Investeringstips - Bourgogne - 15. december 2022

Vit Grand Cru Investering: Lyxjätten Satsar På Bouchard

Vitt toppvin kommer från Bourgogne. Bokstavligen. Om du tror på deras framtid kan du göra som en fransk lyxjätte och investera i Bouchard och Corton-Charlemagne.

Bouchard: Inte Den Typiska Bourgogneproducenten

Bourgognes historia är generellt sett rik och lång, men vissa rötter sticker djupare än andra. En av de äldsta är historien om Bouchard Pere & Fils (Bouchard & Sons), som går tillbaka till 1731, då Michel Bouchard lade grunden för det som skulle bli en av Cote d'Ors största vingårdsägare.

Även om Bourgogne historiskt sett inte har haft lika mycket pengar i omlopp som till exempel Bordeaux och Champagne, ser man än i dag ofta Bourgogneproducenter som arbetar under och tillhör blygsamma och ödmjuka omständigheter. Bouchard, å andra sidan, huserade på Chateau de Beaune - en kunglig fästning från 1600-talet som Bouchard har ägt sedan 1820. Källarna under slottet ger Bouchard optimala förhållanden för lagring av vin, och de är också kända för en enastående samling av upp till 2 000 flaskor vin från 1800-talet, inklusive en Meursault "Charmes" från 1846!

I nästan 270 år var Bouchard Pere & Fils i familjeägda händer tills familjen Henriot köpte företaget 1995. Om Henriot-namnet ringer en klocka är det av goda skäl. Henriot har odlat och producerat champagne i mer än två århundraden, och det är ett av de mycket få champagnehus som har förblivit oberoende och familjeägt under hela denna period - fram till alldeles nyligen.

Bouchard är alltså en del av en dynasti under Maisons & Domaines Henriot som omfattar Champagne Henriot, Bouchard Pere & Fils, Domaine William Fevre (den största Grand Cru-markägaren i Chablis) och Beaux Freres (en amerikansk vinproducent i Oregon).

Bouchard kan alltså inte beskrivas som den typiska Bourgogneproducenten från enkla förhållanden. Ett unikt arv byggdes upp under århundradena tills den redan starka producenten förstärktes av Henriot, vilket resulterade i en helt ny vingård 2005.

Bouchard är alltså på alla sätt en stor aktör som producerar både billigare viner och toppviner från exempelvis Corton-Charlemagne och Montrachet. De har kapacitet och vilja att lyckas med att presentera och marknadsföra utmärkta produkter.

Lyxjätten Förvärvar Majoritetsandel i Henriot

I september avslöjades det att den franska private equity- och lyxjätten Artémis hade förvärvat en majoritetsandel i Maisons & Domaines Henriot, vilket innebär att Henriot, Bouchard och Fevre läggs till en portfölj som även omfattar Chateau Latour och Clos de Tart.

Arvet och själen förväntas vara säkrad eftersom Gilles de Larouziére (en medlem av Henriot-familjen och tidigare VD för gruppen) kommer att hjälpa till med att hantera produktionen i de olika husen och domänerna.

Med andra ord förväntas allting fortsätta på samma goda väg bara med tillägg av kapital och know-how från Artémis. Artémis gör detta förvärv av en anledning och ett enda syfte: Artémis ser tillväxt- och utvecklingspotential i Henriot, inklusive Bouchard, i syfte att öka vinsten och göra aktieägarna nöjda. En våg som du som vininvesterare har möjlighet att rida på.

Bouchard-Corton-Charlemagne-800x600.jpg

Produktion Av Världens Bästa Vita Viner

Det råder allmän enighet om att endast bra (läs: bästa) vita viner produceras i Bourgogne. Naturligtvis produceras det gott om vitt vin över hela världen, men om vi talar om det fina och sällsynta segmentet är Bourgogne nästan uteslutande bland de bästa. Bordeaux är inte direkt känt för vitt vin. Inte heller Italien är det. Napas Screaming Eagle tillverkar en nästan omöjlig Sauvignon Blanc. Och det är nästan allt. Det finns en hel del ok vitt vin i världen, men det bästa - det kommer från Bourgogne.

Samtidigt är det bästa också i extremt begränsad produktion. Det produceras 1,5-2 miljoner flaskor Grand Cru-vin per år i Bourgogne (vilket är försumbart i jämförelse med de cirka 100 miljoner flaskor som produceras i Bourgogne totalt, eller 3,3 miljarder flaskor från hela Frankrike). Majoriteten av de 1,5-2 miljoner är röda, så den minsta procenten är naturligtvis vita.

Av detta producerar Bouchard Corton-Charlemagne från ett 3,65 hektar stort skifte som kan ge högst 23 360 flaskor per årgång. Detta är alltså en eftertraktad produkt med extremt begränsad tillgång.

De Största Vitvinsmärkena

Bland de bästa producenterna av vitt Bourgogne och därmed vitt vin i allmänhet kan man inte undvika Domaine Leflaive, Domaine Raveneau, Domaine Coche-Dury och Domaine d'Auvennay m.fl. men om de bästa områdena också ska identifieras är det två appellationer som är aktuella: Montrachet och Corton Charlemange.

Här har du möjlighet att investera i Corton-Charlemagne från Bouchard, som tillsammans med namn som Coche-Dury, Drouhin, Leroy och Roumier bidrar till att upprätthålla ett av världens två största vita vinmärken.

Bouchard har ett pris i mellanklass med sådana som Drouhin och Faiveley, och deras Corton-Charlemagne årgångar 2017, 2018 och 2019 kostar i storleksordningen 165-200 euro per flaska*.

Högst upp i hierarkin hittar vi Coche-Dury och Leroy. Coche-Durys Corton-Charlemagne kostar över 6 000 euro per flaska*, medan en liknande från Leroy lätt kostar dubbelt så mycket.

Detta är ett bevis på potentialen bland de stora vita bourgognerna, och priserna tycks inte ha någon övre gräns, precis som deras röda motsvarigheter.

*Fri från tull, moms och skatt, i hela lådor och i perfekt skick.

Investera Oavsett Årgång

Under de senaste 10 årgångarna av Bouchards Corton-Charlemagne har det funnits en jämn hög nivå, med en tendens till en liten ökning, vilket framgår av trendlinjen nedan.

Vi har anskaffat en liten mängd årgångar från 2016, 2017, 2018 respektive 2019, som skiljer sig något i genomsnittsbetyg, vilket också återspeglas i priset. Den svagaste årgången kompenseras med ett lägre pris.

Buchard_SE.png

Poängen med ovanstående är enkel: Rekommendationen består inte av en specifik årgång av Bouchards Corton-Charlemagne. Snarare är det en rekommendation av Bouchard som en del av det vita Bourgogne-fallet.

Som nämnts produceras vit Grand Cru från Bourgogne i mindre skala än rödvin. Samtidigt har den vita Bourgogne haft några spektakulära årgångar de senaste åren som bidrar positivt till den totala möjligheten:

Årgång 2019 var en fantastisk årgång i Bourgogne för både vita och röda viner. Prognosen för 2020 är i nivå med 2014 och 2017, som generellt anses vara toppårgångar för vit Bourgogne (liksom när man talar om 2015 för rödvin). 2021 var utmanande, vilket vi tidigare har diskuterat i den här artikeln. Frost och hagel har minskat avkastningen avsevärt (50-80 % i vissa områden) med resultatet att vissa producenter planerar att inte släppa några Premier och Grand Crus-viner från årgången alls. Med andra ord har det totala utbudet minskat samtidigt som kvaliteten är god. Detta är helt klart en attraktiv miljö för investeringar i framför allt vit Bourgogne.

Bouchard-Corton-Charlemagne-920x1100.jpg

+11 % I Genomsnittlig Årlig Avkastning

Liv-ex bekräftar investeringspotentialen med fina avkastningar på Bouchards Corton-Charlemagne. De tio senaste årgångarna*, som har funnits på marknaden i minst fem år, har gett en genomsnittlig avkastning på 69,4 % under de senaste fem åren, vilket motsvarar 11,1 % per år. Intressant är att kvaliteten på vinerna från före 2010 i allmänhet inte är likvärdig med de efterföljande, samtidigt som Wine Advocate inte heller har bedömt dem lika systematiskt. Trots detta har dessa viner ändå presterat bra när det gäller avkastning. Vad som kanske är ännu mer intressant är att de vita bourgognerna i ett brett perspektiv inte har sett samma explosiva prisökningar som sina röda motsvarigheter. Prisökningarna för Bouchards Corton-Charlemagne, till exempel, har varit mer linjära till sin natur.

*2006-2015

RareWine Invests Analys

Röda bourgogneviner som lämpar sig för investeringar är generellt sett sällsynta, men om färgen är vit i stället är detta ännu mer uttalat.

Världens bästa vita viner kommer från Bourgogne, efterfrågan ökar stadigt, medan produktionen är ännu glesare än för de bästa röda vinerna.

Bouchard Pere & Fils är en producent som är kapabel till stor verksamhet med viner i alla klassificeringar, där kronjuvelerna utan tvekan är Montrachet och Corton-Charlemagne. Här har du möjlighet att investera i tre nya årgångar av Corton-Charlemagne Grand Cru, som när det gäller kvalitet och varumärke tillhör toppen av Bourgogne-hierarkin - och därmed världens vinhierarki.

I princip är alla villkor för ett klassiskt investeringsfall i Bourgogne uppfyllda, men Bouchard levererar mer än så. Henriot fungerade inledningsvis som en startplatta, men Artémis övertagande av Henriot-dynastin har skapat ännu mer lukrativa utsikter för Bouchard.

Om du tror på att investera i vitt vin, Bourgogne och Grand Cru, och om du tror att Artémis strävar efter att maximera vinsten, då är Bouchards Corton-Charlemagne en optimal investering för dig.

Investera i Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne Blanc

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2016Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne Blanc750OC6€ 175
2017Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne Blanc750OC6€ 175
2018Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne Blanc750OC6€ 165
2019Bouchard Pere & Fils Corton-Charlemagne Blanc750OC6€ 175
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt