Investeringstips - Champagne - 22. december 2022

Nyhet: Investera i 2012 Comtes de Champagne

Nu har du möjlighet att investera i Taittingers prestigecuvée Comtes de Champagne. Historiskt sett har det varit en mycket bra idé.

"Lots of beauty right from the start, but store for five years yourself in your own cellar and you will be greeted by an even greater wealth."

Richard Juhlin, 96 points

Taittinger är tillbaka med en helt ny utgåva av prestigecuvéen Comtes de Champagne. En exceptionell blanc de blancs, som med denna nya utgåva kommer tillbaka starkt efter årgång 2011, som av många anses vara ett vin som aldrig borde ha haft namnet "Comtes de Champagne".

Comtes de Champagne är ännu en av Champagnes stora prestigecuvéer från ett av Champagnes hedervärda hus med en rik historia - men berättelsen om Comtes de Champagne är också berättelsen om kvalitet till ett lägre pris, ett starkt varumärke och stark avkastning för dem som har förstått potentialen.

Bakgrund: Historien om Taittinger och Comtes de Champagne

Taittinger är ett av Champagnes stora och berömda hus med en historia som sträcker sig tillbaka till Jacques Fourneauxs grundande år 1734. Huset har sitt huvudkontor i Champagnes huvudstad Reims och är känt för att producera eleganta champagner av hög kvalitet.

År 1932 köpte Pierre Taittinger Chateau de la Marquetterie, som hade varit familjens hem i över 300 år. Slottet blev centrum för Taittingers champagneproduktion och är det än i dag.

År 1952 lanserade Pierre Taittinger champagnen Comtes de Champagne, uppkallad efter grevarna av Champagne, som var bland de första att producera mousserande vin i Champagne-regionen. Varumärket Comtes de Champagne tillverkas av de finaste druvorna från de bästa vingårdarna i regionen och lagras i minst sju år innan det släpps ut.

Under årens lopp har Taittinger byggt upp ett rykte om att producera några av de finaste champagnerna i världen, och vinerna avnjuts av både finsmakare, jetsetters och vanliga vinälskare. Förutom den karaktäristiska champagnen Comtes de Champagne producerar huset även en rad andra champagner, t.ex. rosé, brut, demi sec i årgångs- och NV-utgåvor.

År 2004 köpte ett amerikanskt investeringsbolag Taittinger till allas förvåning. Familjen Taittinger ångrade sig dock och köpte bara två år senare tillbaka huset i samarbete med den franska bankgruppen Credit Agricole. Detta innebär att Taittinger i dag är ett av de få champagnehus som fortfarande är familjeägda. Här upprätthåller man traditionen att producera högkvalitativa champagner som speglar Champagnes unika karaktär och kräsna anhängare.

"If it gains in tension and cut (as the 2002 did and as I suspect the 2012 will) with more time on cork, it will make this initial rating seem conservative."
Wine Advocate, 95+ poäng

2012-Comtes-de-Champagne-800x600.jpg

Taittinger Levererar Underbar Kvalitet I En Underskattad Prestigecuvée

Om det står Comtes de Champagne på flaskan är du mer eller mindre garanterad ett glas champagne i världsklass. Gemensamt för nästan alla årgångar är att de får poäng i topp av de viktigaste kritikerna, med undantag för några få årgångar som 2011. Nu är uppföljaren äntligen släppt och Taittinger verkar ha fått ut det mesta av den starka årgången. Richard Juhlin ger den 96 poäng, liksom Vinous, medan Wine Advocate slutar på 95+ poäng. Detta ger ett genomsnitt på 95,7 poäng, näst efter 2008 (97,7), 2004 (96) och 1979 (96,5) i jämförelse. Tidigare årgångar än denna betygsätts dock endast av Richard Juhlin.

Kvaliteten är obestridlig, men den är faktiskt inte den mest intressanta för Champagneinvesteraren. I själva verket är det förhållandet mellan pris och kvalitet som gör Comtes de Champagne riktigt intressant. För även om det konkurrerar med de bästa när det gäller kvalitet, är prislappen annorlunda:

Årgång 2012 Score*Pris
Salon97,0 € 1.250
Dom Pérignon96,3 € 210
Cristal97,3 € 275
Belle Epoque93,5 € 155
Comtes de Champagne95,7 € 160
*Genomsnittsbetyg från Juhlin, Wine Advocate och Vinous

Det är naturligtvis viktigt att betona att alla dessa har sina egna egenskaper. Medan Salon, med en produktion på cirka 60 000 flaskor, är notoriskt sällsynt som Bourgognevin är Salon-varumärket lika starkt som Dom Pérignon och Cristal - och särskilt Dom Pérignon produceras i enorma mängder i jämförelse.

Poängen är dock enkel: 2012 Comtes de Champagne levererar stark kvalitet till ett pris som helt enkelt verkar för lågt.

Lägg därtill det faktum att Taittinger beräknas ha en årlig produktion på cirka fem miljoner flaskor. Av detta produceras knappt 10 olika NV- och årgångschampagner. Andelen Comtes de Champagne beräknas vara begränsad i detta perspektiv.

Visste Du?

Den första champagnen som uppmärksammades med James Bond var varken Dom Pérignon eller Bollinger. I romanen "Casino Royale" från 1952 använder Bond en Taittinger Blanc de Blanc från 1943. Ett lämpligt val för en gentleman.

God investering: 16,9 % Genomsnittlig Årlig Avkastning

Comtes de Champagne har varit ett extremt starkt case med stark avkastning att visa upp. I dag kan vi till exempel erinra oss att vi vid samma tidpunkt för tre år sedan kunde erbjuda Comtes de Champagne 2007 för bara 70 euro per flaska(endast tillgänglig på engelska). De som investerade då kan i dag glädja sig åt att priset sedan dess har fördubblats.

I februari 2021 kunde vi erbjuda investering i den nyligen släppta och efterlängtade 2008 Comtes de Champagne. Jämfört med 2007 års årgång kom även denna med ett pris (130 euro) som speglade de höga förväntningarna. Priset på denna årgång 2008 har ökat med mer än 80 % sedan dess.

Om vi ser det i ett bredare perspektiv är historien densamma. Enligt den brittiska vinbörsen Liv-ex har de tio senaste årgångarna av Comtes de Champagne som funnits på marknaden i minst fem år under de senaste fem åren gett en genomsnittlig avkastning på 118,1 %, vilket motsvarar en genomsnittlig årlig avkastning på 16,9 %.

RareWine Invests Analys

Ovanstående är spännande i sig självt ur investeringssynpunkt, men dessutom kommer 2012 års Comtes de Champagne i en tid då allt tyder på att utbudet av bra champagne kommer att vara knappt i framtiden, samtidigt som en eventuell kris inte verkar kunna dämpa efterfrågan - något som du kan läsa mycket mer om i denna analys.

Taittinger har officiellt släppt den senaste av sina prestigecuvéer, vilket ger dig chansen att vara med från början. Comtes de Champagne har allt: Toppkvalitet, ett stort varumärke, en relativt begränsad produktion och ett pris som, jämfört med de andra stora husens prestigecuvéer, verkar attraktivt lågt. Precis som med 2007 års årgång. Precis som med årgång 2008. Nu är det årgång 2012. 

Investera i 2012 Taittinger Comtes de Champagne

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på sidan om du vill veta mer om dina investeringsalternativ eller beställ vinet direkt via formuläret.

ÅRGÅNGVINVOLFÖRPACKNINGPRIS*
2012Taittinger Comtes de Champagne750OC6€ 160
*Alla priser är i euro exkl. tull, skatt och moms för leverans till ett tullager. Priser inklusive tull, skatt och moms kan skickas på begäran. Vinerna säljs endast i hela lådor om inget annat anges och priset är per flaska. Minsta orderstorlek 2 500 euro. Förutsätter en total minimiinvestering på 10 000 euro. Priserna kan ha ändrats sedan denna artikel publicerades. Reservationer görs för fel.

Ta kontakt med RareWine Invest

Fyll i formuläret så hör vi av oss till dig så snart som möjligt