i Bourgogne

I mitten av 1400-talet befann sig Frankrike på andra sidan av Hundraårskriget, som hade lämnat den franska nationen ödelagd och utarmad. Svält och pest var också en realitet, så 1443 beslutade Guigone-de-Salins och hennes man Nicolas Rolin att inrätta ett sjukhus i Beaune, i hjärtat av Bourgogne, för att erbjuda gratis hjälp till områdets fattigaste själar.

Själva sjukhuset ritades av Jacques Wiscrére, och idag står den exceptionella byggnaden som ett slående landmärke i vinhuvudstaden i Bourgogne. Byggnaden är en arkitektonisk gotisk byggnad med takpannor i gula, röda, blå och gröna nyanser, vilket är en symbol för det konstverk det var när det skapades och det stycke arkitekturhistoria det är idag. Idag har sjukhuset sedan länge flyttat till modernare lokaler och den ursprungliga byggnaden har blivit ett välbesökt museum fyllt av konstverk, gobelänger, möbler, autentiska interiörer och farmaceutisk utrustning.

Hospices De Beaune Hospices De Beaune

Sjukhus och vin i en vacker symbios

Idag är Hospices de Beaune fortfarande ett fungerande sjukhus, om än med moderniserade faciliteter. Sjukhusets historia är dock fylld av underbart vin, som redan från början blev en viktig del av Hospices de Beaunes verksamhet - och bidrog till sjukhusets överlevnad.

Så snart sjukhuset hade grundats började lokala medborgare och adelsmän donera vingårdar - både som en gest av tacksamhet för Guigones och Nicolas insatser, men också för att säkerställa räddningen av donatorernas egna själar. De många donationerna genom åren har resulterat i att Hospices de Beaune idag har 60 hektar vingårdar i Bourgogne i Côte de Beaune, Côtes de Nuits och Poully-Fuissé, varav de flesta är Premier eller Grand Cru-klassade.

Genom att producera och sälja vin kunde sjukhuset fortsätta att hjälpa människor i nöd. Traditionellt såldes vinet via lokala vinhandlare, men från 1859 och fram till idag såldes sjukhusets vinskörd på auktion: den berömda Hospices de Beaune-auktionen.

Hospices de Beaune räddade Maurice Drouhin från Gestapos avrättning

Hospices de Beaune är historien om vin och medmänsklighet i en vacker symbios. Det är därför underbart att Hospices de Beaune räddar Maurice Drouhins liv, trots att han varken var sjuk eller behövde pengar. Men han var i fara.

Maurice var den andra generationen i den berömda familjen Drouhin, som skapar eftertraktade viner i Bourgogne - än i dag. I början av juni 1944 greps han av Gestapo när de insåg att han hade lämnat viktig information till "fienden". Maurice var en framträdande aktör i den franska motståndsrörelsen. Lyckligtvis blev han varnad i sista minuten, vilket gjorde att han kunde fly från Gestapos avrättningspluton som hade dykt upp på Drouhins egendom för att föra bort honom och förmodligen mörda honom.

Det faktum att Maurice kände till sin familjs labyrintiska vinkällare bättre än han kanske kände sig själv räddade honom. Han flydde direkt från sitt sovrum in i den nästan en hektar stora vinkällaren - och ut genom den numera berömda Frihetens dörr, som ledde honom direkt till Hospices de Beaune.

Sjukhuset drevs på den tiden av nunnor, och eftersom Maurice redan 1925 hade gått med i Hospices de Beaunes administrativa kommitté och faktiskt var vice ordförande från 1941 till 1955, hade familjen Drouhin en nära relation till hela Hospices de Beaune-organisationen. När Maurice knackade på dörren till sjukhuset den ödesdigra natten var hans ansikte både bekant och älskat av organisationens nunnor - och därför togs han in och gömdes under fyra månader i källarna på Hospices de Beaune tills staden befriades i september 1944 - fyra månader senare.

Och även som vinmakare i exil lyckades Maurice göra vin i sin frånvaro. Huvudnunnan på Hospices de Beaune träffade Maurices fru, och hon fick sin makes instruktioner om hur vinerna skulle göras - och hur verksamheten skulle skötas.

Som tack för att sjukhuset räddat hans liv donerade Maurice två hektar av sina finaste premier cru-vingårdar till organisationen, från vilka de säljer vin varje år genom sin berömda Hospices de Beaune-auktion.

Hospices de Beaune Acquéreur: RareWine Hospices de Beaune Acquéreur: RareWine

Den årliga auktionen: En favorit för kännare

Varje år den tredje söndagen i november hålls världens mest berömda välgörenhetsauktion: Hospices de Beaune Wine Auction. Hit reser vinkännare och professionella vinhandlare från hela världen för att uppleva den berömda auktionen, återuppleva historien och kanske säkra en hel del av de eftertraktade utgåvorna.

Auktionen fungerar som en internationell barometer för marknaden, men eftersom välgörenhet står i centrum för auktionen kommer priserna att vara betydligt högre än vanligt. Det ursprungliga syftet med auktionen var att finansiera driften av Hospices de Beaune, vilket naturligtvis fortfarande gäller, även om flera välgörenhetsorganisationer nu drar nytta av intäkterna från auktionen.

Domaine Drouhin: RareWine x Hospices de Beaune

Vinet från de 60 hektar stora vingårdarna vinifieras i vingården Hospices de Beaune under vinmakaren Ludivine Griveaus sakkunniga ledning. Vinerna säljs som ett slags en primeur, vilket är anledningen till att det alltid är den aktuella årgången som auktioneras ut i november.

Även om Maurice Drouhins donerade parceller officiellt ägs av Hospices de Beaune, köper Drouhin alltid det specifika fatet från de 2 parceller som Maurice donerat. Detta innebär att endast de bjuder på vinet, även om vem som helst i verkligheten kan bjuda på vinet genom Drouhin. År 2021 hade RareWine äran att lägga det högsta budet på 2021 Hospices de Beaune Cuvée Maurice Drouhin genom Domaine Drouhin. Varje år efter auktionen tar Drouhin hem vinet och vinifierar det, varefter det skeppas till köparen. Och så kom det sig att RareWine nu har äran att distribuera 2021 Hospices de Beaune Cuvée Maurice Drouhin, och eftersom vi vann auktionen har just den här flaskan också fått inskriptionen "Acquéreur: RareWine": Köpare: RareWine.

Guigone-de-Salins och Nicolas Rolin trodde aldrig att deras önskan att hjälpa fattiga, sjuka själar i Bourgogne skulle resultera i vinvälgörenhet på internationell nivå. Och de trodde verkligen inte att deras projekt skulle vara i århundraden: att de på 2000-talet fortfarande skulle hjälpa människor i nöd, finansierade av vinkännare på jakt efter det bästa från Bourgogne. Men det råkade sig så att RareWine också fick en liten bit av Maurice Drouhins arv via Hospices de Beaune från årgång 2021 - nu behöver den bara åldras och mogna så att framtida vinälskare kan njuta av mogen Bourgogne från världens mest berömda vinauktion.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt