Investeringstips - Bourgogne - 10. november 2022

Investering i 2020 Rossignol-Trapet Chambertin Grand Cru med attraktivt förhållande mellan pris och kvalitet.

I den ekonomiska recessionen söker konsumenterna efter "lyx till överkomligt pris" - och det är vad Rossignol-Trapet Chambertin kan erbjuda.

Lyx, Läppstift Index och fint vin

Bourgogne verkar vara en bra investering både i och utanför inflationen, och det här investeringstipset handlar om att investera i Bourgogne. Till och med i Grand Cru-ikonen Chambertin, som tillhör världens bästa vingårdar. 2020 Rossignol-Trapet Chambertin erbjuder investeraren en billig men attraktiv möjlighet att lägga till Chambertin i portföljen. 

Enligt Liv-ex steg Liv-ex Fine Wine 50 med 1,3 % under det tredje kvartalet, vilket gör att exklusivt vin, visar därmed soliditet och stabilitet mot både råvaror och globala aktier, som föll in i en björnmarknad under samma period. Så även om stigande inflation och farhågor om recession lurar, finns efterfrågan på exklusivt vin kvar. Bourgogne 150-indexet har också varit det bäst presterande delindexet YTD med en tillväxt på 27 %, och faktiskt är de bäst presterande vinerna i Liv-ex 1000-indexet också från Bourgogne.

Kärnan i detta investeringstips är naturligtvis vin i världsklass. Men det är också en berättelse om Bourgogneinvesteringar i historiskt perspektiv, Läppstift och prisvärd lyx. Läs mycket mer potential nedan.

En introduktion: Rossignol, Trapet och Chambertin i formidabel förening

Rossignol-trapet är en formidabel förening av två familjer vars DNA huvudsakligen består av vinframställningskonsten. Sedan 1500-talet har Rossignol gjort vin i Volnay, medan familjen Trapet har gjort vin i Gevrey-Chambertin sedan 1700-talet. Jacques Rossignol och Mado Trapet gifte sig och fick sönerna David och Nicholas. 1990 ärvde Mado hälften av Trapetfamiljens vininnehav i Gevrey-Chambertin. Den resterande hälften gick till hennes brorson Jean-Louis Trapet, som nu också är en välkänd domän i Bourgogne.

1990 blev Domaine Rossignol-Trapet verklighet med David och Nicholas i spetsen. Domänen äger unika vinpärlor i Bourgogne, varav deras 1,6 hektar på den legendariska Chambertin-vingården representerar deras allra bästa.

Och Chambertin kommer alltid att rekommenderas som en långsiktig investering, oavsett producent, eftersom den har status som lyx. Nedan vävs 2020 Rossignol-Trapet Chambertin in i berättelsen om investeringar i Bourgogne, men vi börjar någon annanstans, hos Jeremy Siegel.

Siegel's Constant och Bourgogne Investering

Om du är ens lite intresserad av att investera har du förmodligen sett ljuset: investerare som tar lite (beräknad) risk kommer att belönas ekonomiskt med tiden, till skillnad från dem som behåller sina pengar i madrassen och därmed förlorar köpkraft till följd av inflationen med tiden.

Den förmodligen mest kända förespråkaren av ovanstående är den amerikanske ekonomiprofessorn Jeremy Siegel, som i sin bok "Stocks for the long run" från 1994 visade att just de investerare som har tagit risker under en lång tidsperiod har gjort betydligt större vinster än de som tagit mindre eller inga risker.

Siegel räknade till exempel ut att om man hade investerat en dollar i guld år 1802 hade den 1992 blivit 1,42 dollar. Om den hade placerats i långfristiga statsobligationer skulle köpkraften ha varit 52 gånger större, medan den skulle ha ökat 86 100 gånger om dollarn hade placerats i aktier och vinsterna kontinuerligt återinvesterats.

Resultatet av denna studie har dock kallats "Sigels konstant" i finansvärlden och tyder på att avkastningen på aktier på lång sikt är en konstant 6,5-7 % per år.

Tyvärr finns giltiga vinodata endast tillgängliga tillbaka till januari 2004. Men om man tittar på detta fram till den 1 oktober 2022 (dvs. nästan 19 år) är den genomsnittliga årliga avkastningen på Bourgogne* 12,5 %.

Är detta ditt tecken på att vända aktiemarknaden ryggen? Inte alls. Men det är ganska eftertänksamt.

*Liv-ex Burgundy 150 index

Läppstiftsindex och Bourgogne Grand Cru

Ovanstående understryker att på lång sikt stiger priserna på bra vin från Bourgogne ganska mycket, oavsett hög- och lågkonjunktur, vilket är anledningen till att vi fortsätter att rekommendera att investera i kategorin när de rätta investeringsmöjligheterna dyker upp.

Just nu stiger inflationen, vilket innebär att färre människor efterfrågar det allra dyraste, utan i stället letar efter alternativ - du kanske till och med känner till detta genom din egen konsumtion. Detta fenomen beskrivs i finansbranschen som "Lipstick Index". Leonard Lauder, arvtagare till kosmetikaföretaget Estee Lauder, noterade att försäljningen av hans produkter ökade under perioder av lågkonjunktur, då konsumtionen annars tenderar att sjunka i många avseenden. Detta var en följd av att konsumenterna sökte så kallad prisvärd lyx. Istället för den högsta lyxen, som designerväskor, sökte konsumenterna prisvärd lyx, vilket i det här fallet var dyrt smink.

Mekanismen kan överföras till marknaden för lyxviner. Det kommer alltid att finnas de som kräver det ultimata, medan fler i en lågkonjunktur kommer att söka den näst bästa lyxen. Här har du möjlighet att investera i vin från Grand Cru-vingården Chambertin, som tillsammans med Musigny och Romanée-Conti kallas de absolut bästa vingårdarna i Bourgogne. Chambertin är alltså en utmärkt lyx, och det kommer att fortsätta att finnas en efterfrågan på både Leroy Chambertin, Rousseau Chambertin och Dujac Chambertin, medan billigare alternativ som Rossignol-Trapet Chambertin kan bli extra populära val.

2020 Rossignol-Trapet Chambertin 2020 Rossignol-Trapet Chambertin

Rossignol-Trapet Chambertin: Prisvärd lyx

Några av de bästa producenterna utövar vinmagi i Chambertin, varav Madame Leroy måste anses vara den absolut bästa. Därefter kommer producenterna i tabellen nedan, och som poängen visar är det inte någon större skillnad mellan dem kvalitetsmässigt - två poäng i denna ände av skalan är visserligen mycket, men det är prisskillnaden också. Rossignol-Trapet Chambertin 2020, som finns att investera i detta investeringstips, har hittills bara fått fatbetyg från Burghound och Vinous på 92-95 respektive 95-97 poäng. Som det ser ut just nu, med en poängsumma på 94,8 poäng i BH och VI, överträffas det bara av 2010 Rossignol-Trapet Chambertin, som bara har fått poäng av Burghound (95p).

Det mest slående här är dock att Rossignol-Trapet är betydligt billigare än sina grannar, även om kvaliteten också är exceptionell. Rossignol-Trapet är därför ett seriöst bud på den bekväma lyx som konsumenterna söker i en lågkonjunktur. Och eftersom det bara produceras omkring 7 800 flaskor i en genomsnittlig årgång kommer det, som vanligt i en Bourgogne-berättelse, inte att finnas tillräckligt för alla. Lägg därtill att skörden för 2020 Rossignol-Trapet var 15 procent mindre än vanligt.

2020 ChambertinAVG Score*Pris
Rousseau96,8€ 5.000
Dujac95,5€ 4200**
Denis Mortet96,2€ 1500**
Jean-Louis Trapet95,7€ 600
Rossignol-Trapet94,8€ 275
*Poäng genom betyg från Burghound, Wine Advocate och Vinous **Varken 2020 Dujac Chambertin eller 2020 Denis Mortet Chambertin har ännu inte släppts, så detta är kvalificerade uppskattningar av våra prisförväntningar.

Rarewine Invests Analys

På RareWine Invest håller vi naturligtvis ett vakande öga på världsläget, men oavsett detta är det ett faktum att vin, och Bourgogne i synnerhet, har varit en attraktiv investering, oavsett det ekonomiska klimatet, varför det naturligtvis är intressant att få ett investeringstips som detta placerat i ett bredare perspektiv.

Det är naturligtvis betydelsefullt att den genomsnittliga årliga avkastningen på Bourgogne har varit 12,5 procent sedan 2004. Och det är intressant att konsumenterna söker prisvärd lyx i lågkonjunkturer, vilket skickar konsumentpilen till ett vin som 2020 Rossignol-Trapet Chambertin.

I verkligheten är det dock en förolämpning att beskriva 2020 Rossignol-Trapet Chambertin som något som är näst bäst, eftersom den sekundära placeringen i hierarkin endast beror på namn som Leroy och Rousseau. Därför är det också viktigt att komma ihåg att Rossignol-Trapets 2020 Chambertin är bland det bästa som domänen har släppt. Samtidigt återspeglar dock inte priset att den ligger precis i hälarna på sina mäktiga Chambertin-grannar när det gäller poäng.

Detta är därför en unik ingång till Chambertin: en av världens bästa vingårdar.

Investera i 2020 Rossignol-Trapet Chambertin

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2020Rossignol-Trapet Chambertin750OC6€ 275
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt